Прислушкују Николића и Вучића, на РХМЗ 430 уређаја

БЕОГРАД – Први потпредседник владе Александар Вучић информисан је од БИА да је пре три дана део МУП-а издао налог да му се прислушкује телефон, а да председника Србије Томислава Николића прислушкују дуже време, пренео је РТС.
Како РТС сазнаје у круговима блиским влади, налог за прислушкивање Вучића издат је по захтеву интересних група, а уз помоћ некога из врха полиције, а због узнимирености Вучићу је појачано обезбеђење, док је Тужилаштво је већ покренуло истрагу.
Исти извор РТС-а тврди да председника државе дуго прислушкују, о чему је и Николић говорио у емисији РТС-а “Сведок”. “Ми смо ту упали у змијско гнездо, међу људе који користе високе функције у многим службама да господаре животима, међу људе који су се дрзнули да прислушкују најпре мене, па онда и Александра Вучића. То ће морати да се истражи до краја. Тако у Србији не може да се живи”, рекао је Николић.

Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић изјавио је да тајкуни хоће да управљају земљом, да је откривено да група при МУП прислушкује њега и председника Србије Томислава Николића, али је нагласио да се никога не плаши и да држава мора да победи.
“Пре три дана открили смо да је једна група по налогу МУП прислушкивала највише државне функционере, укључујући председника Томислава Николића и мене. Покренуће се опсежна истрага и врло брзо ћемо утврдити о чему се ради”, рекао је Вучић у интервјуу “Новостима”.
Упитан да ли зна ко су ти људи, он је одговорио да не би даље да говори о томе.
“Неко је сигурно очекивао да ћу да живим у жабокречини, да не мењам ништа и да се не замерам никоме. А, многима сам се замерио. Свој и живот моје деце претворио сам у пакао. Али, немам страха. Ако народ има друго решење, неће нам пасти круна са главе. Немам чега да се кријем и кога да се плашим. Једино бринем да се не осрамотим пред народом”, истакао је Вучић.

На објектима РХМЗ око 430 “дивљих” уређаја

Размере илегалног прислушкивања у Србији открио је нехотице Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) истражујући стање у коме се налазе радарски системи за одбрану од града, а на 16 контролисаних објеката откривено је око 430 антенских и других комуникационих уређаја непознатих власника и нејасног порекла, пише “Политика”.
Будући да радарски системи на целој територији Србије раде сваки за себе и нису повезани у једну целину, али и да велики проблем представља инсталирана комуникациона опрема на радарима, РХМЗ је основао посебну комисију 2009. године. Задатак те комисије био је да провери инсталирану комуникациону опрему на свих 13 радарских центара, као и на метеоролошкој станици Копаоник, згради РХМЗ и објекту Зелено брдо.
Према закључцима комисије, на већини објеката нису пронађени писани трагови о датумима монтирања, сервисирања и намене већине свих пронађених уређаја. На контролисаних 16 објеката идентификовано је више од 430 антенских уређаја као и друга комуникациона опрема – примопредајне радио-станице, рачунарске мреже са серверима, модели и неидентификовани електронски уређаји непознатих власника и нејасног порекла, наводи лист.
Поред легално постављених антена МУП-а, БИА и Војске Србије, више од 300 антена је нелегално постављлено, односно нема доказа да за то постоји правни основ. Један број тих уређаја који могу служити за прислушкивање, поставјен је одмах поред антене БИА и МУП-а.
Оно што посебно забрињава јесте да нико не зна одговор на питање ко то може да нелегално постави антене и комуникацијску опрему поред радара РХМЗ. Забрињава и то што поводом овог извештаја комисије РХМЗ нико није реаговао.
Да ли је РХМЗ уопште и обавестио МУП, БИА и војску Србије о резулатима комисије?- пита се “Политика”.
Иначе, радари РХМЗ-а прешли су недавно у надлежност МУП-а Србије.
Начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Бранко Јовановић, непосредно задужен за 13 радарских центара преузетих од РХМЗ, рекао је “Политици” да не зна ништа о спорним антенама и комуникацијској опреми.
“Када смо преузимали радаре, на лице места изашле су централна комисије МУП-а и РЗМХ и пописивали шта све прелази у нашу надлежност. Никад ме нико није обавестио да постоје илегално постављене антене или комуникацијска орема, нити је евидентирано у папирима. Оно што постоји код нас су само уређаји МУП-а, Војске, БИА и телекомуникационих компанија”, рекао је Јовановић.
“Политика ” наводи да из БИА није добила одговор на питање да ли су обавештени о овом и да ли је нешто урађено.
У РХМЗ-у су “Политици” обећали да ће редакција моћи сутра да добије одговоре. Друга ствар која забрињава код илегалног прислушкивања јесте што се софистицирана опрема може пронаћи чак и преко малих огласа у Србији, наводи лист.
Повереник за информације од јавног значаја који је уједно и повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је “Политици” да већ три године упозорава на проблеме илегалног прислушкивања, као и на чињеницу да је у овој земљи увоз опреме за тајно снимање и прислушкивање потпуно слободан и неконтроллисан. Софистицирана опрема за илегално прислушкивање користи се за све и свашта – од полагања испита, па до индустријске шпијунаже. Изгледа да се сада користи и за прислушкивање државног врха, констатује лист.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. To je sada izaslo u javnost…kada je doslo dotle da se prisluskuju cak i predsednik drzave i ministar odbrane i podpredsednik vlade…! ? Inace se vec godinama prate i prisluskuju mnogi gradjani Srbije ( NAROCITO ONI SA JASNIM NACIONALNIM I PATRIOTSKIM OPREDELENJEM ! ! ! ), a medju njima i moja malenkost… Jos pre 5-6 godina jedna poznata novinarka je javno na televiziji postavila pitanje ; ” KO JE ODGOVORAN ZA OVO SILNO PRACENJE I PRISLUSKIVANJE SRPSKIH PATRIOTA ! ? ” Ta emisija je ubrzo skinuta sa programa, a odgovora do danas nema…Mislim da bi na to pitanje trebalo konacno i da se odgovori… Moze i zajedno u paketu sa ovim pitanjem u vezi prisluskivanja predsednika i ministra odbrane…!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *