Србија и Евроазијска унија

Зa „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић

Последњу генерацију руских „мигова“ и модернизовану варијанту С-300 Србија може да добије под повољним условима и у том смислу требало би тумачити и најаве о приступању ОДКБ-у – за сада у својству посматрача

Русија изражава крајње незадовољство радом Хашког трибунала и ослобађајућим пресудама за злочинце који су оставили хиљаде српских жртава иза себе. Почев од Насера Орића, преко Анте Готовине и Младена Маркача, па до Рамуша Харадинаја и његових саучесника Баљаја и Брахимаја. Како констатују руски коментатори, Хашки трибунал упутио је поруку да је Србе дозвољено убијати некажњено. Званична Москва, преко свог Министарства иностраних послова, затражила је да рад Трибунала буде обустављен. Са друге стране, све отвореније се говори и о понудама Москве Београду. Осим највеће инвестиције, гасовода „Јужни ток“, којим би већ од 2015. требало да потеку милијарде кубних метара природног гаса годишње, Русија нуди сарадњу и у другим енергетским пројектима. Москва је Србији одобрила кредит од 800 милиона долара за развој инфраструктуре, а заједнички подухвати у војној индустрији могу бити крунисани испорукама моћног руског наоружања, као што су авиони МИГ-29 М2 и модернизовани системи земља-ваздух С-300. Све је то руски председник Владимир Путин ставио на преговарачки сто приликом недавне посете Београду потпредседника Владе РФ Дмитрија Рогозина…

МОСКВА ПРОТИВ ХАГА Поводом ослобађања Харадинаја, руски МИП огласио се званичним саопштењем: „Трибунал је оценио као недоказане бројне чињенице убистава, насилне депортације, пребијања, мучења и суровог третмана, који су извршени против српског и осталог становништва, нелојалног ‚новим властима‘ покрајине. Овај процес праћен је скандалозним околностима. Први пут у историји међународног правосуђа сведоци у овом процесу подвргавани су неприкривеним уценама и застрашивању. Овакво понашање одвијало се у атмосфери потпуне некажњености и толеранције међународних снага на Косову. Руска Федерација је у више наврата скретала пажњу Савету безбедности на ову недопустиву ситуацију и захтевала његову одлучну реакцију у истрази погибије људи и стварање ефикаснијег система заштите сведока на Косову. Нажалост, наши позиви били су блокирани под разним изговорима о несврсисходности мешања у наводно независан рад тужилаштва и судија. Донета пресуда, поред недавног пуштања на слободу хрватских генерала Готовине и Маркача, још један је доказ двоструких стандарда у правосуђу, када остају некажњена лица оптужена за ратне злочине и злочине против човечности. Сматрамо недопустивим стање у Хашком трибуналу. Временски рок дат овом органу истиче, и Русија је одлучна у захтеву за завршетком његовог рада у року одређеном Резолуцијом 1966 из 2010. године“.
Овакав став званичне Москве према Хашком трибуналу, основаном 1993. уз пристанак тадашњег председника Бориса Јељцина, јасно је дефинисан још од 2006. године, после неразјашњене смрти бившег председника Југославије Слободана Милошевића у притворској јединици. Руски медији у свакој прилици истичу да Милошевићу, који ужива велике симпатије руског народа, није доказана кривица у Хагу. Према првобитној одлуци, Трибунал је требало да заврши свој рад још 2008, да би овај рок био неколико пута продужаван. Према Резолуцији 1966, на коју се позива руски МИП, рад Трибунала требало би да буде окончан до краја 2014, уз постепен престанак активности већ од јуна следеће године.

[restrictedarea] Водећи руски медији детаљно су описали зверства које су починиле јединице под контролом Харадинаја, и питају се како је могуће да тужилаштво Хашког трибунала није могло да докаже да су овај лидер ОВК и његови људи, у најмању руку, знали за масовне злочине. И како је могло да се деси да они буду ослобођени кривице за свих 37 тачака оптужнице – услед „недостатка доказа“? Подсећајући и на недавно ослобађање Готовине и Маркача, руски медији констатују да је Хашки трибунал „дозволио убијање Срба ако је то од користи“!
Као и у случајевима Насера Орића, за кога руски новинари кажу да је 1992, заједно са плаћеницима из исламских земаља, спалио десетине српских села у околини Сребренице, и приштинског премијера Хашима Тачија, који је осумњичен за убиства Срба и трговину њиховим органима, али и бившег хрватског председника Фрање Туђмана и његовог начелника Генералштаба Јанка Бобетка; сви су они избегли судске пресуде за злочине почињене над српским становништвом које у Москви отворено називају геноцидом. Док су са друге стране, подсећају руски медији, Срби у Хашком трибуналу „осуђени по пуном програму“, добивши укупно више од миленијума затворских казни. Зато руски новинари суђење Хашког трибунала називају „наличјем Нирнбершког процеса“, у којем су жртве и злочинци заменили места на оптуженичкој клупи.

РОГОЗИНОВА ПОРУКА Да је Москва спремна да предузме конкретне кораке и подржи Србију, ових дана је у Београду потврдио и потпредседник Владе РФ Дмитриј Рогозин, чије речи „Русија је уз вас, Путин је уз вас“, најбоље одсликавају ставове Кремља. Подсетимо, руске власти су ове намере показале још априла 2010, када је у јавност „процурила“ нова спољнополитичка доктрина Москве, у којој се изражава спремност да се помогне Србији у изласку из међународне изолације, уз интензивирање војне сарадње („Печат“, бр. 115). Ако је тадашња власт у Београду избегавала да прихвати пружену руку, после мајских избора у Србији ствари су покренуте са мртве тачке. Такође, наглашавају у Москви, Србија ће у сарадњи са Русијом производити више верзија борбених оклопних возила у фабрици која ће бити отворена у Великој Плани до краја године, и упослити најпре 130, а затим још 60 људи.
Рогозин је пренео и поруку руског државног врха, поводом све јачих захтева Запада да Србија мора да се одрекне борбе за Косово и Метохију ако жели да настави „европски пут“. „Ако је услов за улазак у ЕУ признање оне срамоте из 2008, онда би требало озбиљно да размислите колико тај услов одговара вашим интересима“, саопштио је Рогозин и додао да руски став о територијалној целовитости Србије остаје непромењен. Рогозинове београдске поруке могу се протумачити на следећи начин: Русија ће подржавати Србију у неприхватању признавања једнострано проглашене независности Косова и економском опоравку земље, али има своје захтеве, који се првенствено односе на стратешку оријентацију.
Најбољи пример за то је Украјина под вођством пронатовског бившег председника Виктора Јушченка. Њему Русија није хтела да да ни један једини цент, што је на крају довело до економског колапса и Јушченковог срамног пораза на председничким изборима. Исто важи и за новог председника Виктора Јануковича, на чијем радном столу већ месецима стоје повољне финансијске понуде Русије које би у кратком року стабилизовале посрнулу украјинску привреду. Ипак, он оклева под притиском Вашингтона и Брисела, а највећу цену његовог политичког курса плаћа украјински народ који и новом председнику већ почиње да окреће леђа. Путин је поставио јасне дипломатске стандарде: државе које чврсто стану уз Русију могу да рачунају на велику помоћ у развоју економије, директне инвестиције и повољне кредите који у будућности могу бити и отписани, као и подршку у очувању безбедности. У супротном, руска славина остаје сува…
Уочи Рогозинове посете Београду, руска влада одобрила је Србији кредитну линију за развој железничке инфраструктуре у износу од 800 милиона долара. Јер, управо обнова запуштене железничке мреже је важан предуслов економског напретка, где се уложени динар враћа десетоструко. То је тек мали наговештај потенцијала економске сарадње и руске подршке, која се на дужи рок може мерити десетинама милијарди долара улагања у енергетику, инфраструктуру, пољопривреду и индустрију. Према проценама експерата, тај новац био би довољан за неутралисање свих последица економске кризе од 2008. наовамо и обезбеђење високих стопа привредног раста.
Рогозин је нагласио да се конкретнији кораци у одбрамбеној сарадњи могу очекивати тек после потписивања Споразума о стратешком партнерству две земље. У том смислу, јасно је да је и понуда за набавку савременог руског наоружања својеврсан тест за Београд. Последњу генерацију „мигова“ и модернизовану варијанту С-300 (по својим карактеристикама блиска је системима С-400 који ће још неколико година бити под ембаргом за испоруке ван Русије) Србија може да добије под веома повољним условима, али ће то изазвати незадовољство и отпор Запада. У том смислу требало би тумачити и све чешће најаве о приступању Србије Организацији договора о колективној безбедности (ОДКБ) – за сада у својству посматрача. Међутим, питања испоруке најсавременијег наоружања и сарадње са ОДКБ, као и економске инвестиције, најтешње су повезана. Сваки корак који Србија направи у овом правцу удаљаваће је од ЕУ и приближавати новој нарастајућој сили на Истоку – Евроазијској унији.

[/restrictedarea]

4 коментара

  1. Seselja su optuzili(i nekoliko puta presudili po skoro par godina svaki put) za nepostovanje toga sprdista od nazovi suda,zato jer je navodno objavio imena nekih zasticenih svedoka,a haradinko je licno(i po njegovom nalogu)ubio 19 svedoka koji su mogli eventualno biti upotrebljeni protiv njega!Pa sami siptari govore kako im je clanove familija ubijao!Ni to nije bilo dovoljno ovom degradiranom sudistu da ga osude!Ali od takvog suda koji americki teroristi drze u rukama drugo se i nije moglo ocekivati!Ta amricka drzava je stvorena genocidom,ubijanjem,otimanjem,pljackanjem, i od najgoreg ljudskog sljama i onda nije ni cuditi se za sva nedela koja rade po svetu!Jer od takvog sljama u ljudskom obliku nista drugo i nije moguce do sve najgore!Doci ce i njima kraj,iako toga svesni nisu,jer da su iole toga svesni ne bi se ovako ponasali!

  2. Zasto bi to sudiste prestajalo sa radom kad ima u srbijanskoj vlasti verne sluge koje rade u njegovu korist?Pa to je biznis kao i svaki drugi!Sto duze postoji to sudiste to bolje,jer zauvar je skinuti koju god srpsku glavu “u miru” kad vec nisu uspeli u ratu!I naravno,plate za koje to rade su basnoslovne!Niko normalan se ne bi odrekao takve zarade!Vucic nije pomenuo u svom govoru agresiju nato-ovaca bez saglasnosti SB UN,niti Seselja koji vec skoro 10 godina boravi u toj sprdacini od sudista!A to je MORAO pomenuti!

  3. DRZAVI SRBIJI nikakav vanjski neprijatelj ne bi trebao da nanese bilo kakvu stetu.Takav je odnos snaga u svijetu danas.To se ipak dogadja svaki dan. Najvece STETOCINE po SRPSKU DRZAVU i NAROD su POLITICARI od kada je IZDAJA postala najunosniji biznis………..To vrijeme je otpoceolo rusenjem najveceg SRPSKOG PATRIOTE u zadjih tridesetak godina, SLOBODANA MILOSEVICA. IZDAJA je trajala od DJINDICA do TADICA isuvise dugo, da bi smo mogli ocjeniti da li su NIKOLIC i DACIC ucinili “kozmeticke” promjene da zavaraju narod, ili objektivno ne mogu skrenuti odjednom sa takvog ljigavog i klizavog puta. U svakom slucaju ocekivanih “kirurskih rezova” narocito u vanjskoj politici, prema Hagu ,E U i Americi nije bilo………..!!! Ako tome dodamo krajnje PRIJATELJSKI odnos RUSIJE prema SRBIJI, koji je bio za vrijeme ZUTIH stalno IZBJEGAVAN,mora se primjetiti da je napokon dosao trenutak da SRBIJA preokrene negativan trend. Nedostaje samo VOLJA, HRABROST i iznad svega PATRIOTIZAM vodece politicke garniture………..Da li????

  4. Nacisti i fašisti štite svoju miljenicu NDH

    Opet šamarčina posred obraza Nikoliću, Dačići, Jeremiću i ostalima stigla iz eu opominju ih da ne smeju govoriti da Srebrenica nije genocid kad po eu jeste. Isto tako zabranju da se pominje Hrvate i 350 000 proteranih Srba u akciji genocida i etničkog čišćenja Krajine. Kažu to je zabranjeno jer Hrvatska ulazi u eu bez i najmanje mrlje na licu čak niti Jasenovac, Jastrebarsko, Stara Gradiška, Danica nisu postojale. Jedino Srbi i Srbija su genocidni i za njih nesme biti mesta u Vatikansko – katoličkoj eu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *