Nije lako „prelomiti“ da poslanici rade odgovorno!

Povodom teksta „Javno slušanje daleko od očiju javnosti“, autora Mare Knežević Kern („Pečat“, od 24. 11. 2012. godine), obratila nam se Milica Vojić Marković, poslanik DSS-a i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine. Objavljujemo njeno pismo i objašnjenje naše novinarke

Kao predsednik Odbora za zaštitu životne sredine NSRS, organizator javnog slušanja na temu: „Uticaj genetski modifikovanih organizama (transgena) na životnu sredinu i zdravlje“, održanog 13. 11. 2012. godine, u Maloj sali Skupštine Srbije, moram da reagujem na Vaš tekst: „Javna slušanja daleko od očiju javnosti“, „Pečat“ od 24. 11. 2012. godine.
Prvo, sam naslov teksta, a to još nekoliko puta provlačite u članku, asocira da je javno slušanje organizovano sa namerom da se nešto sakrije od javnosti i da nisu bili pozvani novinari („Mada su se sutradan pojavili neki prikazi u štampi“ – kažete). Šaljem Vam spisak prisutnih novinara (uz njihov potpis i telefon, pa proverite, molim Vas!) Radi se samo o novinarima koji nisu imali akreditaciju, sem za taj događaj, pa su zato na tom spisku. Novinari sa akreditacijom, poput Vas, nisu morali da se ponovo potpisuju, ali su bili prisutni. Na skupu su bile i kamere, čudi me da ih niste zapazili, pratile su skoro ceo događaj, tako da je i na taj način na četiri TV stanice bio prikazan rad skupa.
Dakle, ne samo da nismo imali nameru da nešto sakrijemo, nego naprotiv, baš smo želeli da se govori o onom što su učesnici rekli.
Šaljem Vam i listu svih učesnika sa svim njihovim podacima. To činim ne bih li Vam ukazala i na činjenicu, da kada pozivate toliki broj ljudi (127 ih je bilo na skupu), 54 zainteresovanih za ovu temu je govorilo, skup ne može biti tajan!
Kažete u tekstu da su se čuli i „drugi“, tj. tonovi da je GMO opasna i neprihvatljiva za Srbiju! Kako je taj deo prikaza na neke ostavio najjači utisak, šaljem Vam još jedan pisani dokument – obrađeni tonski snimak sa skupa (ako i u njega sumnjate, spremna sam da Vam dostavim i tonski materijal!) Iz materijala je vidljiva činjenica da je samo jedan čovek (predsednik Agrarnog saveta, gospodin Z.Trnavčević, poslanik, nije član Odbora za zaštitu životne sredine) govorio u prilog GMO, i da su još dva učesnika bila u dilemi – svi ostali, uključujući i mene kao voditelja skupa su se jasno opredelili protiv.
Vaše je pravo da u svom tekstu dajete onoliki prostor zagovorniku GMO, ali to nije bilo većinsko mišljenje tog skupa, na šta Vi navodite neupućenog čitaoca. Mada sam ja kao predsednik Odbora jasno rekla naše namere zbog kojih smo organizovali skup, dozvoljavam da Vas nisam u to uverila. Nadam se samo da Vas mora uveriti činjenica da je Odbor opredelio baš zato uvodničare, znajući, verujte mi, ovaj put na reč, njihov rad, njihova uverenja i značaj u javnosti!
Možda su jasna uverenja sa tog skupa iznenadila Vas, nas nisu!
Mi smo ponosni što smo organizovali skup sa kojeg je poslata tako jasna poruka o neprihvatanju GMO u Srbiji! I tu poruku su prepoznali svi mediji koji su izveštavali sa skupa, svi učesnici, osim Vas. Ali ja u Vaše razloge neću da ulazim.
Hoću samo još jednom da kažem da će ovaj Odbor, dok ga ja vodim, raditi javno, profesionalno i u korist zaštite živptne sredine. Otvorićemo još kontroverznih tema, uvek ići nekoliko koraka ispred vlade i teraćemo je da se izjasni o mnogim spornim stvarima, makar oni, koji kažu da se zalažu za isto što i mi, ne budu hteli to da „čuju“.
Priznajem, nije lako „prelomiti“ da poslanici rade odgovorno i vredno!

Mara Knežević Kern:

Poštovana gospođo Milice Vojić Marković,
Žao mi je što ste stekli utisak da je moj tekst uperen protiv Vas i vašeg vođenja sednice, što se iz priloženog ne može zaključiti. Tekst doslovno glasi:
„Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije“, organizovao je Prvo javno slušanje na temu: „Uticaj genetički modifikovanih organizama na životnu sredinu“. Ovaj skup je organizovan izuzetno profesionalno, a većina učesnika je snažno podržala stav da GMO nema šta da traži u Srbiji. Sudeći prema odlučnosti i kredibilitetu učesnika u diskusiji, ovaj korporativni, ucenjivački zakon iz WTO kuhinje neće proći, a oni koji ga zagovaraju mogu da sprovedu naum samo uz pomoć vlade, koja je ovom prilikom pokazala da je stvarno narodna.“
Što se tiče naslova, upravo sam koristila vašu primedbu, izrečenu za govornicom, da sednica neće biti prenošena direktno, kao što se očekivalo, i da je razlog tome neka druga važnija sednica koja je prenošena direktno. Prisutni su na ovo negodovali, i stekao se utisak da neko, mimo Vas, želi da se ova diskusija svede na kratke „politički korektne“ informacije u sutrašnjim novinama, što se i desilo. Kratki „izveštaji“ nekoliko dnevnih novina doveli su u zabludu javnost, s obzirom na to da su se osvrnuli na događaj samo u nekoliko rečenica, saževši šestosatnu raspravu u autorski komentar-zaključak, što je neprimereno ozbiljnosti teme i što je obesmislilo naziv „javno slušanje“.
Ostajem u uverenju da je, s obzirom na važnost teme i visoki nivo učesnika u debati, kao i na napor koji ste uložili da se čuju glasovi protiv GMO, događaju dodeljen mizeran medijski prostor. Kad sam rekla da je ovo bila prilika da se čuju i „drugi“ glasovi, mislila sam na dosadašnju praksu u mejnstrim medijima, koji protivnicima GMO nisu ustupali adekvatan prostor. Upravo ste im Vi to omogućili, prvi put na ovakvom mestu, a neko Vas je sabotirao i sveo na nekoliko nemuštih novinskih komentara (ukoliko ima izuzetaka samo potvrđuju pravilo). Kažete da je „samo jedan čovek“ – predsednik Agrarnog saveta i poslanik, govorio u prilog GMO. On je zaista na većinu prisutnih ostavio najjači utisak i stoga sam upravo njega i citirala, što se smatra objektivnim izveštavanjem. Zaharije Trnavčević nije bilo ko, on je poznat i ugledan novinar, „bez mrlje u karijeri“ – kako je sam kazao na početku svog izlaganja i upravo zbog toga njegova reč ima posebnu težinu. Trnavčevića poljoprivrednici dobro poznaju i veruju mu; ono što kaže uvaženi Trnavčević citira se u narodu i uzima ozbiljno. I prisutni su njegovo izlaganje uzeli veoma ozbiljno. Povodom vašeg proizvoljnog komentara da su me „možda iznenadila jasna uverenja sa tog skupa“, koja su za Vas „poznata stvar“, mogu samo da kažem: na istoj smo strani.
A što se tiče vaših namera da pošaljete javnosti „jasnu poruku“ o neprihvatanju GMO u Srbiji, ona je doprla do Srbije upravo zahvaljujući „Pečatu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *