KPS privela više Srba, Vulin u pratnji policije napušta KiM

GRAČANICA – Kosovska policija privela je danas u Gračanici više Srba, posle božićne liturgije u manastiru Gračanica. Istovremeno je KPS saopštila direktoru Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu da ga mora sprovesti sa Kosova i oko 14 sati njegovo vozilo je u pratnji policije krenulo sa centralnog Kosova.

Vulin je, kako javlja Tanjugov dopisnik sa lica mesta, želeo da poseti policijsku stanicu u Gračanici gde je privedeno više Srba koji su prethodno prisustvovali božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica.

On je u izjavi novinarima rekao da je da danas u Gračanici privedeno devet mladića sa severa Kosova i jedan mladić iz Gračanice koji je došao isred policijske stanice kako bi se informisao šta se događa.

Vulin zatražio oslobađanje privedenih srpskih mladića
Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je danas oslobađanje desetorice srpskih mladića, koje je kosovska policija privela nakon božićne liturgije u Gračanici.

“O kakvoj vladavini prava možemo govoriti na Kosovu kada se za Božić hapsi devet momaka zato što su bili u Gračanici. Njihov jedini greh je što su bili ovde, bio sam u policijskoj stanici i rečeno mi je da nema razloga za hapšenje i da su privedeni samo kako bi se proverilo šta su ovde radili”, rekao je on.

Vulin je naglasio da nije slučajno ovo što se događa danas, kao što nije slučajno što u Dečanima nije bilo ni jednog vernika, jer niko nije smeo da dođe plašeći se blokade i nasilja i da se nije slučajno dogodio juče protest u Đakovici.

Za ovo hapšenje danas policija nije ni pokušala da izmisli krivično delo, rekao je Vulin koji je o događaju u Gračanici rekao da je razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU Samuelom Žbogarom koji je kontaktirao predstavnike kosovskih institucija koji ni jednog trenutka nisu rekli da su mladići učinili neko krivično delo.

On je istakao da je o ovom događaju razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarom i da su srpski mladići privedeni, ali ne i uhapšeni.

Nakon što je krenuo prema policijskoj stanici u Gračanici, Vulina su zaustavili pripadnici kosovske policije i saopštili da su dobili naređenje da ga sprovedu na neki od prelaza sa centralnom Srbijom.

Ministar policije Kosova Bajram Redžepi rekao je za TV Vojvodina da je kosovska policijska služba privela devet osoba u pratnji direktora Vladine kancelarije za KiM Aleksandra Vulina, jer su bile sumnjive.

“Nosili su crne uniforme i nisu imali uredna dokumenta. Policija ih je privela, proverila i prosledila istražnom sudiji, koji će odlučiti da li će im odrediti pritvor ili će ih pustiti”, kazao je Redžepi.

Uhapšeni, za koje se tvrdi da su iz pratnje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina, nalaze se na informativnom razgovoru u policijskoj stanici.

Pantić: Vulinu naloženo da napusti Kosovo

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin morao je na zahtev Kosovske policije danas posle podne da napusti Pokrajinu, izjavio je zamenik direktora Krstimir Pantić.

“Direktor je u blizini Kosovske Mitrovice i moraće odmah da napusti teritoriju pokrajine”, preneo je Pantić agenciji Beta šture informacije koje je dobio posle 15 sati.

“Prema mojim saznanjima on je već na putu ka Jarinju”, kazao je Pantić i dodao da mu nisu poznati razlozi zbog kojih je Kosovska policija donela odluku o tome da Vulin mora da napusti Kosovo.

U Gračanici je uočljivo veliko prisustvo pripadnika kosovske policije.

Teodosije: Policija sprovela raciju u manastiru

Episkop raško-prizrenski Teodosije ocenio je danas da je kosovska policija sprovela policijsku raciju među posetiocima manastira, čime je radost svečanosti u Gračanici zasenjena krajnje nedoličnim i provokativnim ponašanjem kosovske policije.

Ovakvim ponašanjem, ocenio je Teodosije, kosovska policija odvraća vernike od poseta svojim svetinjama i na krajnje primitivan način pokazuje brutalnu silu.

Imajući u vidu incidente koje je Kosovska policija izazvala za prošlogodišnji Vidovdan, gotovo da je pravilo da svaki verski praznik Pravoslavne crkve protekne u strahu od policijskog terora i hapšenja, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Vladika Teodosije takođe je izrazio veliko nezadovoljstvo zbog nekorektnog odnosa kosovskih institucija prema srpskim zvaničnicima kojima je zabranjeno da posete svetinje SPC ili su prinuđeni, kao danas Aleksandar Vulin, da hitno napuste manastir Gračanicu pre završetka svečanosti.

Sličan incident se dogodio i pre par meseci kada je Vladiku Teodosija posetio g. Marko Đurić, savetnik Predsednika Republike, koji je potom na krajnje brutalan način bio isteran sa teritorije Kosova.

http://www.rtv.rs

Jedan komentar

  1. POD HITNO “OZIVJETI” R 1244, od O U N zahtjevati RUSKO prisustvo za sjever KiM a kao jedinu ozbiljnu garanciju za sigurnost nealbanskiog
    tj.SRPSKOG stanovnistva……………………..glasno i jasno odustati od ulaska u EUROPSKU UNIJU…………………

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *