ДОДИК: ОЈАЧАНА ПОЗИЦИЈА РС

БАЊАЛУКА, 09. јануар 2013. (ФоНет) – Година 2012. била је година јубилеја за Републику Српску која је обележена низом манифестација њених институција у целој земљи, РС је показала истрајност да опстане, а чак је и додатно ојачала своју политичку позицију, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик, поводом Дана и крсне славе РС.

“Та политика подразумева да наметнемо позицију да РС буде незаобилазан фактор, да је ставимо на место које јој уставом припада”, рекао је Додик, наглашавајући да нико не би требало да се мири с наметнутим решењима.

Председник РС је нагласио да је Европска унија, током целе прошле године, “с позиција моћи и силе вршила притисак на РС да пристане на измену Устава”.

“Подржавајући високе представнике свих претходних година, ЕУ је противуставно и недемократски наметала решења, а она и даље истрајава на томе, као и на многим другим стварима и начинима који би допринели урушавању Српске”, рекао је Додик за РТРС.

“Наша политика је заснована на томе да се крећемо ка Европској унији и ми сад желимо и да ојачамо своју независнст (аутономију) у оквиру дејтонсаке Босне и Херцеговине. Нисмо радили ништа антиевропски, јер смо у протеклом периоду пратили европску праксу”, сматра Додик.

Обележавање Дана и крсне славе Републике Српске – Светог архиђакона Стефана, почело је светом архијерејском литургијом у Саборном Храму Христа Спаситеља.

У Палати Републике Додик ће данас одликовати Орденом Републике Српске на ленти Војномедицинску академију Београд и првог тенисера света Новака Ђоковића.

Орденом заставе Републике Српске са златним венцем председник ће одликовати амбасадора Руске Федерације Александра Боцан- Харченка, декана катедре за нуклеарни инжењеринг при америчком државном Универзитету Беркли Јасмину Вујић и члана српског кокуса у Конгресу САД Мелису Бин.

Орденом части са златним зрацима биће одликовани Хеликоптерски сервис Републике Српске, Срђана Алексића постхумно,као и одборника Скупштине општине Србац и бившег посланика Народне скупштине Републике Српске Мишу Михољчића постхумно.

Орденом Његоша Првог реда предсједник Додик ће одликовати протонамјесника Слободана Аничића, док ће орденом Крста милосрђа одликовати примаријуса доктора Гордану Малчић Кецман и постхумно Јелену Трикић “Мајку храброст”.

Медаљом заслуге за народ председник Републике Српске одликоваће председника Организационог одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорада Арлова.

Свечана академија поводом Дана и крсне славе Републике Српске биће одржана у Културном центру Бански двор у Бањалуци, док ће свечани пријем бити одржан у згради Владе Републике Српске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *