Односи Србије и Хрватске кључни за стабилност региона

Фото: ФоНет

БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да су односи Србије и Хрватске кључни за стабилност региона и рекао да се разговарало о Европској Унији, економској сарадњи и свим “отвореним” питањима.

Дачић је на заједничкој конференцији новинарима после сусрета са хрватским колегом Зораном Милановићем који је оценио позитивним, рекао да изузетно важно да две владе сарађују у оквиру надлежности које им дају Устав и закони две земље.
“Зато је важна оперативна сарадња. Овај сусрет оцењујем као позитиван у којем смо се договорили да наши односи треба да се нормализују и дефинисали три корпуса питања”, казао је премијер Србије.

Дачић је навео да се први корпус проблема односи на питања из прошлости, да већина датира од средине деведесетих, а да је једна од новијих питање пресуда Хашког трибунала.

Други корпус питања је економска сарадња.
“Желимо да отворимо то питање сарадње Србије и Хрватске без обзира на промене које ће уследити због уласка Хрватске у ЕУ”, рекао је Дачић.

Као трећи сегмент, српски премијер је издвојио приближавање Србије ЕУ и ту још једном подвукао да ће Хрватска подржава пут Србије на том путу.

Дачић је изјавио да се нада да ће после сусрета са премијером Хрватске, доћи и до сусрета председника Србије и Хрватске.
“Надам се да ће до сусрета двојице председника доћи и да ће то бити још један допринос нормализација односа две земље”, рекао је Дачић.

Он је додао да је посао влада да решавају проблеме.
“Ово није никаква тајна посета. Немам коментар да ли председник Србије некоме замера нешто или не и не верујем да било шта може да замери, јер је то што радимо у интересу две државе”, рекао је Дачић.

Милановић је кратко одговорио да је његов посао и дужност “можда мало више од тога, да решава сва спорна питања”.

Дачић је рекао да је са хрватским колегом разговарао о међусобним тужбама две земље, али не и о томе како их решити и поручио да не треба чекати 2014. годину да би се тај проблем решио.

Дачић је одговарајући на питања новинара рекао да тема тужби није могла бити избегнута, јер је и она, како је истакао, део “отворених и нерешених” питања из прошлости две земље.
“Нисмо данас разговарали како решити тај проблем, али мислим да није добро чекати 2014. годину када почиње расправа (пред Међународним судом правде)”, истакао је Дачић.

Питање тужбе Хрватске и противтужбе Србије за геноцид пред МСП је једно од нерешених проблема у односима две земље.

Милановић је изјавио да је до сусрета са српским колегом Ивицом Дачићем могло да дође и раније, али да су неке ствари стајале на путу и да односи Београда и Загреба нису битни само за те две земље већ и за регион.

Милановић је на заједничкој конференцији са Дачићем нагласио да ће Србија имати тежи пут у ЕУ од Хрватске и позвао Србију да се обрати за помоћ, истакавши да ће “Хрватска бити фер”.
“Обратите нам се за помоћ. Ми ћемо бити фер, а ви гледајте да ли ће то тако бити. Хрватска без задње мисли ће дати све од себе” поручио је Милановић.

 

Дачић:Илузорно разговарати о УН без решења статуса

 

Дачић је изјавио да је илузорно разговарати о столици за Косово у УН ако нема решења о статусу Косова и Метохије.

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Хрватске Зораном МИлановићем замољен да појасни изјаву да је Србија спремна да разговара о столици у УН за Косово и поновио да је Србија отворена и за то питање као и за сва остала како би се сва питања решила у потпуности.

“За Србију је неприхватљиво било какво парцијално решење уколико нема свеобухватног договора. Ако нема решења о статусу илузорно је разговарати о УН” рекао је Дачић.

Он је додао да не очекује одлуке на најтежа питања током сутрашњих разговора у Бриселу, а питање паралелизма институција и посебности Срба на Косову и Метохији су теме о којима ће бити потребно више пута разговарати.
“Важно је да дијалог тече јер ћемо само тако доћи до коначног решења. Србија предлаже свеобухватно решење и у том смислу сва питања су отворена ” рекао је Дачић.

Премијер је додао да после састанка са Милановићем путује и Ирску, земљу која у наредних шест месеци председава ЕУ, а затим у Брисел где ће се састати са замеником помоћника америчког државног секретара Филипом Рикером, високим представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон и председником европског савета Херманом Ван Ромпејом.
“Тема ће бити много, а најважнији ће бити дијалог Београда и Приштине” рекао је Дачић.

2 коментара

  1. Ponižavanje se nastavlja! Jedino ako ste uspeli da ubedite “kolegu” da odustanu od Kapetana Dragana, što bi verovatno bila najveća korist!

  2. Da li je “Pečat” SPS-ov ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *