Srbija nikada neće ući u EU?

Piše Branko Radun

Naša zemlja je Uniji dala gotovo sve (tržište, bankarski sistem, kompanije, institucije…) i Brisel nije motivisan za dalje integracije u kojima ne može mnogo dobiti, a nešto bi pak morao da izdvoji i za balkansku „evrosirotinju“

Nemački kancelar Angela Merkel je rekla da EU neće donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa drugim zemljama. Za to, prema njenom, a i ne samo njenom mišljenju, još nije došlo vreme. Mediji su ovu izjavu protumačili kao nemački jasan stav da se napravi pauza ne samo u širenju članstva EU, već i u započinjanju pregovora sa novim kandidatima. Čak i da EU krene u pregovore sa novim kandidatima, to ne bi značilo i da će ih dovršiti za desetak godina. Ona je rekla da će Hrvatska najverovatnije postati članica EU polovinom 2013. Kako se čini čak i članstvo Hrvatske nije sasvim sigurno, iako su se svi kleli u procenama da je to potpuno „završena stvar“.

NEMA MESTA ZA SIROTINJU Pa gde je tu Srbija koja očigledno ne može da dobije ni jedva simboličan datum početka pregovora o ulasku u EU, što je početak procesa koji može da traje i deset ili čak i dvadeset leta. Nema je. Naročito privlači pažnju da će se u budućnosti oko potencijalnih kandidata razmatrati i to da li je kandidat sposoban za ispunjavanje standarda vezanih za konkurentnost. To opet potpuno diskvalifikuje Srbiju u trci za članstvo, a u ostalom i druge komšije iz regiona (čak i Hrvatsku, ako bi se to na nju primenilo).
Ovaj uslov otprilike znači da ako bi Švajcarska poželela da uđe u EU, a ne želi, da bi mogli da je prime, ali da EU moćnicima ni na pamet ne pada da primaju balkansku sirotinju koju bi morali da izdržavaju u teško krizno vreme, kad ne znaju ni šta sa Grčkom da rade. Nemačka i dalje odbija kolektivizaciju dugova – što znači da prezadužene južnjake – Grke, Italijane i Špance ne misli da „šlepa“ ukoliko Berlin u tome vidi svoj jasan interes.

[restrictedarea] Zašto u EU ne žele da nam daju taj simbolički datum početka pregovora ako znamo da on ne znači mnogo? Evropska unija ima mnogo sopstvenih problema i davi se u moru dugova i deficita, te ne zna kako da izađe na kraj sa postojećim članicama i njihovim krizama i dužničkim kolapsima. Nemačka pokušava da spase čitav taj projekat EU, kao i evrozonu sa planom da se transformiše iz evropske Nemačke u nemačku Evropu. Strah Anglosaksonaca je da bi trenutna kriza evrozone i agresivnija politika Berlina mogle imati kolateralnu štetu u potpunoj dominaciji Berlina nad Briselom. Uostalom Nemci misle da ako finansiraju čitav taj cirkus od evroinstitucija, što ne bi bili i formalno menadžeri EU. Ili to ili propast evrozone, a to niko ne želi.

OBESNI BOGATAŠ Uostalom Srbija je EU dala gotovo sve (tržište, bankarski sistem, kompanije, institucije…) i Brisel nije motivisan da ide putem integracija dalje u kojima ne može mnogo dobiti, a nešto bi morali i izdvojiti za socijalu balkanske evrosirotinje. EU je u poziciji obesnog bogatog momka koji je od sirote devojke dobio sve što je hteo i stoga mu ni ne pada na pamet da je ženi, i sebi na vrat natovari samo još jednu brigu. No, sad je pitanje da li ta sirota devojka može da nađe drugog, jer ovaj očigledno nije zainteresovan. E tu leži kvaka – ne može, zato što je već u neformalnoj vezi sa ljubomornim i osvetoljubivim čovekom koji se ne bi libio da je uništi ako poželi da ga napusti jer sa njim nema perspektivu.
Srbija danas očigledno i pored evrooptimizma koji se sad probudio kod pojedinih političara nema evropsku budućnost i ne može napred. Ali isto tako je suviše daleko otišla u procesu evrointegracija da bi mogla raskinuti tih hiljadu niti sa kojima je vezana za Brisel. Mi smo pustili Evropu kod nas koja se odomaćila ovde i kontroliše sve što je bitno u toj meri da čak i da čitava naša politička i intelektualna elita doživi „preumljenje“ i postane evroskeptična i antievropejska, to ne bi značilo promenu političke i geopolitičke orijentacije. Evropa nama određuje ne samo da li ćemo ući u EU, već i sa kim ćemo i u kojoj meri poslovati. Tako pošto su dobili sve što su hteli i poželeli mogu da nas prepuste i Turcima, pa da umesto evropskih dobijemo neoosmanske integracije, sa tim da EU i njihov protektor SAD zadrže većinski paket akcija u Srbiji. Čini se da je nekakav plan koji se ocrtava na horizontu nevesele srpske budućnosti da Srbija nikada ne uđe u EU, a sa tim da severni deo bude prepušten nemačkom, a južni turskom uticaju – kao nekada kad smo bili podeljeni između vlasti Beča i Carigrada.
Srbija za sada nažalost nema šansu da bira između evropskog i neevropskog puta, jer nema kapacitet da vodi nezavisnu politiku. To je izgubljeno u najvećoj meri Petog oktobra, a posle su i ostaci tog političkog suvereniteta gubljeni u srpskim međusobicama u kojima se uvek stranci zovu da arbitriraju. Naš narod zna da ona kuća u kojoj drugi određuju ko će šta raditi – nema budućnost. A u našoj kući svi su važniji od nas samih.
Nužan, ali ne i dovoljan uslov je duhovni i intelektualni preokret kod naše političke, kulturne i intelektualne elite. Dok god naša elita ne bude sazrela do tog nivoa da shvati da Evropa nije „Diznilend“ i da je potrebno da se oko svake bitne odluke ili stava stvori čvrst politički i nacionalni konsenzus, do tada će nam stranci gazdovati u našoj kući.

[/restrictedarea]

3 komentara

  1. Ono sto su radili kroz svu svoju istoriju podanicki nazovi narodi balije,ustase,siptari,to sada radi i ova odnarodovana vlast!Nisam primetio da je ovim navedenim gore zivot doneo nesto bolje nego sto je u Srbiji Srbima!I kod njih zlo udarilo na sva vrata,nezaposlenost,bela kuga,kriminal,nemoral,nemastina,….!Zato se moramo drzati Duhovnih vrednosti sa verom u Boga,jer ce i ova “civilizacija” proci kao i sve prethodne sto su,a Gospod i vera u Njega ostaju zauvek!

  2. Ko, će ukinuti ovaj podanićki razum, koji je uspostavio kulturu ponižavanja. Treba se najhitnije povući u kuću sabiranja, kuću Sv Save, i sagledti da li je i koliko ostalo onih velikih istorijskih Srba, koji jedino mogu ukinuti ovaj podanićki razum i srušiti ovu uspostavljenu kulturu ponižavanja.

  3. ….Nemački kancelar Angela Merkel je rekla da EU neće donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa drugim zemljama…..

    Komentar – Svakom prosečno inteligentnom građaninu je jasno šta to znači, kao i svrha cele predstave Nove Vlade, koja izmišlja teme da bi opravdala svoje prihode i dalji sunovrat Srbije u dužničko ropstvo ! Nema tema u vezi sa aktivacijom privrede ! Pogledajte o čemu se ustvari radi u prilogu…..

    prof.dr Mila Aleckovic Nikolic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *