ОСВЕШТАНО ОБНОВЉЕНО РУСКО ГРОБЉЕ У БЕОГРАДУ – Ванвремени загрљај Руса и Срба

Српски патријарх Иринеј и руски митрополит Иларион

Разговарала Невенка Стојчевић

Српски патријарх Иринеј и руски митрополит Иларион, председник Одељења спољних црквених веза Руске православне цркве, освештали су протекле суботе обновљено Руско гробље у Београду

Његова светост патријарх српски Иринеј, обраћајући се окупљенима на обновљеном Руском гробљу у Београду, рекао је протекле суботе и то да „они који су овде сахрањени, а посебно они који су дали живот за одбрану својих најближих, показују да смо ми један народ, сједињен једном вером и једном црквом и да нам у жилама струји иста словенска крв“.
„Свима онима који овде почивају – православним хришћанима руским и српским, а посебно онима који су се борили и за нашу слободу и наше добро положили свој живот у овој српској земљи, нека Господ за ту љубав и ту жртву дарује царство небеско и радост у Господу“, рекао је патријарх Иринеј.
Према његовим речима, они су показали да нема веће жртве него дати живот за своје ближње и за своју браћу.
Руски митрополит Иларион, председник Одељења спољних црквених веза Руске православне цркве рекао је овом приликом да се жртва руских војника сахрањених на овом гробљу, који су дали свој живот за слободу српског народа у току Првог светског рата не може измерити никаквим људским категоријама, јер су они за српски народ дали највише што човек има – живот. Руски војници који су се упокојили овде током Првог светског рата испунили су најважнију заповест нашег Спаситеља – душу своју положили су за најближње.
Он је навео да је патријарх Иринеј изговорио најважније речи, да смо ми Срби и Руси јединствен народ.
„Независно од протеклих и будућих догађаја у нашој историји, православна вера је била и јесте за наше народе снага да наставимо даље наш живот и нашу мисију“, рекао је Иларион и пренео поздраве патријарха московског и целе Русије Кирила, као и његову захвалност за пажњу која је посвећена овом светом месту.

[restrictedarea] Високи представник НИС-„Гаспромњефта“ Јевгениј Кудинов истакао је да је изузетно добра сарадња са Српском православном црквом и додао да та компанија настоји да пружа помоћ у очувању традиције и свих других вредности које у Србији и Русији имају велики историјски и културни значај.
„Сарадња између наших народа нема алтернативу и увек је плодна на благород и просперитет наших земаља“, нагласио је Кудинов, и додао да су Руси са СПЦ почетком ове године потписали протокол о сарадњи на реализацији хуманитарних пројеката у оквиру цркве. То потврђује да НИС- „Гаспромњефт“ пружа помоћ на очувању традиције и свих вредности које у Русији и Србији имају велики историјски и културни значај.
Реконструкција Руског гробља, на којем је сахрањено око 900 високих официра и Руса знаменитих у науци, култури и уметности почела је 2010. године и урађена је средствима (у износу од 300.000 евра) компаније „Гаспромњефт“.
Овој церемонији уз бројно свештенство и грађане присуствовали су и директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић и потпредседник ДСС-а Ненад Поповић.

Јачање руско-српског братства

Анатолиј Иванович Лисицин, сенатор, члан Савета Руске Федерације, рекао је за „Печат“ да су радови на уређењу Руског гробља започели пре три године, али да је овога пута завршена једна од укупно четири парцеле, на којој је сахрањен 191 Рус. Лисицин је оценио да је овај чин изузетно важан не само за руску историју која памти своје хероје, него и за даљи развој и јачање, неговање традиционалних, братских руско-српских односа.

[/restrictedarea] онлайн займы

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *