Б92 ће на суд због лагања

Пише Миодраг Зарковић

Родитељи навијача, осуђених за убиство Бриса Татона у скандалозном поступку, најављују подношење кривичне пријаве против медија који су у јавност изнели низ неистина о њиховом београдском протесту

Као и све што је везано за Бриса Татона, навијача „Тулуза“ који је 29. септембра 2009. године преминуо у београдском Ургентном центру, тако је и последњи протест родбине навијача осуђених за Татоново убиство попримио у медијским извештајима сасвим другачију слику од стварне. Најдаље је, предвидљиво, отишла Б92, која је у среду поподне, свега неколико сати после протеста, на свом сајту окачила извештај драматичног наслова „‚Алкатраз‘ вређао Б92 и Бранкицу“.
У „извештају“ се самом протесту придала споредна важност, док је главни нагласак стављен на то да су се скупу придружили припадници навијачке групе „Алкатраз“, те да су они „вређали ТВ Б92 и новинарку Бранкицу Станковић“. С обзиром на то да је „Печат“ често хватао Б92 у лажима – и за то био прописно „награђен“ даљим измишљотинама ове куће, окаченим између осталог и на њиховом сајту – за праве информације о протестном скупу обраћамо се Срђану Величковићу, једном од организатора:
„На Тргу се окупило нас 40-50, чланова породица и пријатеља осуђених навијача“, каже за „Печат“ Величковић, иначе отац Стефана Величковића, младића који је осуђен за убиство Татона иако спорној тучи у којој је Француз повређен није ни физички присуствовао. „У једном тренутку су нам се придружили и навијачи, којих је било можда и хиљаду. Они су се задржали ту неко време са нама, отпевали су неколико навијачких песама, пронели тих неколико транспарената и застава које су понели са собом, а затим су се удаљили у правцу Теразија, одакле су и дошли. Прво, одакле ТВ Б92 информација да је то ‚Алкатраз‘ заиста не знам! Навијачи који су нам се придружили уопште нису имали никаква обележја која би упутила на закључак да припадају овој или оној групи. Уосталом, зашто би то уопште било важно?! Друго, док су прилазили нашем скупу, док су стајали уз нас, а и после док су се удаљавали, нису увредили апсолутно никога! Једну једину увреду на било чији рачун нису изрекли. Све време су се понашали потпуно нормално и пристојно. Нити су ометали саобраћај, нити пешаке који су пролазили преко Трга. Дакле, под пуном присебношћу и одговорношћу, и у име свих нас родитеља који смо позвали на протест, тврдим да је то што је Б92 објавила чиста неистина.“

[restrictedarea] Величковић додаје да ће породице осуђених навијача предузети одлучне кораке против овакве сатанизације њихове деце, које је суд нашао кривим упркос запрепашћујућим нејасноћама и пропустима у поступку, како истражном, тако и правосудном:
„Решили смо да више не трпимо ћутке овакве ствари. Договорили смо се да поднесемо кривичну пријаву против Б92, због намерног обмањивања јавности, а то је обмањивање које је већ имало катастрофалне последице по нашу децу и по српско друштво у целини, јер је допринело тој несхватљивој пресуди у случају ‚Брис Татон‘. Такође ћемо тужити и ‚Прес‘, због тога што је пре неколико месеци јавио да се Прелић, који је у бекству, наводно налази у Будви, и уз то су објављене његове наводно свеже фотографије, а те фотографије су биле старе пет година, како се после испоставило. И то је, дакле, била чиста лаж. Неки медији се очигледно труде да шире дезинформације и лажи, а то јесте кривично дело за које ће морати да одговарају.“
Неће се, каже Величковић, стати ни на тужбама:
„Овај скуп од среде био је организован на брзину, није било ни бине, ни разгласа, нити смо икога звали на њега. Али, пошто се неки медији понашају тако како се понашају, одлучили смо да ускоро направимо велики протест и да на њега позовемо све навијаче, без обзира на то за који клуб навијају“, закључује Срђан Величковић.
С обзиром на равнодушност српског правосуђа према скандалозној природи поступка против 14 навијача осуђених за убиство Татона – о том скандалу „Печат“ је писао у више наврата, а Ивана Рајовић и Борис Малагурски снимили су документарни филм „Претпоставка правде“ на исту тему – улични протест је међу ретким преосталим средствима којима родбина осуђених навијача може да скрене пажњу јавности на ову несхватљиву неправду.

[/restrictedarea]

10 коментара

  1. На платну на коме пише ” Да ли је ово убиство?! видимо француског хулигана живог жицатог, додуше изпребијаног, који кажипрстом показује не нешто или некога.

    То ми говори да је био при чистој свести, жив, да живљи није могао бити. Уместо питања ”Да ли је ово убиство?!”

    Ја постављам питање: КО ЈЕ УБИО ФРАНЦУСКОГ ХУЛИГАНА??? КО И ЗАШТО???

    У чијем је интересу било да француски хулиган умре?

    Ко би имао највише користи од његове смрти?

    Зашто је Сбско здравство преузело обавезу да убије француског хулигана?

    Ко га је на то натерао?

    Ово су кључна питања не које је неопходно одговорити!!!

  2. Dos-manlije i Tadic,inace ostaci onih koji su gurnuli Srbiju u degradirano bratstvo i jedinstvo,su koristili svaki momenat i situaciju da ponize,kazne,upropaste,obezduse,verski degradiraju Srbiju!A ogroman broj naseg naivnog naroda im poverovao!Nazalost!Sto se tice ovih petokolonasa sa beeeee92 sve ih treba procesuirati i pohapsiti!Mada nisu jedini,imali bi oni “drustva” u bajboku koliko im volja!

  3. Klasično dodvoravanje Zapadu. Prošli su gore, nego da im se sudilo u Hagu. Tu i nije bilo utvrdjivanje činjenica i B92 bi bio marginalan da nisu prisutni mediji državne TV i novina koji su glorifikovali srpski zločin. Logično, u okupiranoj Srbiji /mnogi se još uvek ne slažu sa tim/ to je i dobilo podršku. Pitam se, samo, da li je nova vlast svesna uticaja medija?

    • U tome je ona sprdacina poltronska od novina zvana Blic prednjacila!Koji su ono poltroni Gospode Boze!Kad bi u skolama uveli predmet “poltronstvo” taj “najtirazniji” list u Srbiji bi mogao sa svojim glavnim u(ne)rednikom da im sluzi kao najbolji primer poltronstva!Eto i takvih nazovi Srba ima u nasem narodu!Mada nisu sami,imaju drustva uz listove Danas i Vecernje Novosti!

  4. Pitam se samo koliko je ovaj nesrecni Tadic upropastio porodica, naredjujuci sudijama i tuziocima kako da izvrse presude. Covek koji je opljackao do gole koze ovaj narod,klevetao sopstvenu drzavu i narod,izvinjavao se svima za raznorazne tzv. genocide od strane iskljucivo srba. I evo posle velikog debakla od poraza na politickoj sceni njemu ni dlaka sglave ne hvali. A morao je da bude priveden i do sada ispitan za mnoga ucinjena izdajstva,nedela i oranizovane pljacke sa svojom kamarilom (kompletnom njegovom vladom) za svih ovih osam godina apsolutne vladavine nad narodom Srbije,koga je ogulio do gole koze a drzavu Srbiju rasprodao. Svakako u njegovom pljackaskom pohodu na Srbiju i izmisljenih raznoraznih scenarija,pa i ubistvo Tatona, ima ucesce i TV B-92 kao i RTS a i mnoge pisane medije,velicajuci ga kao spasioca naroda i Srbije. Zbog toga bi i tadasnji celnici ovih medija morali da dodju na tapet. Ali ko to sme da uradi,kada BoTa i dalje vlada iz senke.

    • Француски хулиган је стигао у болницу у доста добром стању и тамо остао 14 дана. Зна се шта се са њим десило за то време. Над њим су извршени оперативни захвати – за које је неколико лекара рекло да су били катастрофално погрешни, а ја намерни, и од којих је јадник скикнуо. Србски дечаци су добили око 200 година затвора! За шта? А ја поново постављам питање:

      КО ЈЕ УБИО ФРАНЦУСКОГ ХУЛИГАНА???

      • Po naredjenju Dos-manlija!Uz uputstvo zapadnjackih mentora,jer je trebalo Srbe demonizovati na svaki moguci nacin,i iskoristiti svaku mogucu situaciju da se demonizuju!Zasto?Zato jer Srbi ne pristaju na evro-americko mentorstvo i njihovu pljackasku politiku koju sprovode gde god mogu u svetu!Nazalost imamo u nasim redovima poltrona i snishodljivaca kojima nista ljudsko nije sveto!

  5. B92 je jedan zlocinacki medij[Soroshov],koji celo vreme proganja Srbe i sluzi Nato paktu.Verujete li mi,da jos uvijek ni jednog jedinog minuta nisam pogledao B92….?Samo prebacim dalje,kad naidjem na to go..,a u normalnoj drzavi bi odavno vec bili zatvoreni.

  6. Vjerujte mi da sam vlast tj sudstvo , zavrsili bi svi iz b-92 u zatvoru a takva kuca vise nebi postojala, ispostava americka od amer placeni, da truju i lazu. Zatvor za izdaju ,dozivotni!!!pa nek kamene kocke lupkaju do kraja zivota!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *