СПЦ – Саопштење за јавност

С обзиром на учестала питања новинарâ, заснована на тексту дневног листа Danas од 9. новембра, као и на веома раширену медијску праксу да се од вести, често непроверене, прави читава скандалозна прича или бар произвољна шпекулација, саопштавамо јавности следеће: Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Василије званично је затражио од Светог Синода Српске Православне Цркве да буде ослобођен активне службе, односно управљања повереном му Епархијом, и то због озбиљних здравствених тешкоћа. Свети Синод је примио и начелно прихватио оставку Преосвећеног владике Василија, али га је уједно умолио да, упркос тешкоћама, руководи животом Епархије зворничко-тузланске до редовног заседања Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве у мају 2013. године, и то из два разлога: први је тај да је коначно разрешење од управљања Епархијом у надлежности Сабора, а не Синода; други пак јесте чињеница да је Свети Синод истовремено умолио Преосвећеног епископа Василија да заврши започете  градитељске и друге важне пројекте у повереној му Епархији.
Све ван ових чињеница спада у област субјективних претпоставки и конструкција. Ниједан епископ не бива „приморан” на овакав корак него, кад осети да више нема довољно снаге за пуно служење Богу и Цркви, тада по диктату сопствене савести и осећања одговорности тражи од Цркве решење насталог проблема.
Најзад, ни долепотписани ни други одговорни људи у Цркви не могу бити доступни новинарима док им трају службене обавезе, а посебно не на велике празнике у току богослужења и за време одсуства из службених просторија. Стрпљење се исплати сваком, па и медијским посленицима.

Епископ бачки Иринеј,
портпарол Српске Православне Цркве

Један коментар

  1. коначно разрешење од управљања Епархијом у надлежности Сабора, а не Синода;

    Recite postovani Episkope, kako je smenjen Vas kolega Episkop Artemije. Hvala Vam u napred.
    Primite moje duboko postovanje.
    M.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *