Већина Американаца задовољна што се наставља с праксом црних и белих кандидата за председничке изборе

Вашингтон, 6. новембар 2012. године (Бе92) – Према истраживању које је спровео Центар за развој демократије и демократског друштва из Вашингтона, показало се да већина Американаца (96 одсто) поздравља одлуку државног врха да се настави с традицијом кандидовања црнца и белца на изборима за председника.
Као најчешћи разлог за то, највећи број испитаних (74 одсто), навело је да приликом изласка на биралишта није могло да разликује кандидате зато што су увек сувише личили један на другога, па се најчешће догађало да грешком заокруже погрешног, односно оног кога су пре излазак на биралиште одлучили да заокруже. Као други разлог (18 одсто), наводи да то изборе чини динамичнијим и утиче добро на имиџ Америке у свету. Седам одсто испитаних каже да су Афроамериканци увек добродошли као противкандидати на изборима, јер постоји знатан број црнаца, држављана САД-а. Један посто бирача изјаснило се да боја коже није важна, али да су свеједно за то да главни председнички кандидати буду различите боје коже.
У истој анкети, испитаници су се у највећем броју изјаснили да се увек радују изборима будући да они представљају својеврсни спектакл, нешто као празник. Упркос чињеници да на изборе већ преко 40 година не излази више од 60 одсто уписаних бирача (а догађало се да изађе и мање од 50 одсто) који одлучују о, како се то обично каже, најмоћнијој личности света, Американци се радују због гламура и раскоши које се испољавају у предизборној кампањи. Исто тако, 93 одсто Американаца сматра да је потпуно свеједно који од кандидата ће победити на овогодишњим изборима.

[restrictedarea]

Ђилас предлаже да се у избор председника ДС-а укључе и одборници СНС-а

Београд, 7. новембра 2012. године (Бе92) – На јуче одржаној седници у Председништву Демократске странке, а пошто је Борис Тадић одустао од кандидатуре за председника, Драган Ђилас остао је практично једини озбиљан конкурент за председника странке. Ипак, због недостатка праве политичке утакмице, Ђилас је предложио да се у страначке изборе укључе и представници општинских одбора Српске напредне странке, што би ове изборе, како је истакао Ђилас, учинило легитимнијим.
„Ово јесте мало необичан предлог, јер нешто слично се није догађало у демократском свету. Али неће бити први пут да ДС доноси иновације за избор председника. Сетимо се само да су избори кад је победио Ђинђић били тајни, али је свако ко је гласао морао да покаже свом надређеном за кога ће гласати“, нагласио је актуелни градоначелник Београда и додао да ће та пракса бити настављена и убудуће, докле год постоји могућност да се ДС врати на власт и заузме све кључне позиције у државним фирмама и финансијским пословима.
„Осим СНС-а, добродошли би нам били и гласови братске странке ЛДП, али, нажалост, знам да тај предлог не би прошао у врху странке будући да у Београду нису прешли цензус и тако изгубили не само врло битне позиције у граду (нарочито на нивоу културе), него и кредибилитет код Београђана. Поред тога, по нашим сазнањима, од целог ЛДП-а, само је Чеда Јовановић успео да се обогати бавећи се политиком док су сви остали руководиоци странке остали скоро сасвим сиромашни, што никако не иде уз идеале ДС-у у којем се богаћење одвија равноправно и демократски.“

Основано удружење за продају гласова

Београд, 5. новембра 2012. године (Бе92) – Јуче је у Београду регистровано Удружење за продају гласова. Оно има за циљ да помогне свим сиромашним људима у Србији и у њега се могу учланити сви грађани Србије. Како пише у Статуту удружења, сваки члан добиће 20 евра у динарској противвредности на сваким наредним изборима уколико заокружи странку или кандидата за које му то буде речено.
Начин како ће се вршити контрола гласања Статутом није дефинисана, али је председница Удружења Весна Ташић рекла за наш медиј да је то строга тајна Удружења и да неће бити ни обелодањена, јер би могло доћи до злоупотреба демократског процеса.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Skoro svi belci glasali za belca,a ostali za crnca!Toliko o “nepostojanju”rasizma i to u sirokom sloju drustva te agresorske zemlje!Sto se politike tice,i jednog i drugog kandidata politika je,spoljna,agresorska,pljackaska,puna ubijanja i diskreditovanja svakoga ko nije istog misljenja kao oni!I to je ta famozna “demokuratija” kojoj hoce da nas priklone silom!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *