SVETI ARHIJEREJSKI SINOD SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE – Saopštenje za javnost

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve je sa nevericom i ogorčenjem primio vest da je žalbeno veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, pod predsedavanjem sudije Teodora Merona, donelo oslobađajuću presudu haškim optuženicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kojima se sudilo za zločine protiv čovečnosti  i kršenje zakonâ i običajâ ratovanja od jula do septembra 1995. godine, time što su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio trajno i prisilno uklanjanje srpskog civilnog stanovništva iz Krajine.

Ovom sramnom presudom haški sud je konačno razobličio sâm sebe i još jednom pokazao da je u pitanju politički sud kome je najmanje stalo do pravde i do prava.

Nečasna i nepravedna presuda, koja ne samo opravdava zločince nego i umanjuje – pa i poništava – zločine, svakako ne ide u prilog procesu pomirenja u ovom delu Evrope nego ga odlaže za neka buduća vremena.

Začuđujuća je i apsurdna činjenica da najveći broj hrvatskih biskupa —  ako ne i svi —  ovu presudu dovodi u vezu sa Bogom i Promislom Božjim, a poneki su u stanju i da je prikažu kao rezultat  mnogobrojnih misa i molitava za ,,hrvatske branitelje“, predvođene ovom dvojicom ,,časnih“ i, sada već znamo, ,,nevinih“ generala ,,domovinskog rata“.

Sveti Arhijerejski Sinod najoštrije osuđuje politički motivisanu odluku žalbenog veća haškog tribunala kojom se oslobađaju hrvatski ratni generali jer ona predstavlja još jedan šamar u lice pravde i, što je najgore, omogućava da se zločin proglasi odbrambenim ratom, a ratni zločinci proglase žrtvama. Kako drugačije shvatiti hašku pravdu koja nam poručuje da niko nije kriv za stradanje nedužnih civila u vojno-policijskoj akciji proterivanja krajiških Srba pod nazivom Oluja, sa preko dve stotine hiljada proteranih ljudi i na hiljade ubijenih civila, sa stotinama spaljenih sela i gradova, sa pljačkanjem srpske imovine?

Sveti Arhijerejski Sinod apeluje na sve iskrene hrišćane u Evropi i svetu, na slobodoljubive zemlje i pravdoljubive narode, na humane organizacije i, konačno, na savest moralnih i intelektualnih elita i na Istoku i na Zapadu, da ovom nebivalom licemerju daju ocenu koju zaslužuje.

 

Dostavlja: episkop bački Irinej

2 komentara

  1. Jevrejin je presudio!Da,da,pripadnik,ili otpadnik vreme ce pokazati,onog istog naroda koji je kao i Srbi propatio od kojekakvih ustasa,fasista,nacista,etnickih ciscenja,istrebljenja,cistki,mada i ti isti jevreji danas cine ista zla koja su i njima cinjena,a danas im opravdavaju ista zla koja su i njima jevrejima cinjena!Mozete misliti koliko je novca dobio ovaj nazovi “sudija” za jedan glas protiv!U tom sprdistu od sudista se glasa kao u kojekakvoj skupstini,a ne na osnovu izjava svedoka,dokaza!??!!Kako je moguce da je za jednog sudiju zlocin zlocin,a za drugoga taj isti zlocin nije zlocin?Mnogo smrada smrdi u tom sprdistu od sudista!To je “pravda” i “istina” zlikovaca u EU i americi!Tamo nas gura nas vajni predsednik,a i nas crkveni “poglavar” patrijarh!Ne hvala!Ja tamo necu,a vi kud god vam je volja!

  2. • Hrvati neće odgovarati za genocid. Oni proterivanje Srba iz Htvatske ne smatraju etničkim već ekološkim čišćenjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *