Посланици о предлогу резолуције о КиМ

БЕОГРАД – У Скупштини Србије у току је састанак председника и премијера Србије Томислава Николића и Ивице Дачића са председником парламента Небојшом Стефсновићем и шефовима посланичких група на којем се разговара о амандману Демократске странке који предвиђа да изворна платформа које су прихватили Срби са Косова буде део образложења предложене резолуције о Косову.

Дачић је на седници палрамента, на којој се разговара о предложеној резолуцији о Косову, затражио од председника парламента паузу како би обавио консултације и прихватио предложени амандман демократа.

Демократе су у амандману навеле да траже да изворна платфома председника Николића, који су прихватили Срби са Косова, буде саставни део предложене резолуције.

Дачић је такође рекао да је влада спремна да прихвати неке од амандмана опозиције, а демократама поручио да ће то учинити пошто су најавили да ће у том случају гласати за резолуцију. Премијер је демократама рекао и да амандман који су уложили види као њихову нову политику.

Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић изјавио је данас да је та странка поднела амандман, о коме расправља скупштински колегијум, како би се истерало на чистац да ли Влада подржава тајну платформу усвојену на седници 9. јануара или изворну платформу председника Србије Томислава Николића, коју су прихватили и Срби са Косова.

Стефановић је рекао да је оригинална платформа председника Николића за ДС и даље неприхватљива, али да влада мора да “покаже право лице” и јавности каже да ли подржава платформу Николића коју су прихватили Срби или другу која је тајна.

Стефановић је рекао да ће, уколико буду прихваћени сви други амандмани, ДС повући амандам којим предлаже да се оригинална платоформа председника Николића нађе у образложење резолуције, појашњавајући да то образложење није правно обавезујуће.

Он је нагласио да је за ДС заправо најважније да се усвоји други амандам којим прелажу да се из члана један резолуције, коју треба да усвоји Народна скупштина, избаци одредница да “та резолуција произилази из платформе која је тајна”.
“С обзиром да је та платоформа непозната и да суштински постоје две платформе, уколико влада прихвати све амандмане, ми ћемо повући амандман посланика Горана Богдановића да се изворни текст платофрме председника нађе у тексту образложења резолуције”, казао је Стефановић.

ДС је, како је додао, посегнула за парламентарним маневром са жељом да ова влада покаже право лице.
“Спремни смо да амандамн повучемо ако добијемо гаранције да ће остали амандмани бити усвојени, а најважнији је онај који брише позивање на платформу”, рекао је Стефановић.

Посланица Српске напредне странке Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да очекује да ће се након консултација посланичких група у Скупштини Србије доћи до тога “шта заправо Демократска странка мисли на који начин треба да се разговара са Приштином”.

Јоксимовић је новинарима у парламенту рекла да су напредњаци изненађени ставом шефа посланичке групе ДС Борислава Стефановића и његовом аргументацијом за амандман, који “у пуном смислу речи мења оно што је препознавано као стратегија највеће опозиционе странке – ДС”.

Она је навела да су и у самој кампањи сви говорили да је Косово и Метохија државно питање пар-екселанс и да су указивали на потребу сарадње и консензуса као једини легитиман начин да Србија наступа у преговорима.

Према њеним речима, управо због тога је изворна платформа, коју је део опозиционих странака критиковао, па и ДС, ублажена како би се постигао јединствен став свих релевантних политичких партија, а управо ДС сада инсистира и предлаже ту платформу.

Јоксимовић је навела да у СНС немају ништа против тог захтева, али да им сада није јасно са којих позиција треба да сарађују са опозицијом.
“Очекујем да након консултација дођемо до тога шта заправо ДС мисли, на који начин треба да се разговара са Приштином и да ли ће нам изнети конзистентан и јасан став”, рекла је Јоксимовић и поручила да су напредњаци свакако отворени за сарадњу са опозицијом.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *