ДСС ПОДНЕЛА ОСАМ АМАНДМАНА НА РЕЗОЛУЦИЈУ О КИМ

Демократска странка Србије предложила је осам амандамана од којих се четири односе на допуну Резолуције, а четири на брисање свих оних делова Резолуције у којима се помиње Европска унија и примена досадашњих тзв. бриселских споразума.

Амандмани који се односе на допуну Резолуције дефинишу да Народна скупштина на основу Устава Србије, а посебно његових одредби о покрајини Косово и Метохија као саставном делу територије Србије и уставним обавезама свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији, утврђује основне принципе за преговоре са ПИС. Преговори треба да буду вођени под мандатом Савета безбедности УН како и одређује Резолуција 1244, а не под пристрасним и по интересе Србије крајње штетним покривитељством Европске уније.

Затим амандмани одређују да је циљ преговора да грађани Србије на Косову и Метохији, који признају Србију као своју државу, уживају сва права која им припадају по Уставу Србије и по међународним актима које је Србија унела у свој правни систем.

Даље се амандманима одређује да сагласно чл. 182 Устава Србије који утврђује суштинску аутономију за АП Косово и Метохију, и сагласно Резолуцији 1244 СБ која утврђује суштинску аутономију за Косово и Метохију унутар Србије, да ће Народна скупштина донети посебан закон којим ће се уредити суштинска аутономија АП Косово и Метохија. Закон о суштинској аутономији уређује Уставом утемељен однос Србије и АП Косово и Метохија.

Амандманима се дефинише да до одлуке Уставног суда о уставности уредби о спровођењу тзв. бриселских споразума Влада Србије неће примењивати ове споразуме.

Демократска странка Србије поднела је и четири амандмана која се односе на брисање свих оних делова Резолуције у којима се помиње Европска унија и примена досадашњих тзв. бриселских споразума, пошто се Европска унија показала као крајње пристрасна у досадашњим разговорима у корист независности Косова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *