Истраживачки центар „Петница“ – Под кровом науке

Кроз „кућу науке“ у селу Пет

У потпису конференције истраживачких радова „Корак у науку“ недавно одржане у Истраживачком центру „Петница“ код Ваљева, као покровитељ скупа стоји НИС. На тај начин, а мотивисан циљем да се овој истраживачкој станици обезбеди несметани рад, обележен је јубилеј 30 година постојања ове институције.

ИНОВАТИВНО ОБРАЗОВАЊЕ „Петница“ је основана 1982. године на иницијативу групе младих истраживача, наставника и студената. Упркос тешким друштвеним и економским приликама, а захваљујући подршци бројних предузећа, државних и локалних институција, ИС „Петница“ је убрзо постала цењени центар иновативног научног образовања и професионално утемељеног подстицања младих талената, позната и угледна у земљи и у свету. Истраживачка станица „Петница“ (ИС „Петница“) самостална је и независна организација која се бави развојем научне културе, научне писмености, образовања и културе. Активности су највећим делом усмерене на младе – ученике и студенте, као и на обуку наставника у новим техникама, методама и садржајима у области науке и технологије. Програми ИСП-а обухватају широк спектар области и дисциплина у оквиру природних, друштвених и техничких наука. Током две и по деценије развоја и рада „Петница“ је успешно организовала преко 2.500 разноврсних курсева, кампова и семинара на којима је учествовало више од 40.000 учесника и око 6.000 предавача и стручних сарадника.

КО ЈЕ ПРЕПОЗНАО ЗНАЧАЈ? На крају сваке године „Петница“ традиционално организује Годишњу конференцију. Вигор Мајић, директор центра у разговору за „Печат“ објашњава да је овогодишња Једанаеста годишња конференција „Корак у науку“ била прилика да млади учесници летњих семинара и кампова Истраживачке станице представе резултате својих пројеката и истраживачке активности из свих дисциплина које су ови програми покривали.
„Конференција није стриктно научни скуп, већ део образовног програма. Ми покушавамо да младе људе који су прошли кроз различите програме и вежбе и оквиру нашег центра, научимо како да представе своје идеје, да поштујући формалне захтеве које постоје у науци савладају и свој рад на најбољи начин презентују. Отуда је конференција специјална вежба. Кроз Конференцију досад је прошло 800 младих људи. Неки од њих сада су лекари, инжињери, научи радници. Наша комуникација са њима траје све ове године и сугестије које од њих добијамо су драгоцене.“
Током 2012. године „Петница“ је захваљујући финансирању из европских фондова успела да добије знатна финансијска средства за реконструкцију целокупног комплекса. Везе НИС-а са „Петницом“ трају од 2009. године, када је ова компанија, као друштвено одговорна, донела одлуку да овој научној установи која је пролазила кроз тежак период обезбеди неопходну подршку, услов за њен опстанак и наставак даље научне делатности. На прекретници коју је донела 2009. година, „Петница“ је остала без обећане финансијске помоћи Министарства просвете, што је довело у питање одржавање летњих истраживачких програма намењених талентованим ђацима. На иницијативу медија најбрже и најефикасније је реаговао НИС. Оцењујући значај „Петнице“ као велики за развој научне културе у Србији, научне писмености и образовања у целини, НИС је протеклих година постао финансијски покровитељ њених програмских активности. Сарадња успостављена 2009. године настављена је до данашњих дана. Сваке године НИС донира 12 милиона динара за несметан рад станице, организовање различитих курсева, летњих школа, кампова и семинара.
Захваљујући НИС-у, у „Петници“ је у протеклих неколико година успешно реализовано преко 100 програма, семинара, кампова, летњих школа и конференција, попут поменуте конференције истраживачких радова „Корак у науку“. Пратећи ове активности кроз кућу науке прошло је више од 2.000 полазника.

ница током две и по деценије постојања прошло је преко 40.000 учесника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *