Светог Петра кајгана достигла највишу цену у историји

Њујорк, 4. 12. 2012. године (Бе92) – На њујоршкој берзи јуче је забележена највиша цена популарне кајгане светог Петра, оборивши скоро за дупло цену злата и нафте.  У данашњем времену економске кризе и неочекиваних померања цена на светском тржишту на Волстриту јуче је кајгана светог Петра достигла цену од чак 320 долара по унци, што је за читавих 27 долара више него јуче, а за преко 100 долара за исту количину на данашњи датум прошле године.
Економски стручњаци нагли пораст ове скупоцене кајгане тумаче у наглом порасту вредности злата, паду обвезница светских банки и смањеној понуди и потражњи гвожђа, као и неуспелој приватизацији светих кајганских производа у земљама у транзицији. Исто тако, на пораст цене овог деривата могуће да су утицала и политичка превирања у Сирији која је међу главним произвођачима, а цена би могла порасти још више уколико Хилари Клинтон утврди да Сирија против својих грађана користи хемијско, а не конвенционално наоружање. Америчка интервенција у Сирији која је све више на помолу могла би довести до тога да се цена свих прерађевина сакралног порекла повећа за више него дупло, оцењују стручњаци.
Наши политички аналитичари и економски експерти слажу се у оцени да пораст цене светог Петра кајгане неће много утицати на курс динара, али се њихове оцене разликују у вези са питањем одговора званичне Србије на ово поскупљење. Према речима Горчина Стојановића, Србија би требало да докаже да није одговорна за пораст цене уколико жели да добије датум за почетак преговора са ЕУ, док по мишљењу Ђорђа Вукадиновића овај скок не би ни на који начин могао да утиче на положај Србије, те да би требало да се у ова осетљива питања не меша.

[restrictedarea]

Истраживање: Срби одушевљени изјавом Мадлен Олбрајт да су Срби изванредан народ

Београд, 27. 11. 2012. године (Бе92) – Према истраживању које је спровела агенција „Фунги енд френдс“, а које је обављено на случајном узорку од 2.650 Срба из читавог света, показало је да већина (87 одсто) у потпуности подржава изјаву Мадлен Олбрајт датој у Хагу да су Срби изванредан народ са значајном историјом. Преосталих 13 одсто је изјавило да нема став.
Како истраживање показује, највећи проценат оних који сада воле чувену америчку спистатељицу и политичарку Мадлен Олбрајт је међу високо образованим људима, Београђанима више него у односу на централну Србију и Војводину, а понајвише је присталица Српске радикалне странке и Демократске странке Србије.
Како је Милена Маринковић, портпарол „Фунги енд френдс“ навела, ово истраживање доказало је:„Оно што смо и раније претпостављали, а то је да Срби као народ немају ништа против америчког народа као таквог него само против појединих политичара који су у последње две деценије водили антисрпску политику (слично ставу који је изнела и Мадлен Олбрајт). Овом изјавом, Олбрајт се у потпуности опрала и себе искључила из групе оних који су Србији и Србима нанели икакво зло. Упркос томе што је на промоцији исте књиге у Прагу изјавила да су Срби одвратни, очигледно је да је то изговорила у налету беса који су изазвали чешки националисти. Данас, смирене главе, без икаквог притиска, Олбрајтова је искрено рекла оно што мисли.“ Овој чињеници требало би додати да је промоција у Хагу била обезбеђена довољно добро да њој нико није могао присуствовати уколико није показао званичну акредитацију или позивницу. Другим речима, сваки инцидент је био искључен. Агенција наводи да су њени психолози доказали да у таквим околностима књижевници дају много смиреније и искреније изјаве.
На крају, требало би издвојити мишљење једног Србина из Пријепоља који је поводом овог случаја за Агенцију изјавио:„Зашто ме тако нешто уопште питате? Ако је Мадлен раније била означена као велики непријатељ Србије (а у појединим медијима и као вештица), то је очигледно била последица српске пропаганде. Данас, кад жена у тим годинама, и после срамне претње да ће јој бити суђено због неке изјаве дате у наступу беса, искрено каже да поштује Србе, шта ми друго преостаје него да и ја поштујем њу? У данашње време, то представља више него храбру изјаву.“

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *