ТРЕНУТАК ИСТИНЕ

Пише НИКОЛА ВРЗИЋ

Косметска платформа председника Србије Томислава Николића и (ваљда) читавог државног врха може да смета само онима за које Косово и Метохија није аутономна покрајина Републике Србије већ независна држава, и који би да наставе са досадашњом праксом пузајућег српског признавања те независности у складу с налозима Брисела и Вашингтона. А такви, нажалост, не седе само по бриселским, вашингтонским и приштинским канцеларијама, већ и у Скупштини Србије…

Добро је што имамо премијера који зна да његова реч није Свето писмо. Али је јако лоше што имамо премијера који мисли и да та, његова реч, не значи баш ништа. Па тако Ивица Дачић, премијер Србије, после ноћног састанка државног врха у вили „Бокељка“, изјављује да је „на састанку државног руководства још једном потврђен јединствени државни приступ о свим темама састанка, у вези са државном политиком о Косову и Метохији, о даљем току евроинтеграција…“, да „постоји потпуно јединство о свим најважнијим питањима“ јер „озбиљност ситуације у којој се налази држава и народ намеће неопходност јединства и политичке стабилности“… Да би само неколико дана касније, пошто су страни амбасадори (не мислимо на кинеског и руског) сазнали шта је у „Бокељки“ договорено зато што им је уручен текст државне, српске, Платформе за решавање питања Косова и Метохије, премијер Србије одједном почео да објашњава да ништа у ствари и није договорено, да и то што јесте договорено може да се мења, али да је заправо сасвим свеједно јер ионако није остварљиво, па не мора ни да се спроводи…

ПЛАТФОРМА И ПОСЛЕДИЦЕ Платформа председника Србије Томислава Николића и (можда) Владе Србије представља први озбиљан, државотворан потез који је Србија повукла још од 2007. године када смо, у време владе Војислава Коштунице, били храбри и сложни, и одбацили Ахтисаријев план (надгледане) независности Косова. Све што је уследило, нажалост, од потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ пошто је она одбацила своју статусну неутралност и обавезала и себе, и Србију и „Косово“ на спровођење Ахтисаријевог плана, преко прихватања мисије ЕУЛЕКС која је и заснована на Ахтисаријевом плану, па све до техничких преговора у Бриселу, такође заснованих на Ахтисаријевом решењу за комадање Србије, било је мучно сведочанство нашег пристанка на туђу стратегију дробљења наше државе, њене територије и националног интереса.
Оно што је суштина Платформе, и то би требало нагласити, нити је епохално, нити је радикално или екстремно на било који начин, већ само оживљава два важна аксиома: да је Косово и Метохија аутономна покрајина у саставу Републике Србије и да, сходно томе, Србија више не би требало да учествује у изградњи независне државе на сопственој територији, својој историји, и свој крви проливеној за нашу слободу. Што ће рећи да се Платформом ставља тачка на оно мучење, на оно силовање Србије и Срба које је започело 2008. године, апсолутном влашћу Бориса Тадића уз свесрдну подршку актуелног премијера Ивице Дачића. У томе и лежи њена највећа вредност, и њен огроман значај, и њена највећа мана.
А баш зато што не представља, као што и не би требало да представља, епохалну новост у српском приступу решавању косметског питања (то питање је, наиме, већ решено 1912, а и у Уставу Србије пише да је КиМ неотуђиви део Србије), и зато што није ни радикална, ни екстремна (не позива, рецимо, на улазак српских тенкова у Србицу, у Качаник или Призрен. То, догодине), против ње може да буде само онај ко не жели да и Косово и Метохија буду Србија, и ко жели да настави да у Србији гради независну косовску државу. Само су такви, у највећој вредности Николићеве Платформе, и способни да виде њену највећу ману.
И још нешто, једнако далекосежно. Председник Томислав Николић је једини сегмент власти у Србији који има пун демократски легитимитет и капацитет; једини је изабран потпуно непосредно, на сопствено име и презиме, при чему је легитимнији од актуелне Владе Србије и приде, макар зато што су се странке које чине владајућу коалицију, у време предизборне кампање, заклињале да једна с другом неће, па су ваљда и због тога добиле гласове неслутећих бирача… Платформа је, штавише, састављена на основу предизборних обећања Томислава Николића, тако да и сама има тај демократски капацитет и неоспорну легитимност, а уз то је, како већ рекосмо, и стриктно заснована на Уставу Србије. Тако да противљење таквој, демократски легитимној и на Уставу заснованој Платформи, и сви покушаји њене опструкције, заправо значе покушај суспензије и демократије и уставног поретка ове земље. То јест, покушај претварања Србије у колонију Брисела и Вашингтона.
Заиста, ко у Србији, осим онога ко је довољно глуп, па је заслепљен неизвесним обећањима ЕУ раја у којем грцају Грчка, Словенија, Румунија, Шпанија, Бугарска… у замену за Косово или ко је потплаћен да би се правио толико глуп, може да пронађе иједну замерку тезама садржаним у преамбули Николићеве Платформе? Да Косово и Метохија имају „централно место“ у „политичком, економском, безбедносном, културолошком, идентитетском и духовном смислу“, да је наш „дугорочни државни и национални циљ – очување целовитости државне територије“, да је за остварење тог циља „неопходно континуирано и усаглашено деловање“ и „вишегенерацијска приврженост“…
Или, можда, неко мисли да није тачна и дијагноза садашњег стања, такође изложена у овој преамбули? Да „међународне организације, међународне војне и цивилне мисије (…) нису испуниле и не испуњавају велики део обавеза“, да је „Србија дала имплицитну сагласност за пренос надлежности са УНМИК-а на ЕУЛЕКС, што је довело до јачања Привремених институција самоуправе (ПИС) у Приштини на подручју АП КиМ и стварања правних претпоставки за њихово даље функционисање“, да је Влада Србије „од 2010. године водила ‚техничке преговоре‘ и постизала политичке договоре (…) који су недвосмислено водили промени стања на терену у правцу јачања утицаја и легитимитета ПИС у Приштини на подручју АП КиМ, и афирмацији њиховог међународног правног и политичког субјективитета“… Или је, пак, проблематично предвиђање да ће „у наредном периоду доћи до низа даљих, по нашу позицију неповољних промена на терену, које произлазе из редефинисања тежишних задатака ЕУЛЕКС-а, КФОР-а, примене договора постигнутих у ‚техничким споразумима‘…“?
Или је, да се не лажемо, највећи проблем у две конкретне последице оваквог текста Платформе, која истиче да „Србија ужива стабилну подршку две сталне чланице СБ УН у вези са питањем спречавања чланства ПИС у Приштини у УН и другим међународним организацијама“, и тражи да „Влада Републике Србије, у циљу заштите државних интереса, не постиже даље парцијалне договоре са ПИС у Приштини у оквиру такозваног техничког дијалога“, те да „основни принцип преговора буде – разговор о пакету – ‚ништа није договорено док се не постигне договор о свему‘“. И све и ако овај део буде, како се најављује, замењен одредбом да се не смеју постизати договори који нису сагласни са Платформом, суштина се не мења, а том суштином ни страни, ни домаћи пропагатори косовске независности никако не могу да буду задовољни. Напротив.

ОД ТАЧИЈА ДО ДАЧИЋА И баш зато је опсежна опструкција Николићеве Платформе започела и пре него што је она уопште и представљена јавности. Медијска припрема састојала се у подметању кукавичјег јајета, тврдње да је Платформом предвиђена аутономија косметских Срба по угледу на модел Републике Српске. То је имплицирало третман Косова као независне државе у оквиру које би Срби остваривали своју аутономију, чиме је покушано изазивање пометње у, ионако медијима скрајнутом, патриотском делу српске јавности, и усмеравање њихових ставова и емоција у природном смеру, дакле против такве Платформе. Само што, је л’, платформа таква није, већ сасвим супротно, говори о аутономији Срба у оквиру Косова које је аутономија у оквиру Србије.
А затим, по откривању њихове подметачине, по обелодањивању овог недопуштеног, ма, скандалозног садржаја Платформе, пропагандно средство прикривене НАТО окупације Србије („Блиц“) ступа у дејство. Ређају се, из дана у дан, насловне стране: „Николић нема подршку за план: ЕУ, САД и Дачић против Платформе“, „САД и Немачка против плана Србије: Николићева Платформа о Косову прст у око ЕУ“, „Влада изменила Платформу због притиска из ЕУ“, „Влада ће игнорисати Николићеву Платформу“, „Шпанија љута због помињања ‚каталонског модела‘ у Николићевој Платформи“… Наравно, када је на све ово Николић поручио да одступања од Платформе бити неће, ово пропагандно средство слично интересовање за судбину Платформе није показало… Но, о тој Николићевој поруци нешто касније.
Али пропагандна ватра по неподобној косметској Платформи само је део ширег фронта за оспоравање и обесмишљавање овог напора да се пропаст Србије на Косову и Метохији заустави. Како је, у само једном тренутку наше истине, баш свако успео да покаже своје право лице! С једне стране, на Платформи за спас Србије на Косову и Метохији окупили су се председник Томислав Николић, лидер ДСС-а Војислав Коштуница, косметски Срби, Српска православна црква… Док на другој страни бележимо упадљиво и забрињавајуће, па и раскринкавајући (њихове намере) сличне реакције Ивице Дачића и Хашима Тачија, Хашима Тачија и Драгана Ђиласа, Чедомира Јовановића и Блерима Шаље… А испод тако подударних реакција провирио је и покварени план оних који нам раде о држави и глави. Док за то време, не мање упадљиво, Српска напредна странка (углавном) ћути, остављајући човека који ју је довео на власт, Томислава Николића, на милост и немилост евроатлантском топлом зецу…
Што се подршке тиче, Коштуничин ДСС поступио је принципијелно и крајње предвидљиво; подржали су борбу за очување АП КиМ у саставу Србије, ојачали ту борбу својим предлогом за поправљање текста Платформе (видите оквир). Исто су, у уторак, учинили и представници српског народа на Косову и Метохији (такође, погледајте оквир). Док се СПЦ није овако јавно огласила, али је зато председник Николић, у интервјуу агенцији „Бета“, открио да је „обавештен да је патријарх српски Иринеј задовољан Платформом, посебно оним што је предвиђено за СПЦ“.
Оспоравања Платформе, насупрот овој подршци, на наше велико изненађење, стижу из Приштине, Београда, Берлина, Вашингтона… и груписана су у неколико дубоких, заједничких закључака: да је Платформа небитна, да је нереална и неостварљива, па би је зато требало одбацити, да је антиевропска и да омета фини и културни, европски дијалог у којем Србија своје Косово и Метохију беспоговорно предаје Тачију и његовим отимачима људских бубрега. Идемо тим редом.
Платформа Србије је небитна и безначајна, „само један папир“, командује из Приштине тамошњи амерички амбасадор Трејси Џекобсон. Неколико дана пошто је испред виле „Бокељка“ обзнанио јединство српског државног врха, Ивица Дачић одговара на ову команду. И сам одједном стаје да умањује значај тог јединства у одбрани Косова, изражен у Платформи. Платформа је само „једно виђење како нешто решити привремено“, говори (симболично, у Центру за рециклажу у Железнику), „Платформа није Свето писмо и нешто што је уклесано у камен и мора да се спроводи“…
И не само што је небитна него је и нереална, неостварљива, поручују и Приштина и Београд; из таквих тврдњи проговарају њихови интереси и наше прихватање њихових, наместо сопствених интереса, тај став да само туђи интереси могу бити легитимни, док су наши легитимни само уколико нам је интерес да спроводимо туђе интересе. Елем, Хашим Тачи поручује да је српски план „неостварљив“, а за њим, као по команди, а можда је команде и било, настављају Дачић, Драган Ђилас, Борко Стефановић, Чедомир Јовановић. Платформа је, говори наш премијер после Тачијеве интервенције, подложна променама зато што нам и „није циљ да доносимо документе који неће бити остварљиви (…) Ми можемо и да кажемо вратићемо Косово у наше уставне оквире (…) Или ћемо да водимо реалну политику или политику којој је место у књижевности.“ Драган Ђилас, председник Демократске странке, већ „на прво читање“ види да је Платформа „популистичка и нереална“, да у Платформи има лепих пасажа, али је „проблем само у томе што не верујем да су наведене ствари реалне“; његову мисао прецизира Борко Стефановић, нових шеф ДС-ових посланика у Скупштини Србије, рачуницом да је „више од 90 одсто предлога у Платформи неостварљиво“. Док Чедомир Јовановић, и без рачунице осим оне која се тиче његовог џепа, читаву Платформу одбацује јер Платформа коју би он подржао „мора да одражава реалност и не сме да нас доведе у конфронтацију са међународном заједницом и Албанцима са Косова, на које смо упућени“. Па нам, уместо борбе за Србију на Космету, предлаже борбу за спровођење Ахтисаријевог плана за независно Косово.
Даље, осим што је небитан и нереалан, план је и антиевропски. Тако рече Хашим Тачи („То је антиевропски план“), а за њим ће, скоро углас, и Драган Ђилас, противећи се Платформи баш зато што би, „предлогом за прекидање техничког дијалога са Европском унијом“ (?!), „Србију само додатно удаљила од евроинтеграција“. На све то поентира Блерим Шаља, „политички координатор Владе Косова“: „Овај документ је шамар Кетрин Ештон, Вашингтону, Бриселу и Берлину.“
И отуда реакција неименованог званичника Стејт департмента – „Све што подрива и омета тај дијалог (Београда и Приштине) није од помоћи“ – и немачког амбасадора у Приштини Петера Бломајера, који је оценио да Београд својом Платформом о Косову „не помаже дијалогу Београда и Приштине, који се уз посредовање Кетрин Ештон одржава у Бриселу“. Са истим сензибилитетом и нешто више жара, и већ споменути Борко Стефановић, с уверењем које му пружа његово бриселско искуство, говори да би прекид дијалога са Приштином био „опасан“. Као да је и прва верзија Платформе говорила о прекиду дијалога; а није, него је говорила о прекиду постизања договора који слабе позицију Београда, и јачају позицију Приштине. Тако да, ако ишта омета, Платформа омета такав дијалог српских и „косовских“ власти.

ПОУКА „ВИКИЛИКСА“ И ту долазимо до суштине, до удруженог злочиначког покушаја да се осујети Платформа која ће прекинути онакав дијалог Београда и Приштине, после којег су Срби осуђени да постану Косовари, Србија признала Врховни суд (независног) Косова, изградила државну границу на Јарињу и спрема се да исто учини и на Брњаку… Права природа овог, досадашњег дијалога, откривена нам је, уосталом, захваљујући „Викиликсу“ и америчкој дипломатској депеши 10BRUSSELS85, написаној почетком 2010. године; у њој је, на саветовању земаља Квинте (САД, Немачка, Велика Британија, Француска и Италија) речено да „‚међунемачки‘ модел (односа Србије и њене јужне покрајине) може да буде само привремено решење“ – а то „привремено решење“ подразумевало би потписивање споразума о добросуседским односима и улазак независне државе Косово у Уједињене нације – да „морамо јасно да ставимо до знања Србији да неће моћи да уђе у ЕУ без признавања Косова“, те да је „међусобно признање циљ, и да би требало да посаветујемо Владу Косова да у преговоре уђе схватајући да је то циљ“. И после тога започеше преговори, тај дијалог за који се сада амерички и немачки дипломата и Борко Стефановић прибојавају да би српском Платформом могао да буде прекинут. Узгред, крије ли се у овоме и разлог што је претходна Платформа за преговоре с Приштином, она на основу које је Борко Стефановић тако успешно преговарао, остала државна тајна? С тим што и немамо никакав доказ да је икада и донета, осим што су контролисани српски медији крајем 2010. године устврдили да јесте.
А на читав онај хор оспоравања садашње, јавне српске Платформе, и напада на покушај председника Србије да искорачи из наслеђа политике свог претходника Бориса Тадића, Српска напредна странка одреаговала је само изјавама двоје својих министара, енергетике и рударства, Зоране Михајловић и Милана Бачевића, да је Платформа „у складу са предизборним обећањима СНС-а“, и да је „резултат договора, иза којег стоји и Влада Србије“. Неке жешће, фронталније одбране свог (доскорашњег) председника или јавне подршке његовог наследника Александра Вучића, засад нема, а морало би да буде.
Елем, да сумирамо. Иза свих оних покушаја да се Платформа изметне у тек још једно мртворођенче, назрели смо и циљ читавог тог маневра: да се настави с преговорима какви су били досад, у изведби Борка Стефановића и Ивице Дачића, односно да се Србија (Платформом) не успротиви учвршћивању косовске државности; да Платформа до Скупштине Србије уопште и не дође, а ако већ мора да дође, да је Скупштина усвоји у толико уопштеном и разводњеном облику да бриселски преговарачи могу да преговарају као и досад, уз осмехе и лагану вечеру, неоптерећени ограничењима за своје попуштање каква би им наметнула иоле експлицитнија скупштинска одлука. Дакле, да се настави као што се и започело, а да Платформа остане само једна непријатна епизода у којој је Србија – безуспешно – покушала да се бори за себе уместо што се бори за њих.

ТЕСТ ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА Али неће моћи, поручио је у уторак, пред полазак у Бањалуку, Томислав Николић, као да евроатлантским власницима наше земље већ није довољно неугодно што у Бањалуку председник Србије није отишао преко Сарајева и једног тадићевског извињења. Шта је то Николић поручио? Поручио је, urbi et orbi – и Београду и Бриселу, дакле – да је дошао тренутак истине, у којем свако има да покаже своје право лице. И успут показао да Ивици Дачићу верује да ће се у Бриселу борити за Србију таман колико верује Европској унији да је статусно неутрална.
Пре тога, рекао је да је куцнуо један другачији час, показавши да онакав бриселски дијалог јесте угрожен, ма колико се Борко Стефановић и његови инспиратори из евроатлантских амбасада томе противили: „Постоји нешто што више не може да се извршава, а то је омогућавање да Косово једнога дана буде независно. Чини ми се да је много тога урађено како би се у магли признавала независност Косова и Метохије. Не можете свој народ да осудите да узима држављанство Косова, а да кажете да не признајете ту државу.“
„Волео бих“, наставио је, „да Скупштина стане иза документа који никога не иритира осим оног који каже да је Косово независно (…) Носим се мишљу да је (Платформу) понудим на потписивање председницима парламентарних странака.“ Зашто? „Ово је добар тест за политичаре у Србији, шта мисле, шта говоре, а шта раде.“ Па да видимо на делу ко је за поштовање Устава Србије, а ко против тога.
А на сличном је тесту и Европска унија: „Ако су сви њени (ЕУ) органи на терену статусно неутрални, она не може да каже: ‚Измените Платформу која каже да Косово није независно‘.“
Политичарима владајуће већине, пак, председник као да не верује сасвим; сам је, каже, сео да пише скупштинску резолуцију, чији ће „саставни део увек да буде Платформа“, иако сама неће бити усвајана. „Та резолуција мора да буде обавезујућа за оне који, од дана доношења резолуције, преговарају у име Србије“, рекао је председник. И да случајно не буде отезања и непријатних изненађења већ у јануару, мора да се усвоји већ до Божића, „јер много је већа снага онога који иде на разговоре и иза себе носи одлуку целог парламента. Он онда нема права да попушта, онда преговори иду другим током.“
А преговараће се, већ од 10. јануара, о ономе што ће бити 11. јануара. Хоће ли бити – или неће бити, као што је својим Закључком гарантовала Влада Републике Србије – наплате царине на прелазима Јариње и Брњак? Дачић већ најављује да је на ту наплату царине пристао упркос владином Закључку, и да је остало још само да се он и Тачи договоре како ће ти царински приходи бити расподељивани. А са његовим овако јасним/чврстим/одлучним ставом у одбрани Србије и њених гаранција, преговараће премијер и „премијер“, још, и о „превазилажењу институционалног паралелизма“ на северу Косова и Метохије, о позивном броју независног Косова, о језеру Газиводе и другим електроенергетским капацитетима Србија у њеној јужној покрајини, о потписивању Споразума о добросуседским односима с „Косовом“ и учлањењу „Косова“ у Уједињене нације, све како већ стоји међу условима Европске уније Србији, да би јој одредила датум почетка преговора за учлањење у ЕУ који нам ионако, према најави Ангеле Меркел, неће бити одређен…
Да бисмо све ово спречили, јасно је шта морамо да урадимо; ми, којима добро Србије јесте на срцу колико и Косово и Метохија у души. Да прихватимо Платформу Томислава Николића као једину реалну, значи најбољу шансу за наставак борбе за очување Космета у Србији и Србије на Космету, и да стога Платформу из све снаге, и недвосмислено, подржимо. Јер је тај процес двосмеран: обавезавши себе на подршку Николићу и његовој Платформи, обавезујемо и њега да од сопствене Платформе, од борбе за АП КиМ у саставу Србије и борбе против пузајућег признавања независности Косова, не одустане. Или ће – подели ли Николићева Платформа несрећну судбину српске резолуције у УН, која је под евроатлантским притиском промењена, па је лагану предају Косова и Метохије (2008-2010) претворила у убрзану предају Косова и Метохије (2010-2012) – актуелни председник поделити судбину бившег. А то му, како ствари сада стоје, не пада на памет, те му за срећну Нову 2013. годину из свег срца желимо да при томе и остане.

Предлог ДСС-а

Једина експлицитна подршка из Скупштине Србије, и једини конкретан предлог за побољшање Платформе, Томиславу Николићу стигли су од Демократске странке Србије; можда и зато што је, како је сасвим зловољно констатовао Скендер Дестани, лидер ДУД-а (Демократска унија Долине), „Николићева платформа верна копија оне из 2004. године, чији је аутор био Војислав Коштуница“.
Тек, предложио је ДСС после састанка у Председништву Србије да се у Платформи „прецизира уставноправна веза покрајине Косова и Метохије у саставу Србије“ тако што ће, „сагласно члану 182 Устава Србије који утврђује суштинску аутономију за АП КиМ, и сагласно Резолуцији 1244 која утврђује суштинску аутономију за КиМ унутар Србије, Народна скупштина Србије донети посебан закон којим ће се уредити суштинска аутономија АП Косово и Метохија“.
Према речима Војислава Коштунице, председника ДСС-а, са председником Србије је, у додатном разговору, одржаном после састанка на којем му је представљена Платформа, и постигнут договор да оваква одредба буде унета у текст српске Платформе.

Подршка Космета

На заједничкој седници одборника и координатора српских општина, као и представника Удружења Срба са КиМ, после разматрања предлога Политичке платформе за разговоре представника Владе Републике Србије са представницима Привремених институција (ПИС) у Приштини, усвојени су следећи:

ЗАКЉУЧЦИ

Подржава се предлог текста Политичке платформе о Косову и Метохији коју је Председник Републике Србије представио и предао свим општинским представницима Срба са Косова и Метохије као основа за начин решавања питања Косова и Метохије.
Посебно се подржава став да Влада Републике Србије у циљу заштите државних и националних интереса не постиже даље парцијалне договоре са ПИС у Приштини у оквиру тзв. техничког дијалога, због тога што они воде промени стања на терену у корист (ПИС), слабљењу преговарачке позиције Србије у политичком дијалогу на високом нивоу и потенцијалној дестабилизацији безбедносних прилика.
Нарочито подржавамо став из Платформе да основни принцип преговора буде разговори у пакету, тј. да ништа није договорено док све не буде договорено.
Сматрамо изузетно важним што предлог политичке Платформе подједнако обухвата заштиту интереса и предлаже решење за све Србе који живе на КиМ, затим питања регулисања узурпиране, отете или уништене имовине Срба и Републике Србије, најширу заштиту Српске православне цркве и њене имовине, и друга важна питања.
Тражимо да политичка Платформа мора да садржи посебно поглавље које ће регулисати обавезу међународне заједнице да омогући безбедносне и материјалне услове за одрживи повратак преко 250.000 прогнаних и интерно расељених лица.
Захтевамо да се у Платформи још јасније истакне да је КиМ саставни и неотуђиви део Републике Србије, као што је то јасно дефинисано Уставом Републике Србије и Резолуцијом СБ УН 1244.
Сматрамо да би свака евентуална будућа промена предложене Платформе требало да буде усаглашена са представницима Срба са Косова и Метохије.
Представници Срба са Косова и Метохије очекују најширу политичку сагласност у Србији и траже да политичку Платформу, као обавезујући документ, у што краћем року усвоји Народна скупштина Републике Србије.

 


11 коментара

 1. U ovom historiskom trenutku, poslije serije IZDAJNICKIH poteza TADICA i “ZUTIH” najvise sto se moze uciniti jeste “zamrznuti konflikt”!1.Inzistiranjem na R 1244
  2.Odustajanjem od ulaska u E. U sto bi bila i logicna
  poslijedica prvog!
  3.Uci u ekonomsku – vojunu – politicku – kulturnu i sva-
  koliku saradnju sa Rusijom
  4.Zahtjevati u OUN – RUSKO prisustvo na sjeveru Kosmeta
  kao jedinu mogucu i realnu garanciju za SRBE
  Na unutrasnjopolitickom planu se treba NAPOKON poceti ponasati kao svaka normalna DRZAVA – sto znaci pravno rijsavati sucajeve poput Cedomira Jovanovica, Natalije Kandic, Sonje Biserko ….-..,NEVLADINIH ORGANICACIJA ……………….i svih onih koji podrivaju suverenitet i cijelovitost SRBIJE, bave se kriminalnim radnjama, spijunazom …………

 2. Ово је коментар на изјаву председника Николића Агенцији Бета од 25. о. м.
  Прво, Председниче (намерно сам званичан, јер је питање трагично озбиљно), обећао си пред изборе да ћеш све досманлијске споразуме са шиптарима преиспитати и предложити да се неуставне одредбе у њима укину; и пред изборе и после тога тврдио си да је Космет по вољи Бога, геополитички и историјски у Србији, да је то Уставом утврђено и да то нико у Србији не сме мењати; обећао си да ће се нова власт одредити решавању косметског питања у правном смислу у складу са Уставом Србије и са Резолуцијом УН 1244..
  То су најважније чињенице за свако политичко (спољно и унутрашње) чињење у вези са косметским питањем. Ако сте сматрали да је неопходно да се и поред Устава Србије и Р 1244 Србија посебним стратешким документом поново одређује према овом питању, то свакако не би могла бити некаква платформа, за коју сами кажете да неће бити усвајана ни на једном органу, него најмање стратегија којом се само потврђује шта је за Србију у складу са тренутним чињеницама, а на основу Устава и Р 1244, доњи праг (минимум) уступака испод којих више не може ни педаљ да одступи. Али, Ви нам сада нудите некакву резолуцију Скупштине, која ће садржавати само основе из неформалне платформе. Платформу сте показали секретарици империје зла клинтуши, а народу никад?! Оно што је процурело у јавност није добро, јер није у складу са Уставом?!
  А није у складу ни са међународним правом, а тешко да је, Бога ми, у складу са начелима логике. Аутономија Срба на северу (или заједница свих аутономних србских општина, Бог зна шта!) у оквиру Космета (Ви кажете,а чињенично је то у оквиру Косове) подразумева потврђивање независности самопрокламоване Косове! (Како сте се тек избламирали недопустивим помињањем аутономије Каталоније у Шпанији?!) У контексту те основне одредбе тог фамозног протокола – све друге одредбе су потпуно неважне: а нарочито узалудно помињање фраза о непризнавању независности Космета и да ништа није договорено ако све није договорено!
  Није уопште спорно да је стање косметског питања изузетно тешко, да је тренутно скоро нерешиво и да је за све то крива досманлијска антисрбска власт. Али нису досманлије криве што је ваша нова власт (ја је са језом зовем неодосманлијска) прихватила њихове неформалне споразуме са шиптарима као међународне обавезе Србије и чак потписала најважнији и најпоразнији споразум о небулозним “интегрисаним границама”! Ти споразуми из много разлога нису били ни прихватљиви за Србију, ни међународне обавезе: вођени су без одобрења и платформе Скупштине, нису у складу са Уставом, нису формализовани ни на који начин… Ваше лично признање пред органима ЕУ да те споразуме Србија прихвата као мерђународне обавезе је опасно гадно подметање!
  Дакле, не пада ми ни на крај памети да браним досманлије (не дао Бог!), али Ваша изјава да је “платформа о Косову реална и да је на нивоу на који је државу довела ДС” – једноставно није тачна! Тачно је “да је много тога урађено како би се у магли признавала независност Косова и Метохије”, али, нажалост, тачно је и то да сте исто наставили и ви недосманлије да радите! Уставне обавезе власти Ви покушавате да замените наводним позитивним ставом владике Иринеја о платформи и тражењем мишљења АНУС (бивша САНУ) о платформи. Не потцењујте нас баш толико, Председниче!
  А изјаве “о појединостима” примене царинског споразума су више него трагичне: транзит робе неће бити царињен до 10. јануара наредне године, а после тога ни Ви не знате шта ће се догодити?! Илузије и забуне око тога шта ЕУ неће моћи и због чега су апсолутно депласиране. ЕУ је показала да може све што је против Срба без обзира на међународно право, државно уређење СРбије, памет и правду!
  А шта, по мом скромном мишљењу, Србија може да уради у вези са косметским питањем у овом трагично преломном тренутку? Прво, да не учини коначну трагичну грешки и да не поклекне пред притиском евроатлантских непријатеља! Ми, нажалост, не можемо одбранити Космет од безмерно јаче и сатанистичке силе, али можемо и морамо:
  – обавестити УН да инсистирамо да се косметско питање решава искључиво у УН и у складу са Р 1244;
  – да не признајемо посредништво ЕУ и натовски кфор као логистику силе;
  – да откажемо све неформалне и неуставне досманлијске споразуме са шиптарима;
  – да прекинемо даље преговоре о Космету са сецесионистима (нарочито да не преговарамо са њима о статусу јер је он решен Р 1244);
  – ако треба да одложимо решавање косметског питања за будућа времена, јер сада није никако повољан тренутак за нас;
  – да никако и ни на који начин, посредно или неосредно, чињенично или формално, не признамо независност самопрокламоване Косове;
  – да се договоримо са братском Русијом да нас она убудуће у целости заступа у УН у вези са овим питањем…
  Тако нам Бог помогао!
  Допуна:
  Сасвим извесну одмазду евроатлантских империјалиста и агресора у смислу поновног увођења санкција, повлачења капитала и забране одобравања кредита морамо неутралисати променом основне геополитичке стратегије: уместо ЕУ, коначно се приклонити Русији и Евроазијској унији. Ту нам је по Божјој вољи место!
  Вучићеве учестале изјаве о томе да Србији нема живота без ЕУ су неистините, несрбске и у суштини издајничке. Србија је 1914. г. била у тежој геополитичкој ситуацији, па није прихватила ултиматум Ка-унд-Ка монархије, иако је са њима имала веома развијене спољнотрговинске односе и знатно мању војну снагу. Ово што ЕУ (да не говорим о империји зла) чини Србији горе је од оног ултиматума. Србија не може да преживи само без Бога, народа и отаџбине. И то су вредности које су вредније од појединачних живота и некаквих људских права и чувају се бране до последњег Србина…

 3. U ovom clanku novinara Nikole Vrzic vidim samo velicanje ove osmisljene ideje smestene u nekoj “Platformi o Kosovu” od strane gospodina predsednika Nikolica. A dali nam je uopste potrebna neka tzv”platforma” ako drzava Srbija ima Ustav, a u tom Ustavu pise da je” AP Kosovo i Metohija sastavni deo republike Srbije”.Predsednik se prilikom inaguracije zakleo na taj Ustav. I sta sad Nikolic izmislja krive drine,pa jos te krive drine u pisanoj formi u vidu tzv.”platforme” nosi kod znacajnih ambasadora,(cudime sto nije odneo i albanskom)gde trazi pobogu njihovo misljenje. Ako postoji Ustav,a pored toga i R.1244 SB UN, kakvo je ovo ponasanje predsednika Nikolica i ko ga je ovlastio u srljanju takvom ruglu,pri tom zanemarujuci i gazeci Ustav. Gospodin Nikolic do sada nista nije ispunio od datih obecanja za vreme izbora,a jedno od njih je bilo da ce sve dogovore i pregovore oko Kosova, koji su predhodili od Tadica,upoznati javnost i iste proglasiti nistavnim ukoliko su doneti na stetu drzave. Naprotiv, on se toliko trudio da te pregovore nastavi i sprovede u praksi,da su se i sami EU i Ameri iznenadili i javno saopstili na poniznom izvrsenju njihovih naloga,tako sto su sada zvanicno i granice postavljene. Pa zar to nije priznanje nezavisnosti Kosova i cepanje zemlje, o cemu je ovde rec gospodine Vrzicu-novinaru,dovoditi sopstvenu zandarmeriju protiv sopstvenog naroda dok se postavljaju medje i grade carinarnice(jos i nocu da bi se sto pre i u roku zavrsile), da bi sprecili pobunu naroda. Pazljivo citajuci ovaj clanak nista mi nije jasno sta je pisac hteo da kaze,ocu rec sta je novinar Vrzic zeleo da prikaze javnosti. Zasluge predsednika Nikolica na ocuvanju celovitosti Srbije, najmanje,pa to je toliko jasno da nije trebalo o tome ni pisati a kamoli hvaliti. Razumeo bih da je neka druga njihova navijacka novina u pitanju,a ova se zove Pecat,novina koja pise istinu a ne lazi i razna podmetanja javnom mnjenju.

  • Збиља и није баш јасно шта је новинар Врзић хтео да каже јер је тешко спојити крајње непомирљивости у убедљив доказ да је Николићева платформа на корист Србије. Међутим, ако сте прочитали део чланка о подршци Николићу од стране ДСС-а могли сте да видите да се Врзићево поверење у Николићеву платформу заснива на усменом договору између Коштунице и Николића да ће платформа бити допуњена одредбом да је Космет аутономна покрајина унутар Србије. Али, то је само усмени договор а не писани докуменат па је стога крајње наивно монтирати оволику одбрану Николића као државника који ће сачувати Србију у њеним уставним границама. Врзић чак тврди да Николић има легитимитет јер је изабран непосредно, “на сопствено име и презиме”. То је крајње сумњиво: Изабран је захваљујући гласовима Коштунициних бирача јер их је сам Коштуница позвао да то учине у другом кругу. Сви знамо да Коштуници није први пут да погрешно процени ситуацију и поклони поверење онима који то не заслужују.

 4. ГОСПОДО критичари: Зоран, Виде Даничић, Љуба и Александар дали
  Ви схватате да је СРБИЈА под окупацијом од 1941 до данашњих
  дана.Гос, Николић по мом скромном сазнању жели се извући иокупационог стања.Знамо тачно колико посланика има СНС и СПС
  да тај број неможе направити потезе што би патриотска Србија
  желели,дали је требала платформа? Незнам. Али знам да ту платформу подржава моја црква а знам био сам у Саборном Храму
  када је Његова Светост рекла где треба наш мали брод привезати.
  Ни сат времена после Патријаргове изјаве у ПОРТИ Дачић побија оно
  што рече Патријарх. Политика је чудо једно и фала Богу СНС има
  шансу да потуче и СПС,ДС и оне које живе од Сорошевих донација.

 5. Василим

  Ипак мислим да нас овај Николић, Дачић и остали воде у амбис.
  Све је ово синхронизована игра, топло-хладно, ово је начин да нам се све смучи и на крају тобож они да пресеку гордијев чвор( на нашпу велику штету)
  Све је кратко и бритко рекао професро Ратко Марковић, на тему Томе-платформисте!
  Ово је нечасна работа и Николића и Дачића, видимо да после посете Бањалуци и издајник Додик даје крвничке антисрбске изјаве, синхронизовано, подло.
  А тај Додик је предао 90% функција и војску Сарајеву, тај Додик се обогатио на штету народа, једно каже , подло ради.

  А Николић, Дачић, министар спољних послова и остали кажу ПРИЗНАЈЕМО целовиту БИХ, то је једна држава!

  А са друге стране Николић, Дачић и екипа веле да признамо реалност у рођеној земљи Србији, да саи себе сакатимо , део по део, јер је то еуропски, јер то тражи еуропа ради неког чланства. Она Јевропа која нас је мучила санкцијама, бомбардовала , унесрећила.

  Па “господо” макијавелисти-прагматисти Николићу-Дачићу-Додику- и остали ,ви сте променљиви, нисте ви глас Србадије, бре!

  Најтужније је што настављају крвничку традицију наших непријатеља, па нам ЗЛЕ вести сервирају баш на празнике, важне датуме, дакле све је фингирано, на нашу штету!

  Догодине у царском Призрену!

 6. Василим

  >>Beograd — Na prelazu između Kosova i Srbije na Brnjaku u opštini Zubin Potok jutros je u osam časova počela primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM).<

  Срамна Честитка, после Додикове јајарско-душманске изјаве!

  Воле да нас обрадују на празнике, ко непијатељи што раде!?

 7. Оно што можеш да чујеш од НАШИХ, то нигде не можеш ни да видиш нит’ да прочиташ! Да ли је то ПАТОЛОШКИ или … нека обзнане они који ЗНАЈУ!
  Тек, око 20 увече на чувеном CNN-u на карти Европе, приказане земље целе ЕВРОПЕ и НАША али ЦЕЛА ! Да ЦЕЛА ТЕРИТОРИЈА, а Коcово и МЕТОХИЈА део те ЦЕЛИНЕ!
  Ко не верује, даљинац у руке па на чувени CNN!
  ПОНОВИЋУ на ЋИРИЛИЦИ: ЦЕЛА територија ca Коcовом и МЕТОХИЈОМ на карти телевизије CNN, CNN, CNN ….!
  PONOVIĆU i na latinici: ЦЕЛА teritorija i Koovo i METOHIJA na televiziji zvanoj CNN, CNN, CNN !
  CРБИЈА у CВОЈИМ границама ca Коcовом и метохијом на AMERIČKOM CNN-u !
  ТОЛИКО о НАШИМ :
  – патриотама и оним другим
  – ОБАВЕШТЕНИМ, НЕОБАВЕШТЕНИМ, ОБАВЕШТАЈНИМ,
  – ВЕШТИМ, ОВЕШТАНИМ, ОБЕШЧАШЋЕНИМ, ЧАШЋЕНИМ…
  Без икаквих ЗЛИХ намера, ради информианоcти и иcтине !

 8. Moju Srbiju vode izdajnici i strani plaćenici nažalost

  Šta se čudite tko još pita nesposobne , sluganske srpske političare za mišljenje baš nitko.Albanci podižu zastavu , podižu spomenik svojim teroristima u Srbiji, Josipović ja jasno poručio da mišljenje Srbije ne zanima nikoga. EU je pljunula u lice Srbije i opalila žestok šamar Nikolić. Tadiću, Ljajiću i ostalim naivcima koji Srbiju guraju u EU protiv volje građana. I još besramno govore o tehničkoj saradnji sa Hagom stidite se sve veze prekinite s Hagom i EU okrenimo se Rusiji ili dajte ostavke.I poljoprivredno zemljište namjeravaju prodati strancima od početka 2013 čista izdaja.

 9. veritas amara est – istina je gorka
  veritas nos liberabit – istina će nas osloboditi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *