Trijumf ustaške ideje

Piše Ratko Dmitrović

Upravo objavljeni rezultati prošlogodišnjeg popisa u Hrvatskoj potvrdili su ostvarenje najslobodnijih političkih snova Ante Pavelića; da je Hrvatska skoro očišćena od Srba (400.000 zauvek proterano), a ono što je preostalo topi se kao led na vreloj plotni

Hrvatska je, konačno, objavila rezultate prošlogodišnjeg popisa stanovništva. U toj državi živi četiri miliona dvesta osamdeset pet hiljada stanovnika. Devedeset odsto su Hrvati. Srba je, prema očekivanju, sve manje, čak 15 hiljada u odnosu na 2001. godinu. Preciznije, sada ih je tamo 186.633. Prosečna starost 53 godine. Srpsko pitanje u toj državi i biološki se privodi kraju. Ostale pretpostavke odavno su zadovoljene. Realno procenjujući, sa faktorima; iseljavanje, umiranje i asimilacija, kroz tridesetak godina u Hrvatskoj će živeti najviše deset hiljada Srba. Ostvarena su i najsmelija maštanja Ante Pavelića. Kad su Srbi u pitanju ovo je trijumf ustaške ideje.

U EVROPI JEDINSTVEN SLUČAJ Uoči rata, prema popisu iz 1991. godine, u Hrvatskoj je živelo nešto manje od 600.000 Srba, sa onima koji su izbegli izjašnjavanje i Jugoslavenima (u koje su, poznato je, najviše bežali Srbi) ta brojka išla je preko 650 hiljada. Znači, za samo 20 godina u Hrvatskoj je nestalo 400.000 građana srpske nacionalnosti. Jedinstven slučaj u savremenoj Evropi, najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.
Akcije „Bljesak“ i „Oluja“ – provedene u maju i avgustu 1995. godine – očistile su Srbe sa seoskih područja novostvorene hrvatske države. Tada je zauvek otišlo preko 200 hiljada Srba i ova brojka se poslednjih godina jedino i spominje u Srbiji, što je dodatna opasnost za celu priču. Gotovo niko ne obraća pažnju na Srbe proterane iz gradova, na prvi talas etničkog čišćenja od 1990/1992, kada je Tuđmanova Hrvatska što suptilnim, što brutalnim metodama očistila hrvatske gradove od Srba. O tim Srbima progovara se tek s vremena na vreme, kao sada kad su objavljeni rezultati popisa.
Prvi slučajevi direktnog pritiska na Srbe u Hrvatskoj usledili su odmah po objavljivanju prvih izbornih rezultata, kad je bilo jasno da je hrvatski narod dao podršku ekstremnim političkim idejama naslonjenima na učenje Ante Starčevića i ustaštvo. U već pripremljenu medijsku atmosferu – kreatori su bili TV „Zagreb“, „Vjesnik“ i „Večernji list“ – nabijenu antagonizmom prema Beogradu i Srbiji, kao velikoj opasnosti koja preti Hrvatskoj, ubačene su priče o srbokomunističkoj torturi provedenoj nad Hrvatima u posleratnoj Jugoslaviji, o velikim zločinima nad pripadnicima poražene vojske NDH i njihovim porodicama; policijskim i vojnim represijama na Hrvatima, uz „podsećanje“ da su i policiju i vojsku uglavnom činili Srbi; kraškim jamama (Jazovka) punim „hrvatskih muževa“… Za sve su bili krivi Srbi, sva teška istorija Hrvata, sva stradanja u poslednjim vekovima, objašnjavana su negativnim uticajem Srba. Mržnja prema Srbima valjala se Hrvatskom kao kuga, zavlačeći se u svaku kuću, sve delove društva, rušila prijateljstva, kumstva, porodice. Sumnja u svakog Srbina u Hrvatskoj smatrala se normalnom, doneta je odluka o potpisivanju „Izjave o lojalnosti“ novoj hrvatskoj državi, koja je Srbima u Hrvatskoj davala neku nadu za ostanak na radnom mestu, za očuvanje kakve-takve egzistencije i golog života, na kraju. Ni to nije pomoglo. Već 1991. godine, kad se jugoslovenska kriza pretvarala u agoniju, Srbi u gradovima Hrvatske našli su se u položaju Jevreja nacističke Nemačke. Nikakvu odbranu nisu imali, a sve je bilo protiv njih. U Osijeku, Zagrebu, Sisku, Gospiću… počele su fizičke likvidacije Srba, noćna odvođenja, streljanja, klanja, likvidacije celih porodica.
Iz razloga koji zadiru u ljudsko dostojanstvo nikada se neće saznati koliko je u tim danima i mesecima po gradovima Hrvatske silovano žena i devojaka srpske nacionalnosti. Ovo je jedno od pitanja koje nikada niko javno nije otvorio, a nesrećnice koje su to proživele odbijaju da o tome govore. To u mnogim slučajevima ne znaju čak ni njihove porodice.

[restrictedarea]

 

TIMOVI DRŽAVE SU NA TOME RADILI Dakle, bežeći od svakodnevnog života u kojem je vladao strah, a dah smrti se osećao svuda, Srbi napuštaju urbanu Hrvatsku. Oko 180 hiljada odlazi sa onim što je moglo da se obuče i stane u jedan kofer. U njihove prazne stanove upadaju hrvatski branitelji i domoljubi, država donosi Zakon o otkupu po osnovi stanarskog prava, okupirani stanovi prelaze u hrvatske ruke, po obavljenom poslu Zakon se ukida, i tako je oteto oko 35.000 stanova čiji su vlasnici bili Srbi.
I danas možete naići na ljude koji će vas, i ovde u Beogradu, ubeđivati da su Srbi iz hrvatskih gradova, početkom devedesetih, pobegli bez potrebe. Kao, zna se da im nije bilo lako, ali, bože moj, trebalo je izdržati, nije to bila politika hrvatske države već hirovi ostrašćenih pojedinaca. Ne, suprotno – bila je to osmišljena akcija hrvatske države. Celi timovi su na tome radili.
Navešću jedan primer koji ovo savršeno ilustruje. Pričao mi je Hrvat, učesnik događaja; negde u leto 1991. godine, voz na liniji Sunja-Sisak-Zagreb, zaustavljen je blizu Velike Gorice, na samom prilazu Zagrebu. Otvorena pruga, šumarak sa desne strane, ljudi se obaziru, nigde nikoga, pojma nemaju šta se događa, a onda u vagone uleću hrvatski vojnici i naređuju putnicima da odmah legnu na pod. Minut, dva kasnije vagone pogađaju snajperski meci; pucaju prozori, narod vrišti, opšti haos, a vojnici, takođe na podu, stalno upozoravaju da se niko ni slučajno ne diže sa poda. Drama je trajala desetak minuta, vojnici se dižu, daju znak putnicima da se i oni podignu sa poda, i pokazuju im rupe od metaka. Objašnjavaju da je to bio napad srpskih snajperista. Voz nastavlja put i ulazi u Zagreb, narod istrčava srećan što je preživeo i širi priču o srpskim snajperistima nadomak Zagreba.
Niko se nije zapitao zbog čega je voz uopšte stao na otvorenoj pruzi; kako su to hrvatski vojnici znali da će uslediti napad; kako su znali da je napad završen i kako niko nije povređen. U to vreme Srbi u Zagrebu ili obližnjem Sisku bez velike potrebe nisu izlazili ni na ulicu, a kamoli da hodaju okolo sa snajperima i napadaju vozove. Ali, efekat je postignut, kod Hrvata je uvećan strah od Srba, mržnja se razvijala i širila.
Podatak da je u poslednjih deset godina broj Srba u Hrvatskoj umanjen za 15 hiljada nosi u sebi potrebu za posebnom analizom. Samo taj podatak raznosi u paramparčad teorije službenog Zagreba o stvorenim pretpostavkama za povratak prognanih Srba. Niti se ti Srbi imaju gde vratiti, niti u slučaju povratka imaju od čega da žive. Srbin u Hrvatskoj može da se zaposli jedino kod samog sebe, ako smogne sredstava da otvori neku firmu, prodavnicu. Umesto da se vraćaju u Hrvatsku Srbi se otuda iseljavaju. Uprkos tvrdnjama i ranije, hadezeovske i sadašnje esdepeovske vlade, da su zaključeni i obelodanjeni spiskovi Srba nad kojima hrvatska država još uvek drži otvorene optužnice za počinjene ratne zločone, i dalje se događa da nekog Srbina, povratnika, koji je u Hrvatskoj već godinama, privedu na „obavjesni razgovor“, posle čega ovaj spakuje ono malo sirotinje i napusti Hrvatsku. Priča o tome se brzo proširi, što je i bio cilj, psihoza kod Srba raste, strah čini svoje i tako u deset godina dobijemo novo smanjenje broja Srba u Hrvatskoj za čak 15 hiljada.

IMAJU LI HRVATI RAZLOGA… Dozvoljavam mogućnost da mi je promaklo, ali zaista nisam ni čuo, ni pročitao da je bar jedan hrvatski političar, iz struktura vlasti ili opozicije, svejedno je, rekao da je za Hrvatsku gubitak, šteta, to što je u dvadesetak godina ostala bez 400.000 Srba. Naprotiv, dominira likovanje ili prikriveno zadovoljstvo, uz obrazloženje da je to posledica ratnih dejstava. A imaju li Hrvati pravih, racionalnih razloga da se tako postavljaju prema Srbima? Podsećam, a vi procenite sami:
Bečkim dogovorom iz 1850. godine, Hrvati su uzeli srpski jezik, štokavicu, standardizjući ga najpre kao zajednički srpsko-hrvatski, a potom kao svoj, hrvatski jezik. Pre toga Hrvati su govorili čakavskim i kajkavskim jezikom.
Hrvatsku himnu „Lijepa naša“ na stihove Antuna Mihanovića komponovao je Srbin Josif Runjanin, a prvi put je izvedena 1860. godine u Glini, u kući Srbina Petra Peleša.
Hrvati se danas ponose sa „velikim hrvatskim pjesnikom“ i generalom Petrom Preradovićem, izbegavajući da navedu Preradovićevo srpsko poreklo.
Najpoznatiju nacionalnu, hrvatsku pesmu budnicu „Ustani bane“, posvećenu Banu Jelačiću, napisao je Ognjeslav Utješinović Ostrožinski, Srbin iz kordunskog sela Ostrožina.
Među značajna imena hrvatske književnosti, sve tamošnje enciklopedije i antologije, svrstavaju Srbe: Vladana Desnicu i Grigora Viteza.
Hrvatsko kazalište i film nije moguće ni zamisliti bez glumaca srpskog porekla: Pere Kvrgića, Jovana Ličine, Radeta Šerbedžije, Ane Karić, Uglješe Kojadinovića… kao ni hrvatsku muzičku scenu bez Arsena Dedića, Đorđa Novkovića, Slobodana Momčilovića (osnivač „Novih fosila“), Nine Badrić, Vlade Kalembera…
Srbi su stvorili i decenijama vodili najuspešnija hrvatska preduzeća u posleratnoj Hrvatskoj, privredne gigante: „Borovo“, „Gavrilović“, DTS „Dubrovnik“, „Jugoturbina“…
Sve je to za Hrvatsku i Hrvate nevažno i ništavno u odnosu na učenje Ante Starčevića o Srbima kao „remetilačkom faktoru“.

[/restrictedarea]

19 komentara

 1. Niko se nije posteno izvinio za Jasenovac i sve zlocine u 2.SR…a sada ce jos teze.Mi mozemo samo patiti.
  Secam se genarala Blagoja Adzica,kome su pobili preko 20 clanova porodice za Bozic 41,ili 42.g.,a on je kao dete,slucajno ostao ziv jer je bio van sela kod babe…kada na pocetku ovoga rata kaze,citiram “nisam se nadao”?
  To je tipicni srpski pogled na svet i sopstvenu sudbinu na ovim prostorima.Mi i prastamo i zaboravljamo.
  Medjutim,u vezi sa tim i cinjenicom da je Srba 15.000 manje u Hrvatskoj nego pre 10 godina,postoji jos nesto,a to je da se i broj Hrvata smanjuje…
  U istom popisu,navedeno je ako se ne varama da je Hrvata 100.000 ,manje nego pre 10 godina.Vec su naveli da izgubili jedan grad velicine Zadra…
  Oni inace imaju isti problem kao mi…mogu oni da “etnicki ciste” Hrvatsku,ali tamo je sve vise Albanaca i Bosnjaka a sve manje,Srba,ali i Hrvata.Realno,zbog nataliteta ,Albaci i Bosnjaci jedini imaju fakticku ekspanziju,sto,ako ne pocnu srpkinje radjati 3-4 dece,mozemo za 100 godina imati velike lose posledice.
  Srbi u Hrvatskoj moraju sami odluciti gde im je biti.Ne vidim nacin da se Hrvati tek sada za bilo sta osete odgovornim.
  Niko nije ni odgovarao od Hrvata,za Bljesak i Oluju.

 2. Da stavimo tacku na i. Beogradska arena je primila 15 000 (ustasa) da bodre i podrze prljavce- a dobro se zna da je njihova ruza bila motiv za tudjmanov ustasluk isto kao i Lili Marlen.

  Sta jos reci, kada u sred beograda (namerno malim slovom) ta bratija ordnira beogradom kao i neki Sajmistem od 41-45. Jos uvcek sam pri zdravoj pameti ali ne mogu da shvatim da se to dozvoljava od strane “patriotske srpske vlasti” bolje receno vlasti sumnjivog morala koja se bori za Srpske interese.

  Izvinite ali to boli.

 3. Molim Pecat ako zna ko je organizator–koncerata Tereze Kesovije- Dina marlina i ovih zadnjih.

  Sledeci je Tompson Aprila 10 2013 nista cudno a onda Arene preko 20 000 u tri dana, da se ne zamerimo EUstasiji– malo sam viese emotivan izvinjavam se.

  • Ja sam ocajan sto Srbijom paradira ko stigne ,posebno sada kada imamo nacionalisticku vlast…,ili se to ne sme vise tako reci?
   Ja ne znam ko je Dinu Merlinu organizovao koncert,a to je lako proveriti,ali znam sto i vi znate,da je pre toga tadasnji Predsednik Srbije Boris Tadic u Sarajevu seo za sto sa Ivicom Osimom,sa cime se slazem, i sa Dinom Merlinom?
   Ubrzo je Merlin odrzao gomilu koncerata po Srbiji…valjda se “javio”Borisu.
   Sada nam dolazi Halid Berslic…reci su sto je ceo svet video,bez lose namere,da je pre samo par nedelja ,opet u Sarajevu,predsednik srpske vlade Ivica Dacic delio mikrofon sa imenovanim,sa pesmom “Miljacka”…
   Isti koji su doveli Merlina,dovesce i Kesoviju i Tompsona…sve za lovu.Ugled zemlje nije bitan?
   U banana zemljama,pa i ne samo u njima,gde god se vrti veca lova,ne mozes biti nezavisna agencija ,konkretno,koncertna…Ali,to je druga tema.
   Takodje,da li je bezbedno napuniti parket u dvorani koji je predvidjen za sportiste,ne znam.Sada je u slicnoj hali u Madrid zgazeno na smrt 5 devojaka…bezbednost je bila ocajna…skandal je ogroman,ali zena bivseg predsednika vlade Aznara,ne da ostavku,kao gradonacelnica Madrida.
   100% je povezana vlast sa menadzerskim lobijem za spektakle,jer se vrte ogromne pare,i kako sada podeliti odgovornost za smrt 5 devojaka?
   Ali,i to je druga tema…
   Mene zgrazava kolicina neodgovornosti nasih predstavnika vlasti,koji vise cine na popularizaciji kulture i imidza do jucerasnjih neprijatelja…da li zbog para,ne znanja,bezobrazluka,ali to je nedopustivo.

  • Nisi emotivan nego normalan kao svaki iole posteni Srbin!Od snishodljivaca mi se povraca!To je takva ljiga i guba koja se mora u korenu saseci!Dodvoravaju se ustasama???Imate ljige i zasto,pobili najmanje 700 000 Srba i danas vam pevaju po Srbiji!Nema granice srpskom dnu dna !

 4. Stvarno ste junačine kada se bojite pjesama i pjevaća. Kod nas Hrvata pobjednika dobrodošli su srpski pjevači. Tko ih voli slušati neka izvoli. Nekada se ustaškim pjesmama smatrala i ona: Kad u školu pođu đaci,
  dosadno je maloj maci.
  Vas nisu tukli kada ste pjevali vaše pjesme:
  Igrale se delije,
  nasred zemlje Srbije.
  Ali nas jesu za obićne narodne pjesme kao Ustaj Bane, Hrvatska te zove.
  Izgleda po vašim reakcijama na nastup naših pjevaća u Srbiji da niste daleko od vremena kada se mlatilo zbog pjesama. A možda bi kakvog “ustašu” i (da prostite) priklali. Uostalom imate doista egzotićna tradicionalna prezimena kao npr OCOKOLJIĆ. To je tužno i jadno. Ostali ste zarobljeni u prošlom stoljeću.

  • Mate,nemoj o junastvu!Nisu Srbi plakali i molili za pomoc svih 19 drzava sa sve rak-ranom covecanstva amerikom da se Srbi proteraju iz krvatske!Koliko ste imali narodnih ustanaka dok ste bili austro-ugarski konjusari?Kako docekaste hitlera u zagrebu?I dan danas se lizete sa zapadom,snishodljivost,ulizivanje,su vam nacionalna karakteristika!Pricas o prezimenima….,hvala Bogu pa je Tudjman domace(nikaki tudje)prezime!E,bruko i sramoto od ostrvljenog naroda!Neka nas u proslom veku i neka vasa muzika vama,a nasa nama!

  • Viste sve rekli i uradili i svaka vam čast što se vas tiče.A gluposti srpske politike su nesrazmerne.Prva i najveća je 1918 kada smo se ujedinili sa vama.I danas ispaštamo tu glupost jer smo verovali da možemo zajedno.Kralja ste u Marselju ubili vi USTAŠE u saradnji sa Nemačkom.Još veću glupost pravimo 1941 kada Tita HRVATA primamo u Beograd da podigne ustanak.Zašto to nije uradio u Zagrebu pogledajte snimak dočeka nacista u Zagrebu 1941 i sveće vam biti jasno.Neverovatno je da taj Tito kupi maloletnu decu u partizane i šalje na Sremski front da se bore protiv USTAŠA i Nemaca.A upravo otac Hrvatske Tuđman kaže dase Hrvatska 1945 branila na Sremskom frontu.I ta golobrada deca su išla do Trsta i malo je falilo i on da vam pripadne.Dobili ste celu Istru koja je oteta od Italijana i nikada nije bila Hrvatska. Tako ste na SRPSKOJ krvi napravili veliku Hrvatsku a Srbe ste sada proterali i sveli na 200 hiljada zahvaljujući Nemačkoj.HVALA vam ali zapamtite nikada više Srbi neće biti na vašoj strani čak naprotiv.Daleko vam kuća.

 5. Ne bih mogao da se slozim sa naslovom ovog teksta … Nije to “trijumf ustaske ideje ” , vec “privremeni trijumf vatikanskih ideja “( i visedecenijskog intenzivnog rada ! ) . Treba procitati knjigu “Opus Dei ” Roberta Hacinsona ( 1. i 2. deo ). Tamo je lepo opisano sta su sve radili tokom vremena i Vatikan i jezuiti i franjevci i benediktinci i kao kruna svega ” Opus Dei ” ( ultra-katolicka organizacija koju je osnovao spanski katolicki svestenik Hoze Marija Eskriva de Balager iz spanskog grada Barbastro i koja pored religiskog karaktera ima i ljude koji imaju i fabrike i kompanije i banke i hotele i pozicije u drustvu u raznim drzavama …pa cak i svoju “obavestajnu sluzbu “. Ako se za jezuite kaze da su “papina vojska ” onda se za “Opus Dei ” moze reci da su oni papina poslovno-ekonomska masina sa sve obavestajno-bezbednosnim sistemom na globalnom nivou ! Imaju i “vrlo cudno unutrasnje ustrojstvo i organizaciju ” koje vise lici na neku totalitarnu sektu sa ociglednim elementima psiho-patologije i sadizma i mazohizma…Neki koji su bili u “Opusu ” i koji su se izvukli iz “toga ” ispricali su mnoge “zanimljive stvari ” i prosto su se i sami cudili gde su bili i sta su sve radili i kako i na koji nacin su sve bili godinama cak i eksploatisani i iskoriscavani i imali su osecanje kao da su izasli iz neke “uvrnute totalitarne sekte ” koja nema prakticno nikakve veze sa hriscanstvom ! ? I sam osnivac “Opusa Dei ” Hoze Eskriva je bio blago receno uvrnuti fanaticni katolik sa sadistockim i mazohistickim sklonostima , a to su sasvim jasno potvrdili i neki psihijatri i psiholozi ). E, da ali tu se “rade i jos neke stvari “…! ? Tu se ” vrte ” i milijarde dolara, eura itd…! Cesto se desava da tokom godine stotine miliona dolara “tako nekako nestanu negde ” i tako ” odu negde kod Boga ” ( u “glavni trezor ” u Vatikan ! ) Naravno od tog novca se posle finansiraju dalje vatikanski poslovi i u geo-politickom smislu i u pogledu raznih vrsta uticaja u raznim drzavama i u prevratima i u pogledu finansiranja koga treba i sta sve treba da se dalje siri uticaj ” multi-nacionalne kompanije koja se inace zvanicno zove rimo-katolicka crkva”. Naravno da se ne zali novac i da se spreci bilo kakvo sirenje onih koji nisu katolici , a to se posebno odnosi na pravoslavce…! Dakle jos je papa Lav X 1519 godine dodelio hrvatima titulu ” Antemurale Christianitatis” (bedem hriscanstva- katolicizma ). To znaci da oni mogu da pocine bilo kakav zlocin u ratovima ili cak i u miru to ce Vatikan i “ostala katolicka bratija ” sve da pokriju i zataskaju ili da “razvuku u nedogled “. Dakle nije to “trijumf ustaske ideje ” nego vatikanske…i to privremeni trijumf…jer “nicija nije gorela do zore ” Cela rimo-katolicka crkva se vec decenijama suocava sa opadanjem broja vernika u svim zemljama… Ta pojava je narocito pojacana posle vise shokantnih skandala oko pedofilije i homoseksualizma pa cak i nekih ubistava i samoubistava , a u sve to su bili umesani neki katolicki svestenici fratri i vise svestenstvo …! ? Ovo ipak nije “srednji vek ” nego je ipak 21. vek ! Sasvim ozbiljne procene govore da Vatikan i Rimo-katolicka crkva nemogu i nece postojati u narednih 20 – 50 godina , a po nekim procenama cak ni u narednih 10 – 20 godina…! Tu se i u mnogim drzavama sve glasnije i sa punim pravom postavlja i pitanje : ” Gde ,kako, i na koji nacin odlazi taj silni novac sto se tu vrti , a bez ikakve kontrole i bez ikakvog poreza ” …! ? Sto se hrvatske i hrvata tice …oni su ekstremno zaduzena zemlja …Oni su jos pocetkom 90-ih “progutali mamac sa sve udicom i najlonom “…., a upravo sada ovih dana su to ucinili jos jednom… (samo im to jos niko nije saopstio…). ” Gospoda Glembajevi ” su prevazisli sami sebe i toliko su krali i razvlacili da su na kraju pobesneli i njihovi tradicionalni saveznici nemci…U bliskoj buducnosti hrvatska ce da pukne kao prenaduvani balon i to ce biti njihov kraj i to za dugo vremena unapred… Nema tu nikakvog “trijumfa “…oni ce uskoro biti suoceni sa kolapsom…!

  • Latinski naslov Antemurale Christianitatis (“predziđe kršćanstva”), je papa Lava X. dao Hrvatskoj godine 1519. u pismu banu Petru Berislaviću. To nije bio jedini naslov takvog tipa i on se pojavljuje i u drugih kršćanskih država u sukobu sa Osmanlijama, kod Ugarske i Poljske.
   Papa međutim nije bio prvi koji je dao Hrvatskoj takav naslov. Plemstvo južnih hrvatskih krajeva uputilo je 10. travnja 1494. sa sabora u Bihaću pismo papi Aleksandru VI. i rimsko-njemačkom caru Maksimilijanu I. tražeći pomoć protiv osmanskih napada u kojem je Hrvatsku nazvalo kulom i predziđem kršćanstva:

   “Ovu silu mi već sedamnaest godina zaustavljamo gubeći naša tijela, živote i sva moguća naša dobra, te poput kule i predziđa kršćanstva branimo svakodnevnim ratovanjem kršćanske zemlje, koliko nam je to uopće ljudski moguće. Neka Vam dakle po nama bude rečeno ovo: ako bi mi popustili Turcima, tada bi oni u svako doba mogli zaskočiti kršćanstvo iz Hrvata.”

   • Karlo@ ta prica o vasem zaustavljanju turadi pije vodu isto kao komunisticka,partizanska,koja kaze kako su Tito i komunjare pobedile Nemacku!Ostavimo se tih “herojskih” podviga!Nego da vas ja pitam,sta vi hocete od nas Srba?Okanite nas se!Necemo tamo gde ste vi i to je i pocetak i kraj price!Ostavite se vi ns Srba!Hvala!

 6. ISTINA, da kralj je ubijen u Marseju a Stjepan Radić, Pavle Radić i Đuro Basariček su umrli od srpske demokratske gripe u Beogradskoj skupštini, zar ne?

  • mate@ ne opravdavam ubitstva uopste!Ali je razlika u ubitstvu osoba velika!Kralja ste ubili a narod toga kralja vas je potpomogao da se oslobodite “ljubavnog” zagrljaja germana!I danas vi imate Radica,Basariceka,u vidu Sanadera,samo sto vam ih sada Srbin ne ubija,nego se sami razracunavate!Tako i treba jer je to ipak vasa stvar!Da ti napomenem samo reci pesme koje su ustase pevale “ajmo braco preko Drine da pobijemo srpske psine,jos se krv osvetila nije Ferdinanda i Sofije”!Pa to su onaj Ferdinand i Sofija od kojih ste se oslobodili zahvaljujuci upravo Srbima!A to je bila katastrofalna greska nas Srba!

 7. Stjepan Radic je,kao i Stjepan Mesic,klasicni hrvatski politicar u Beogradu…demagog i provokator.
  Izricito je bio protiv formiranja Jugoslavije 1918.g.
  I kada je u njega pucao Punisa Racic,20.6.1928.g.,hrvatski predstavnici su se sprdali srpskim zrtvama…sto naravno ne opravdava postupak Racica.
  Punisa Racic,iz crnogorskih Berana,osudjen je na 20 gosina robije,pa pusten…oktobra 1944.g.,upali su mu u stan,odveli i 4.12.1944.g.,streljali.Ne zna mu se grob.
  Ante Pavelic je,koristeci to ubistvo Radica a u skladu sa politikom razbijanja Jugoslavije,otisao u Bugarsku,kod teroriste Vanto Mihajlova,i planirao ubistvo srpskog Kralja u Marselju.
  Grob mu je u sirem centru ,juznom delu Madrida…na kome se slikao Davor Suker,bivsi igrac Reala i sada predsednik hrvatskog FS.
  Grob ustaskog zlocinca Maksa Luburica,nalazi se u jednom selu kod Valensije,pod laznim spanskim imenom.

 8. Ovo sto je napisao gospodin Majk je potpuno tacno! Naime Stjepan Radic i ostali hrvatski poslanici u skupstini nisu “tek tako ” tada ubijeni…Oni su pre toga vrlo dugo upucivali teske uvrede i prosto prosipali verbalne otrove na racun svih srpskih poslanika i cele Srbije i srpskog naroda , a kap koja je prelila casu zuci je bilo to sto su oni poceli da upucuju i nevidjene uvrede i da se sprdaju i sa poginulim srpskim vojnicima i srbima uopste u 1. svetskom ratu !? To su bile takve provokacije i takve uvrede da su ljudi prosto ostajali bez reci…! ? Na kraju je u skupstinu usao Punisa Racic i poubijao ih… Cela tadasnja srpska javnost je stala uz Punisu Racica !Znam to dobro i tu pricu sam vise puta cuo jos od malih nogu zato jer je ujak moje babe nekih 20 godina bio poslanik za Liku i Gorski Kotar u tadasnjoj skupstini Kraljevine Jugoslavije. Sto se tice atentata na Kralja Aleksandra u Marseju zna se da je atentator bio bugarin, zna se da su organizatori bili ustase , ali taj atentat nikad nije do kraja rasvetljen i nikad se nije doslo do onih pravih narucioca na najvisim nivoima…

 9. MAJK
  Samo potvrđujete vaš demokratski pristup a to je kuršum u čelo. Stjepan Radić se protivio stvaranju Jugoslavije to je toćno i to je bilo njegovo pravo. Ako i vama nije odgovarala Jugoslavija što se može isčitavati iz gore navedenih komentara, zašto onda mislite da je ubojstvo u Narodnoj skupštini poslanika i protivnika stvaranja Jugoslavije bilo opravdano. Ubojstvo kralja bio je odgovor na nasilničku politiku kralja koji je stajao iza ubojstva narodnih poslanika. Vi imate đenerala Dražu Mihajlovića koji je za vas heroj. Pavelić za nas to nije ali Tuđman je. Mesića i Radića veže samo isto ime ali razlika je kao nebo i zemlja.

  • majk@ nemoj samo reci da Stjepan Radic nije znao u momentu zajednickog oslobadjanja od austro-ugarske da ce se formirati tadasnja Jugoslavija?Vrlo dobro je on to znao,nego im je ta Jugoslavija posluzila samo da se osamostale,sto su i kasniji dogadjaji to i potvrdili,jer se mnogo lakse osamostaliti iz jedne “Jugoslavije” nego iz jedne Austro-Ugarske!Niko se od zapadnjaka nije odvojio mirnim putem,niti bi to oni dozvolili!Potvrda ovog mojeg stava su danasnja Baskija,Katalonija,Koruska Slovenija,Irska,itd..itd..!Sto zapad ne prizna naprimer Palestinu?Po cemu to vi imate pravo na samostalnost a jedna Palestina,ili Kurdi,nemaju?Po kojem to “pravu”?Zapadnjackom?

 10. Zašto mi Srbi nekažemo istinu ko je stvorio i zašto je stvorena
  TRODELNA NARODNA ZAJEDNICA A NE DRŽAVA to moramo razdeliti pa onda optuživati ili se braniti. Duboko sam ubeđen da Srbe i Hrvate niko nije pitao dali žele imati zajedničku državu.Ko su tvorci te zajednice sličnih naroda? Moje ubeđenje je na prvom mestu : Srpski i Hrvatski MASONI pa evo i nekih imena: Regent
  Aleksandar sa srpskim Masonima iz lože Pobratim a Hrvati i njihova loža Vrhovec sa nekim imenima, Meštrovi, Trumbić,Supilo
  i drugi,od strnih koliko znam Mihajlo Pupini i WUDRO WILSON
  predsednik Amerike. Mi Srbi imali smo dosta veliku Kraljevinu Srbiju do 1 Decembra 1918 tako da nam taj hrvatski elemenat nije
  bio potreban.Nebi bilo Radića,Broza i Tuđmana a i naših komentara
  na iskreno pisanje Ratka Dmitrovića. Imali bi veliku zdravu naciju
  srpsku.I Mate i Karlo uživali bi sa Austrijancima možda i Talijanima mi bi imali pola Jadranskog mora sa Dubrovnikom i sasma za Srbe ovako neznam gde nam kraj našem RASTAKANJU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *