Тријумф усташке идеје

Пише Ратко Дмитровић

Управо објављени резултати прошлогодишњег пописа у Хрватској потврдили су остварење најслободнијих политичких снова Анте Павелића; да је Хрватска скоро очишћена од Срба (400.000 заувек протерано), а оно што је преостало топи се као лед на врелој плотни

Хрватска је, коначно, објавила резултате прошлогодишњег пописа становништва. У тој држави живи четири милиона двеста осамдесет пет хиљада становника. Деведесет одсто су Хрвати. Срба је, према очекивању, све мање, чак 15 хиљада у односу на 2001. годину. Прецизније, сада их је тамо 186.633. Просечна старост 53 године. Српско питање у тој држави и биолошки се приводи крају. Остале претпоставке одавно су задовољене. Реално процењујући, са факторима; исељавање, умирање и асимилација, кроз тридесетак година у Хрватској ће живети највише десет хиљада Срба. Остварена су и најсмелија маштања Анте Павелића. Кад су Срби у питању ово је тријумф усташке идеје.

У ЕВРОПИ ЈЕДИНСТВЕН СЛУЧАЈ Уочи рата, према попису из 1991. године, у Хрватској је живело нешто мање од 600.000 Срба, са онима који су избегли изјашњавање и Југославенима (у које су, познато је, највише бежали Срби) та бројка ишла је преко 650 хиљада. Значи, за само 20 година у Хрватској је нестало 400.000 грађана српске националности. Јединствен случај у савременој Европи, највеће етничко чишћење после Другог светског рата.
Акције „Бљесак“ и „Олуја“ – проведене у мају и августу 1995. године – очистиле су Србе са сеоских подручја новостворене хрватске државе. Тада је заувек отишло преко 200 хиљада Срба и ова бројка се последњих година једино и спомиње у Србији, што је додатна опасност за целу причу. Готово нико не обраћа пажњу на Србе протеране из градова, на први талас етничког чишћења од 1990/1992, када је Туђманова Хрватска што суптилним, што бруталним методама очистила хрватске градове од Срба. О тим Србима проговара се тек с времена на време, као сада кад су објављени резултати пописа.
Први случајеви директног притиска на Србе у Хрватској уследили су одмах по објављивању првих изборних резултата, кад је било јасно да је хрватски народ дао подршку екстремним политичким идејама наслоњенима на учење Анте Старчевића и усташтво. У већ припремљену медијску атмосферу – креатори су били ТВ „Загреб“, „Вјесник“ и „Вечерњи лист“ – набијену антагонизмом према Београду и Србији, као великој опасности која прети Хрватској, убачене су приче о србокомунистичкој тортури проведеној над Хрватима у послератној Југославији, о великим злочинима над припадницима поражене војске НДХ и њиховим породицама; полицијским и војним репресијама на Хрватима, уз „подсећање“ да су и полицију и војску углавном чинили Срби; крашким јамама (Јазовка) пуним „хрватских мужева“… За све су били криви Срби, сва тешка историја Хрвата, сва страдања у последњим вековима, објашњавана су негативним утицајем Срба. Мржња према Србима ваљала се Хрватском као куга, завлачећи се у сваку кућу, све делове друштва, рушила пријатељства, кумства, породице. Сумња у сваког Србина у Хрватској сматрала се нормалном, донета је одлука о потписивању „Изјаве о лојалности“ новој хрватској држави, која је Србима у Хрватској давала неку наду за останак на радном месту, за очување какве-такве егзистенције и голог живота, на крају. Ни то није помогло. Већ 1991. године, кад се југословенска криза претварала у агонију, Срби у градовима Хрватске нашли су се у положају Јевреја нацистичке Немачке. Никакву одбрану нису имали, а све је било против њих. У Осијеку, Загребу, Сиску, Госпићу… почеле су физичке ликвидације Срба, ноћна одвођења, стрељања, клања, ликвидације целих породица.
Из разлога који задиру у људско достојанство никада се неће сазнати колико је у тим данима и месецима по градовима Хрватске силовано жена и девојака српске националности. Ово је једно од питања које никада нико јавно није отворио, а несрећнице које су то проживеле одбијају да о томе говоре. То у многим случајевима не знају чак ни њихове породице.

[restrictedarea]

 

ТИМОВИ ДРЖАВЕ СУ НА ТОМЕ РАДИЛИ Дакле, бежећи од свакодневног живота у којем је владао страх, а дах смрти се осећао свуда, Срби напуштају урбану Хрватску. Око 180 хиљада одлази са оним што је могло да се обуче и стане у један кофер. У њихове празне станове упадају хрватски бранитељи и домољуби, држава доноси Закон о откупу по основи станарског права, окупирани станови прелазе у хрватске руке, по обављеном послу Закон се укида, и тако је отето око 35.000 станова чији су власници били Срби.
И данас можете наићи на људе који ће вас, и овде у Београду, убеђивати да су Срби из хрватских градова, почетком деведесетих, побегли без потребе. Као, зна се да им није било лако, али, боже мој, требало је издржати, није то била политика хрватске државе већ хирови острашћених појединаца. Не, супротно – била је то осмишљена акција хрватске државе. Цели тимови су на томе радили.
Навешћу један пример који ово савршено илуструје. Причао ми је Хрват, учесник догађаја; негде у лето 1991. године, воз на линији Суња-Сисак-Загреб, заустављен је близу Велике Горице, на самом прилазу Загребу. Отворена пруга, шумарак са десне стране, људи се обазиру, нигде никога, појма немају шта се догађа, а онда у вагоне улећу хрватски војници и наређују путницима да одмах легну на под. Минут, два касније вагоне погађају снајперски меци; пуцају прозори, народ вришти, општи хаос, а војници, такође на поду, стално упозоравају да се нико ни случајно не диже са пода. Драма је трајала десетак минута, војници се дижу, дају знак путницима да се и они подигну са пода, и показују им рупе од метака. Објашњавају да је то био напад српских снајпериста. Воз наставља пут и улази у Загреб, народ истрчава срећан што је преживео и шири причу о српским снајперистима надомак Загреба.
Нико се није запитао због чега је воз уопште стао на отвореној прузи; како су то хрватски војници знали да ће уследити напад; како су знали да је напад завршен и како нико није повређен. У то време Срби у Загребу или оближњем Сиску без велике потребе нису излазили ни на улицу, а камоли да ходају около са снајперима и нападају возове. Али, ефекат је постигнут, код Хрвата је увећан страх од Срба, мржња се развијала и ширила.
Податак да је у последњих десет година број Срба у Хрватској умањен за 15 хиљада носи у себи потребу за посебном анализом. Само тај податак разноси у парампарчад теорије службеног Загреба о створеним претпоставкама за повратак прогнаних Срба. Нити се ти Срби имају где вратити, нити у случају повратка имају од чега да живе. Србин у Хрватској може да се запосли једино код самог себе, ако смогне средстава да отвори неку фирму, продавницу. Уместо да се враћају у Хрватску Срби се отуда исељавају. Упркос тврдњама и раније, хадезеовске и садашње есдепеовске владе, да су закључени и обелодањени спискови Срба над којима хрватска држава још увек држи отворене оптужнице за почињене ратне злочоне, и даље се догађа да неког Србина, повратника, који је у Хрватској већ годинама, приведу на „обавјесни разговор“, после чега овај спакује оно мало сиротиње и напусти Хрватску. Прича о томе се брзо прошири, што је и био циљ, психоза код Срба расте, страх чини своје и тако у десет година добијемо ново смањење броја Срба у Хрватској за чак 15 хиљада.

ИМАЈУ ЛИ ХРВАТИ РАЗЛОГА… Дозвољавам могућност да ми је промакло, али заиста нисам ни чуо, ни прочитао да је бар један хрватски политичар, из структура власти или опозиције, свеједно је, рекао да је за Хрватску губитак, штета, то што је у двадесетак година остала без 400.000 Срба. Напротив, доминира ликовање или прикривено задовољство, уз образложење да је то последица ратних дејстава. А имају ли Хрвати правих, рационалних разлога да се тако постављају према Србима? Подсећам, а ви процените сами:
Бечким договором из 1850. године, Хрвати су узели српски језик, штокавицу, стандардизјући га најпре као заједнички српско-хрватски, а потом као свој, хрватски језик. Пре тога Хрвати су говорили чакавским и кајкавским језиком.
Хрватску химну „Лијепа наша“ на стихове Антуна Михановића компоновао је Србин Јосиф Руњанин, а први пут је изведена 1860. године у Глини, у кући Србина Петра Пелеша.
Хрвати се данас поносе са „великим хрватским пјесником“ и генералом Петром Прерадовићем, избегавајући да наведу Прерадовићево српско порекло.
Најпознатију националну, хрватску песму будницу „Устани бане“, посвећену Бану Јелачићу, написао је Огњеслав Утјешиновић Острожински, Србин из кордунског села Острожина.
Међу значајна имена хрватске књижевности, све тамошње енциклопедије и антологије, сврставају Србе: Владана Десницу и Григора Витеза.
Хрватско казалиште и филм није могуће ни замислити без глумаца српског порекла: Пере Квргића, Јована Личине, Радета Шербеџије, Ане Карић, Угљеше Којадиновића… као ни хрватску музичку сцену без Арсена Дедића, Ђорђа Новковића, Слободана Момчиловића (оснивач „Нових фосила“), Нине Бадрић, Владе Калембера…
Срби су створили и деценијама водили најуспешнија хрватска предузећа у послератној Хрватској, привредне гиганте: „Борово“, „Гавриловић“, ДТС „Дубровник“, „Југотурбина“…
Све је то за Хрватску и Хрвате неважно и ништавно у односу на учење Анте Старчевића о Србима као „реметилачком фактору“.

[/restrictedarea]

19 коментара

 1. Niko se nije posteno izvinio za Jasenovac i sve zlocine u 2.SR…a sada ce jos teze.Mi mozemo samo patiti.
  Secam se genarala Blagoja Adzica,kome su pobili preko 20 clanova porodice za Bozic 41,ili 42.g.,a on je kao dete,slucajno ostao ziv jer je bio van sela kod babe…kada na pocetku ovoga rata kaze,citiram “nisam se nadao”?
  To je tipicni srpski pogled na svet i sopstvenu sudbinu na ovim prostorima.Mi i prastamo i zaboravljamo.
  Medjutim,u vezi sa tim i cinjenicom da je Srba 15.000 manje u Hrvatskoj nego pre 10 godina,postoji jos nesto,a to je da se i broj Hrvata smanjuje…
  U istom popisu,navedeno je ako se ne varama da je Hrvata 100.000 ,manje nego pre 10 godina.Vec su naveli da izgubili jedan grad velicine Zadra…
  Oni inace imaju isti problem kao mi…mogu oni da “etnicki ciste” Hrvatsku,ali tamo je sve vise Albanaca i Bosnjaka a sve manje,Srba,ali i Hrvata.Realno,zbog nataliteta ,Albaci i Bosnjaci jedini imaju fakticku ekspanziju,sto,ako ne pocnu srpkinje radjati 3-4 dece,mozemo za 100 godina imati velike lose posledice.
  Srbi u Hrvatskoj moraju sami odluciti gde im je biti.Ne vidim nacin da se Hrvati tek sada za bilo sta osete odgovornim.
  Niko nije ni odgovarao od Hrvata,za Bljesak i Oluju.

 2. Da stavimo tacku na i. Beogradska arena je primila 15 000 (ustasa) da bodre i podrze prljavce- a dobro se zna da je njihova ruza bila motiv za tudjmanov ustasluk isto kao i Lili Marlen.

  Sta jos reci, kada u sred beograda (namerno malim slovom) ta bratija ordnira beogradom kao i neki Sajmistem od 41-45. Jos uvcek sam pri zdravoj pameti ali ne mogu da shvatim da se to dozvoljava od strane “patriotske srpske vlasti” bolje receno vlasti sumnjivog morala koja se bori za Srpske interese.

  Izvinite ali to boli.

 3. Molim Pecat ako zna ko je organizator–koncerata Tereze Kesovije- Dina marlina i ovih zadnjih.

  Sledeci je Tompson Aprila 10 2013 nista cudno a onda Arene preko 20 000 u tri dana, da se ne zamerimo EUstasiji– malo sam viese emotivan izvinjavam se.

  • Ja sam ocajan sto Srbijom paradira ko stigne ,posebno sada kada imamo nacionalisticku vlast…,ili se to ne sme vise tako reci?
   Ja ne znam ko je Dinu Merlinu organizovao koncert,a to je lako proveriti,ali znam sto i vi znate,da je pre toga tadasnji Predsednik Srbije Boris Tadic u Sarajevu seo za sto sa Ivicom Osimom,sa cime se slazem, i sa Dinom Merlinom?
   Ubrzo je Merlin odrzao gomilu koncerata po Srbiji…valjda se “javio”Borisu.
   Sada nam dolazi Halid Berslic…reci su sto je ceo svet video,bez lose namere,da je pre samo par nedelja ,opet u Sarajevu,predsednik srpske vlade Ivica Dacic delio mikrofon sa imenovanim,sa pesmom “Miljacka”…
   Isti koji su doveli Merlina,dovesce i Kesoviju i Tompsona…sve za lovu.Ugled zemlje nije bitan?
   U banana zemljama,pa i ne samo u njima,gde god se vrti veca lova,ne mozes biti nezavisna agencija ,konkretno,koncertna…Ali,to je druga tema.
   Takodje,da li je bezbedno napuniti parket u dvorani koji je predvidjen za sportiste,ne znam.Sada je u slicnoj hali u Madrid zgazeno na smrt 5 devojaka…bezbednost je bila ocajna…skandal je ogroman,ali zena bivseg predsednika vlade Aznara,ne da ostavku,kao gradonacelnica Madrida.
   100% je povezana vlast sa menadzerskim lobijem za spektakle,jer se vrte ogromne pare,i kako sada podeliti odgovornost za smrt 5 devojaka?
   Ali,i to je druga tema…
   Mene zgrazava kolicina neodgovornosti nasih predstavnika vlasti,koji vise cine na popularizaciji kulture i imidza do jucerasnjih neprijatelja…da li zbog para,ne znanja,bezobrazluka,ali to je nedopustivo.

  • Nisi emotivan nego normalan kao svaki iole posteni Srbin!Od snishodljivaca mi se povraca!To je takva ljiga i guba koja se mora u korenu saseci!Dodvoravaju se ustasama???Imate ljige i zasto,pobili najmanje 700 000 Srba i danas vam pevaju po Srbiji!Nema granice srpskom dnu dna !

 4. Stvarno ste junačine kada se bojite pjesama i pjevaća. Kod nas Hrvata pobjednika dobrodošli su srpski pjevači. Tko ih voli slušati neka izvoli. Nekada se ustaškim pjesmama smatrala i ona: Kad u školu pođu đaci,
  dosadno je maloj maci.
  Vas nisu tukli kada ste pjevali vaše pjesme:
  Igrale se delije,
  nasred zemlje Srbije.
  Ali nas jesu za obićne narodne pjesme kao Ustaj Bane, Hrvatska te zove.
  Izgleda po vašim reakcijama na nastup naših pjevaća u Srbiji da niste daleko od vremena kada se mlatilo zbog pjesama. A možda bi kakvog “ustašu” i (da prostite) priklali. Uostalom imate doista egzotićna tradicionalna prezimena kao npr OCOKOLJIĆ. To je tužno i jadno. Ostali ste zarobljeni u prošlom stoljeću.

  • Mate,nemoj o junastvu!Nisu Srbi plakali i molili za pomoc svih 19 drzava sa sve rak-ranom covecanstva amerikom da se Srbi proteraju iz krvatske!Koliko ste imali narodnih ustanaka dok ste bili austro-ugarski konjusari?Kako docekaste hitlera u zagrebu?I dan danas se lizete sa zapadom,snishodljivost,ulizivanje,su vam nacionalna karakteristika!Pricas o prezimenima….,hvala Bogu pa je Tudjman domace(nikaki tudje)prezime!E,bruko i sramoto od ostrvljenog naroda!Neka nas u proslom veku i neka vasa muzika vama,a nasa nama!

  • Viste sve rekli i uradili i svaka vam čast što se vas tiče.A gluposti srpske politike su nesrazmerne.Prva i najveća je 1918 kada smo se ujedinili sa vama.I danas ispaštamo tu glupost jer smo verovali da možemo zajedno.Kralja ste u Marselju ubili vi USTAŠE u saradnji sa Nemačkom.Još veću glupost pravimo 1941 kada Tita HRVATA primamo u Beograd da podigne ustanak.Zašto to nije uradio u Zagrebu pogledajte snimak dočeka nacista u Zagrebu 1941 i sveće vam biti jasno.Neverovatno je da taj Tito kupi maloletnu decu u partizane i šalje na Sremski front da se bore protiv USTAŠA i Nemaca.A upravo otac Hrvatske Tuđman kaže dase Hrvatska 1945 branila na Sremskom frontu.I ta golobrada deca su išla do Trsta i malo je falilo i on da vam pripadne.Dobili ste celu Istru koja je oteta od Italijana i nikada nije bila Hrvatska. Tako ste na SRPSKOJ krvi napravili veliku Hrvatsku a Srbe ste sada proterali i sveli na 200 hiljada zahvaljujući Nemačkoj.HVALA vam ali zapamtite nikada više Srbi neće biti na vašoj strani čak naprotiv.Daleko vam kuća.

 5. Ne bih mogao da se slozim sa naslovom ovog teksta … Nije to “trijumf ustaske ideje ” , vec “privremeni trijumf vatikanskih ideja “( i visedecenijskog intenzivnog rada ! ) . Treba procitati knjigu “Opus Dei ” Roberta Hacinsona ( 1. i 2. deo ). Tamo je lepo opisano sta su sve radili tokom vremena i Vatikan i jezuiti i franjevci i benediktinci i kao kruna svega ” Opus Dei ” ( ultra-katolicka organizacija koju je osnovao spanski katolicki svestenik Hoze Marija Eskriva de Balager iz spanskog grada Barbastro i koja pored religiskog karaktera ima i ljude koji imaju i fabrike i kompanije i banke i hotele i pozicije u drustvu u raznim drzavama …pa cak i svoju “obavestajnu sluzbu “. Ako se za jezuite kaze da su “papina vojska ” onda se za “Opus Dei ” moze reci da su oni papina poslovno-ekonomska masina sa sve obavestajno-bezbednosnim sistemom na globalnom nivou ! Imaju i “vrlo cudno unutrasnje ustrojstvo i organizaciju ” koje vise lici na neku totalitarnu sektu sa ociglednim elementima psiho-patologije i sadizma i mazohizma…Neki koji su bili u “Opusu ” i koji su se izvukli iz “toga ” ispricali su mnoge “zanimljive stvari ” i prosto su se i sami cudili gde su bili i sta su sve radili i kako i na koji nacin su sve bili godinama cak i eksploatisani i iskoriscavani i imali su osecanje kao da su izasli iz neke “uvrnute totalitarne sekte ” koja nema prakticno nikakve veze sa hriscanstvom ! ? I sam osnivac “Opusa Dei ” Hoze Eskriva je bio blago receno uvrnuti fanaticni katolik sa sadistockim i mazohistickim sklonostima , a to su sasvim jasno potvrdili i neki psihijatri i psiholozi ). E, da ali tu se “rade i jos neke stvari “…! ? Tu se ” vrte ” i milijarde dolara, eura itd…! Cesto se desava da tokom godine stotine miliona dolara “tako nekako nestanu negde ” i tako ” odu negde kod Boga ” ( u “glavni trezor ” u Vatikan ! ) Naravno od tog novca se posle finansiraju dalje vatikanski poslovi i u geo-politickom smislu i u pogledu raznih vrsta uticaja u raznim drzavama i u prevratima i u pogledu finansiranja koga treba i sta sve treba da se dalje siri uticaj ” multi-nacionalne kompanije koja se inace zvanicno zove rimo-katolicka crkva”. Naravno da se ne zali novac i da se spreci bilo kakvo sirenje onih koji nisu katolici , a to se posebno odnosi na pravoslavce…! Dakle jos je papa Lav X 1519 godine dodelio hrvatima titulu ” Antemurale Christianitatis” (bedem hriscanstva- katolicizma ). To znaci da oni mogu da pocine bilo kakav zlocin u ratovima ili cak i u miru to ce Vatikan i “ostala katolicka bratija ” sve da pokriju i zataskaju ili da “razvuku u nedogled “. Dakle nije to “trijumf ustaske ideje ” nego vatikanske…i to privremeni trijumf…jer “nicija nije gorela do zore ” Cela rimo-katolicka crkva se vec decenijama suocava sa opadanjem broja vernika u svim zemljama… Ta pojava je narocito pojacana posle vise shokantnih skandala oko pedofilije i homoseksualizma pa cak i nekih ubistava i samoubistava , a u sve to su bili umesani neki katolicki svestenici fratri i vise svestenstvo …! ? Ovo ipak nije “srednji vek ” nego je ipak 21. vek ! Sasvim ozbiljne procene govore da Vatikan i Rimo-katolicka crkva nemogu i nece postojati u narednih 20 – 50 godina , a po nekim procenama cak ni u narednih 10 – 20 godina…! Tu se i u mnogim drzavama sve glasnije i sa punim pravom postavlja i pitanje : ” Gde ,kako, i na koji nacin odlazi taj silni novac sto se tu vrti , a bez ikakve kontrole i bez ikakvog poreza ” …! ? Sto se hrvatske i hrvata tice …oni su ekstremno zaduzena zemlja …Oni su jos pocetkom 90-ih “progutali mamac sa sve udicom i najlonom “…., a upravo sada ovih dana su to ucinili jos jednom… (samo im to jos niko nije saopstio…). ” Gospoda Glembajevi ” su prevazisli sami sebe i toliko su krali i razvlacili da su na kraju pobesneli i njihovi tradicionalni saveznici nemci…U bliskoj buducnosti hrvatska ce da pukne kao prenaduvani balon i to ce biti njihov kraj i to za dugo vremena unapred… Nema tu nikakvog “trijumfa “…oni ce uskoro biti suoceni sa kolapsom…!

  • Latinski naslov Antemurale Christianitatis (“predziđe kršćanstva”), je papa Lava X. dao Hrvatskoj godine 1519. u pismu banu Petru Berislaviću. To nije bio jedini naslov takvog tipa i on se pojavljuje i u drugih kršćanskih država u sukobu sa Osmanlijama, kod Ugarske i Poljske.
   Papa međutim nije bio prvi koji je dao Hrvatskoj takav naslov. Plemstvo južnih hrvatskih krajeva uputilo je 10. travnja 1494. sa sabora u Bihaću pismo papi Aleksandru VI. i rimsko-njemačkom caru Maksimilijanu I. tražeći pomoć protiv osmanskih napada u kojem je Hrvatsku nazvalo kulom i predziđem kršćanstva:

   “Ovu silu mi već sedamnaest godina zaustavljamo gubeći naša tijela, živote i sva moguća naša dobra, te poput kule i predziđa kršćanstva branimo svakodnevnim ratovanjem kršćanske zemlje, koliko nam je to uopće ljudski moguće. Neka Vam dakle po nama bude rečeno ovo: ako bi mi popustili Turcima, tada bi oni u svako doba mogli zaskočiti kršćanstvo iz Hrvata.”

   • Karlo@ ta prica o vasem zaustavljanju turadi pije vodu isto kao komunisticka,partizanska,koja kaze kako su Tito i komunjare pobedile Nemacku!Ostavimo se tih “herojskih” podviga!Nego da vas ja pitam,sta vi hocete od nas Srba?Okanite nas se!Necemo tamo gde ste vi i to je i pocetak i kraj price!Ostavite se vi ns Srba!Hvala!

 6. ISTINA, da kralj je ubijen u Marseju a Stjepan Radić, Pavle Radić i Đuro Basariček su umrli od srpske demokratske gripe u Beogradskoj skupštini, zar ne?

  • mate@ ne opravdavam ubitstva uopste!Ali je razlika u ubitstvu osoba velika!Kralja ste ubili a narod toga kralja vas je potpomogao da se oslobodite “ljubavnog” zagrljaja germana!I danas vi imate Radica,Basariceka,u vidu Sanadera,samo sto vam ih sada Srbin ne ubija,nego se sami razracunavate!Tako i treba jer je to ipak vasa stvar!Da ti napomenem samo reci pesme koje su ustase pevale “ajmo braco preko Drine da pobijemo srpske psine,jos se krv osvetila nije Ferdinanda i Sofije”!Pa to su onaj Ferdinand i Sofija od kojih ste se oslobodili zahvaljujuci upravo Srbima!A to je bila katastrofalna greska nas Srba!

 7. Stjepan Radic je,kao i Stjepan Mesic,klasicni hrvatski politicar u Beogradu…demagog i provokator.
  Izricito je bio protiv formiranja Jugoslavije 1918.g.
  I kada je u njega pucao Punisa Racic,20.6.1928.g.,hrvatski predstavnici su se sprdali srpskim zrtvama…sto naravno ne opravdava postupak Racica.
  Punisa Racic,iz crnogorskih Berana,osudjen je na 20 gosina robije,pa pusten…oktobra 1944.g.,upali su mu u stan,odveli i 4.12.1944.g.,streljali.Ne zna mu se grob.
  Ante Pavelic je,koristeci to ubistvo Radica a u skladu sa politikom razbijanja Jugoslavije,otisao u Bugarsku,kod teroriste Vanto Mihajlova,i planirao ubistvo srpskog Kralja u Marselju.
  Grob mu je u sirem centru ,juznom delu Madrida…na kome se slikao Davor Suker,bivsi igrac Reala i sada predsednik hrvatskog FS.
  Grob ustaskog zlocinca Maksa Luburica,nalazi se u jednom selu kod Valensije,pod laznim spanskim imenom.

 8. Ovo sto je napisao gospodin Majk je potpuno tacno! Naime Stjepan Radic i ostali hrvatski poslanici u skupstini nisu “tek tako ” tada ubijeni…Oni su pre toga vrlo dugo upucivali teske uvrede i prosto prosipali verbalne otrove na racun svih srpskih poslanika i cele Srbije i srpskog naroda , a kap koja je prelila casu zuci je bilo to sto su oni poceli da upucuju i nevidjene uvrede i da se sprdaju i sa poginulim srpskim vojnicima i srbima uopste u 1. svetskom ratu !? To su bile takve provokacije i takve uvrede da su ljudi prosto ostajali bez reci…! ? Na kraju je u skupstinu usao Punisa Racic i poubijao ih… Cela tadasnja srpska javnost je stala uz Punisu Racica !Znam to dobro i tu pricu sam vise puta cuo jos od malih nogu zato jer je ujak moje babe nekih 20 godina bio poslanik za Liku i Gorski Kotar u tadasnjoj skupstini Kraljevine Jugoslavije. Sto se tice atentata na Kralja Aleksandra u Marseju zna se da je atentator bio bugarin, zna se da su organizatori bili ustase , ali taj atentat nikad nije do kraja rasvetljen i nikad se nije doslo do onih pravih narucioca na najvisim nivoima…

 9. MAJK
  Samo potvrđujete vaš demokratski pristup a to je kuršum u čelo. Stjepan Radić se protivio stvaranju Jugoslavije to je toćno i to je bilo njegovo pravo. Ako i vama nije odgovarala Jugoslavija što se može isčitavati iz gore navedenih komentara, zašto onda mislite da je ubojstvo u Narodnoj skupštini poslanika i protivnika stvaranja Jugoslavije bilo opravdano. Ubojstvo kralja bio je odgovor na nasilničku politiku kralja koji je stajao iza ubojstva narodnih poslanika. Vi imate đenerala Dražu Mihajlovića koji je za vas heroj. Pavelić za nas to nije ali Tuđman je. Mesića i Radića veže samo isto ime ali razlika je kao nebo i zemlja.

  • majk@ nemoj samo reci da Stjepan Radic nije znao u momentu zajednickog oslobadjanja od austro-ugarske da ce se formirati tadasnja Jugoslavija?Vrlo dobro je on to znao,nego im je ta Jugoslavija posluzila samo da se osamostale,sto su i kasniji dogadjaji to i potvrdili,jer se mnogo lakse osamostaliti iz jedne “Jugoslavije” nego iz jedne Austro-Ugarske!Niko se od zapadnjaka nije odvojio mirnim putem,niti bi to oni dozvolili!Potvrda ovog mojeg stava su danasnja Baskija,Katalonija,Koruska Slovenija,Irska,itd..itd..!Sto zapad ne prizna naprimer Palestinu?Po cemu to vi imate pravo na samostalnost a jedna Palestina,ili Kurdi,nemaju?Po kojem to “pravu”?Zapadnjackom?

 10. Зашто ми Срби некажемо истину ко је створио и зашто је створена
  ТРОДЕЛНА НАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА А НЕ ДРЖАВА то морамо разделити па онда оптуживати или се бранити. Дубоко сам убеђен да Србе и Хрвате нико није питао дали желе имати заједничку државу.Ко су творци те заједнице сличних народа? Моје убеђење је на првом месту : Српски и Хрватски МАСОНИ па ево и неких имена: Регент
  Александар са српским Масонима из ложе Побратим а Хрвати и њихова ложа Врховец са неким именима, Мештрови, Трумбић,Супило
  и други,од стрних колико знам Михајло Пупини и WUDRO WILSON
  председник Америке. Ми Срби имали смо доста велику Краљевину Србију до 1 Децембра 1918 тако да нам тај хрватски елеменат није
  био потребан.Неби било Радића,Броза и Туђмана а и наших коментара
  на искрено писање Ратка Дмитровића. Имали би велику здраву нацију
  српску.И Мате и Карло уживали би са Аустријанцима можда и Талијанима ми би имали пола Јадранског мора са Дубровником и сасма за Србе овако незнам где нам крај нашем РАСТАКАЊУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *