Србија никада неће ући у ЕУ?

Пише Бранко Радун

Наша земља је Унији дала готово све (тржиште, банкарски систем, компаније, институције…) и Брисел није мотивисан за даље интеграције у којима не може много добити, а нешто би пак морао да издвоји и за балканску „евросиротињу“

Немачки канцелар Ангела Меркел је рекла да ЕУ неће доносити одлуке о почетку приступних преговора са другим земљама. За то, према њеном, а и не само њеном мишљењу, још није дошло време. Медији су ову изјаву протумачили као немачки јасан став да се направи пауза не само у ширењу чланства ЕУ, већ и у започињању преговора са новим кандидатима. Чак и да ЕУ крене у преговоре са новим кандидатима, то не би значило и да ће их довршити за десетак година. Она је рекла да ће Хрватска највероватније постати чланица ЕУ половином 2013. Како се чини чак и чланство Хрватске није сасвим сигурно, иако су се сви клели у проценама да је то потпуно „завршена ствар“.

НЕМА МЕСТА ЗА СИРОТИЊУ Па где је ту Србија која очигледно не може да добије ни једва симболичан датум почетка преговора о уласку у ЕУ, што је почетак процеса који може да траје и десет или чак и двадесет лета. Нема је. Нарочито привлачи пажњу да ће се у будућности око потенцијалних кандидата разматрати и то да ли је кандидат способан за испуњавање стандарда везаних за конкурентност. То опет потпуно дисквалификује Србију у трци за чланство, а у осталом и друге комшије из региона (чак и Хрватску, ако би се то на њу применило).
Овај услов отприлике значи да ако би Швајцарска пожелела да уђе у ЕУ, а не жели, да би могли да је приме, али да ЕУ моћницима ни на памет не пада да примају балканску сиротињу коју би морали да издржавају у тешко кризно време, кад не знају ни шта са Грчком да раде. Немачка и даље одбија колективизацију дугова – што значи да презадужене јужњаке – Грке, Италијане и Шпанце не мисли да „шлепа“ уколико Берлин у томе види свој јасан интерес.

[restrictedarea] Зашто у ЕУ не желе да нам дају тај симболички датум почетка преговора ако знамо да он не значи много? Европска унија има много сопствених проблема и дави се у мору дугова и дефицита, те не зна како да изађе на крај са постојећим чланицама и њиховим кризама и дужничким колапсима. Немачка покушава да спасе читав тај пројекат ЕУ, као и еврозону са планом да се трансформише из европске Немачке у немачку Европу. Страх Англосаксонаца је да би тренутна криза еврозоне и агресивнија политика Берлина могле имати колатералну штету у потпуној доминацији Берлина над Бриселом. Уосталом Немци мисле да ако финансирају читав тај циркус од евроинституција, што не би били и формално менаџери ЕУ. Или то или пропаст еврозоне, а то нико не жели.

ОБЕСНИ БОГАТАШ Уосталом Србија је ЕУ дала готово све (тржиште, банкарски систем, компаније, институције…) и Брисел није мотивисан да иде путем интеграција даље у којима не може много добити, а нешто би морали и издвојити за социјалу балканске евросиротиње. ЕУ је у позицији обесног богатог момка који је од сироте девојке добио све што је хтео и стога му ни не пада на памет да је жени, и себи на врат натовари само још једну бригу. Но, сад је питање да ли та сирота девојка може да нађе другог, јер овај очигледно није заинтересован. Е ту лежи квака – не може, зато што је већ у неформалној вези са љубоморним и осветољубивим човеком који се не би либио да је уништи ако пожели да га напусти јер са њим нема перспективу.
Србија данас очигледно и поред еврооптимизма који се сад пробудио код појединих политичара нема европску будућност и не може напред. Али исто тако је сувише далеко отишла у процесу евроинтеграција да би могла раскинути тих хиљаду нити са којима је везана за Брисел. Ми смо пустили Европу код нас која се одомаћила овде и контролише све што је битно у тој мери да чак и да читава наша политичка и интелектуална елита доживи „преумљење“ и постане евроскептична и антиевропејска, то не би значило промену политичке и геополитичке оријентације. Европа нама одређује не само да ли ћемо ући у ЕУ, већ и са ким ћемо и у којој мери пословати. Тако пошто су добили све што су хтели и пожелели могу да нас препусте и Турцима, па да уместо европских добијемо неоосманске интеграције, са тим да ЕУ и њихов протектор САД задрже већински пакет акција у Србији. Чини се да је некакав план који се оцртава на хоризонту невеселе српске будућности да Србија никада не уђе у ЕУ, а са тим да северни део буде препуштен немачком, а јужни турском утицају – као некада кад смо били подељени између власти Беча и Цариграда.
Србија за сада нажалост нема шансу да бира између европског и неевропског пута, јер нема капацитет да води независну политику. То је изгубљено у највећој мери Петог октобра, а после су и остаци тог политичког суверенитета губљени у српским међусобицама у којима се увек странци зову да арбитрирају. Наш народ зна да она кућа у којој други одређују ко ће шта радити – нема будућност. А у нашој кући сви су важнији од нас самих.
Нужан, али не и довољан услов је духовни и интелектуални преокрет код наше политичке, културне и интелектуалне елите. Док год наша елита не буде сазрела до тог нивоа да схвати да Европа није „Дизниленд“ и да је потребно да се око сваке битне одлуке или става створи чврст политички и национални консензус, до тада ће нам странци газдовати у нашој кући.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. Ono sto su radili kroz svu svoju istoriju podanicki nazovi narodi balije,ustase,siptari,to sada radi i ova odnarodovana vlast!Nisam primetio da je ovim navedenim gore zivot doneo nesto bolje nego sto je u Srbiji Srbima!I kod njih zlo udarilo na sva vrata,nezaposlenost,bela kuga,kriminal,nemoral,nemastina,….!Zato se moramo drzati Duhovnih vrednosti sa verom u Boga,jer ce i ova “civilizacija” proci kao i sve prethodne sto su,a Gospod i vera u Njega ostaju zauvek!

  2. Ko, će ukinuti ovaj podanićki razum, koji je uspostavio kulturu ponižavanja. Treba se najhitnije povući u kuću sabiranja, kuću Sv Save, i sagledti da li je i koliko ostalo onih velikih istorijskih Srba, koji jedino mogu ukinuti ovaj podanićki razum i srušiti ovu uspostavljenu kulturu ponižavanja.

  3. ….Немачки канцелар Ангела Меркел је рекла да ЕУ неће доносити одлуке о почетку приступних преговора са другим земљама…..

    Коментар – Сваком просечно интелигентном грађанину је јасно шта то значи, као и сврха целе представе Нове Владе, која измишља теме да би оправдала своје приходе и даљи суноврат Србије у дужничко ропство ! Нема тема у вези са активацијом привреде ! Погледајте о чему се уствари ради у прилогу…..

    prof.dr Mila Aleckovic Nikolic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *