Јануар лагано одлази…

Пише Васа Павковић

Пролеће у јануару

Наслов Ковачевићеве драме одлично покрива ове јануарске дане када, после нестанка првог и великог снега, може да се седи на тераси и у јакни. Смењују се полусунчани и сивооблачни дани, заромиња кишица, али човек стално има утисак да нешто дебело није у реду. И да се „утеши“: погледа ХРТ, па тамо види завејану Хрватску, Загреб под снегом и ледом, Словенију у леденим оковима и не зна шта да мисли. Зар смо заиста већ и на различитим континентима?

Дивљаци

Читајући око пола године српски роман из прошлогодишње продукције, нарочито интензивно од почетка октобра, запоставио сам преведену књижевност. Чим је избор за роман године завршен, посегнуо сам за кримићем, тек да одморим мозак. Реч је о бестселеру Дона Винслоуа Дивљаци, који филмично, у кратким сценама, понекад кадровима, приказује сукоб два калифорнијска дилера марихуане са једним од највећих мексичких нарко картела. Чон је бивши диверзант из Афганистана, Бен Хуманитарац, који своје акције диљем белог света финансира продајом најбољег канабиса. Деле девојку чије име О у ствари гласи Офелија. Ток романа и крвави расплет указују да је једно од знатнијих достигнућа књиге жаргон којим је испричана.

[restrictedarea]

Тела у распаду…

Понекад мислим да би требало оформити некакву комисију која би одлучивала да ли одређени билборд може или не може на улице Београда и других градова. Већ скоро пола године Београд је нагрђен билбордима који рекламирају изложбу о унутрашњости људског тела. Одвратна фотографија, одурна „прича“ на огромној површини билборда потврђује тезу да постоје људи који извлаче корист од других људи тако што се труде да покажу и докажу како је живот одвратан и како је људско тело одвратно и само одвратно. Немам ништа против да ти људи мисле тако, али да свима нама, фактички скривени и анонимни, намећу властиту фрустрацију баш је одвратно!

„Марш на Дрину“

Посматрајући дешавања око извођења „Марша на Дрину“ у Генералној скупштини УН, човек не може, а да не помисли како постоје тела, организације, комисије у околним ексјугословенским републикама и њиховим иноиспоставама које траже и најмањи мотив не би ли покушали да оцрне Србију, њену политику, културу, па чак и спорт. Вазда на мртвој стражи, ови демагошки „заговорници помирења“ хистерично „скачу“ на најмањи знак српских „злоупотреба“, лобирајући у телима и медијима диљем света не би ли оцрнили своје суседе, то јест нас. И све то у име „љубави“, „разумевања“, „сарадње“… Нема никакве везе што обично обмањују, кривотворе, лажу, паниче итд. важно је само да „дижу глас“ против наводног српског шовинизма, хегемонизма, национализма… Зачудо, мада су многи од њихових „сапатника“ из ових крајева миц-по-миц увидели о чему се ради и дигли руке од подршке оваквим милитарима, још увек има оних који су спремни да их подрже, а да и сами (не) увиђају како је све то апсурдно, смешно, сувишно… А како рече песник: „Сутра о том нико и онако више ништа неће знати“.

„Рател“ без граница

Барселона, Кан, Женева, Букурешт, Пекинг, Женшен, Стокхолм, Тирана, Беч, Брисел, Дубаји (два пута)…
Да није било сукоба „Ратела“ и једне ТВ станице никада у јавност не би изашли подаци које је све градове током 2012. обишао актуелни директор „Ратела“ и неколицина његових колега!
Па зашто, побогу? Наравно да постоји „одговор“. Наш „Рател“ представља Србију у Телу европских регулатора за електронске комуникације, истина са „статусом посматрача“! Због тога сва та путовања.
Човек се пита колико нас ово „посматрање“ кошта и шта би тек било да смо пуноправни чланови?

Ево снега

Док сам писао овај дневнички текст, захладнело је и киша се лагано преобразила у снег. Беле се поља, улице, паркови, кровови. Снег је прекрио све могуће отпатке које смо разбацали око себе. Поново је наша земља чиста и невина, и поново нам показује како би могла бити лепа само да је мало више поштујемо и пазимо!

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Postovani, ako je papa ‘prepravio’ Balkan, i oni, koji su hteli da odu – otisli, zar nije logicno da isto i ‘uzivaju’ ?! Meteorologija je cudna stvar… Ako na mapu stavite odgovarajucu casicu ( na radi ‘bajanja’), pa je okrecete ‘kontra’ od skazaljki na satu, dobijete dejstvo ciklona… Pa negde ‘udara’ sa ‘nezgodnog’ severoistoka a drugde – sa juga ?!….
    Drugo, negde se propagandni, medijski rat vodi, lepo, po “standardima” i a svime sto sledi ( i pripada ?!) – a negde onako ‘komitski’ ?! A neki i ne znaju, o cemu se radi ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *