Редитељ Вацлав Дворжак: Како је Олбрајтова “одлепила”

Разговарала Биљана Живковић

„На снимку се види како госпођа Олбрајт виче да смо ми ‚одвратни Срби‘! То показује да стара дама, која је у једном тренутку владала светом и многим људима донела зло и смрт, Србе не може да поднесе! Своју одвратност према Србима некадашњи амерички функционер врло недипломатски је представила!“

Истакнути чешки интелектуалац, редитељ мр Вацлав Дворжак познат је нашој јавности као аутор филмског остварења „Отето Косово“, за који су 2010. године он и продуцент Алеш Беднарж од „Матице исељеника Србије“ добили награду „Растко Петровић“.Његове везе са Србијом и борба за српски Космет не престају. Данас у Прагу Удружење „Пријатељи Срба на КиМ“ и наш саговорник маестрално се обрачунавају са највећим непријатељима српског народа, онима који су починили злочин без имало гриже савести. Наравно, то наши пријатељи чине кад год им се укаже прилика, као пре неколико дана, када је Праг посетила Мадлен Олбрајт и својим нимало дипломатским и никако „политички коректним“ понашањем, постала главна „јунакиња“ ружног призора и дегутантног јавног скандала! Двожрак објашњава неке моменте овог догађаја, као и разлоге због којих је он сам, у борби за Космет, толико доследан.
„Не могу да се помирим са чињеницом да се у некој мени блиској земљи, некој заједници чини страховита неправда. А то се годинама дешава Србима! Покушавам са својим саборцима из Удружења ‚Пријатељи Срба на КиМ‘ некако да помогнемо. Нажалост, немамо услове, нити велику снагу и моћ, али барем можемо да упозоримо јавност на косметски проблем. Ми то разумемо, сав тај притисак према Србима на КиМ, нешто слично, доживели су наши очеви у Чешкој 1938. године. И притисак целог света. Тадашње последице Минхенског споразума су, такође, биле трагичне по чешки народ, слично данашњим околностима у Србији, и самом косметском проблему. Тада је изгледало да ће агонија у Чешкој дуго трајати, али није. Судетски Немци који су уништили слободу и демократију у Чешкој, дајући предност немачком диктатору и злочинцу Хитлеру, уз тежњу да у потпуности сатру чешки народ, умислили су да је наша земља – њихов ‚lebensraum‘! Знамо како се завршило. После Другог светског рата, морали су, судетски Немци да напусте Чешку и Моравску, њих преко 3,5 милиона. Мислим да ће се то десити и са Косовом и Метохијом. Албанци који измишљају лажне приче о томе како су они ‚одувек‘ на ‚својој‘ земљи, па чак да су кроз историју ‚бранили‘ Србе, мораће да напусте Космет, који ће опет бити српски, као што је увек и био.“

Пре неколико дана свет је обишла вест, цитирамо из чешких „Народних новина“ изјаву једног од ваших активиста:„У Палати књига ‚Нови Луксор‘, бивши амерички секретар Мадлен Олбрајт (једна од оних који су највише лобирали да Србија буде војно нападнута и једна од оних која се највише радовала проливеној српској крви) је потписивала своју нову књигу ‚Прашка зима‘. Активисти Удружења ‚Пријатељи Срба на Косову‘ су, веома љубазно, замолили М. Олбрајт да им потпише још једно своје дело, показујући јој плакате и дискове са подацима и фотографијама злочина над Србима. Уследила је жестока и противзаконита реакција обезбеђења, те су активисти овог Удружења нападнути и вербално и физички…“ Према нашем сазнању, ви сте предводили активисте Удружења „Пријатељи Срба на КиМ“ у сусрету са Олбрајтовом!
Цео догађај или како га представљају – инцидент, нисмо ми изазвали. Све је снимљено и може да се погледа на Интернету, „Ју тјубу“, чак је титловано и на српском језику. Очигледно је на снимку, да смо дошли достојанствено и у миру. Пришао сам и поклонио јој филм „Отето Косово“. Показао сам јој плакате са колажом језивих фотографија, сценама злостављања Срба у периоду од 1992. до 1999. године (у БиХ, у Хрватској, бомбардовање СРЈ, и погром на Космету марта 2004. године). Тражио сам од Олбрајтове да се потпише на плакатима, будући да потписује своја „дела“. Њена реакција је била више него непримерена. Особе из њене пратње, на запрепашћење присутних, зграбиле су наше плакате, почеле да их цепају и љутито бацају на под. Насрнули су на нас да се са нама физички обрачунају! Баш у том тренутку сам био са својим пријатељем из Удружења, који је слеп. И њега су физички напали људи из пратње госпође Олбрајт! Напали су и нашу младу колегиницу, која је била акредитована као новинар Удружења. И шта се десило?! Насрнули су на њу, бацили је на земљу, потом јој разбили фотоапарат. Покренули смо тужбе! Олбрајтова је вриштала, викала:„Напоље! Излазите!“ Ми смо јој у том тренутку поручили да је – ратни злочинац! Један младић из нашег Удружења јој је рекао да је она „крвава баба“ , балкански касапин! Потом је потуно бесмислено почела да виче да смо ми – ратни злочинци! У том тренутку Мадлен Олбрајт начисто је „откачила“, потуно изгубивши самоконтролу. Разум! Чешка јавност, барем они који износе своје ставове ван цензурисаних медија, са великим симпатијама и подршком прихватили су наш гест према бившем америчком државном секретару. Наредног дана сам био у центру Прага неким послом, посетивши шест различитих локација. Људи су ме свуда срдачно поздрављали, а неке моје колеге и пријатељи су ме критиковали што их нисам на време обавестио да нам се и они придруже! На видео снимку се види и чује како госпођа Олбрајт виче да смо ми „одвратни Срби“!То показује да стара госпођа, која је у једном тренутку владала светом и многим људима донела зло и смрт, Србе не може да поднесе! Своју велику одвратност према Србима некадашњи високи амерички функционер врло је недипломатски представила! А тек то је велики скандал!

Таква храброст и доследност у Србији су, нажалост, заборављени,јер код нас то више нико не ради, нити би се усудио! Како је то могуће у Чешкој?
Данашња Србија ме подсећа на окупирану државу, можда, на нашу отаџбину из времена 1968, када смо били окупирани од Совјета. Нашу власт су тада преузели колаборанти. Међутим, притисак на српски народ, Србију, данас је неупоредиво јачи, и траје много дуже! Са друге стране, прилике у Србији су незавидне, оптерећене огромним бројем избеглица, озбиљном економском кризом. Али, немојте да мислите да је код нас много боље! И у Чешкој је економска криза, а наша политичка елита лоше води државу, земља је опљачкана и презадужена! Одређене гране индустрије, пољопривреда, потпуно су уништене. На основу „жеља“ ЕУ, наша влада користи неоконзервативни рецепт који води у пропаст. Људи су у сталном страху да не изгубе посао, немају снаге да се супротставе. Сматрам да је једини излаз из тог хаоса озбиљна политича и грађанска ангажованост – отворено супротстављање!

Од када постоји Удружење „Пријатељи Срба на КиМ“ и какви су задаци које је Удружење себи поставило?
Наше Удружење настало је 2008, сасвим спонтано. Убрзо сам постао њихов члан. У Удружењу су и млади и старији, различитих професија, чак различитих политичких опредељења, али у једном се потпуно слажемо –заједнички је наш поглед на Балкан, на страшан злочин који су западне државе починиле према српском народу, на гажење међународног права, на непоштовање међународних споразума и на незаконито отимање Космета! Покушавамо онолико, колико нам снаге дозвољавају Запад да разобличимо, и у том смислу, да преокренемо чешку јавност. Такође, чинимо све да их упозоримо на невероватне лажи које се сервирају о Сребреници, указујемо и на страшна етничка чишћења Срба која су се десила у рату у Хрватској. Наш задатак је да континуирано и организовано помажемо српски народ на КиМ. Пре 14 дана вратио сам се са Космета. Однели смо помоћ становницима места Жач, Болници у Штрпцама, Основној школи у Великој Хочи, људима на барикидама у Јарињу, као и помоћ Хуманитарној организацији „Мајка девет Југовића“. Било би ми драго када би Чеси и Моравци много више помагали Србе на КиМ. Охрабрује чињеница да су нам се придружили наши пријатељи, истомишљеници из Словачке, Пољске… који су били са нама на Космету. Последњи пут када смо путовали у јужну српску покрајину био је то чешко-пољско-словачки аутобус! Створило се изузетно језгро које се бори за истину о положају Срба на КиМ.

Како је почело то свесловенско јединство у окриљу Вашег Удружења?
Удружење, за сада, званично функционише између три словенска народа, Чеха, Пољака и Словака, који су вођени истом идејом. Али има и Украјинаца и Руса. Радимо, наравно, на омасовљењу и невероватно је како се шири наш словенски круг за КиМ. Учествовали смо у почетку спонтано на демонстрацијама у Прагу против такозване независности Косова. Одатле је све почело. Наши чланови су угледни људи, има и чешких посланика, новинара, стручњака, студената, много људи који су запослени у нашим медијима. Са нама сарађују и млади Срби – студенти, и они који живе и раде у Чешкој. Штета што међу нама нема ниједног милијардера.

Свесловенско јединство, донекле, улива наду због будућности наших народа!
Нажалост, прилике су такве да не верујем много у таква решења. Тешко може доћи до споразума Пољака и Руса. Веома су компликовани српско-хрватски односи после ратних дешавања у Хрватској. Није то тако једноставно. Светски моћници у прошлости, али и данас, не би никако желели да дође до зближавања словенских народа. Користе принцип – завади, па владај! Наше националне елите нису на висини свесловесног задатка. Довољно ми је да у Чешкој видим Карла Шварценберга, министра иностраних послова, који је велика срамота за чешку политику. Сраман је његов однос према косметском проблему! Несвршени шумарски инжењер, кога су нам наметнули тајкунски кругови директним везама, наређењем Немачке и САД-а. Шварценберг би требало што пре да оде са наше политичке сцене. Мислим да је питање дана када ће се то десити! До тада, пожелите нам срећу!

После „догађаја“ са Олбрајтовом уследиле су и неке негативне реакције, зар не? Објасните нам улогу господина Јарослава Фолдине, члана чешког Парламента који лобира за српски народ! Каква је политика званичне Чешке према Србији и њеној борби за очување КиМ?
Морам да кажем да су непријатељски и негативно на наш гест према Олбрајтовој реаговали Албанци који живе и раде у Чешкој и Немачкој. Они не бирају средства у својој борби, чак прете! Није нимало пријатно када оне који живе у „националним митовима“ разобличите! Господин Фолдина у потуности подржава наш рад. Заправо, уважени посланик чешког Парламента Јарослав Фолдина је почасни председник нашег Удружења. Заједно много тога организујемо, договарамо окупљања, демонстрације. О односу званичне Чешке према Србији не могу ништа лепо да кажем, довољно су срамни јавни наступи Шварценберга, аустроугарског политичара у Чешкој! Они су према Србији цинични и немају никакво упориште, нити подршку у нашем народу.

Удружење „Пријатељи Срба на Косову“ је активно, ви организујете низ хуманитарних акција за Србе на КиМ. Недавно сте уручили по шест компјутера српским школама.
Компјутере су купили наши чланови из Словачке. Поделили смо их у више српских школа на КиМ. Надамо се да ће користити ђацима. Било би ми драго када би се и цела Србија укључила у акције помоћи Србима на Космету. Та помоћ мора да буде континуирана. Да се Срби на КиМ не би осетили остављеним, заборављеним од Београда, да би достојанственије живели, радили, зарадили, да им се не оспорава слобода кретања. То мора да се издејствује из окупационих институција. Стална брига, помоћ и присуство Србије на КиМ је једино исправно решење. У противном, изгубићете Космет!

Данас говорити о српској националној несрећи није захвално! Ви то радите! Докле?
Судбина Срба на КиМ, и уопште, свеукупна српска национална трагедија може да се деси било којем народу на свету. Ми то знамо из своје прошлости! Снаге које тренутно владају ЕУ су заправо наследници старих империјалистичких сила, пре свега, Немачке. Они су за мале народе, посебно за словенске, врло опасни. Требало би о томе много више да се прича и пише, како би људи схватили ту опасност!
Истичете да је документарац „Отето Косово“ за вас и Беднаржа било много више од улагања у филм (35 хиљада евра) које је требало да донесе профит. Профита није било… Да ли сте добили од Србије било какву финансијску помоћ? Да ли се филм „Отето Косово“ емитује?
Филм се налази у неком телевизијском архиву. И наша ТВ га не приказује. Руководство наше државне телевизије му није наклоњено! Прилике су идентичне окупационим. Неки у ТВ то раде из кукавичлука, неки због каријере. На сву срећу, филм живи и даље на Интернету по целом свету. До сада га је видело на стотине хиљада људи. Преведен је на више светских језика. Алеш Беднарж и ја смо унапред знали да нећемо имати финансијску зараду од филма „Отето Косово“. Ако ме питате за помоћ Србије, сада би нам много значио новац за покретање документарног филма о Сребреници, на којем радимо пуне три године. Тренутно смо без средстава, а потребно нам је да обезбедимо екипу, да отпутујемо, пронађемо и снимимо сведоке, места… У плану нам је и снимање филма о Горанцима, који поред Срба на КиМ живе у страшним условима и не посустају у својој борби против албанских екстремиста. Можемо с правом говорити о криминалном акту Албанаца против Горанаца!
Превео мр Спасоје Јовановић

 

14 коментара

 1. Ovo je srpska sramota da jedna sacica Ceha uradi ovako nesto!Svaka im cast!Da je to Srbin uradio ova nazovi vlast u Srbiji bi ga odmah u Hag poslala!Ucite se Srbi sta je patriotizam,kad vas vec kuci nisu naucili!Za svakog iole normalnog coveka ova vestica je ratni zlocinac,sa svim Klintonom i ostalom zapadnjackom bulumentom!Ovakve osobe vole samo podanicki narodi,slovenci,siptari,balije,ustase………,a ima ih jos!

 2. Svaka im cast, posramili su mnoge Srbe, pa i one, toboznje “ceske djake” ?! Ostalo je jos onog slobodarskog i pravdoljubivog duha Boja ( Bohema), koji shvataju da su i kod njih “prilike identicne okupacionim”…. A ‘face’ poput nesudjenog ‘lugara’ i ‘noblesa’ Rotstrumpfa ( crvena carapa) – ‘zahvalne’ za hasekovsko posmatranje ?! Dobra su zapazanja, da je razdor medju slovenskim svetom – indukovan sa zapada a najbolje se ocitava kod onih, kojima je ‘zapad’ – “bez alternative” ?! Ali, postoje i ‘relacije’, koje od toga ne pate ?! Uzgred, zar nije poznat podatak, kako je Sv. Vaclav bio – srpski unuk ( po babi, Sv. Ljudmili, koja je bila sa “srpskog dvora”…. moguce i luzickog ) ?!

 3. Hvala ti Veliki covece!

 4. Veliko bravo i hvala za Vaclava koji je osvedoceni borac istine za slovestvo, srpstvo i uopste za istinu. Pa, njegov “Oteto Kosovo” je dokaz svega toga. Mnogo je ucinio da se cuje istina o Kosovu i Metohiji. Bio je dosta puta na KiM i to je cinjenica njegove borbe za srpsku istinu. Olbratovoj se sasuo istinu u zlikovacko lice a Evropa ce ovo slaviti posle 50 godina kada ce se stvari naglavacke okrenuti u korist slovenstva i Srba naravno. Na sceni je sada gmizuci americki i podvampireni nemacki fasizam.Ove dve zemlje su na jvece zlo za Evropu i svet ali ce doci kraj i toj tiraniji .

 5. Gospodine Vaclav, recite gde da vam posaljem malu novcanu pomoc, da se snimi istina o Srebrenici, koliko mogu, ali od srca. Potrebna adresa banke, primaoca i IBAN-broj vase, te iste, banke.
  Nema reci, s kojima bi vam mogla izraziti zahvalnost. Samo toliko, grlim vas sve najtoplije.

 6. Господо Чеси велико хвала знајте да Срби тај гест неће заборавити!!

 7. Srbi su stare cekalice. Svi akteri u nedelu prema Srbima ce kad-tad pokazati svoje pravo lice. Ova Amerikanka ceskog porekla ne sluzi na cast ni jednoj drzavi i to sto su joj Srbi odvratni, samo moze Srbima da sluzi na cast.

 8. Да нема истине која се неће сазнати, познато је и проречено и по еванђеоским књигама. Ви “Пријатељи Срба на Косову” сте претече оних који ће истину о нама, Србима, прдставити савременицима али и будућим поколењима. Бескрајно хвала за сав напор којим доказујете сву трагику мога народа. После пет векова турског ропства и беспоштедне окупације запада преко империјалистичких, фашистичких, комунистичких… идеологија и језиве праксе сатирања и отимања свега што је српско, ево мученичким напорима се боримо, нажалост, првенствено за буквални опстанак, а свакако и доказивање истине.
  Наравно, с Божијом помоћи, победит ће Истина и Правда. Ваше ангажовање је, свакако, део те божје промисли. Управо, велик део властитог живота сам жртва и сведок небројених неправди и личних трагедија којима је узрок лаж и национална мржња.
  Наравно, вазда се борим за истину и сазнање као и ви. Сад сам у Републици Српској, не далеко од Сребренице, а Заападна Славонија је мој завичај.
  Била бих срећна да се као унесрећена особа придружим вашем раду и његовој промоцији широм света.
  Још једном, искрено хвала и срдачни поздрави, Рада

 9. Чеси тиме бране и свој понос ,има и код њих петоколонаша који служе господарима зато је ово за сваку похвалу

 10. bugarska izreka:kada nekome nesto dobro ucinis odmah se pokaj,Olbrajtova se krvavo zahvalila svojim domacinima,koji su nju i njenu familiju cuvali za vreme rata u srbiji,mislim da smo je podcenili,ona radi za novac to nije ni krila,da smo joj mi dali novac mozda ne bi smo imali ovih problema danas,nazalost siptari su bili brzi

  • Sloboda se ne kupuje novcem nego lesevima,a siptari nisu lesevima dobili slobodu nego zeljom olbrajtove i ostalih zlocinaca da eksploatisu srpsko Kosovo i Metohiju!Sve ima svoj kraj,pa ce i ova americka ujdurma prestati uz pomoc Boga!

 11. Hvala Vam gospodine Dvorzak.
  Nazalost, mnogi vasi zemljaci ne misle kao vi a o vasoj politickoj eleiti da i ne razgovaramo…

 12. samo ekonomski snazna rusija moze povui za sobom slovene u jedan narod, za ovo je pored ekonomije potrebna i ista religija i na tome treba poraditi te da se svi sloveni ujedine u jednu crkvu sa centrom u beogradu,srbe mrze jedino srbi katolici-od 1900.te hrvati posle biskupske konferencije u zagrebu i odluke vatikana iz 1905.te da se srbi katolici pisu kao hrvati zbog jacanja srbije na balkanu po dolasku kralja petra

 13. Molio bih redakciju,da na moj mail posalje podatke da bih mogao da uplatim adekvatan iznos ovim ljudima. Hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *