Планови ЕПС-а међу најважнијима

Реализацију пројеката улагања у енергетику и заштиту животне средине пратило би отварање на десетине хиљада радних места

Међу приоритетним пројектима Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, који су недавно представљени, налазе се и водећи развојни пројекти „Електропривреде Србије“. На представљању пројеката проф. др Зорана Михајловић, министар енергетике, развоја и животне средине, рекла је да је циљ рада овог министарства и Владе Србије подизање енергетске безбедности Србије и стварање здраве животне средине. У пројекте улагања у енергетику и заштиту животне средине, навела је Михајловићева, могуће је уложити од седам до 12 милијарди евра, а кроз њихову реализацију могло би да буде отворено на десетине хиљада радних места.

ПРИОРИТЕТНИ ПРОЈЕКТИ „Време је да што пре почнемо да потписујемо уговоре за изградњу нових електрана, отварање нових рудних поља, регионалних депонија и рециклажних центара“, навела је Михајловићева.
У области енергетике приоритети ће бити изградња реверзибилне хидроелектране „Бистрица“ чији се почетак изградње очекује 2015. године, а вредност инвестиције износиће 600 милиона евра, пројекат градње Трећег блока у термоелектрани „Никола Тесла Б“ у износу од 1,5 милијарди евра, површински коп „Радљево“ у износу од 700 милиона евра, термоелектрана-топлана „Нови Сад“ у вредности од 480 милиона евра, те термоелектрана „Колубара Б“ у износу од 1,82 милијарде евра. Поред наведених, у плану је и изградња реверзибилне хидроелектране „Ђердап 3“, чија ће изградња прве фазе коштати 400 милиона евра и пројекат термоелектране „Костолац Б3“ у вредности од 600 милиона евра, који ће финансирати „Ексим банка“ Кина.
У приоритетним пројектима су и изградња хидроелектрана на Великој Морави у износу од 250 милиона евра, као и на Ибру у вредности од 300 милиона евра, а планирана је и градња хидроелектрана у пројекту „Средња Дрина“ у вредности од 819 милиона евра.
Зорана Михајловић је позвала заинтересоване инвеститоре да улажу у те пројекте и обрате се Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине за све проблеме са којима се суочавају у Србији. Она је најавила да ће број потребних дозвола за инвеститоре бити смањен са 27 на пет.
Презентацији пројеката присуствовао је Венсан Дежер, шеф делегације ЕУ у Србији, који је указао да је енергетика велики потенцијал за развој Србије, али да у том сектору није остварен довољан напредак. Он је нагласио и да је ЕУ до сада уложила више од 500 милиона евра у енергетски сектор Србије, те да су инвеститорима потребни занимљиви пројекти из те области.
Министар регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић поручила је да енергетика и заштита животне средине заузимају значајно место, не само у плановима и пројекцијама Владе Србије, него и локалних самоуправа. Калановић је истакла да ће Србија као поуздан партнер сарађивати и са Европском унијом и са Русијом, и напоменула да ће Министарство регионалног развоја, у сарадњи са Министарством енергетике, радити на пројектима који ће дати конкретне резултате за бољи живот грађана Србије.