Споразум пада због двоструког царињења

Иако су привредници са севера Косова ослобођени плаћања царина и осталих дажбина, за робу која улази и у њему остаје, јуче су косовски и цариници Еулекса камионе упућивали на царински терминал у јужну Митровицу

Косовска Митровица – Само неколико сати након што је почео да се примењује Споразум о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ) на Јарињу, привредници са севера Косова, суочили су се са проблемима и кршењем одредби договорених у Бриселу између Београда и Приштине, под покровитељством ЕУ. Иако су на основу договора привредници са севера Косова ослобођени плаћања царинских и осталих дажбина, за робу која улази и остаје на северу, прекјуче су косовски и цариници Еулекса цистерну са нафтом упутили на административни прелаз Мердаре, а јуче су три пломбирана камиона са комерцијалном робом упућена на царински терминал у јужну Митровицу.

Превозници комерцијалне и акцизне робу (нафту, нафтне деривате, цигарете, алкохолна пића)… а чији су власници већ измирили дажбине држави Србији, добијали су од косовских и цариника Еулекса формуларе са којима су били дужни да наставе пут Мердара или у јужну Митровицу, јер у супротном против њих би била поднета, прво прекршајна, а потом кривична пријава.

Како за Политику” каже Славиша Милентијевић привредник са севера Косова, иначе једини заступник НИС-а за север Косова и Метохије, група привредника јуче се окупила на интегрисаном прелазу Јариње, где им је представник Еулекса дословце казао да се „овде примењују досадашњи закони, тачније закони Косова”.

„Представник Еулекса нам је рекао да уколико у року од 24 сата привредник, који пређе Јариње не измири дажбине у јужној Митровици, или чији су формулари оверени и упућени на Мердаре, а односи се на акцизну робу, против њега ће бити поднета прво прекршајна, а потом кривична пријава. Ми нећемо да плаћамо дажбине институцијама привремене власти у Приштини, а што је уосталом и плод бриселских договора. Уколико би се неко и одважио да иде на Мердаре, то би значило да плаћамо дажбине држави Србији и Приштини. Али, ми не желимо да будемо у систему квази-државе Косова, па уколико Београд нешто не учини по овом питању, северу Косова прети несташица нафте и нафтних деривата, а и привредници који превозе робу за широку потрошњу најавили су да неће прелазити Јариње, јер неће да иду у јужну Митровицу, тако да ће продавати само ону робу коју већ имају у продавницама” – каже за „Политику” Милентијевић уз нагласак да на територији северног Косова има 36 бензинских пумпи и да држава Србија месечно на име ПДВ-а и акциза инкасира око два милиона евра.

По речима Милентијевића привредници са севера су затражили да се данас у Лепосавићу сретну са представником Еулекса  (царине) како би се представнику мисије ЕУ предочио Споразум о ИБМ, али је нагласио да су привредници са севера упутили позив Београду да „опомене” и међународну заједницу и Приштину. Међутим, у Еулексу за „Политику” нису имали одговор на кршење одредби Споразума, а Ирина Гудељевић портпарол мисије ЕУ у Приштини је казала:

„Све што се тиче интегрисаног управљања, одговор потражите или у Бриселу или са учесницима договора који се водио у присуству високе представнице ЕУ”.

Јуче, до закључења броја, нисмо успели да добијемо одговор од представника косовске царине у Приштини, а Адријатик Савиљеци портпарол те царине био је изричит у захтеву да му се питања пошаљу електронском поштом, мада смо раније, у више наврата све тражене одговоре добијали телефоном.

Крстимир Пантић, председник општине Косовска Митровица, који је пре неколико дана са председницима три општине на северу Косова био у Београду и где је од државног врха добио писмене гаранције да „административни прелаз Јариње и Брњак неће бити граница са Србијом, као и да се роба намењена северу неће царинити” каже да је државни врх обавештен о кршењу одредби о ИБМ и од званичног Београда, на основу закључака од 6. децембра, тражи да се „договор суспендује”.

„Очигледно је да мисија ЕУ и представници привремених институција у Приштини крше најновији договор из Брисела и настављају са праксом коју су примењивали до сада, а која има за циљ да Србе насилно интегришу у систем Приштине. Обавестили смо Београд о догађајима на Јарињу, захтеваћемо да се Споразум, на основу закључака суспендује, а уколико се то не догоди постоји велика вероватноћа поновних протеста и барикада, јер одлуку о привременом обустављању процеса на Јарињу грађани нису везали за рокове” – казао је Пантић за „Политику” и подсетио да једини услов да се грађани поново не „самоорганизују” јесте да се испуне договорене одредбе прихваћене у Бриселу између српског премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија премијера самопроглашене косовске државе, а које је прихватила и Кетрин Ештон висока представница ЕУ.

Биљана Радомировић
Извор: http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Privrednici-Krsenje-sporazuma-na-Jarinju.sr.html

8 коментара

 1. РАДОСЛАВ

  Шта сре друго очекивали она власт и ова раде што им спремио
  ЖУТИ КАРТЕЛ И НАТО ИМПЕРИЈА:

 2. dacicu sta sad dali uopste znas sta si se dogovorio suspenduj sporazum ako imas m… lako je drati se na svoj narod i na putare a sad vrdas g…..ako ovo ne resis sledeci put pregovaraces sa baba julom

 3. Nije mi jasno kako je uopste mogao narod da nasedne i poveruje ovim odnarodjenim vlastodrscima. Kad se postavi granica i carina,onda je i normalno da se vrsi carinjenje robe,a to se vrsi kad se predje granica na mestu gde odrede,ovog puta u juznu mitrovicu. Jel tabla stojo sa druge strane “republik kosova”,onda je sve jasno. E sad sto mi po svaku cenu hocemo da verujemo izdajnicima nase zemlje trojna osovina (dacic-nikolic-vucic) to je vec drugo pitanje. To je isto kao “verovati” EU,Amerima i taciju,jer ova odnarodjena trojna osovina je sa njima sklopila pakt.

 4. Narod je prevaren, kao i uvijek. Barikade i mijenjaj vlast, odmah!

 5. Dacicu mora da su te ovi iz evrope z……. a ti si svatio ozbiljno latini su to burazeru kad miluju koza puca e sad vadi iz p…. trnje

 6. Lanac je jak,koliko je jaka njegova najslabija karika.
  Najslabija karika u lancu Vlade R. Srbije ,je upravo njen Predsednik.
  Vise cinimo na konstituisanju drzave Kosovo,nego drzave Srbije?
  Dacic ,Nikolic i Srbi sa severa Kosova,su ovo valjda razmatrali i utanacili?One noci,kada je doslo do “jedinstva drzavnog vrha”.
  Gospodo,pustimo patriotizam…ili znate,ili ne znate!

 7. DRAGAN POPOVIĆ

  Ne znam o sporazumu ništa ali znam da status carinske robe je sve dok se ne nacionalizuje odnosno ocarini ona stranog porijekla, e sad je pitanje granice za koga je strana za šiptare kao i za naše kako vidim lijep dogovor u Briselu kao i svaki za nas.

  Kome uputiti

  Onam onamo .. sa razvalina
  Dvorova carskih vragu ču reć
  S ognjišta milog bježi mi kugo
  Zajam ti moram vraćati već.

  Kralj Nikola na inicijativu i nagovor M.Miljanova napiso je ovu pjesmu , koji nije doživio osloboćenje stare Srbije i kako je rekao umro je srećan kao kuč ali nesrećan kao srbin, a danas ima li srećnih sem žutalja.

 8. Ako krenu sa barikadama,ima Zandarmerija da ih polomi,ali do toga nece ni doci,jer su na severu Kosova i Metohije vec ubaceni eskadroni tajne policije i ko prvi podje da poziva na demonstracije,odmah bude uhapsen i prebijen.Zvonka Veselinovica,vodju pobune je uhapsila Zandarmerija.Ko pisne na severu Kosova i Metohije,ima da ga proguta mrak….E sad sledi Vojvodina i ko zna sta jos,retorike Canka i drugih separatista se povecavaju svakodnevno.Do napada na Rusiju,Srbija mora da bude u misijoj rupi,sto manja i bespomocnija,da se ne bi ponovila ista greska,kada je 1941 otvoren drugi front protiv fasista,koji je znacajno doprineo porazu nacizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *