Новинарско-геополитичке бунике

Пише Драгомир  Анђелковић

Да ли су озбиљне прогнозе да ће у наредних 20-25 година границе већине европских држава бити знатно измењене и зашто им се од стране многих наших медија придаје велика пажња?

Бројни српски медији – у широком распону од угледних до петпарачких новина, телевизија, сајтова – као ударну вест којој су у неким случајевима додељени и делови прве стране, објавили су 14. и 15. јануара фрапантну „геополитичку анализу“ обогаћену серијом мапа. Ради се о прогнози како ће Европа изгледати 2035. године, а у питању је, како се тврди, осврт на рад неких руских геополитичких експерата, који су на основу докумената америчке агенције ЦИА, Руске војнообавештајне службе (ГРУ) и још неколико извора, пројектовали територијалне измене у Европи закључно са 2035. годином.

ГЕОПОЛИТИКА ПАРАДОКСА Нећу сада подробније да улазим у то шта нам „реномирани стручњаци“ откривају у вези са будућим границама држава нашег континента. О томе се током протеклих неколико дана много писало и говорило. Тек да вас укратко подсетим: „геополитички експерти“ предвиђају толико опсежне промене граница, какве су се у кратком року у Европи дешавале само после великих ратова и у склопу са њима скопчаних унутрашњих урушавања империја (пошто су окончани светски ратови и током Хитлерове изградње „новог европског поретка“, у доба краткотрајне Наполеонове доминације над већим делом „Старог континента“).
Када се ради о нама бићу нешто конкретнији. На Балкану се прогнозира следеће: 1) стварање „велике Албаније“ уједињењем наше сецесионистичке јужне покрајине са Албанијом и западним делом Македоније; 2) припајање северног дела Војводине Мађарској (која би се проширила и на део румунске Трансилваније); 3) подела БиХ тако што би већи део те сложене државе припао Хрватској, док би у састав Србије ушао само источни део Републике Српске (и то без Источне Херцеговине која би такође постала део Хрватске).
И све то, како на Балкану, тако и у другим деловима Европе – од Атлантика до Кавказа – десило би се без неког великог рата, на основу пролонгираном кризом интензивираних европских унутрашњих превирања допуњених нагодбама великих сила. А оне би имале и „праведну“ димензију, па би велике силе неретко понешто жртвовале ради европског мира. Тако би се, примера ради, Русија – задовољена припајањем половине Украјине и целе Белорусије – добровољно одрекла муслиманских република Северног Кавказа. Стога је јасно да се ради о геополитичкој фантазмагорији, а не о било каквој, камоли озбиљној, футуролошкој анализи.

КВАЗИАНАЛИТИЧКА АНОНИМНОСТ Категорије којима се барата у спољној политици су интересног типа. Правда, објективност, хуманост – ту немају шта да траже. А велике силе и када праве разне дилове и компензације, то раде на рачун туђих, а не својих територија. Коначно, свеобухватне европске промене граница и распади држава нису могући без оружаних сукоба широких размера. Додуше, као резултат низа интерних и екстерних фактора (којима се сада нећемо бавити) дошло је до урушавања СССР-а са свим територијалним последицама које је то имало, али тако нешто се не дешава често, и тим пре не у читавом низу великих држава. Смешно је и помислити да је могуће да без великог рата део своје територије изгубе и Британија, и Шпанија, и Француска, и Русија, док би Пољска и Украјина биле преполовљене, а Италија нестала као јединствена држава!
Невероватно је, али истинито, озбиљни српски медији су таквом сценарију посветили велики простор. При томе се нису ни запитали ко су аутори таквог „експертског текста“. Није им засметало то што су „анализу“ – у коју су на неки начин наводно упетљани ЦИА, ГРУ и ко зна ко још – сачинили анонимни геополитички стручњаци непознате руске институције. Чињеница је да се, пре свега са Запада, из разних разлога у етар понекада пуштају сличне анализе. Но, иза њих макар стоје именовани аутори мање-више познатих аналитичких тимова, обавештајних агенција, разних НВО. Уз то, по правилу се говори о више могућих сценарија, зависно од глобалних кретања.

МОСКОВСКИ ТАБЛОИД Српски медији који су пренели изводе из поменуте „геополитичке анализе“, нису били збуњени „експертским капацитетима“ људи који део Србије који ће наводно припасти Мађарској – а чији већи део, што је уочљиво и некоме ко има тек основна знања из географије, а погледа приложену карту, сачињава Бачка – именују као Северни Банат. Да ствари буду и горе, уредници тих наших медија се нису чак ни потрудили да провере кредибилитет извора који је тако деликатну „прогнозу“ пустио у оптицај. Да јесу, сазнали би да је „Експрес газета“ („Экспресс-газета“) медиј који се у Русији сматра ординарним примером „жуте штампе“. То што се наши медији позивају на њега, односно „анализи“ која је из његове кухиње потекла придају велику пажњу, било би исто као да су московска штампа, сајтови и телевизије, као ударну вест објавили шокантну геополитичку анализу преузету из београдског листа „Таблоид“, а коју су, на пример, на основу података БНД-а, наше војне и турске цивилне службе, наводно саставили неки неименовани аутори. Да ли вам делује да би озбиљни руски медији то учинили и да су такву „анализу“ потписали некакви геополитички зналци поменутих српских новина? Наравно да не би, а српски јесу када се ради о руском, истине ради нешто углађенијем, таблоиду!
Зашто су то урадили? Да ли из неприхватљиве, али кризном борбом за пажњу читаоца објашњиве тежње чак и, како се традиционално сматра, озбиљних српских медија ка прекомерном сензационализму? Или због нечег много озбиљнијег? На пример, због намере да наша јавност „узгред“ буде обавештена о томе да су чак и Руси од нас дигли руке, те сматрају да нам је суђено не само да изгубимо Косово и Метохију већ и још који део територије, док се поред нас рађају „велика Албанија“ и „велика Хрватска“. Можда је то почетак кампање застрашивања Срба могућношћу да нам се ако будемо тврдоглави много тога лошег деси, како би данас лакше прогутали отмицу КиМ или прогутали пристанак Београда – о чему су неки наши политичари почели и да говоре – да Косово под одређеним условима уђе у ОУН? Све под „паролом“: боље да изгубимо једну (гангренозну) ногу и на конто тога дочепамо се ЕУ која ће нас стабилизовати и заштитити од даљих невоља, него да нам ампутирају и другу ногу, а можда и бар једну руку. Додуше, мораћемо да уђемо и у НАТО и можда да пошаљемо наше војнике да ратују негде на Блиском истоку, али шта да радимо, и то је мања штета него да нас даље комадају. Ето, и Руси су нас отписали…

ЗАВЕРА НЕУКОСТИ Наравно, наведено представља лупетање. Али, лупетање које ћемо, нажалост, све чешће слушати. Није да неке силе не желе да се Србија колико год је могуће смањи, а паралелно на рачун наших земаља (што су и Српска, као и Црна Гора) неке државе у нашем окружењу прошире, али свакоме ко мало боље размисли, пало би на памет да тешко можемо да очекујемо заштиту од оних који су главни генератори и наше несреће. Но, пропаганда чини чуда у умовима многих, па се НАТО уистину помиње као наш потенцијални спасилац, а са нечијом намером или тек због неукости, залуђивању Срба служе и небулозне геополитичке и сличне анализе налик овој којом смо се бавили.
Руска жута штампа се завитлавала са геополитиком како би привукла пажу јавности, а чак и српски озбиљни медији то су схватили или бар циљно приказали као нешто релевантно. То ме је подсетило на „вест“ коју су пре неколико година пласирали неки наши сајтови, а према којој је један српски (очито подебели) туриста, скачући у египатско (Црвено) море, задњицом убио ајкулу! Та прича је прострујала нетом, од Русије, па до Америке, судећи по дискусијама на форумима, као и по интернет читаоцима који су у њу поверовали, али ником озбиљном није пало на памет да је објави као истиниту вест. С друге стране, што год стајало иза тога, код нас је ових дана нашироко и сериозно обзнањена опсежна геополитичка конструкција која у суштини није ништа мање гротескна од идеје да је неко задњицом убио огромну ајкулу.
Какви смо постали, можда неко Србију и може да уситњава док нам прича бајке о „предстојећем“ рајском животу, али илузорно је и помислити да то истовремено може да се догоди и са Француском, Пољском, Италијом, Шпанијом, док се с друге стране несметано рађају Четврти Рајх, тј. „велика Немачка“ и низ увећаних средњоевропских и балканских некадашњих и садашњих савезница те силе.

ПОВРШНИ И ПОКВАРЕНИ Алфред Нортклиф (1865-1922) – познати британски издавач – цинично је говорио: „Новинарство је вештина објашњавања другима онога што и сами не разумете“. Далеко је од тога да је увек тако, али није баш ретко ни то случај. Штавише, у вези са оним чиме смо се бавили, добро је да је тако. Боље је да су наши медији површни и неозбиљни, него да су директно у функцији туђих геополитичких интереса. А њима у прилог систематски раде ако је сврха давања великог значаја бесмисленој геополитичкој „анализи“ да прихватимо да су промене граница нешто нормално, што ће се дешавати и другима, па да више не цепидлачимо око Косова и Метохије. На крају, да се и експлицитно изјасним: мислим да у случају којим смо се бавили у вези са неким медијима има софистицираног обављања домаћих задатака у контексту тзв. решавања косовског проблема на нашу штету, али да је ипак, срећом, већина „ресорних“ уредника наших озбиљних медија који су се бавили изгледом Европе 2035. године непрофесионално поступила у духу Нортклифових речи. Страшно је, али је тако, некада делује утешно када је објашњење за немиле ствари које нам се дешавају само то што смо у професионалном смислу пали врло ниско. Толико о томе докле смо на разним пољима, па и у медијској сфери, доведени „прогресивним“ реформама и имплементацијом „благотворних“ евроатлантских стандарда.

 

3 коментара

  1. Po ovome sto pise i sto se vidi u MAP-u, opet se stvara Velika Srbija. Dok naprotiv Albanija, otaje manje nego etnicka!!!.
    cao

    • Totalno si pogrešno pročitao, ali… nije ni čudo pošto vama obrazovanje i nije “jača” strana. Pljačka, otimanje tuđeg, narko-trafiking? E to je već nešto drugo! Ipak, ova “propagandna patka” koju je CIA pukušala da podmetne kao navodnu “rusku procenu”, nema blage veze sa životom! Ne kažem da CIA neće pokušati da ove puste želje i ostvari, ali… budi siguran da pre nego što se i pola ovih “karti” ostvari, nuklearke će biti lansirane…i šta misliš ko će da pretekne?

  2. Ova karta je cista besmislica ! Ovo je samo propagandni trik…! Albanija nece biti toliko velika, Crna Gora ce se u buducnosti ponovo pripojiti Srbiji,cela Bosna i Hercegovina ce se pripojiti Srbiji(Srbija polaze apsolutno i 100% pravo na teritoriju Bosne i Hercegovine pored Republike Srpske ). Hrvatska ce posle ulaska u EU da dozivi izvesni ‘poluraspad ” , a potom i definitivni raspad, kolaps i potpuni bankrot…Potom Dubrovnik ponovo postaje Dubrovacka republika (Balkanski Singapur ili Hong Kong ) ,Istra (Istria ) i Rijeka i Kvarner , to ponovo preuzimaju italijani, Dalmacija ce u prvi mah biti “euro-regija ” , a potomce se najvervatnije podeliti izmedju Srbije i Italije . Zatim dolazi na red teritorija RSK ( Lika,Kordun, Banija i Severna Dalmacija ) na koju mi srbi imamo 100% istorijsko nacionalno i svako drugo pravo i taj deo ce vrlo brzo biti pripojen objedinjenim hiljadugodisnjim srpskim teritorijama. Kada je Slavonija u pitanju i Baranja ,Baranja moze odmah da se pripoji Srbiji a potom i istocna Slavonija , a potom i zapadna, ali tu moze biti ‘velikog guranja ” izmedju interesa Nemacke, Madjarske hrvatske i Srbije (sa mozda neizvesnim ishodom…)Hrvatska ce u buducnosti ostati u svojim realnim okvirima…Zagreb ,Varazdin …i ono sto se vidi sa Sljemena…( vise kao geografski pojam…)Vojvodina a narocito severni deo Backe je pomalo “pod znakom pitanja “( pre svega zbog snaznog delovanja Nemacke Austrije i Madjarske i Vatikana , a i drugih koji zele da vide Srbiju sto manju ). Ne verujem da bi madjari mogli da “preuzmu ” toliki deo Rumunije bez zescih ratnih sukoba…! ? Sto se tice podele Italije…hm ? Ta prica se “vuce ” decenijama… Severni deo to su vredniji i posteniji i poslovniji ljudi koji teze da se odcepe od juznog dela ( od “lenjih mafijasa ” sicilijanaca, kalabreza i napolitanaca) . To je veliki znak pitanja…? Sve u svemu cista besmislica !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *