Ratko Paić: Za povećanje nataliteta su potrebne ozbiljnije mere

Kada je u novogodišnjoj noći premijer Srbije Dačić obišao najveće porodilište u zemlji, poklonio je u svoje lično ime zlatnik prvoj bebi rođenoj u novoj godini, i pritom je poručio javnosti da je za Vladu Srbije glavni prioritet politika povećanja nataliteta. Međutim, iako na prvi pogled ova i druge izjave deluju kao izraz istinske brige i vrhunske odgovornosti, ipak za poznavaoce demografske problematike to zvuči prilično neuverljivo, a u ponečemu i sasvim neprimereno. Evo o čemu se radi.

Odmah zatim na otvaranju manifestacije u centru Beograda pod nazivom „Ulica otvorenog srca kuca za bebe“, premijer je kazao da je nacionalni zadatak broj jedan da u Srbiji bude više dece, jer će inače Srbija da odumre. Naglasio je da se u Srbiji godišnje rodi 70.000 beba, a umre 110.000 ljudi, što znači da nas je svake godine za 40.000 manje. Uz to je napomenuo i da država, da bi bilo više dece, mora da podstiče raznim merama, tako što će pored ostalog, da vrati dečiji dodatak i da ukine dažbine na opremu i hranu za bebe.

I ovo na prvi pogled izgleda kao izjava na svom mestu, kojoj se nema šta dodati. Ali ipak, da bi se ostvario suštinski preokret na tom polju, nije dovoljno najaviti manje finansijske olakšice budućim roditeljima, već su potrebne mnogo obuhvatnije, sistemske državne mere. Drugim rečima, za stvarno povećanje nataliteta nije dovoljno jednom godišnje održati humanitarnu akciju sa učešćem žonglera, akrobata i mađioničara, kao što je to ovde bio slučaj, nego se država u punoj meri i u dužem vremenskom periodu mora usredsrediti na problem malog rađanja u Srbiji.

Podsetimo na primer, kakve su višegodišnje mere morale biti preduzete u Ruskoj Federaciji da bi se zemlja konačno dovela iz stanja velikog negativnog priraštaja u stanje stabilnog pozitivnog rasta broja stanovnika. Naime, u Rusiji prilikom rođenja drugog, trećeg ili svakog sledećeg deteta, ruska država poklanja tim porodicama takozvani majčinski kapital u iznosu od 10.000 evra. Taj novac može biti potrošen za obrazovanje deteta, za popravljanje životnih uslova ili za kupovinu radnog staža u penzionom fondu, a do sada je majčinski kapital dobilo oko 4 miliona porodica. Osim toga, ruske porodice prilikom rođenja trećeg deteta besplatno dobijaju i građevinski plac za izgradnju kuće. I to nije sve, jer iz državnog budžeta se godišnje finansira preko 10.000 operacija vantelesne oplodnje, a širom Rusije su otvorena i 22 nova perinatalna centra u kojima se novorođenoj deci pruža najsavremenija medecinska pomoć. I samo sa takvim odlučnim državnim merama je bio moguć demografski oporavak zemlje sa problemom izuzetno niske stope rađanja.

No, vratimo se još za trenutak na novogodišnju noć u Srbiji, kada su se u porodilištima širom zemlje mogle videti scene, kada su predstavnici lokalnih vlasti pred televizijskim kamerama poklanjali prvorođenim bebama određene novčane iznose iz gradskih budžeta. Tako smo mogli videti da su u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Sadu i drugim gradovima, prvim bebama svečano uručene koverte sa novcem. Ovo bi svakako bio lep gest kada bi sve bebe bez razlike dobijale finansijsku i materijalnu podršku, a ne samo jedna koja se prva rodila. I to ne samo prvog dana u godini, nego tokom svih 365 dana u godini.

A na ovaj način, stiče se utisak kao da srpske bebe učestvuju u nekakvoj velikoj tomboli ili izvlačenju lota, gde samo jedna beba, i to ona koja je imala najviše sreće da se prva rodi u novoj godini, dobija glavnu nagradu pred televizijskim kamerama, koje slikaju malog srećnog dobitnika.

Dakle, za suštinsko povećanje nataliteta u Srbiji koja je pred biološkim izumiranjem – potrebno je mnogo više državnog napora i istinske želje za promenom, nego što smo to čuli i videli tokom proteklih novogodišnjih praznika.

Glas Rusije

2 komentara

 1. Srbiji je neophodan “bejbi bum”,inace ,kako kaze turski predsedik Erdogan u poseti Bosni,bez ljudu nema ni ekonomije,nema nista.On je u pravu,na zalost,to je poruka muslimanima,Bosnjacima,da radjaju sto vise…I oni to rade.
  Nemam nista protiv njih,ali brinu me Srbi.

  1.OPSTI OSLOVI se moraju poboljsati,plata,standard ljudi,zdravstvena zastita,ostre mere protiv duvana i alkohola…
  Hrvati su isto prosecno stari kao mi oko 41 godina,pa zive duze,umiru manje i radjaju vise proporcionalno ukupnom stanovnistvu.To je sigurno zasluga i viseg standarda,ali mozda i nekih instrumenata drzave,koje ja sada ne poznajem.
  Neka Dacic pita Milanovica,u cemu je tajna.
  Time bi se smanjila smrtnost i produzio zivot gradjana.

  2.POSEBNI USLOVI za veci natalitet su niz mera konkrektnih,jedna je deciji dodatak.
  DECIJI DODATAK,za JEDNO dete,sada je oko 35.000 dinara.Jednokratno.
  Ja bih ga podigao za oko 3 puta,na 120.000 din.u 12 mesecnih rata,preko drzavnog fonda.
  Deciji dodatak za DRUGO I VISE dece,isplacivao bih preko Srpske Pravoslavne Crkve,koja ima svoju logistiku,svoju evidenciju,ljude…
  Novac za tu pomoc bi se prikupljao iz vise izvora,delom iz poreza dobrovoljno,iz igara na srecu,od srpske dijaspore,delom od privredika na terenu,jer bez dece nema privrede…ali STABILNO,transparentno i super organizovano i kontrolisano.
  Primera radi,budzet za ovu godinu predvidja oko 130 milijardi za ministarstvo prosvete?Deciji dodatak,sadasnji od 35.000 din.za 100.000 beba sto bi bio idealni cilj godisnje ,izadje samo 3,5 milijardi dinara,dakle,i iz toga dela treba finansirati radjanje,
  jer bez dece,nema skolstva.
  Drzava treba da stimulise radjanje na selu,UVEK gde je negativan prirastaj,dodatnim olaksicama,za stanovanje,posao na lokalnom nivou za roditelje,posebno majku.
  U opstinama ekstremno rubnim,kao sto su Kursumlija i ostale,sa negativnim prirastajem,garantovao bih i posao za buduce rodjenu decu,na tom prostoru,jedan vid penzije majci ,i ostale mere…
  Moramo shvatiti da se Srpski narod smanjuje.
  Sada dajemo decije dodatke…za cetvrto dete 328.878,18 dinara na 24 rate (!?),a nataliteta pozitivnog van Tutina,Sjenice…
  presevske doline,nema.
  Dakle,intenzivno raditi da se broj Srba uveca,teziste na opstinama gde je negativan prirodan prirastaj i teziste na selu.Majka koja rodi na selu,treba da ima stabilniju socijalnu zastitu nego ona u gradu.Ne gasiti sela i hrliti u grad,to je zadatak DRZAVE da organizuje svoj narod.

 2. Eto ovim snobovima lekcija, kako to radi velika Rusija!

  Ma , kod nas je opšti haos, spinovanje non-stop, laže ko zine i ne odgovara, kradu, obećavaju maglu…..

  Mi smo jedno veliko ništa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *