Одговор Диме Јаковљева

Зa „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић

Новим законима Државне думе Русије биће неутралисане стратегије обојених револуција, ненасилних протеста и грађанског отпора, које су многе земље лишиле слободе и независности без примене војне силе

На дан наводног смака света, у петак 21. децембра, руски државни органи на челу са председником Владимиром Путином завршили су процедуру усвајања „Закона Диме Јаковљева“. То је одговор америчким властима на „Закон Магнитског“, којим се забрањује улазак на територију САД-а и налаже конфискација имовине за 60 неименованих руских функционера, наводно умешаних у смрт адвоката Сергеја Магнитског, преминулог од срчаног удара у московском затвору 2009. године због неадекватног лечења. Оба закона, и амерички и руски, нескривено одишу хладноратовским набојем, али требало би истаћи да је Москва само одговорила на провокацију из САД-а. Истовремено, заклањајући се иза приче о људским правима и демократији, две суперсиле уз помоћ ових закона позиционирају се за неке будуће обрачуне, који ће, по свему судећи, тек да уследе. Једно је извесно – закони Магнитског и Диме Јаковљева, у зависности од тога на који начин буду примењивани, могу жестоко да ударе по интересима обе државе и изазову прави „смак света“ у њиховим односима.

ШАМАРАЊЕ ЗАКОНИМА На великој, четвороипочасовној, годишњој конференцији за новинаре прошлог четвртка, Путин се сликовито изразио да због тога можда није добар хришћанин, али да не жели да „после добијеног шамара окрене и други образ“. „Ако добијеш шамар, мораш да узвратиш, иначе ћеш стално бити тучен“, објаснио је Путин своју (спољно)политичку филозофију. На овај начин, разумљив за свих 1.200 новинара у сали и за десетине милиона гледалаца у директном преносу, Путин је одговорио на питање о „Закону Магнитског“ и „Закону Диме Јаковљева“, који је уследио само две недеље после америчког. Јер 6. децембра је Горњи дом Конгреса, истовремено са укидањем трговинског ембарга према Русији (амандман Џексон-Веник из 1974. године), увео Москви нове санкције – „Закон Магнитског“!
Руски законодавни органи – најпре Државна дума, затим Савет Федерације, а онда и председник – по хитном поступку усвојили су одговор на акт Вашингтона. И назвали га именом 21-месечног руског малишана, усвојеног у Америци, који је 2008. преминуо у најгорим мукама кривицом својих нових родитеља. Наиме, његов очух Мајлс Харисон га је ујутру, уместо у јаслама, оставио на паркингу, у колима са затвореним прозорима, у којима је било око 50 степени Целзијуса и отишао на посао. Мали Дима, који је иначе био слабог здравља, доживео је топлотни удар и друге смртоносне компликације, а његово беживотно и измучено тело пронађено је тек у 17 часова. Амерички суд, међутим, иако је за овакво кривично дело запрећена казна до 10 година затвора, сматрао је да Харисон није крив и ослободио га свих оптужби, што је изазвало гневне реакције у Русији.
За усвајање „Закона Диме Јаковљева“, од укупно 450 депутата, гласало је 420, док је против било седам. Закон се састоји од неколико целина. Њиме се уводи забрана америчким држављанима да усвајају децу у Русији, и тај аспект је највише коментарисан у средствима информисања. Предвиђа се забрана делатности на тлу Русије, као и заплена имовине свим невладиним организацијама које добијају новац од америчких грађана и организација, а које учествују у унутарруским политичким процесима. Такође, руским грађанима који истовремено имају и држављанство САД-а, није више допуштено чланство и руковођење оваквим организацијама. Исто тако, забрањује се улаз на територију РФ и налаже заплена имовине Американцима који су умешани у кршење људских права.
Практично истовремено, амерички амбасадор у Москви Мајкл Мекфол и његов руски саборац, вођа „наранџасте опозиције“ и револуционарни блогер Алексеј Наваљни стали су у „заштиту руске деце“, која ће сада, наводно, доживети тешке патње без америчких усрећитеља. „САД су крајње забринуте због закона који је усвојила Државна дума, чије одредбе стављају судбину деце сирочића у зависност од политичких одлука“, саопштио је Мекфол, додајући да је сада „затворен пут у породице стотинама деце, колико их се усваја сваке године“. Наравно, ова игра на емоције руских грађана, искрено саучествујућих са мукама малишана без родитеља, делом је постигла свој ефекат. Док су депутати расправљали о „Закону Диме Јаковљева“, испред Думе су опозиционари организовали протестни скуп…
Усвојени закон званично носи назив „О санкцијама према лицима умешаним у кршење основних права и слобода грађана Руске Федерације“, и заслужује детаљнију анализу. Законом се уводи забрана уласка у РФ грађанима САД-а умешаним у кршење основних људских права и слобода, починиоцима и саучесницима у кривичним делима према грађанима РФ, као и државним чиновницима САД-а који су својим чињењем или нечињењем допринели ослобађању од одговорности (или су директно о томе одлучивали) оних који су чинили злочине, и њиховим саучесницима, према руским држављанима. Затим, умешанима у киднаповање и незаконито лишавање слободе држављана РФ, и онима који су их неосновано и неправедно осудили или правно гонили, као и санкције за америчке грађане који су доносили неосноване одлуке којима се крше права и законити интереси грађана и организација РФ. Свим овим америчким држављанима одређује се и мера одузимања финансијских и других актива, забрана пословања и обављања било каквих функција на територији РФ.

[restrictedarea]

„ГВАНТАНАМО“ И „ГАЗПРОМ“ За састављање списка ових лица задужује се МИП РФ, а своје предлоге могу давати и други органи извршне власти, по потреби. Начин на који је написан овај део закона, јасно указује на могућност да се списак прошири на било ког америчког функционера, па чак и на друге грађане који „крше права и законите интересе грађана и организација РФ“, јер је то веома растегљива формулација. Занимљиво је да су одредбе овог закона, и пре него што је ступио на снагу, већ примењене пре десетак дана, и то према бившем директору логора „Гвантанамо“, контраадмиралу Џефрију Харбисону, који је спречен да уђе у Русију. Харбисон, који је уложио неколико милиона долара у послове у Русији, сада може да очекује да ће му средства бити заплењена, чим закон званично ступи на снагу 1. јануара 2013. године.
Исто може да задеси и неуспешног председничког кандидата, републиканца Мита Ромнија, за кога је откривено да поседује већу количину акција „Газпрома“, иако је у недавној кампањи Русију називао „главним геополитичким непријатељем“. А такође и све оне који су противправно ухапсили и осудили руског бизнисмена Виктора Бута, под оптужбом за међународну трговину оружјем. Као и, рецимо, организаторе „обојених револуција“ или пак функционере који су наредили насилно разбијање демонстрација „Окупирај Волстрит“, па и њихове надређене који су то одобрили или нису спречили. Па онда, по командној одговорности, све до самог врха и председника Барака Обаме, који није санкционисао употребу силе према демонстрантима у америчким градовима, који је толерисао киднаповања и мучења у „Гвантанаму“, хапшење Бута и тако редом. Као што се види, могућности „Закона Диме Јаковљева“ су готово неограничене. То, наравно, није нимало случајно.
„Закон Диме Јаковљева“ налаже и потпуну забрану рада невладиних организација које добијају финансијска средства и другу имовину из САД-а (од америчких држављана и организација), а које учествују у политичким активностима на територији РФ или се баве делатношћу, реализују пројекте и програме, који представљају претњу интересима РФ. С тим у вези је и забрана грађанима РФ који имају и држављанство САД-а, да буду не само руководиоци невладине организације или било којег њеног структурног дела, већ и чланови! Ово се односи како на „руске“ НВО, тако и на међународне, ако учествују у унутрашњим политичким активностима на територији РФ. У случају кршења ове одредбе, следи прекид рада НВО. И, тек на крају, „Законом Диме Јаковљева“ забрањује се америчким држављанима усвајање руске деце, и истовремено анулира међудржавни споразум Русије и САД-а којим се регулише ово питање, а који је ступио на снагу пре непуна два месеца.
Законом се предвиђају и будуће ситуације – у случају да и нека друга земља забрани улаз руским грађанима због кршења људских права, дејство „Закона Диме Јаковљева“ биће проширено и на њих. То се, пре свега, односи на државе чланице ЕУ, да добро размисле пре него што према Русији примене санкције какве сваких неколико месеци уводе земљама попут Белорусије, Ирана, Сирије, Ирана… Као што је упозорио премијер Дмитриј Медведев, са Русијом не могу некажњено да се играју такве игре. А модел по којем ЕУ, по прекоокеанској директиви, усваја законе о санкцијама, Медведев је упоредио са тоталитарном праксом бившег социјалистичког лагера.

ФИЛАНТРОПСКА ШПИЈУНАЖА Главна поента новог закона, дакле, није у спречавању усвајања руске деце, упркос чињеници да је, само за последњу деценију, 19 усвојених руских малишана погинуло од руке или кривицом својих нових америчких родитеља, док се то није десило ни у једном случају када је реч о породицама из Немачке, Италије и других европских земаља. „Закон Магнитског“, мада Русија није прижељкивала његово усвајање, послужио је Москви да до краја „затегне шрафове“ када је реч о мешању у њене унутрашње ствари. На овај начин, после летошњег усвајања Закона о иностраним агентима, по којем све организације које се финансирају из иностранства, то морају јавно да истакну и пролазе посебну пореску процедуру – наставља се чишћење руске политичке и друштвене сцене од елемената који настоје да изазову немире и обојене револуције. У овом пакету је и измена Закона о масовним окупљањима, где су знатно пооштрене казне за изгреднике и уведена строжа правила у организацији митинга. Тако ће, после недавног протеривања Ју-Ес-Ејда из Русије, под незваничном оптужбом да је реч о филијали Централне обавештајне агенције САД-а, од 1. јануара бити стопиран рад свих других америчких или домаћих организација иза којих стоји новац Вашингтона. Независно од тога да ли се ради о државном новцу или о „приватним“ средствима америчких „филантропа“.
На овај начин доводи се у ред и још један сегмент. Бројни руски опозиционари поседују и америчко држављанство. Најбољи пример је бивши шаховски шампион Гари Каспаров, који је још 2007. помињан као члан Савета вашингтонског Центра за безбедносну политику, „невладине“ организације у чијем су саставу бивши и актуелни конгресмени, високи функционери Стејт департмента, Савета за националну безбедност, Пентагона, НАСА, као и ветерани ЦИА. Сада ће Каспаров, као копредседник нерегистоване политичке организације „Солидарност“, потпасти под удар новог закона. Исто важи и за 85-годишњу Људмилу Алексејеву, која је пре више од три и по деценије била међу оснивачима Московске хелсиншке групе, а од 1996. и председница ове међународне НВО. Као ватрени учесник протеста и демонстрација, „баба Људа“ има разлога да буде забринута.
Као што се види, Путин није ништа препустио случају. Оне организације и појединци које не потпадну под дејство једног закона, наћи ће се на удару другог или трећег. Чишћење политичке сцене од иностраних елемената, започето летос, сада ће бити драматично убрзано. А двојица најзагриженијих, лидери наранџастих протеста Сергеј Удаљцов и Алексеј Наваљни, могли би да заврше и у затвору. Први због документарног филма Телевизије НТВ „Анатомија протеста 2“, у којем су објављени тајни видео снимци у којима он од председника Одбора за одбрану и безбедност Грузије Гивија Таргамаздеа прима наређења и тражи 200 милиона долара за организацију насилног преузимања власти у Калињинграду и Владивостоку. Уколико му се докаже кривица, може добити до 10 година затвора, а ако буде осуђен за припрему терористичких аката, чак и доживотну робију. Тренутно се брани са слободе, уз забрану напуштања места боравка. А други јунак, Наваљни, који је у јеку прошлогодишњих антипутинских демонстрација „ухваћен“ како излази из резиденције америчког амбасадора Мекфола, истовремено је под истрагом за више кривичних дела, углавном крупних финансијских махинација.
Када се све ово има увиду, не чуди „спонтана петиција“ коју је на сајту Беле куће за два дана потписало више од 26 хиљада америчких грађана, којом се тражи да на „списак Магнитског“ буде стављено и свих 420 руских депутата који су гласали за „Закон Диме Јаковљева“! Уколико тако буде, није немогуће да санкције „закаче“ и самог Путина, јер је он као председник РФ подржао и потписао овај акт. Чак и ако само посланици Думе буду стављени на списак, то би знатно закомпликовало ионако мучне руско-америчке односе. И био би опасан, претећи сигнал са несагледивим последицама.
Бес Американаца је разумљив. Од сада, биће стопирани не само појединци и организације који добијају средства од америчких грађана и институција, већ ће бити угашене невладине организације које „реализују пројекте и програме“ који представљају претњу интересима РФ у најширем смислу. Иза целе халабуке око акта „Диме Јаковљева“, крије се управо овај члан закона којим ће бити потпуно неутралисане досадашње стратегије „обојених револуција“, „ненасилних протеста“ и „грађанског отпора“, које су многе земље лишиле слободе и независности без примене војне силе и објаве рата. Истовремено спроводећи највећи програм наоружања у последњих неколико деценија, подижући плате војницима и до три пута, и градећи само у овој години 45.000 станова за војнике и официре – Путин својим противницима блокира све путеве за рушење руске државе.

[/restrictedarea]

5 коментара

 1. Vladimir Veliki. Ako on ne stane na put ovoj belosvetskoj americkoj bagri, niko nece.

 2. Moj komentar na ovaj članak pronaćićete na sajtu “TV Vaseljena”, jer tamo ne postoji cenzura ni za koga. Svaki komentar bez ikakve cenzure se objavljuje, ma koliko bio provokativan, To je prava sloboda štampe. Ovde je cenzura prejaka, da bi se dao odgovarajući komentar…

 3. Koliko neko treba da bude degradiran mentalno pa da veruje da su zlikovci americki veci prijatelji Rusima nego Rusi samima sebi?U ni jednoj drzavi na svetu necete naci toliko licemerja kao u toj rak-rani covecanstva koju zovu amerikom!

 4. Gospodin Putin je gazda u svojoj kuci,i to je ono sto evro-americki fasisti ne mogu da svare nikako!Putin je gazda u svojoj kuci za razliku od ostalih banana drzava,snishodljivih,kako pojedinaca tako i kompletnih,vlada koje su se ostrvile od svojeg naroda!Proci ce i ova ujdurma!Izdrzati cemo mi to!

 5. Нема ничег спорног у овом чланку,а ни у Закону који је нека суверена држава донела! Американци донели – Руси донели…?!? Које то Законе неко СМЕ, а неко НЕ СМЕ да усваја, прописује, доноси…? То није ни по једном једином основу у супротности ни са једном цивилизацијском тековином.
  Не видим што су “срећнији” били грађани САД које су “нежно” купили полицајци по улицама Њујорка и др. градова диљем САД, или они које је “мазила” национална гарда гуменим и ОНИМ метцима из “ОНИХ” разлога – од Арапа, Африканаца, Азијаца, грађана целе наше Планете ?!? ПОСТОЈИ ли разлика у “ИНФАРКТУ” Милошевића, Гадафија, Садама, Мубарака…од Сергејевог???
  Не желим да будем малициозан или шта већ…али…
  Коју “срећу” деци света доносе ОНИ који масакрирају стотине СВОЈЕ деце , чак и по школама…
  Признајемо ЕДУКАЦИЈУ, али не “ебрукацију” и “едрукацију”! Нарочито НЕ интелектуалну и менталну.
  Мада, ни ТО није забрањено ако је на “добровољној” бази БЕЗ НАМЕТАЊА …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *