Промена Устава – Удар на „црвену линију испод које се не сме ићи“

Подршка екстремистима: Јелко Кацин и Штефан Филе

Најновији притисак Запада на Србију око „нормализације односа са Косовом“ подразумева отклањање свих препрека –  једна од њих је Устав и његова преамбула о јужној српској покрајини

Одједном и без најаве покренута је медијска и „експертска“ прича о промени Устава Србије који је како памтимо донесен и потврђен у Скупштини и на референдуму пре шест година. Аргументи који се говоре упозоравају како је Устав „неадекватан“, не задовољава „стандарде људских права“ и слично, па би га, кажу, требало „апгрејдовати“ – унапредити адекватним променама.
Овом лобирању придружиле су се сада и геј и аутономашки лобији. Први су видели прилику да се уставно одређење о праву на окупљање некако појача, па у уставном тексту буду наглашена и права „сексуалних мањина“ да слободно парадирају главним градом. Наравно да је бесмислен аргумент геј лобија да је потребно да Устав гарантује слободу бизарног парадирања.

[restrictedarea]

НАУМ АУТОНОМАША Други лоби – аутономашки има озбиљнији проблем. Наиме иако је од момента његовог усвајања јасно да се статутом Војводине крши Устав, Уставни суд је смогао снаге да изрекне такву пресуду тек кад је са власти отишао ДС који је и донео накарадно и штеточинско решење положаја покрајине у државном устројству земље. Успостављено je „чудно“ стањe – имамо решење Уставног суда које игноришу покрајински органи предвођени Пајтићем, а са друге стране ни централна власт нема јасну идеју шта да чини поводом овог питања. На тај начин добили смо отворену неуставност закона којим се регулишу ингеренције покрајине, али и истовремено и пат позицију између два нивоа власти. Покрајинска власт аутономаша, као и геј лоби имају јаку залеђину у ЕУ, па преко ње врше притисак на Владу Србије да се одустане од примене одлуке Уставног суда. ЕУ преко аутономашке власти у покрајини врши притисак на централну власт у Београду.
Да је враг однео шалу показују и изјаве о Србији бившег наставника ОНО и ДСЗ, а сада официјелног доушника европске бирократије у којима он тражи промену Устава у Србији. Он се залаже да војвођанско питање буде отворено „док год Војводина не добије „одговарајућу аутономију“. То би опет била „Војводина република“ за коју се залажу екстремни аутономаши предвођени Чанком. У складу са том идејом, Пастор је отишао у Брисел да се жали на Владу Србије и на Уставни суд који је донео одлуку да је Статут неуставан. Филе им је дао подршку, а Србији поручио да ће пратити како ће утицати одлуке Уставног суда на функционисање покрајинске власти. Ово у преводу значи – чик ако смете да спроведете одлуку Уставног суда. Но, то за аутономашке вође није довољно – свесни да Статут јесте у колизији са Уставом, разумеју да се и поред подршке из Брисела и Вашингтона некакво решење мора наћи. Наиме, или ће се Статут уподобити Уставу (што би било нормално), или ће се пак променити Устав – да би био усклађен са аутономашким Статутом. Стога – да би сакрили злочин неуставности, они као да верују да је потребно да се убије сведок злочина – Устав. Њихов лоби настоји да по сваку цену дође до промене Устава у којој би се легализовала отмица аутономије, а потом настојало да се она прошири до „републике“.

СВЕ ЗАРАД ПРЕАМБУЛЕ Да се пуца на Војводину, али да се гађа и Косово сведочи Кацин који говори о потреби промене Устава зарад избацивања преамбуле о Косову. Као известилац Европског парламента Кацин сигурно говори у име неких кругова из ЕУ или „барем“ у име оних из Вашингтона. Тако нам они преко Кацина поручују шта је суштина захтева за променама Устава – преамбула у којој се говори о статусу Косова у оквиру Србије. Она није класични уставни члан који је „закуцан“, али јесте нека врста уставне декларације која политички и морално обавезују све оне који су сада (или ће бити) на челу Србије.
Тек тад постаје и јасније зашто је управо овај моменат – шест година после – изабран за кампању за промену Устава. Контекст великих притисака на Србију да прихвати, па и призна сецесију Косова је изузетно ојачан ове године, и из месеца у месец јача и после формирања нове владе. Посета англосаксонског женског пара који контролише спољне послове Запада је нови притисак на Србију да се „одради“ унапред зацртани остатак пута „нормализације односа Србије и Косова“. Ту је потребно отклонити све препреке – а једна од њих је и Устав и његова преамбула о Косову која јасно дефинише „црвену линију испод које се не сме ићи“. Стога је јасно што они који су на јаслама Брисела и Вашингтона одједном почињу унисоно да нападају постојећи Устав и да му проналазе нове мане и недостатке.
Сваком ко имало има појма о дешавању на српској политичкој и НВО сцени јасно види да је лансирана тема о промени Устава – увезена из иностранства. Озбиљне земље међутим не мењају Устав тако лако, како се промени однос снага на политичкој сцени или пак односи са другим државама. Американци имају свој Устав који је написан пре више од два века. Деценијама се воде полемике око промене неке формулације и ретко дође до додавања амандмана на постојећи Устав. Данашњи заговорници демократије и уставних промена би некако да избаце и народ из одлучивања у вези са овим питањем. Интересантно је да су неки међу њима и против директних председничких избора, јер мисле да би било боље да народ не бира председника зато што може да погреши. То би било решење које би омогућило да онда и поред увезеног Устава можемо можда да добијемо и увезеног председника.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. Srbomrsci odjebite vise iz nasih zivota,bavite se sobom,svojim neljudskim osobinama1

  2. Стварно, све ово “управљање” Србијом треба да престане. Ко су ови гуланфери, Кацин и Филе? Па то су они које запад употребљава да нам погани свест, и да нас окрене против себе, како би се Србија сама уништила. То су злотвори, који употребљавају хаг да нас ништави, да нас постиди, да се одрекнемо себе, и приволимо крволочном западу који је огрезо у крви ратујући и уништавајући све што им се прохте. запад је напјвеће зло човечанства, и Србија МОРА да их се одрекне, јер јој нема будућности. Поред запада и америке која управља тим агентима зла постоји и други свет, који ће кадтад да оживи и да избави свет од уништавања. Србија мора да преживи ово зло које је црње него ишта у историји човечанства. Једно је за утеху, америка и себе уништава!

  3. Nek nas j…,kad se damo.Obicno je to kod onih koji ne znaju ni ko su,ni sta su,ni sta bi,ni sta zele.Nase rukovotstvo ne kazem da nije bolje od predhodnog prosto se ne moze uopste porediti jer nam je predhodno nanjelo toliko jada na svim poljima da je tesko izvuci se bez teskog odricanja.Problem je medjutim u tome sto i danasnja luta bez cilja kao guske u magli.Hoce da ucine dobro a i da udovolje svima eeee to nemoze.Nas problem je sto ne znamo da zastupamo nas licni interesni stav i udovoljavamo svima onim koji su nam jamu kopalj pre raspada pa sve do danasnjeg dana.Svi oni koji su nas muzli pre rata dozvoljavamo im da nas muzu i danas.Dokle vise ponizenja???
    A najgore od svega sto svojim ponasanjem i jasnim porukama odbijamo i svojim nedefinisanim ponasanjem one koji su spremni i hoce da nam pomognu.
    U ostalom uvek je bilo i bice ono potrebno je svakog j…. ko se da a mi se zaista damo pa nek nam bude.ZIVELI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *