ПРВИ КОРАК КА АУТОНОМИЈИ

БЕОГРАД, 20. јануар 2013. (ФоНет) – Формирање посебног фонда у који ће за четири општине на северу Косова ићи средства од дажбина наплаћених на прелазима Јариње и Брњак први је корак у стварању аутономности Срба на Косову, изјавио је у интервјуу ФоНету председник Владе Србије Ивица Дачић и нагласио да је то у складу са државном платформом. Дачић је додао да би та средства требало да буду коришћена и у другим општинама са српском већином и објаснио да је аутономност финансија и прихода основни циљ сваке аутономије.
Према речима Дачића, Европска унија (ЕУ) је имала изузетно разумевање за став Србије да средства са прелаза на северу не могу да иду у косовски буџет.
За косовског премијера је такав захтев био неприхватљив, и зато је састанак у четвртак у Бриселу трајао пет сати, објаснио је Дачић, јер је Хашим Тачи инсистирао да царински приход иде у буџет Косова, па да се одатле шаље у посебан фонд или општинама на северу.
Тај фонд за развој севера Косова формираће ЕУ, додао је Дачић и прецизирао да ће сав новац од дажбина бити уплаћиван на посебан рачун отворен у некој од комерцијалних банака.
Све ће констролисати тело у којем ће бити представници ЕУ, Срба са севера и приштинских власти, прецизирао је Дачић, напомињући да одлуке неће моћи да се доносе без сагласности српског представника.
Дачић је поручио да Србија неће укинути институције на северу Косова све док не буде постигнут договор око тога какве ће институције убудуће постојати, “нарочито када је реч о заједници српских општина на Косову”.
Срби са Косова зато не би требало да брину да Београд са Приштином у Бриселу води дијалог о било којим другим темама, осим о оним које су дефинисане скупштинском резолуцијом о Косову, чији је саставни део платформа за разговоре.
За мене је то водиља, истакао је Дачић и поручио да је “за нас апсолутно неприхватљиво да се разговара о могућности признавања независности Косова и Метохије”.
На састанцима у Бриселу значајан део времена је протекао у разговору о томе шта би била аутономија за Србе на Косову, рекао је Дачић и оценио да је проблем у “два А”, како је то приметио амерички дипломата Филип Рикер.
“Кад Србима кажете Ахтисаријев план, то им је неприхватљиво, исто као када Тачију кажете аутономија”, прецизирао је Дачић.
Он је одбацио оптужбе за “издају” Косова и захтеве да поднесе оставку и поручио да место премијера сигурно неће напустити све док у парламенту постоји већина која га подржава.
Парламент је резолуцију о Косову усвојио већином гласова, подсетио је Дачић, па они који су “остали у мањини не могу да намећу своје ставове као једино исправне и да оптужују оне који спроводе ставове Скупштине Србије”.
“Ако је неко против платформе и резолуције, онда би требало да каже да је против, а не да испадне да сам ја доносио одлуке које су потпуно ван одлука државних органа. Никада нећу донети самостално ниједну одлуку”, поручио је Дачић.
Дачић је негирао размимоилажење са председником Србије Томиславом Николићем око унутрашње и спољне политике, објашњавајући да “позиције Владе и председника Републике можда воде различитим приступима одређеним питањима и
проблемима”.
“Не видим да постоји проблем са Николићем, нити ћепостојати у наредном периоду. Такође, ми имамо координацију државног руководства, редовне састанке шефова странака владајуће коалиције. Не може се очекивати да увек о сваком
питању имамо истоветно мишљење”, објаснио је Дачић. Све што се до сада дешавало, и по питању платформе о Косову и око посете Београду хрватског премијера Зорана Милановића, према речима Дачића, ни у једном тренутку није
угрозило јединство државног руководства, “у смислу да би даље заједничко функционисање постало немогуће”.
Говорећи о раду Владе, Дачић је оценио да је по свим кључним питањима остварен напредак, истичући да он жели да буде “практичан премијер”, поготово када су у питању страна улагања, јер жели да нађе начин како да се разни меморандуми о сарадњи “преточе у инвестиције”.
Све одлуке Влада је до сада доносила једногласно, ни окоједног питања није било кризе, напоменуо је Дачић, оцењујући да “Влада у овом тренутку делује много јединственије, него било која влада у историји Србије”.
Упитан о могућности ванредних избора, Дачић је одговорио да су “избори могућност која постоји једино уколико се не остварују циљеви које имамо”.
“А ја се надам да ћемо бити успешни у реализацији и да је то задатак која свака од странака (у Влади) има”, констатовао је Дачић.
Он је, међутим, напоменуо да могућност ванредних избора увек постоји и да свака од странака увек рачуна с тим да је могуће да се десе.
Негирајући “дуализам” са првим потпредседником Владе и лидером Српске напредне странке (СНС) Александром Вучићем, Дачић је рекао да они свакодневно заједнички раде, као и да Влада, захваљујући тој сарадњи, није направила ни једнустратешку грешку.
“Нико не може и не би требало да очекује да свака странка мисли исто. Можда зато људи нису ни очекивали да ће Социјалистичка партија Србије (СПС) и СНС имати добру сарадњу и можда се зато у медијима нон стоп тражи нека тачка око чега смо се посвађали”, објаснио је Дачић.
Одбацујући медијске прогнозе да ће Влада пасти у случају да буде ухапшен нарко бос Дарко Шарић, Дачић је нагласио да, не само да неће пасти због борбе против корупције и криминала, него ће то бити њена основна снага.
Дачић је рекао да је од служби безбедности тражио да провере медијске наводе о томе да постоје транскрипти Шарићевих разговора са једним министром, али да је од полиције, БИА и ВБА, добио писану информацију да оне немају таква сазнања.
Ако постоје било која друга сазнања, ја сам апсолутно спреман да, заједно са Александром Вучићем, “размотримо све даље кораке тим поводом”, рекао је Дачић.
Упитан о екстремистичким десничарским организацијама и њиховим “црним листама” медија и невладиних организација, Дачић је нагласио да странке које чине Владу апсолутно не стоје иза тога и да он, као премијер, осуђује такве
поступке.
“Ту би држава требало да се понаша онако како је предвиђено Уставом и законом. Ако има елемената кривичног дела, државни органи би требало да реагују”, нагласио је Дачић.
Оне који покушају да грађане деле по нацији, вери или политичким критеријумима требало би “у корену спречити”, рекао је Дачић, који сматра и да су такве организације, медијским форсирањем, много више заступљене у јавности него што имају снаге у реалном политичком животу.
Дачић је потврдио залагање Владе да се држава повуче из власништва у медијима, али је напоменуо да има и ситуација када она “мора да помогне”.
“То би требало урадити тако да не буде схваћено као да држава жели да се врати у медије. Зато ми пажљиво тражимо начин како да помогнемо Радиотелевизији Србије и неким другим медијским кућама”, објаснио је Дачић.
Он је најавио пакет медијских закона, на којима су сада ангажоване радне групе и оценио да би “требало водити активан дијалог са медијима и новинарским удружењима”.
“Нама је интерес да европске стандарде који постоје у овој области примењујемо у нашој земљи”, закључио је Дачић.

8 коментара

 1. NISTA MU NE VJERUJEM!!!!!!!!!!!!!!!!AMA BAS NISTA!!!

 2. Kosovo je dobilo precutnu nezavisnost 10 decembra od nase Vlade.Uskoro u Beograd stize i ambasador Kosova,kako je u decembru i najavljeno iz Brisela i onda ce im jos Dacic obezbediti stolicu u UN i prica je zavrsena.Na tome se radi na relaciji,Brisel,Dacic i Taci….Ko ce svjever Kosova finacirati,to je najmanje vazno i ako ipak to odluce Srbi,ma to ce biti privremeno rjesenje.Nadam se,da ce za pre[o]daju Kosova i Metohije u ruke Taciju i nepostovanje Ustava neko kad tad odgovarati.

 3. PA OVO JE SMEJURIJA.SEVER KOSOVA DOBIJA AUTONOMIJU U SVOJOJ DRZAVI OD KOJE NE ZELI DA SE ODVOJI. DA COVEK PLACE OD SRECE. ZASTO SE GLASNO I JASNO NE KAZE DA SMO KOSOVO IZGUBILI. DA SMO IMALI I JOS UVEK IMAMO NESPOSOBNE POLITICARE I PLJACKASE DRZAVE U NESTAJANJU.ZAR SE JOS UVEK VERUJE DA CE EU ( Ekonomska Utopija)PRAVILNO ORGANIZOVATI FONDOVE ZA SRBE NA SEVERU. TO JE PROSTO NEOZBILJNO I SRAMNO OD NASIH POLITICARA. TREBA VOJSKA DA PREUZME UPRAVU ZEMLJOM U CILJU NJENOG SPASAVANJA U POSLEDNJEM MOMENTU. SVI POD JEDNU KOMANDU. DRUGACIJE SE SRBI NECE SLOZITI.
  SUROVO ZVUCI ALI JE NEOPHODNO.OPSTA MOBOLIZACIJA,POLICIJSKI CAS,ZABRANA SVIH PUTOVANJA IZ ZEMLJE,OPSTA RADNA OBAVEZA ZA SVE.
  SVE DOK ZEMLJA NE IZADJE IZ KRIZE I VOJNO NE OJACA. TO JE JEDINI PUT DA NE BI SMO OSTALI BEZ DRZAVE.

 4. Citaoc Smoki ima pravo. U takvom stanju je drustvo i drzava.Nazalost.Trulez gradjanskih partija je nepodnosljiva i ista kao pred raspad i kapitulaciju kraljevine Jugoslavije…
  Samo revolucionarne, snage mogu preokrenuti stvar…

  • BRAVO JANKO SRBINE…SVA OPOZICIA FINANSIRANA SA ZAPADA U SVOJU KORIST A NE U NASU.5-OKTOBAR JE DAN OKUPACIJE SRBIJE A NE SPAS OD REZIMA ????????????.KASNO SVATISMO…KO NIJE HTEO $$$$$$$$$$$$$$$ SAD JE U HAGU…VOJVODO MOGU DA TE UBIJU AL NE SMEJU OD RUSA TO JE FAKT…SA TOBOM UBIJAJU SEBE…SATANISTI SVECA VAM SE GASI POLAKO AL SIGURNO…JUCERASNJU KRSNU SLAVU SVIM MOJIM SRBIMA KOJI SLAVE SRETNA KRSNA SLAVA….JOVANDAN…AMIN.

 5. Kakav je to demokratski parlament kada u njemu nema autenticnih predstavnika radnika, odnosno slojeva koji zive iskljucivo od svog rada? Niti ima prave radnicke partije, niti ima socijalisticke,a kamoli komunisticke partije! Sve je jasno, kao dan- parlament zastupa interese krupne burzoazije i srednjih gradjanskih slojeva. Tu se odvijaju predstave za narod. Leba i igara!

 6. Колико револуција Срби треба да имају пада ПАТРИОТИ дођу на власт
  Имали смо: КАРАЂОРЂА,МИЛОША, ПЕТРА ПРВОГ његов син АЛЕКСАНДАР
  уништио дела својих ПРЕДХОДНИКА. Имали смо револуцију наметнуту
  и добили смо наметнуту диктатуру.А шта рећи о ПЕТОМ ОКТОБРУ
  паљењу парламента и шта смо добили??? Револуцију да у нама са
  нама ЗА СЈЕДИЊЕЊЕ И УЈЕДИЊЕЊЕ које Срби у својој историји нису
  имали гос, Јанко. ЕНГЛЕСКИ ПАРЛАМЕНТ нема раднике жељезара, докерске раднике нити њихове фармере, АЛИ имају БРИТАНСКЕ ПАТРИОТЕ, и они се свађају у парламенту али само за добро БРИТАНИЈЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *