ПРОСЛАВА БОЖИЋА

БЕОГРАД, 07. јануар 2013. (ФоНет) – Поноћном литургијом, коју је у Храму светог Саве на Врачару служио поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј, православни верници у Србији почели су прославу Божића, најрадоснијег хришћанског празника рођења Христовог.

Према Јеванђељу, Исус Христос је рођен тачно у поноћ, када се најсјајнија звезда, која се кретала од Истока према Западу, зауставила изнад пећине крај Витлејема.

Српска православна црква и њени верници Божић славе по јулијанском календару и то три дана, који су у њеном календару обележени црвеним словом.

Други дан Божића је Сабор пресвете Богородице који црква посвећује Богомајци у знак захвалности што је родила Спаситеља, док се трећег дана слави свети архиђакон Стефан.

Поред СПЦ, Божић 7. јануара прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.

Према обичајима, на Божић се рано устаје, пре сунца. Честита се речима “Христос се роди” и одговара са “Ваистину, Христос се роди”.

После 40 посних дана, то је први мрсни дан. Верници се мрсе печеницом, која је најчешће прасе, а у неком местима је и јагње, ћурка или кокошка.

Важна личност у прослави Божића је и положајник. У преподневним сатима положајник долази у кућу. Може бити сродник или блиски пријатељ, од кога се очекује да у кућу унесе радост и весеље. Божић окупља целу породицу. Меси се чесница, која се закувава у раним јутарњим сатима. У њу се стављају новчић и разни симболи везани за ратарство, пчеларство, сточарство… Ко од укућана нађе неки симбола, верује се да ће у том послу бити најуспешнији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *