КАКО ОСЛОБОДИТИ ЕНЕРГИЈУ ВЕТРА

Споразумом о изградњи ветроелектране „Пландиште“ који су потписали генерални директор НИС-а Кирил Кравченко и директор компаније „Енерговинд“ Горан Новаковић биће омогућен нашој земљи улазак у зону „зелене“ енергетике

За тржиште ветрогенератора може се рећи да је релативно ново, иако је електрична енергија произведена овим путем постала важан елеменат на глобалном енергетском тржишту. Потписивањем споразума о изградњи ветроелектране „Пландиште“ чији радови ће почети 2013. године, Србија излази из скромног друштва свега три земље у Европи које још увек не производе струју из ветра.
Споразумом о изградњи ветроелектране „Пландиште“ компанија НИС добија 50 одсто акција у пројекту изградње те ветроелектране. Укупна вредност ветроелектране, укључујући израду базног пројекта, износи око 160 милиона евра. Ово је истовремено и први електроенергетски објекат који ће бити изграђен у Србији после 25 година. У овом тренутку добијена је дозвола за његову реализацију, обављају се консултације о избору добављача опреме и извођача грађевинско-монтажних радова.
Током реализације пројекта на територији Општине Пландиште планирана је уградња 34 ветрогенератора укупне снаге 102 МW. Ветроелектрана „Пландиште“ биће први ветропарк у Србији чија ће експлоатација обезбедити производњу од најмање 212 ГW/часова електричне енергије годишње. Важећим законским прописима је регулисано да ће електричну енергију произведену у ветропарку куповати јавно преузеће „Електропривреда Србије“.
Изградња ветроелектране „Пландиште“ ће омогућити Србији да се приближи испуњењу захтева ЕУ за развој „зелене“ енергетике, такође, диверсификоваће процес производње и испоруке електричне енергије и смањити техногено оптерећење на животну средину. Развој алтернативне енергетике у целини и саме ветроенергетике у Србији у потпуности одговара не само захтевима ЕУ, већ и регионалним тенденцијама у тој области, као и одредбама Националног плана развоја алтернативне енергетике који је усвојила Влада Србије.
„Учешће у реализацији пројеката производње електричне енергије у складу је са Стратегијом развоја компаније до 2020. године и њене трансформације из националне нафтне компаније у регионални енергетски холдинг. Сигуран сам да ће почетак реализације пројекта изградње ветроелектране ‚Пландиште‘ имати стимулативни ефекат на темпо развоја српске електроенергетике у целини и указаће инвеститорима на нове могућности за улагање на територији Србије“, рекао је генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.

Отворена прва бензинска пумпа под брендом „ГАЗПРОМ“

Нафтна индустрија Србије отворила је у Београду прву бензинску станицу под брендом ГАЗПРОМ, после чега ће велики пројекат изласка на тржиште нове премијум малопродајне мреже обухватити и друге земље балканског региона. Развој мреже под новим брендом планиран је на територији Србије, Бугарске, Румуније, као и Босне и Херцеговине, а планирано је да до краја 2013. године мрежа ГАЗПРОМ има око 100 бензинских станица.
„Развој нове мреже бензинских пумпи на балканском тржишту ће омогућити да се у потпуности искористе све предности бренда ГАЗПРОМ, добро познатог у Европи. Постајемо ближи потрошачима, нудећи висококвалитетно гориво европског стандарда, произведено у нашим рафинеријама. Сигуран сам да ће збир тих фактора и препознатљивост бренда допринети да бензинске станице ГАЗПРОМ постану један од лидера малопродајног тржишта на Балкану“, истакао је председник Извршног одбора ОАД „Гаспром“ Алексеј Милер.
Приликом отварања бензинске станице „Гаспром“, у склопу програма друштвено одговорног пословања, НИС је СОС „Дечјем селу Краљево“ донирао гориво у вредности од 300.000 динара.
Свечано отварање прве „Гаспром“ бензинске станице у Србији обележено је и уручивањем награде НИС картице за гориво у вредности од 30.000 динара Сањи Соврлић, добитници специјалне награде у акцији „Први километри са НИС Петролом“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *