ПОВРАТАК ДЕСПЕРАДОСА

Пише АЛЕКСАНДАР ЂАЈА

Компанија „Олбрајт капитал менаџмент“, коју је основала бивша државна секретарка, настоји да се докопа 75 одсто акција телекомуникационог ПТК-а, вредних 800 милиона долара

Биограф Хилари Клинтон, списатељица Гејл Шии, у интервјуу за америчку ТВ мрежу „Ен-Би-Си“, изјавила је следеће: „Од јула 1998. године (после афере са Моником Левински), па до марта 1999. године, Хилари свом супругу није упутила ни једну једину реч. Тек крајем марта, када се криза око Космета нагло заоштрила, Хилари је позвала телефоном Била и рекла му: ‘Даћу ти још једну шансу ако бомбардујеш Србију!“

„АМЕРИ“ ПЉАЧКАЈУ СРПСКУ ИМОВИНУ Не знамо шта је Хилари тада дала Билу, али је Србија – „добила“ бомбе! А данас се бивши Клинтонови званичници са краја деведесетих година враћају на Косово и учествују у приватизацији великих предузећа. Један од понуђача за куповину косовске телекомуникационе компаније ПТК је компанија бившег државног секретара Мaдлeн Олбрајт. За другу лобира Џејмс Перђу, бивши специјални известилац за Балкан. Међу њима су и пензионисани командант НАТО-а у Европи Весли Кларк, који је руководио бомбардовањем Србије, као и извршни директор Савета за националну безбедност из Клинтоновог времена Марк Тавларајдс. Већина од њих тврди да то ради за народ Косова (претпостављам да мисли на Шиптаре, јер су Србе одатле одавно најурили бомбама!) Весли Кларк, сада директор канадске енергетске компаније која истражује залихе лигнита на Косову и прави синтетичко гориво, каже да је његов посао транспарентан и да ће донети (коме?) стотине милиона долара инвестиција. Компанија „Олбрајт капитал менаџмент“, коју је основала бивша државна секретарка, настоји да се докопа 75 одсто акција телекомуникационог ПТК-а, вредних 800 милиона долара. На крају, „Њујорк тајмс“ шаљиво закључује: „Приштина је једини град на свету где улица Боба Дола сече булевар Била Клинтона!“

[restrictedarea] Можда би и било шаљиво, да било какве шале ту има. Али, нема. У питању је бескрупулозна пљачка српске земље и имовине српског народа! То је „Њујорк тајмс“, гле чуда, заборавио да спомене. Јер, када је и коме од поменутих „бизнисмена“ држава Србија дала дозволу да приватизује или купи било који део њене имовине на КиМ? Како то да тзв. Република Косово, која није чланица УН-а, већ је по Резолуцији СБ УН 1244 део територије Републике Србије, под управом и заштитом међународне заједнице, може самостално да распродаје имовину Републике Србије и склапа послове са приватним лицима и страним владама? Или је на делу закон Дивљег запада, по којем амерички десперадоси једноставно узимају (шатро купују од Шиптара) оно што су претходно, 1999. године, својим авионима и крстарећим ракетама отели од српског народа!
Такав разбојнички чин не може да се замаскира никаквим лажним обећањима о пријему у ЕУ (Немачка је по стоти пут рекла – не!) и још да се од Србије заузврат за „дупло ништа“ бестидно тражи да званично пристане на окупацију најсветијег историјског и духовног дела своје територије. Ако, међутим, као сваки десперадос, путем уцене, принуде, голе силе, а сада и пљачке природних ресурса јужне српске покрајине, то некакво „признање“ Америка можда и оствари, оно неће значити ништа више од „крмаче“ на папиру. Српски народ никада неће хтети да избрише своју колективну вишевековну свест о Косову и Метохији као саставном делу Србије. А слике греха западних моћника никада неће избледети…

НАЛЕПНИЦЕ КАО „ЖУТЕ ТРАКЕ“ Средином августа 1999. године, на иницијативу команде КФОР-а, Срби у Гњилану почели су да се пријављују окупационим војним властима како би добили посебне налепнице којима ће њихови станови и куће бити „обележени и заштићени“ од напада шиптарских терориста. Истовремено, тадашњи шеф мисије УН на Косову Бернар Кушнер наговестио је да би Срби привремено могли да буду пресељени унутар Покрајине, како би се заштитили од шиптарских напада.
Тада смо се запитали: хоће ли она шака Срба на Косову и Метохији, поред налепница на кућама добити и „жуте траке“ на рукавима, те бити смештена у „безбедне логоре“ или резервате индијанског типа? Хоће ли цео простор јужне српске покрајине заиста бити у целости препуштен бандама из Албаније, да дивљају, пале, силују и убијају на просторима на којима су до пре неколико месеци у већини живели Срби, а који су сасвим етнички очишћени? Јер, никада до сада у новијој историји прљавог ратовања, једна територија није тако „темељно“ очишћена од оних којима по Богу и по закону припада. Године 1999, Американци и Енглези, иначе експерти за увођење „демократије“ путем ликвидације и егзодуса оних којима је таква „демократија“ намењена, рушећи бомбама све пред собом, уз, на силу изнуђен потпис у Куманову, отворили су широм албанску границу, пуштајући с ланца своје „пит булове“ из Албаније да би започели својеврсну „сезону лова“ на Србе! А када их је после двомесечног убијања и прогона (које је Кушнер називао „нетолеранцијом Албанаца“) остало исувише мало – појавила се у историји „већ виђена“ злокобна замисао о „обележавању“ и прегруписавању припадника једне нације у њихове „безбедне зоне“?!
Идеја о „обележавању“ Срба и њихових кућа, као и њихово смештање у резервате на њиховој родној, прадедовској земљи, још тада, пре тринаест година, значила је ако не нешто много горе – а, онда, сигурно, потпуни крах тзв. мировне мисије УН-а, пре него што је она уопште и започела! Као што садашњи повратак бивших перјаница НАТО агресије на Косово и Метохију, тобоже, зарад инвестирања у косовску привреду, а за добробит „свих народа“ који тамо живе, значи само једно – повратак десперадоса на место свог крвавог пира!

[/restrictedarea]

5 коментара

  1. Interesantno zapažanje g. Đaje, inače vrsnog kolumniste: dok se mi u Srbiji na čelu sa A. Vučićem borimo protiv korupcije i krađe državne imovine,u našoj pokrajini KiM nam Amerikanci bukvalno pljačkaju imovinu! A, mi još sa njima pregovaramo?… Pa, neka su najveća svetska sila i sto puta – od kad se to pregovara sa lopovima i desperadosima?!

  2. Taman što je izašao, kao i uvek odličan Đajin tekst, Obama smenio Klintonovku! Možda je stomačni virus, možda je potres mozga – a, možda je i nešto ozbilnije od toga. Ne tvrdimn da će to imati presudne veze sa odnosom prema nama, ali će, valjda, konačno Klintonovski demoni nestati sa političke i istorijske scene! A mi moramo, kako sa ovom Platformom tako i dalje u pregovorima, da postavimo kao uslov svih uslova, zaustavljanje pljačkanja srpske imovine na Kosovu i povraćaj već opljačkane! Pa, ako to danas izgleda kao utopija, sutra neće… Cela stvar u politici i najvažnija jeste – strpljenje, strpljenje i strpljene, dok se ne steknu uslovi da se zada odlučan udarac neprijatelju.Mislim da mnogi u Srbijij ne shvataju ovu politiku Tomislavga Nikolića i nove vlasti i odmah kritikuju ono što niti razumeju, niti imaju informacije o tome (pre svega ostaci bivše SRS!). Ameri dižu ruke od Kosova, to Toma zna (uostalom, Evbropa uglavnom podržava Platformu), Klintonovi postaju mračna prošlost, zato pamet u glavu – i ostvarićemo ciljeve! Neće ni Ameri ni EU biti prvi koji su pogrešno procenili Nikolića, koji ima urođeni talenat za politiku i nikada neće uraditi ništa na štetu srpskih interesa. Na žalost, šteta koju su prethodno napravili “žuti” je ogromna i treba se krpiti. Najvažnije je da Koštunica podržava ovu vlast, valjda je to “nevernim tomama” dovoljna garancija da je ona patriotska?

    • Slažem se sa Nadom – Klintonovi, Olbrajtova, Klark, jesu mračna prošlost, ali im se ne sme dozvoliti da opljačkaju ništa što je srpsko! Da ima pravde, visili bi zbog bombardovanja 1999. godine!… A, što se tiče Tome, vidim po nekim istraživanjima da mu popularnost raste, ali opet ima i dobar procenat koji mu ne veruju. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali, ipak, narod mora da zna, da on, Vučić, Dačić, imaju daleko više informacija nego što mi možemo i da naslutimo. Ja sam lično ubeđenm da, bare, ova trojka na vlasti, neće uraditi ništa na štetu srpskog naroda. A, ono što su “žuti” potpisali, da li to obavezuje novu vlast? Pa, da i ne… Ustavni sud se nije oglasio i nije ostavio nikakav manevarski prostor SNS-u i SPS-u. Najbitnije je da je ona psihijatrijska klinika zvana DS otišla zauvek s vlasti, a ja verujem u novu garnituru. Sudeći po najnovijim istraživanjima javnog mnenja (41% za SNS, 48% za Vučića) – nisam jedini, i to me raduje!

  3. Kao da je čitao Đajin tekst, vidim danas u medijima da Vulin nešto govori o tome da mora da se spreči privatizacija srpske imovine na Kosovu! Pa, naravno, dobro da su se setili da guknu nešto i o tome. Valjda vide da se Olbrajtova i Klark spremaju da bukvalno ukradu pola Kosova Srbiji i da se na toj krađi obogate još više! Kao da im nije bilo dosta srpske krvi 1999. godine!… Zaista, naši bi političari trebalo obavezno da čitaju autore kao što je Đaja i novine kao što je “Pečat”, a ne da im govore pišu polupismeni, a nadobudni saradnici – mnogo bi bili pametniji i korisniji ovom narodu!

  4. Ti “desperadosi” su i onomad u Ruandi pokušali da nametnu neku svoju “demokratiju” – pa kad je lokalno stanovništvo počelo da ih kuva u kazanima, brže bolje su sa svim svojim tenkovima i helikopterima pobegli odande! To su neviđene kukavice koje uvek napadaju slabije, a čim im pogine više od par vojnika odmah podviju repove! Na žalost, mi smo se uvek pokazivali mnogo tolerantnim i civilizovanim prema prema svojim neprijateljima i to nas je uvek skupo koštalo. Oni mogu uvek da bombarduju nekog slabog iz “svemira” i mi tu ne možemo ništa – ali, ipak, ne mogu iz tog istog “svemira” da nam otimaju našu svetu zemlju, Kosovo i Metohiju, ko Indijancima! Za takvu rabotu moraju da “siđu” na zemlju, a onda je malo drugačije…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *