ЖЕЉКО ЦВИЈАНОВИЋ: СЛОБОДА ЗА ГОТОВИНУ ИЛИ БЛАГОСЛОВЕНИ ШАМАР ИЗ ХАГА

Одмах да се разумемо, ово није иронија, ни најмања. Тек ослобађање Готовине и Маркача у Хашком трибуналу благословено је за Србију. Два су крупна разлога за такав закључак. Први је емпиријски: ослобађајућу пресуду осудили су Наташа Кандић и Борис Тадић, а све што Кандићева и Тадић осуде мора бити добро за Србију макар и не разумели зашто. Други разлог је спознајни: ова одлука је стварно добра, макар онолико колико шамар, који у нормалним приликама обично третирамо као насиље, уме да се користи и као лек, посебно ако га добије будала.

Наравно, имао је простора шеф судског већа Теодор Мерон, стари обавештајац под тогом хашког судије пореклом израелски Јеврејин, ако му је било до ослобађања хрватских генерала, и да се нагоди са правдом. Могао је, на пример, Готовину да осуди и на свих десет година, па, пошто је овај одлежао седам (ухапшен крајем 2005), да га ослободи због примерног владања или одлежане две трећина казне током притвора. Тад би хрватски генерал био слободан, док би Србима још једном продали жваку да је ипак и кажњен и осуђен, остављајући нас да се и даље гложимо са нашим елитама да ли је Хашки трибунал, место на коме Запад пише новију српску историју, устројен по правди, по Богу, по политици или неком четвртом критеријуму. Могао је да нас остави да, тако гложећи се пред осуђеним и ослобођеним Готовином, чекамо пресуде за геноцид за Радована Караџића и Ратка Младића, које ће, је ли, бити донесене на основу чврстих чињеница, поузданих доказа и кредибилних сведочења. Али није нам продао жваку. Није нам дао ништа.

БОРИСОВ АПЕЛ А није, рекао бих, из неколико разлога. Први је што га баш брига за Готовинину слободу, Меронов посао није да роби и ослобађа, већ да брани концепт. Друго, хрватска држава створена је вољом западних сила, и на оно што је створено на тај начин не сме да падне ни најмања сенка сумње, посебно кад се „оно“ спрема да уђе у Европску унију. Наравно, то је порука и Томи Николићу да заборави на Тачија и органе, и да ће, што Србија више буде инсистирала на тим органима, Тачи бити све невинији, а, ако их баш наљутимо инсистрајући, још ће му дати и Нобелову награду за медицину приде.

Свакако не треба заборавити ни трећи разлог: наслеђе политике Бориса Тадића – тог цхевалиер де ла рéгион – који је у петак искористио свој немали утицај на Србе захтевајући од њих да не посустају у мирењу с Хрватима ако још хоће да летују у Ровињу, какве везе има што Хрвати у петак не славе на централном загребачком тргу Готовинину и своју невиност, већ још један некажњени злочин према Тадићевом сународницима. Искористио је председник регона и свој још већи утицај на Хрвате апелујући да не подлежу еуфорији, да буду мирни у својој заслуженој срећи, и баш ме чуди да им није честитао, уосталом доста се он њима извињавао.

Хрвати су, дакако, послушали апел – свих сто хиљада њих који су се скупили у центру Загреба, и нису певали усташке песме, већ ваљда нешто од Идола. Тек, кад би Тадић имао смисао за макар накнадну памет, могао је тада да се запита да ли су сва она његова извињавања, резолуције о Сребреници и патетична адолесцентска пренемагања из „Yу митологије“ бар делимично учиниле сувишним сваки обзир Мероновог већа према Србима, чак и ону дозу судско-политичког тактизирања, према коме је Готовина у петак могао да буде и осуђен и ослобођен.

Наравно, никад не бих одбацио ни четврто објашњење – пазите, и даље нисам ироничан – да је Теодор Мерон, припадник оног народа који су, пошто је сам десеткован, Срби наследили на месту објекта ирационалне расистичке мржње у католичким деловима Централне и Западне Европе, да је дакле такав судија Мерон поступио као истински пријатељ Срба. Јер он је пресудом свог већа до крајњих граница делегитимизовао Хашки трибунал, пред којим су за српски народ две пресуде много важније од Готовинине и Маркачове. Не треба сумњати да ће Караџићу и Младићу у Хагу оптужнице за геноцид бити потврђене, али ће преко једног овако делегитимизованог суда много теже ићи предстојеће оспоравање Републике Српске, засновано на тим пресудама.

СНОМ МРТВИЈЕМ СПАВА Пресуда Готовини и Маркачу најмање је корисна због тога што смо се, као, тек сад уверили да се у Хагу пресуде доносе даљинским управљачем, а не словом закона и правде. Ко је чекао ово да би то сватио тај ни сада ништа није схватио, нити је требало да схвати, само му се учинило. Све је то много корисније због тога што сад, кад наиђемо на неког пуног стрпљења за наша срања а да је још увек спреман да нам оним својим политички коректним језиком објасни како се у Хагу суди поштено, можемо да се равнодушни окренемо, уверени да пред собом имамо комплетног глупака или комплетног покварењака, што је са позиције наставка разговора исто.

Пресуда је корисна зато што доказује једном заувек да етничко чишћење Срба из Хрватске није пројекат ни Маркача ни Готовине, па чак ни Туђмана, већ ствар која је и изнад њихових снага и изнад њихове воље, и да је сад иста та ствар, ослобађајући генерале, укључила своје заштитне механизме и на тај начин донела овакву пресуду. Корисна је јер показује да је у Европи, која се толико поноси својим антифашистичким наслеђем, могуће протерати осам одсто становништва једне државе, и да буду свих осам одсто исте нацоналности, и да за то нико не одговара, док се злочинац једнако хвали својим антифашистичким наслеђем. Корисна је онолико колико је било корисно видети сто хиљада Хрвата који због особођења својих крвавих јунака показују толико емпатије за удес својих суграђана колико га показује и ватра у додиру са бензином.

Пресуда је корисна и зато што је учинила функционално немогућим пројекат Југосфере – који је, како је Империја замислила, требало – бар су неки од нас мислили тако – да настане на историјском помирењу Срба и Хрвата, наравно, под условом да Хрвати задрже неокрњеним своје јунаке, а Срби своје злочинце и своје прогнанике, ако, дођавола, међу њима уопште има неке разлике. Јер чак је и Јосип Броз, док је правио своју Југосферу, знао да се труле заједнице праве на балансу кривице, макар ни тада стварна кривица није била ни најмање избалансирана. Ако се сложимо – а држим да неће бити проблем – да је ова пресуда један од шпиц-показатеља да Југосфера, за разлику од Југославије, треба да настане на историјсклој антагонизацији Срба и Хрвата, то значи да ће пројекат бити завршен оног тренутка када једни од њих – а ја бих рекао Срби – буду трајно покорени.

Ако, на крају, треба да размишљамо сви заједно шта се Србима поручује ослобађајућом пресудом за Готовину и Маркача, доћи ћемо до тога да онолике изјаве српских званичника о вечном балканском миру неће изгледати сасвим имбецилно само под условом да они престану да верују у њих и да се, макар колико је то могуће, припремају за нешто сасвим супротно од тога. Уосталом, када је Србија бомбардована 1999. године, Русија се уплашила и, како је писао Солжењицин, тргнула се доводећи на своје чело Путина уместо њихове варијанте Бориса. Док се Русија будила из свог самоизвињавајућег сна, бомбардована Србија почела је да се спрема за крај историје и дуги мир. Дванаест година касније, моћна путиновска Русија, ако је неко разумео потезе које вуче њен врх, у потпуним миру спрема са за рат, док се Србија у потпуној паници и растројству припрема за мир, и то вечни.

Зато је овај шамар из Хага био и благословен, и важан, и користан, а да ли је овде још остало неког ко би могао да њиме буде пробуђен, није на мени да кажем.

Извор: http://www.standard.rs

10 коментара

  1. Ja ne znam sta je jos potrebno da to sprdiste od sudista uradi da bi srpski narod shvatio kakvo je to zlo?Eto licemerja na delu!Amerikanci ne priznaju taj sud i ne salju vojnike i oficire,a pobili su milione po svetu,ali zato njihov nekakvi nazovi sudija radi u tom sprdistu od sudista!Umesto da amerikancima bude zabranjen pristup tom sudu,oni ih pustaju da cak i presudjuju u tom nazovi sudu!?????!!Kakve gazde takav i sud!Nista novo kad se o zapadu radi!

  2. Taj sudija Meron jevrejskog porekla nije uradio nista sto nije trebalo!Pa narode dragi to isto sto su ustase radile Srbima rade i palestincima!Pa ako presude da je to zlocin onda ce se i oni naci jednog dana pred lice pravde,pa ce im se suditi kao on sto sudi sada!Ako presude da je u krvatskoj bilo etnicko cisecenje,onda je to slucaj i sa palestincima koje su proterali sa svojih ognjista!

  3. Василим

    Паметима је одавно јасно да нам ЕУ и западно-душманска екипа раде о глави одавно,а нарочито од душманске агресије 1999 године.

    Па многима није било јасно када је Слобо у свом говору лепо предвидео чему води квислиншка политика( а наставља се и данас, нажалост), па на крају РЕЧЕ :
    >>> Ваљда би сваком после ових десет година требало да буде јасно да они НЕ НАПАДАЈУ Србију због Милошевића, НЕГО НАПАДАЈУ Милошевића због Србије.
    Моја савест у том погледу је савршено мирна. Моја савест, међутим, не би била ни најмање мирна ако свом народу не бих, после свих ових година на његовом челу, рекао шта мислим о његовој судбини ако би му ту судбину наметнуо неко други, макар и тако што би народу објашњавао како је такву судбину изабрао сам. Та ЗАБЛУДА да бира сам оно што за њега бира неко други, најопаснија је заблуда и главни је разлог моје одлуке да се обратим грађанима Југославије. Хвала.“<<<

    Ваљда је сада јеасно да је ово западни пројекат против правде, против Србије, хоће да нас затру душмани бре. Ваљда је сада јасно да нам ЕУ ради о глави, да треба да идемо својим путем у свом интересу, ради ОПСТАНКА целе нације.

    Али , констернирани Вучић је већ дан после, рекао да ћемо и даље сарађивати и ићи ка Еутопији. А слажу се и Дачић, деструктор Динкић, Николић,Палма,Вулин ….

    Поента је увек у режиму, у Влади, Предесднику, код њих је кормило овог брода, који лута,пропдада… али сведоци смо наставка погубне кукавичке политике од 2000-те, нажалост.

  4. Evo kazu da je Gotovina pozvao Srbe da se vrate u krvatsku!Voleo bih znati sa kakvom vakcinom su ga vakcinisali u tom Hagu,te se tako ponasa?Kao drugo,misli li on da su Srbi toliko glupi da mu veruju da je poziv na povratak posle etnickog ciscenja iskren i iz srca?Izgleda da misli!I na kraju,Srbi treba da se vrate da krvati i zapad zavrse zapoceti posao istrebljenja,jer su im Srbi umakli ovog puta!Nisu cekali da im “demokrate” spreme jos jedan Jasenovac!A oni se nadaju da ce Srbi biti toliko bas naivni!Prevarili su se i to podebelo!

  5. meron ustaša? čudno, čudno!

    • @ antune,nije pripadnik vase druzine,ali mu je ista ideologija,pa ga slobodno mozes u vase racunati!Ali ne brini doci ce i tome kraj!Znate kako ste prolazili u svakim ratovima sa svim vasim pokroviteljima!?Devedesetim godinama se kraja ne nazire jos za dugo!Tek je ovo sve pocelo,mada si ti suvise mlad da ukapiras sta ti ja govorim!Zivot je pred tobom,naucices!

  6. Hrvati neće odgovarati za genocid. Oni proterivanje Srba iz Htvatske ne smatraju etničkim već ekološkim čišćenjem.

  7. A,bila je 89. sedeo sam u “gratskoj kavani”,u ćošku je dama u plavoj haljini prebirala po klaviru,neku poznatu francusku šansonu.Ćutali smo ja i Ljilja i pili kavu,odeljeni zidom i staklima u ambijentu poznate šansone i dame u plavom,odeljeni od uluce,trga,sa čijih razglasa je dopirao kreštavi glas kolportera:kupite “slobodni tjednik”,prvi nezavisni list,nezavisne države hrvatske….kupite čisti hrvatski zrak….juče je na Pleso sletio Mate Meštrović,sin Ivanov vođa ustaškog pokreta u australiji…U jasenovcu smo pobili samo 30 000 Srba,interviju sa Mimicom….samo,samo,samo!! “Kupite prvi nezavisni list,nezavisne……
    Platio sam kafu(kavu) i ćutao,samo je Ljilja rekla da je i konobar čuje;”Videćeš,mi će mo jednoga dana za sve biti krivi”…
    Etoo,delim to sa vama,ljilja je otišla,prema negde i nisam je nikada uspeo pitati;a otkud ti devojko tolika pamet,ili ko ti je to još tada mogao reći…..

    • 1982 godine sam sluzio vojsku u Zagrebu!Jednog dana sam sedeo sa drugom Zvezdanom iz Beograda na klupi u parku!Tuda se biciklom vozikao jedan decak od svojih nekih 8 godina starosti!Nekoliko puta je prosao biciklom pored nas i poslednji put kada je prosao kaze onako u voznji malo brzoj nego prethodnih nekoliko puta “jeb.. vam majku srpsku”!Naravno da nije mogao znati da smo Srbi,ali sama uniforma,koju je naucen da mrzi jos u tim godinama,mu je bila dovoljna,jer je vaspitan kod kuce da mrzi tu uniformu jer je ta uniforma srpska!Znaci tada je imao oko 8 godina,i mozete zamisliti ako je tako zadojen mrznjom u tim godinama dosao u mogucnost u ratu da sprovede u delo ono sto je nama dvojici u parku rekao!Sta moze postati od deteta zadojenog mrznjom jos u ranom detinjstvu?Nista drugo do psihopata u vidu ustasa!

  8. U martu 1978 sam bila u Jasenovcu i moja reakcija na ono sto sam videla tamo, kao muzejsku postavku, bila je takva, da sam rekla, da se bojim da ce cela Srbija jednog dana biti Jasenovac. Da li je to bila preterana reakcija? Po svemu sto nas je snaslo od tada do danas, bice, da nije. Sve vodi u tom pravcu. Ako ne uradimo nesto ozbiljno na planu odbrane i ne shvatimo da nam je to prioritet i da sve resurse usmerimo u tom pravcu, nece valjati. Ali, ne vidim da ovde ljudi shvataju u kolikoj smo opasnosti, pa ni oni koji su dosli skorije. Bavimo se budalastinama, a zaboravljamo da je jedino pravo merilo pameti, sposobnost prilagodjavanja u funkciji opstanka. Prilagodjavanjem u ovom slucaju ne mozemo smatrati nista drugo, do da se osposobimo za odbranu. Sve drugo nece biti dovoljno. Lamentirati nad nepravdama je jalov posao i sluzi samo daljem zamajavanju i onome, da se Vlasi ne dosete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *