КПС привела више Срба, Вулин у пратњи полиције напушта КиМ

ГРАЧАНИЦА – Косовска полиција привела је данас у Грачаници више Срба, после божићне литургије у манастиру Грачаница. Истовремено је КПС саопштила директору Владине Канцеларије за Косово и Метохију Александру Вулину да га мора спровести са Косова и око 14 сати његово возило је у пратњи полиције кренуло са централног Косова.

Вулин је, како јавља Танјугов дописник са лица места, желео да посети полицијску станицу у Грачаници где је приведено више Срба који су претходно присуствовали божићној литургији у манастиру Грачаница.

Он је у изјави новинарима рекао да је да данас у Грачаници приведено девет младића са севера Косова и један младић из Грачанице који је дошао исред полицијске станице како би се информисао шта се догађа.

Вулин затражио ослобађање приведених српских младића
Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин затражио је данас ослобађање десеторице српских младића, које је косовска полиција привела након божићне литургије у Грачаници.

“О каквој владавини права можемо говорити на Косову када се за Божић хапси девет момака зато што су били у Грачаници. Њихов једини грех је што су били овде, био сам у полицијској станици и речено ми је да нема разлога за хапшење и да су приведени само како би се проверило шта су овде радили”, рекао је он.

Вулин је нагласио да није случајно ово што се догађа данас, као што није случајно што у Дечанима није било ни једног верника, јер нико није смео да дође плашећи се блокаде и насиља и да се није случајно догодио јуче протест у Ђаковици.

За ово хапшење данас полиција није ни покушала да измисли кривично дело, рекао је Вулин који је о догађају у Грачаници рекао да је разговарао са специјалним представником ЕУ Самуелом Жбогаром који је контактирао представнике косовских институција који ни једног тренутка нису рекли да су младићи учинили неко кривично дело.

Он је истакао да је о овом догађају разговарао са специјалним представником ЕУ на Косову Самуелом Жбогаром и да су српски младићи приведени, али не и ухапшени.

Након што је кренуо према полицијској станици у Грачаници, Вулина су зауставили припадници косовске полиције и саопштили да су добили наређење да га спроведу на неки од прелаза са централном Србијом.

Министар полиције Косова Бајрам Реџепи рекао је за ТВ Војводина да је косовска полицијска служба привела девет особа у пратњи директора Владине канцеларије за КиМ Александра Вулина, јер су биле сумњиве.

“Носили су црне униформе и нису имали уредна документа. Полиција их је привела, проверила и проследила истражном судији, који ће одлучити да ли ће им одредити притвор или ће их пустити”, казао је Реџепи.

Ухапшени, за које се тврди да су из пратње директора Канцеларије за Косово и Метохију Александра Вулина, налазе се на информативном разговору у полицијској станици.

Пантић: Вулину наложено да напусти Косово

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин морао је на захтев Косовске полиције данас после подне да напусти Покрајину, изјавио је заменик директора Крстимир Пантић.

“Директор је у близини Косовске Митровице и мораће одмах да напусти територију покрајине”, пренео је Пантић агенцији Бета штуре информације које је добио после 15 сати.

“Према мојим сазнањима он је већ на путу ка Јарињу”, казао је Пантић и додао да му нису познати разлози због којих је Косовска полиција донела одлуку о томе да Вулин мора да напусти Косово.

У Грачаници је уочљиво велико присуство припадника косовске полиције.

Теодосије: Полиција спровела рацију у манастиру

Епископ рашко-призренски Теодосије оценио је данас да је косовска полиција спровела полицијску рацију међу посетиоцима манастира, чиме је радост свечаности у Грачаници засењена крајње недоличним и провокативним понашањем косовске полиције.

Оваквим понашањем, оценио је Теодосије, косовска полиција одвраћа вернике од посета својим светињама и на крајње примитиван начин показује бруталну силу.

Имајући у виду инциденте које је Косовска полиција изазвала за прошлогодишњи Видовдан, готово да је правило да сваки верски празник Православне цркве протекне у страху од полицијског терора и хапшења, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

Владика Теодосије такође је изразио велико незадовољство због некоректног односа косовских институција према српским званичницима којима је забрањено да посете светиње СПЦ или су принуђени, као данас Александар Вулин, да хитно напусте манастир Грачаницу пре завршетка свечаности.

Сличан инцидент се догодио и пре пар месеци када је Владику Теодосија посетио г. Марко Ђурић, саветник Председника Републике, који је потом на крајње бруталан начин био истеран са територије Косова.

http://www.rtv.rs

Један коментар

  1. POD HITNO “OZIVJETI” R 1244, od O U N zahtjevati RUSKO prisustvo za sjever KiM a kao jedinu ozbiljnu garanciju za sigurnost nealbanskiog
    tj.SRPSKOG stanovnistva……………………..glasno i jasno odustati od ulaska u EUROPSKU UNIJU…………………

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *