Нова хрватска политика – без Николића са Војводином

Пише Ратко Дмитровић

Држећи се дефиниције рата, успостављене почетком деведесетих, односно теорије о српској агресији на Хрватску, службени Загреб наговештава нову фазу односа са Србијом која подразумева да се ништа не мења, да Београд и даље ћути и трпи увреде и понижења

Нова тактика Загреба у односима са службеним Београдом иде на потпуно игнорисање Томислава Николића, а за директне контакте лоциран је Ивица Дачић. Процена је да ће Дачић, под теретом „старих кредита“ свог некадашњег страначког вође Слободана Милошевића, морати да се сагиње дубље од Тадићевог наследника на месту председника Србије.
Догађа се оно што смо предвидели; Срби у Хрватској, оно мало што их је остало, опет са страхом излазе из станова, у страху одлазе на шалтере и у собе државних институција, са страхом иду на починак. Одлуку Хашког трибунала да пусти на слободу Готовину и Маркача, Хрвати су (већина) схватили као дозволу за слободно малтретирање Срба. Логика је проста; ако је „Олуја“ била легитимна акција – а сви Хрвати, без изузетка, сматрају да је тако – онда је све што се догађало у „одбрани од српског агресора“ легитимно, некажњиво, праведно. Онда су Срби агресори и то поражени, а са пораженим агресорима, познато је, победник ради шта му је воља.

КАДА ЈЕ ТО СРБИНУ БИЛО ЛАКО? Коначно је у Хрватској ступио на снагу неформални правни акт бившег председника Врховног суда Хрватске Милана Вуковића, који је својевремено, коментаришући захтеве да Хрватска осуди своје злочинце казао:„Хрватска је водила одбрамбени рат, а онај ко се брани тај не може починити ратни злочин“. Лелече, ено, ко млада удовица, и Милорад Пуповац, дајући до знања да у новонасталој атмосфери није лако бити Србин у Хрватској. А кад је то, Милораде, Србину било лако у држави Хрватској? Оној Павелићевој и овој Фрањиној. Да, ова Хрватска и даље је држава Фрања Туђмана, по свему. Увек ће остати таква. Кад су Срби у питању нема никакве разлике између Туђмана, Месића, Јосиповића…између левице и деснице. Дели их само реторика и методологија која се примењује у пракси. Учинак је исти; убијање, протеривање или асимилација Срба. За оне који ће евентуално приметити како су Срби у Хрватској лепо и слободно живели у време социјализма, владавине „хрватске љевице“ подсећам, опростите на поређењу, да свиња живи најбоље кад је припремају за клање.

[restrictedarea] У свакој хрватској држави, ко год да је води, однос према Србима биће исти. Плашим се да то још није допрло до неких важних мозгова у Београду. Као што српским политичарима није јасно да ће Загреб тек сада, ослобођен потребе да нешто објашњава у вези са „Домовинским ратом“ учинити све што може да Србију држи у подређеном положају; да је константно сатанизује, дестабилизује, економски искоришћава (што захваљујући српским властодршцима чини већ годинама) и приморава на сталне уступке.
Све је у речима; потреба, став, намера…само је потребно пажљиво слушати и читати. У овом случају, под условом да сте упућени у унутрашње ствари државе Хрватске, да познајете тамошње интерактивне односе, није вам проблем да сагледате куда иде та држава, бар кад су Срби у питању.
Хрватска сматра да је српски проблем заувек решен. Окончано је оно што је у другој половини 19. века започео родоначелник хрватског фашизма Анте Старчевић. Он је, ако смо заборавили, осмишљавао, систематизовао и деценијама међу Хрватима ширио мржњу према Србима, за које је говорио да су реметилачки фактор сваке хрватске територијалне целине. Тог „фактора“ у Хрватској више нема. Ово Срба што је преостало служи режиму у Загребу као доказ пред странцима да се Хрвати у својој држави цивилизовано односе према мањинским групама. Иначе, Хрватска је етнички најчистија држава у Европи. Верску компоненту да не спомињем; то Католичка црква у другим државама може само да сања. И шта се то може очекивати у хрватској политици према Србији?

ШТА СЕ У МЕЂУВРЕМЕНУ ПРОМЕНИЛО? Све се заснива и све ће увек полазити од хрватске дефиниције рата. Знам, многима од вас досадио сам инсистирањем на овом проблему, али то је, чврсто верујем, нулта тачка будућих односа, не само Србије и Хрватске, Срба и Хрвата, већ целог региона. Око тога се врте све поставке и приче, дефиниција рата одређује однос других према Србији и Србима, због српског ћутања пред том дефиницијом – а она каже да је Србија извршила агресију на Хрватску и Босну – Хашки трибунал се, уз остало, понаша овако како се понаша. За оне који су прочитали мој претходни текст на овом месту, додаћу да је америчка лобистичка кућа „Радер и Фин“, после ангажовања на страни Хрватске, најпре изашла са дефиницијом рата која је гласила: Србија је извршила агресију на Хрватску, Србија је агресор, Хрватска је жртва. Касније је из ове поставке све изведено. И још се изводи. Трајаће то све док Србија не врати причу у 1990. годину.
Подсетићу овде на једну моју тезу, изнету пре две година у „Печату“, због које сам имао одређених неугодности, а која гласи: „Док год службени Београд буде ћутао пред причом да је Слободан Милошевић разбио Југославију и изазвао рат, Србија нема никакву будућност, живеће са теретом који осећа сваки кривац, агресор, злочинац, убица“.
Шта се у међувремену променило? Да ли је нешто или неко, земља или појединац, оспорио горњу тезу или је можда живот исту потврдио?
Штефан Филе, комесар за проширење Европске уније, састао се недавно у Бриселу са Иштваном Пастором, председником Скупштине Војводине. Да, делује и чудно и нелогично. Шта има Филе да разговара са Пастором. Није Војводина кандидат за ЕУ него Србија. Или се варамо. Шта тај сусрет уопште значи? Отварање новог жаришта или промоција новог оружја у обрачуну Европе са Србијом? Хрватска је одмах реаговала, стављајући Војводину у групу европских регија које теже осамостаљењу. Текст је објављен у „Јутарњем листу“, најтиражнијем дневнику врло блиском актуелној влади и председнику Јосиповићу, а потписао га је Инослав Бешкер, један од најцењенијих новинара и интелектуалаца у Хрватској, дугогодишњи дописник Вјесника из Рима, данас предавач на неколико факултета у Италији – у Напуљу, Болоњи, Риму.

ЛИЦЕ ЗА КОНТАКТЕ „Јутарњи лист“ се бави могућом новом политичком картом Европе, а повод су избори у Каталонији, кретање те шпанске покрајине ка пуној независности. Наводи се да Стари континент има још неколико подручја на којима бујају сепаратистички покрети, са циљем осамостаљења, и ту „Јутарњи лист“ наводи Шкотску, Белгију, Велс, Баскију, Балеарска острва и Војводину. Хрватска већ годинама, кад је Војводина у питању, не спомиње Србију. Војводина се, узмимо, представља у Истри на локалној смотри хране добијене органским узгојем, што није лоше, али је свакако лоше, и опасно, што ниједан медиј у Хрватској за све време трајања смотре не спомиње Србију.
Шта би се догодило да београдска „Политика“ објави списак регија у Европи на којима се могу очекивати процеси осамостаљења и ту наведе Истру и Далмацију. Са нагласком на Истру. Нема потребе да нагађате, јер се тако нешто догодити неће. Дванаест година државни медији Републике Србије воде бригу о Хрватској више него „Јутарњи лист“ и „Вечерњи лист“. Почетком новембра, ове године, „Политика“ је објавила текст:„Вратиле се роде“, неку врсту репортажног записа из Славонске Ораховице, мале вароши у Хрватској, испод Папука. Пре рата у том градићу живело је око 30 одсто Срба. Готово сви су протерани, али то мајци у „Политици“ прочитати нећете. Весела новинарка пише да Ораховица има 15 паркова, 20 мостова и 200 пари близанаца. Ово последње, преноси „Политика“ причу из Ораховице, има везе са родама које после дуго година опет слећу на димњаке Градског музеја. Нажалост, није објашњена суштина везе у троуглу роде-димњаци-близанци. Држим да је то за људе у Србији, читаоце „Политике“, од велике важности.
Читао сам тај текст све очекујући пасус који би почео овако: „Иначе, у Ораховици је пре рата живело 30 одсто Срба…“ али га нисам дочекао. „Политика“ нас упознаје са росфрајним котловима у којима се спрема гулаш од дивљачи; речицама које се уливају једна у другу и теку све до Црног мора; језером кристално чисте воде у којем се нико не купа (а новембар је душу дао за купање) и на крају ова прича пуна радости и разних стилских поскочица добија свој литерарни врхунац у стихоклепању: „Пада киша капљицама, гази гусан барицама.“ Не шалим се, ово је заиста објављено у „Политици“, али напомињем да новинар(ка) не сноси ни грам кривице; новине уређују уредници, а не новинари. Да се не бавимо и овога пута „Радио-Телевизијом Србије“ на којој дванаест пуних година није објављен ниједан кадар, ниједна реченица из које би гледалац могао да сазна како живе Срби преостали у Хрватској, односно, да ли има тамо још увек Срба. Две трећине уредника РТС-а о томе појма нема. За овакву политику, а ово је пре свега политика, Србија уместо награда добија нове уцене, ултиматуме, увреде, хашка понижења, обавезу да клечи пред Шиптарима и поздравља окупацију сопствене земље…
Промовисана је ових дана и нова тактика Загреба у односима са службеним Београдом. Иде се на потпуно игнорисање Томислава Николића, а за директне контакте лоциран је Ивица Дачић. Процена је да ће Дачић, под теретом „старих кредита“ свог некадашњег страначког вође Слободана Милошевића, морати да се сагиње дубље од Тадићевог наследника на месту председника Србије. Елем, ето нас опет на дефиницији рата.

[/restrictedarea]

29 коментара

 1. Milan Vukovic?”Pravi” krvat!Ja mislim da u ni jednom naarodu na svetu necete naci pripadnika tog naroda koji promeni svoju narodnost,veru,kao u srpskom narodu,i onda postaje gnjida u ljudskom obliku!Kad se niskoSrbin poturci,ili pokrvati,niko ponizan i ljigav kao on ne moze biti!Pa bi se moglo poceti i naucno proucavati,kako bi ljudski rod dobio jos jednu nazovi “ljudsku”kategoriju!

 2. Autor članka odmah u uvodu potpuno je u pravu što se tiće teorijske agresije Srbije na Hrvatsku. Tako je teoretski porušen Vukovar, teoretski pobijeni ljudi, jasno da pokolj ranjenika na Ovčari pripada samo teoriji a teoretski je i Vojvoda Nikolić ratovao u Hrvatskoj. Dakle autor je najavio novu teoriju relativiteta, jer je stradanje Vukovara teoretski relativno. Trebalo bi ga nominirati barem za nagradu AVNOJ-a, ako ne i za Nobela. Čestitam, svaka čast!

  • Mate,trebate znati da je autor clanka nas,srpski,vrhunski novinar i patriota.Ako se ne slazete sa njime,nemojte stvari karikirati,jer su stvari isuvise ozbiljne.
   Da li vi Mate,zaista smatrate da su se Srbi jednog jutra probudili i odlucili da rasture Jugoslaviju?
   Kakva je to “agresija”,pucanjem sa prozora sopstvene kuce???
   Da li znate da su osamdesete godine,posle smrti Tita,potrosene u razoruzanju JNA i prebacivanju oruzja u TO.Sve je preslo u tzv.”rezervu” i puskomitraljezi vecih kalibara i rucni raketni lanseri ,gomila municije…
   Da li znate da je Hrvat Ante Markovic bio nadredjen JNA,pocetkom secesije Slovenije…da su Hrvatski oficiri,iz JNA, kontrolisali znacajne aerodrome ,kao u Bihacu…
   Da je to bila agresija,nikada se tako nesto ne bi moglo desiti…
   Da li znate Mate,da je jedan Hrvat,ali pravi,sada general,iz Ljubuskog,kao kapetan prve klase JNA,vojni policajac iz Pristine …poslat u Knin???Pa da je to AGRESIJA,zar je moguce poslati hrvatskog oficira iz Ljubuskog u Knin,u sred rata?Taj oficir je bio dobar oficir JNA,iz Knina je napustio JNA i postao general HVO…
   Vukovar i Srebrenica su dve sramote,ali za sve tri strane!
   Scenario je bio isti,navuci Srbiji “NATO na kosti”…i navukli su,jer mi ponekad ne vidimo dalje od nosa.
   Vukovar je sramota za Tudjmana jer ga je izdao,izdao je “branitelje” vase…a Srbi su pod pritiskom lokalnih obracuna,napravili zlocin,kada nije trebalo.
   Srebrenica je sramota i za Aliju Izetbegovica,jer ju je izdao …postoje mnogi zapisi i svedocenja visokih oficira o tome…ona je sramota za nas Srbe,jer se nismo suzdrzali tako masovnog obracuna,kada nije trebalo.Oni su sve to rezirali,navukli nas,racunali na srpsku bahatost u pojedinim situacijama,i pogodili.Na zalost.
   Sada kazu genocid?Ne nije genocid,jer da je genocid ne bi slali autobuse po zene i decu,vec bi ih pobili.Srbi kada su zrtve,njima niko ne salje autobuse…Niko pre rata ili tokom rata nije naredio da “muslimani nestanu u Srebrenici”.
   Ako vi imate drugi podatak,objavite ga.
   To je jedan krupan zlocin,u afektu vremena,nedopustiv,koji naravno treba sankcionisati.
   Ali ,Mate,uvek kada spomenete Srebrenicu,spomenite i hiljade Srba koje su ti iz Srebrenice ,nesto ranije,pobili iz cistog mira u Podrinju.
   Uvek kada govorite o Vukovaru,znajte da su pre,nedeljama snajperima ubijali vojnike u kasarni,koji su bili mladi i sluzili vojni rok.Bez vode i struje…
   Da li znate,Mate,da je JNA imala zadatak da oslobodi Kasarnu u Vukovaru,od nedopustive blokade paravojnih formacija,i nista vise.
   Na kraju,Mate,vi ce te reci da je Vukovar nista drugo nego agresija Srba.To je najjednostavnije,onako CNN-ovski,a ja bih rekao Spilbergovski,jer je on omiljeni Klintonov reziser i rezirao je mnoge napade i “bombardovanja” “nepadnute” Hrvatske…Vi ce te to reci…neko ce reci da su tamo harale paravojne formacije sa svih strana…i Arkan i Jastreb i drugi…
   a ja cu vam reci,ono sto ne znate,ili necete da znate,da su jedinice JNA isle na borbeni zadatak deblokiranja kasarne u Vukovaru,SA KOMPLETNIM VISENACIONALNIM SASTAVOM od pre rata,osim sa Slovencima,koji su napustili JNA.Dakle,u Vukovaru je u sastavu JNA bilo Srba,Hrvata,Slovaka,Muslimana,Makedonaca…
   Niko ih nije vezane doveo,niti su oni zeleli rat,jednostavno su bili disciplinovani i izvrsavali zadatke koje je Vojska nametala.
   I neki Hrvati su poginuli kao pripadnici JNA,u Vukovaru.

  • Trebalo bi tvog mirotvorca Gotovinu nagraditi Nobelovom nagradom i posthumno Franju, posto su izazvali samoproterivanje prvo u ljudskoj historiji. Pazi ko se javio da pise o zrtvama. Pocnite gospon sa Jasenovcem. Sta ste vi trazili u Vukovar Srpskom, kako je jazavce bilo moguce istjerati iz rupa. Zapravo vi ste to i trazili kako bi sebe proglasili zrtvom. Imate Osijek u kojem ste pobili svakog vidjenijeg Srbina. Iz bolnice ste pucali na vojnu kasarnu kako bi ste se sakrili iza bolesnika. ljude ste prikopcavali na struju i mucili na savakojakve nacine. Kako ste napali jednu porodicu u Vatrogasnom naselju u Osijeku. Covjeka ste nevinog ubili a zena ni dan danas nema ruku jer joj je bomba odnjela saku dok ju je izbacivala iz podruma. Pokrsteni Avari i truli srbi koji su bez imalo srama poljubili papinu smrdljivu papucu. Koliko ste ljudi pobili pojedinacno, izrezali i bacali u najlon vrecama po njivama kao moga kuma samo zato sto je bio milicajac, a Srbin. koliko ste nesretnika pobili “teoretski”u Paulin Dvoru, Karadzicevu. Koga danas iskopavaju u Sibeniku, cije su ono kosti? Mirovnu delegaciju iz Osijeka u kojoj su bili i vasi sunarodnjaci ste pobili( Kir, Zobundzija,Knezevic i Tubic). Napali ste Tenje sa 1700 ustasa, kakva regularna vojska Zenge. Vec ste tada imali placenih ubica iz bjelosvjetske bande u svojim redovima. Mislite vi “teoreticaru” da je nase sjecanje toliko kratko. Samo vi nastavite sa lazima, lazite svoju djecu, istinu ce saznati od nas kako mi se cini. Oprostili smo mi vama Glinsku crkvu iz koje su potoci krvi tekli danima. Jos se usudjujete da citate cirilicu, cudo bozije kako je samo znate. Vidim kako volite viriti u srpsku stampu.Dva puta ste nas u jednom vijeku ubili i evo nas zivih da to kazemo i da vas podsjetimo da prica nije zavrsena. Pa ni Hitler nije znao sta bi sa vama. Tito vas je spasio da vas babe motikama ne isjeku po njivama pa vas je raselio zajedno sa vatikanom po cjeloj bivsoj Jugoslaviji. Zato je napravljen voz bez voznog reda.Zato ste se dovukli u Svetu Srbiju, da bi ste prezivjeli i najeli srpskog hleba. Sav sljam, svjetski i srpski pokatoliceni magarci koji sad revu u vasim crkvama nose neka cudna rvatska prezimena poput, Srb, Hebrang, Milosevic, Vojvodic,Milanovic,Karamrkovic, Ostojic, Vukelic- bas lice na avarska.Necete se oprati narednih HILJADU GODINA od srpske krvi koju ste prolili. Sta je prpa, blizu je Rusija na samoj granici sa ustasijom, to treba progutati. Kazu da u ercegovini nema vise koza, dobile su imigrantsku dozvolu zajedno sa vlasnicima pa sad brste po Baranji i Slavoniji.Sretan put u jevropu,super je Slovencima, Grcima i slicnoj sirotinji a vama ce biti jos bolje. Eto konobara spremacica i generala u penziji(toliko ih nema cijeli svijet zajedno) do mile volje. Posto nema konja pracete austrijske automobile,spuzvicom umjesto cesagije.

   • Bravo Georgina,
    Oni su najhrabriji narod,ne zato sto se niceg ne boje. vec
    zato sto se niceg ne stide…Rekao je Ducic..
    Hvala ti..

   • Nude bistrooka objasni nam po čemu to gore navedena prezimena nisu hrvatska, nego aludiraš da bi vjerojatno trebala biti srpska. Ako nisi znala Hrvati dobivaju prezimena poslije Tridentskog koncila sredinom 16. stoljeća kada crkva uvodi obvezu vođenja knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih. Srbi dobivaju stalna prezimena tek krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Nisu ni mogli prije jer Turci nisu poznavali današnji sustav prezimena. Oni prezimena dibivaju tek za vrijeme Ataturka dvadesetih godina 20. stoljeća. Prema tome ma koliko se trudili nikako sin ne može biti stariji od oca.
    Druga stvar imena Vuk i tome slično su stara hrvatska uobičajena imena koja pomalo vremenom ustupaju mjesto biblijskim i svetačkim imenima također po odluci Tridentskog koncila.
    I treća stvar malo manje mržnje nebi bilo zgoreg jer nije dobra za duševni mir, a što se tiče ratnih zločina i ratnih zločinaca obratite se u Hag tamo vam imaju sve podatke o tim spodobama.

    • A u 16. stoleću nije bilo niti jednog Srbina na teritoriji Habzburške monarhije, to je ono što se može izvući između redova iz tvog posta. Za tvoju informaciju veliki broj Srba živeo je zapadno od Drine mnogo pre 16. stoleća. Moji pretci su se naselili u Dalmaciji u 15. veku, moje prezime se nije menjalo blizu 400 godina i hvala ti što si me prosvetlio da sam ja u stvari Hrvat na osnovu premise da Srbi eto nisu imali prezimena pre 19. veka. Ti se dičiš time što su nas Austrijski okupatori popisali zbog plaćanja poreza kao da je to izvorno hrvatsko dostignuće. Što se tiče “hrvatskih” imena kojih ste se tobož odrekli zbog svetačkih, to je tek strašna glupost. Navedi mi još neki katolički slovenski narod koji se odrekao svojih tradicionalnih imena. Srbi su takođe prihvatili svetačka imena, ali se do dana današnjeg nisu odrekli tradicionalnih srpskih imena, i kako to da ste se odrekli selektivno nekih imena poput Vuk, Boško, Janko, a nekih niste poput Krešimir, Zvonimir, Slaven, Zdenko… Pitanje je i zašto ne koristite svetačka imena poput Petar, Jovan, Ilija, a imate mnogo “Hrvata” sa prezimenima Jovanović, Petrović i Ilić.

 3. Колико је Срба помогло да Хрвати дођу до своје државе. Гос, Зорбас је у праву да Срби ПРЕБЕЗИ у друго јато створише нову
  ЉУДСКУ КАТЕГОРИЈУ. Размишљам само од Старчевича на теренима Крајина колико су бивши направили зла онима од којих потичу.
  Муслимани,Шиптари,Македонци,Црно-Горци и ево ново рођених
  војвођана.Ако пређемо у Угарску имамо Петефија. И даље да не набрајам ЗАШТО И ЗАТО ИМА ОДГОВОРА нисмо национално ЗРЕЛИ.

  • Radoslave viđe li kako su se stričevi izjasnili u rubrici “Race or people”?

   • Gosn Karlo,koliko god pokusavali da se nama Srbima dodvorite uzalud vam je!Imena Milan,Nikola,Lazar,itd…nikako se ne uklapaju sa Franjo,Karlo,Josip,Josko,Alojz,Ante,itd….,prema tome ulje i voda se ne mogu izmesati!

 4. Nista novo i neiznenadjujuce-Zagreb se boji svega sto ih asocira na Vojislava Sesaelja tako i Toma Nikloic. Nisam siguran u neku ozbiljnu cvrstinu u pogledu srpstava i borbe za srbe prekodrince od stane Tome, jer sedi na dve stolice. Nema cvrst stav (stiropor-gladovanje)
  Za razliku od njega Dacic moze da proguta sve, (da li zbog koferceta ili zbog serpice za molitveni dorucak, ali je zaboravio da mu jos nisu dali kasiku-sjajnu ili zardjalu).

  Zagreb je nasao svog coveka Dacica,zapad ga instruira-slucaj pregovora sa Tacijem , ministar policije i Premijer se rukuje sa nekim za kojim je raspisana poternica.

  Borko je bio tu dosledniji, za Tahiri nije raspisana poternica.

  Za vece koferce, dace Dacic i mesto gde prestaje lepo ime ledja.

 5. Neko pametan je jos 90-ih godina rekao citiram: ” SA OVAKVIM POLITICARIMA NA CELU SRBIJE NI NAJLUDJE I NAJNEVEROVATNIJE ZAMISLI NASIH NEPRIJATELJA ,NISU NEIZVODLJIVE…” To se nazalost nastavilo i posle 2000-ite i to jos ludje i jos gore , a zadnjih godina je dovedeno prosto do vrhunca nistavila. Kada je Vojvodina u pitanju …ima tu jos jedna stvar… Kada se raspadala Jugoslavija iz glavnih medjunarodnih telekomunikacionih centara su dodeljeni medjunarodni telefonski pozivni brojevi i svaka republika je dobila novi pozivni broj cak i ” Kosovo ” … Srbija je naravno dobila pozivni broj ali upuceni znaju i nerado govore o tome da je “ostao jos jedan pozivni broj koji ceka jos nekog novog korisnika…! ? ” Ne treba biti mnogo pametan pa da se zakljuci ko bi to mogao biti…Svetski vladari iz senke su to izgleda odlucili jos pre 22 godine. Srbija je dovedena (svesno i namerno ! ) do pred-bankrotnog stanja i skoro do kolapsa i morace da pristane na sve sta se izdiktira iz Washingtona i Brisela …Meni kao Srbinu je naravno muka ali ja nisam “gore ” i mogu samo da kazem POLITIKA NIJE ZA SVAKOGA !

 6. Poštovani g. Majk

  Ja sam se referirao na autorovu tvrdnju o teorijskoj agresiji. Teško bi bilo shvatiti da se jedan grad kao Vukovar može srušiti u obrani, bila bi to teorijska novina da se obranom sruši grad. Mislite li doista tako? Točno je da je JNA srušila Vukovar isto tako je točno da recimo Ratko Mladić nije četnik kako ga često krivo nazivaju. On je isprva bio pravi Titov JNA vojnik. Ali to ne mijenja stvar da je Vukovar temeljno srušen upravo kao u španjolska Guernica. Za to nema opravdanja. Sa zanimanjem, doduše ne prevelikim, čitam vaš časopis Pečat, posebno s razlogom ovih komentara na članke. Vašeg kolumnistu gospodina Ratka zapazio sam po veoma radikalnim negativnim stavovima prema svojoj domovini Hrvatskoj. Znam da je rodom iz Komogovine sa Banovine, blizu Knezovljana uz riječicu Sunju. Često sam tamo prolazio autom preko Kukuruzara davnih godina kada sam odlazio na ribolov prema Uni kod Dvora. Sva pounjska sela od Kostajnice do Dvora bila su 1990. godine spaljena i srušena, a stanovnici pobijeni ili protjerani, kao Kozibrod, Unčani, Kuljani Banska Struga, Zamlača i td. Pitajte Ratka jeli to točno. To se dogodilo kad Hrvatska još nije imala niti vojsku, niti oružje što su tzv goloruki Srbi imali. Nismo mi imali nikakvo oružje TO već je narod veoma skupo kupovao sam oružje. Vjerujte, bili mi smo zapravo goloruku. Tek kada smo uspjeli zauzeti oružje iz kasarna JNA tada smo se mogli oduprijeti napadu ili agresiji. Ili možda po vašemu – obrani. Vjerujem da nesumnjiva mržnja koja naprosto izvire iz autorovih napisa o Hrvatskoj proizlazi iz vlastitih iskustva. Ne sporim da je autor pismen i dobar novinar ali ovolika mržnja nesreća je i samo pridonosi vašem urušavanju. Nije vam lako znam, ali nisu vam baš svi krivi. Eto, mi sada upravo primamo kao dio Europe Nobelovu nagradu za mir. Kako li je to tek vama teško prihvatiti. Poštovani Majk, ne mogu suditi o Srebrenici ali rezultat je bio vidljiv iz video snimke Mladića gdje je jasno kazao kako je to njegov poklon Srbiji i osveta za Dahije. Ali da ne duljim pa još da odgovorim dami koja tvrdi da su Hrvati nešto kao jazavci i da bi nas babe isjekle motikama. Valjda opet u obrani! Vidim da mi se i brani kako čitam čirilicu, pa nisam znao da se za to treba dobiti posebna dozvola. Eto priznajem kao grijeh da čitam i čirilicu i da voli Branislava Nušića makar sam Hrvat. Oprostite mi i na tome, pa odoh ja u Europu.

  • Ode Mate u Jevropu, i pošto je i on deo Jevrope i on je dobijo nobelovu….
   Mi nismo dobili,nobelovu…mi smo nju jednom zaradili… u stvari dva puta smo je zaradili,ali zavidim Mati,jer Mete je dobio….,a mi morali zaraditi…
   Mate je dobio i državu,(a,mi morali zaraditi) i dobijo je “oslobađajuću….,u Adu,a pre sveih tih dobitaka,Mate je dobio i Nemce…Pisao Mati,onaj Srbin iz Šapca,onaj Đorđe muziku,za Danke….Mate je i “Danke….” dobio….
   Još davno,još jednu državu od nemaca, dobio je Mate….koliko će vremena proći,pa da se Mate obrati negde ovde i kaže:mi smo bili na pravoj strani,samo je Njofra (čitaj Pavelić) zaveo neku manjinu…..

  • Samo vi idite u “europu”,pa cete moci zajedno da slavite “oluju” i “bljesak” posto to za vase mentore(vlasnike konjusnica)nije bilo etnicko ciscenje vec su Srbi sami napustili Krajinu,pa se logicno pitam protiv koga to vi ratovaste i protiv koga to izvedoste vojne akcije “oluju” i “bljesak” ako su Srbi sami napustili Krajinu?Nesto vam se ne uklapaju vojne akcije sa “dobrovoljnim” napustanjem Krajine od strane Srba!Verovatno su “oluja” i “bljesak” ratovali protiv one sacice starih i iznemoglih osoba koje nisu bile u stanju napustiti svoje domove!Skolski primer krvatskog “junastva”koje niste bili u stanju izvesti da vam, terorista broj 1 u svetu,amerikanci nisu pomogli!Kako ste radili tako ce vam se i vratiti,kad-tad!NIKO vas nije opisao kao Jovan Ducic,NIKO!Svaka mu je zlata vredna!

  • Mate, odgovaram Vam samo iz razloga što u vašem pismu nalazim tragove razuma, tako retku pojavu kod Hrvata, kad su Srbi u pitanju.
   Kad spominjete razaranje Vukovara složiću se da je to bilo nepotrebno ali samo u taktičkom smislu. Vukovar je JNA trebala da stavi pod svoju kontrolu na operativno drugačiji način, ali je to moralo da se uradi. Zašto? Zato što je sukob u Vukovaru započela paravojna formacija T. Merčepa, u avgustu 1991. godine, po naređenju iz Zagreba, isključivanjem struje i vode tamošnjoj kasarni JNA a onda snajperskim napadima na vojnike te kasarne, Ubijeno ih je sedam. Pre toga Merčep je sa svojim banditima u samom Vukovaru likvidirao nekoliko desetina Srba, civila, i minirao veliki broj srpskih kuća, restorana, lokala. Pazite, to je vreme kad Jugoslavija još postoji i kada je JNA jedina legitimna oružana sila.
   Šta mislite kako bi postupila američka, engleska, francuska vojska da im u nekom gradu paravojne snage blokiraju kasarnu i počnu sa likvidacijom vojnika? Taj grad bi bio sravnjen sa zemljom u roku 24 sata.
   Što se tiče moje, kako Vi kažete, mržnje prema Hrvatskoj, reći ću vam da ja ne živim sa tim osećajem i nikada me mržnja nije obuzimala ni prema kome. Hrvatska država, i ona Pavelićeva i ova Tuđmanova, mrzi Srbe. To je dokazana na strašan način, ubijanjem, istrebljenjem, Jadovnim, Glinskom crkvom, Jasenovcem. Za što su bili krivi ti Srbi koje su ustaše ubijale? Gde su zgrešili? Koji je njihov krimen? Samo zato što su bili Srbi. Tu istinu, koliko god se trudili, ne možete osporiti.
   A kako je devedesetih počelo u Hrvatskoj? Ne sa Miloševićem i srpskom agresijom, kao što kažete Vi i službena hrvatska politika, već sa izbacivanjem Srba iz Ustava Hrvatske, zabranom ćirilice, otpuštanjem sa posla, zahtevom da se potpisuje Izjava o lojalnosti novoj hrvatskoj državi..Sve su to radili isti oni koji su to pokušali 1971. godine, ali nisu uspeli. Gde je bio Milošević 1971? Nije bio ni predsednik kućnog saveta u zgradi u kojoj je stanovao. Dakle, i ta druga hrvatska samostalna država krenula je još u najavi na Srbe. Budimo realni, da je Srbija zaista izvršila agresiju na Hrvatsku to ne bi trajalo više od sedam dana. Pročitajte, uostalom, knjigu Josipa Boljkovca, i sve će Vam biti jasno.
   Svaka hrvatska država je antisrpska i to niko ne može da ospori.
   Hrvatska državotvorna ideja, još od Starčeića, u suštini je antisrpska ideja. Vi Hrvati ste u ostvarivanju te ideje konačno uspeli; genocidom, zločinima, etničkim čišćenjem…uz ogromnu pomoć Nemačke, Austrije (starih saveznbika) i Amerike koja je svoje nove interese na Balkanu umesto na srpskoj videla na hrvatskoj strani.
   Dakle, Mate, nema kod mene mržnje prema Hrvatskoj, ni malo, ja samo pokušavam mojim Srbima da objasnim šta je hrvatska državotvorna ideja, kakva je zaista bila istorija odnosa Hrvata prema Srbima i tu je naš “nesporazum”.
   Vama Hrvatima to smeta, razumem zbog čega, ali ja sa tim ništa nemam. Ovo je neka vrsta mog profesionalnog i ljudskog životnog zadatka; da iznesem istinu o odnosima Hrvata prema Srbima i uopšte istoriju političkih odnosa ta dva naroda. Tako će biti i ubuduće.
   Istovremeno, u ovom trijumfalizmu hrvatske strane, i osećanju potpunog poraza na srpskoj strani, podsećam da u istoriji nikada ništa nije bilo za veke vekova. Sada je ovako, za dvadesetak godina…videćemo.

   • “Svaka hrvatska država je antisrpska i to niko ne može da ospori.”
    Ovo je okosnica četničke politike od Garašanina preko Moljevića pa do raznoraznih iskompleksiranih Vlaha tipa Dmitrovića.
    Gotovo je Dmitroviću možete nam pljunuti pod prozor i biti sretni da vam još koji komad Servije ne otpadne usput.

   • Kad će više moje srpsko porijeklo. Nestrpljiv sam, pašće Kosovo prije nego doznam da sam Srbin. I ja bi na balvane po Jarinju.

  • To sto je ratko iz krvatske mu daje za pravo da pise o njoj,jer najboljezna kasika sta je u loncu!A kao drugo Mate,kako to zauzese krvati kasarne a bili goloruki?Mi Srbi jesmo mozda malo priprosti,ali bas toliko nismo!I vi ste izgleda kao balije branili se goloruki od naoruzane vojske???Samo mi reci koliko to neko treba da bude budala pa da poveruje u ovu pricu za malu decu!To je isto kao sto slavite “oluju” i “bljesak”,samo se pitam protiv koga to ratovaste kad su Srbi sami napustili Krajinu?Sami govorite da nije bilo etnickih ciscenja,pa pitanje “protiv koga onda ratovaste vi i amerikanci,ako au Srbi sami napustili Krajinu”?

 7. Još nešto za damu ipod g. Majka. Nisam znao da su pacijenti iz bolnice u Osijeku pucali po jadnoj kasarni JNA. Sram ih budi. Nije papina papuća smrdljiva, navodno je peru svaki drugi dan na mašini Zanussi-Rade Končar. Šta ćemo onda sa Radom? Je li i on Končar ustaša ako Papa pere papuće u njegovoj mašini, this is the question!

  • To sto papici smrde ili ne smrde papuce nije uopste vazno,vazno je to sto mu dusa smrdi!Kazete da je sveti covek i besmrtan?Pa se logicki postavlja pitanje sto ga vozaju u onom staklenom kavezu kao maj….?Ako je besmrtan on ce i ako ga neko upuca ponovo “vaskrsnuti”!

  • Ja ne znam Mate šta će te sa Radom,ali znam da je Rade živ šta bi vam rekao;”ne tražim milost niti bi vam je dao”,a gde su vam Mate ostali Končari i Tesle i Kosanovići,gde su vam bruko svetska?!!!

 8. Poštovani gospodine Dmitroviću,
  nema u meni mržnje prema nikome pa niti prema Srbima. Doista smo danas, a razvidno i prije, na potpuno suprotnim stranama. Mi smo danas pobjednici a vi gubitnici. To su činjenice. Ali obraćam Vam se s osvrtom na Vaše posljednje riječi iz kojih se razabire da možda očekujete opet nastavak rata i poravnjanjem računa za dvadeset godina. Opet ćete proći ovako ako mislite opetovano oružjem rješavati vaše zamisli kako je Hrvatska vaša zemlja na koju imate pravo jer kao mi Hrvati govorimo vašim tj srpskim jezikom. Sjećam se da se devedesetih vikalo kako je svuda Srpsko tlo gdje je i jedan Srpski grob. Prisjećam se i povika da se može ubiti svakog Hrvata kao kera kod tarabe. Klicalo se da će svatko ostati bez ruke tko podigne drugi barjak i tako dalje. Milan Komnenić patetično je proricao kako će Srbi i treći puta povesti svijet u novi svjetski rat. Kad je počela pobuna Srba u Hrvatskoj s prvotnim uspjesima i narodnim veseljem mi smo slušali Milana Babića kako nam se rugao: Ako će Hrvati željeti ići na more, plačat će nam carinu na Koranskom mostu u Karlovcu. Tada nismo čuli s vaše strane rijeći razuma. A bilo ih je. U selu Civljani kod Vrlike jedan stari Srbin pokušao je odvratiti one malo borbenije da ne pucaju po Hrvatim. Znate kako je prošao? Objesili su ga za primjer na banderu. Milan Martić je skakao po hrvatskoj zastavi u selu Kijevu. Valjda se sjećate toga. A gdje su danas Martić i Babić? Vaš stari akademik Vaso Čubrilović upozoravao je prije smrti u poznim godinama da nikako ne krećete u rat protiv Hrvata. Niste slušali mudrog starca i sada ste ovdje poraženi, poniženi (ne od nas, već od svijeta), izgubljeni, osakaćeni teritorijalno bez Kosova s izvjesnom secesijom Vojvodine a možda i Sandžaka. To vam je donio rat. Svi detalji koje navodite o početku rata u Vukovaru padaju pred završnom scenom ulaska tzv oslobodioca u srušeni grad s pjesmom kako ćete klati Hrvate ili možda jazavce kako nas krsti gore navedena dama . Fina glazba nema što. Ja sam rođen poslije drugoga rata i ne mislim nositi krimen ustaša, Pavelića, Luburića i ostalih gubitnika ali sretan sam s našom pobjedom u Domovinskom ratu. I ja sam bio razdragan presudom vjerojatno toliko kao što su kod vas bili šokirani. Ne mislim nabrajati zloćine protiv nas Hrvata, nema smisla. Zloćine s naše strane kažnjavamo, nema humanog rata. Vidim da nam predbacujete saveznike i prijatelje, USA, Njemačku, Vatikan i druge. Što bi mi trebali drugo nego da im zahvalimo na tome. Pa gdje su bili vaši prijatelji, zašto ste ostali sami? Rusija je danas moderna zemlja koja se riješila komunizma pa ne mislite valjda da će opet zbog vas zaratiti. Poštovani gospodine Ratko! Vjerojatno ste gledali film Harrisonovo cvijeće kojega su snimili Židovi prema knjizi „Prednost đavola“ slavne novinarke dobitnice Pulicerove nagrade, isto Židovke, Isabel Ellsen o stradanju Vukovara. Scenarij je pisan po njenom dnevniku i zaspisima svjedoćenja promatraća OUN koja su pohranjena u Ujedinjenim nacijama. To vam može potvrditi vaš Jeremić. U sceni kada Sarah zgrožena pogledom na leševe koje su pobili Srbi u Istočnoj Slavoniji, sluša objašnjenje kolege kojega glumi oskarovac Adrian Brody: ..Ovi su još dobro prošli jer Srbi žrtvama oči kopaju… Dakle to nismo snimili mi Hrvati već Židovi koje nam stalno nabijate na nos. Takav je danas rejting onih koji su rat počeli i likovali do 1995. godine, kada se sve okrenulo i kada ste izgubili. Ne ćinite dobro čekajući da opet za dvadeset godina pokušate rješavati neke imaginarne račune. Još da Vam kažem da mi nemamo nikakvih pretenzija niti političkih namjera prema Vojvodini. Imamo naših problema i to unutarnjih kao i ostala Europa koje smo već članovi. Tu su nam protivnici zajednički i to vrlo opaki. Lihvarsko kamatarske Bastilje koje sačinjavaju bankarski imperiji. Nisam neki da vam dajem savjete ali ipak, nemojte raditi opet iste greške jer onaj tko o drugom loše zbori, dvaput je od njega gori! (Vuk Stefanović Karadžić).

  • Ne vredi Mate, rasprava sa Vama nema smisla. Drzzite se samo onoga ssto mislite da Vama odgovara a izbegavate raspravu o ccinjenicama.
   Ne tvrdim da Vi liccno mrzite ali Vi svakako pripadate vecinskom hrvatskom missljenju o Srbima.Imate na to pravo, ne bi da vas visse ubedjujem.
   Moja poslednja konstatacija nema veze sa hrvatsko-srpskim sukobom, niste me razumeli. Govorio sam o globalnim promenama. Videcemo,mozzda ccak i mi, kako cete u decenijama ispred nas proci sa Italijom,Madjarskom, Slovenijom…pre svega sa Italijom. Mislim na Dalmaciju, Istru, Dubrovnik, Baranju. Davno su Latini rekli: sve dodje i prodje samo mena veccna jeste.

  • Čitam Matu i ne mogu da verujem.Kako to da je bezmalo 4 miliona ljudi na jednoj teritoriji, neko i nekada naučio,natereo,ubedio ili vaspitao,pa da svi govore “isto” i “svi”,u svoju odbranu pričaju istu priču;te pobedili su,te Srbi vešali,pozivaju se na na “film”,koji nisu oni snimili,samo su ga platili,te ubili starca(naravno Srbi) te Martić gazio zastavu(nije Mate upoznat koju zastavi i sa kojim početnim poljem u levom uglu) i tako sve do iznemoglosti do banalnosti do dosade….
   Preti mu Ratko ratom za 20 godina???
   A,zna Mate,da se nije mislilo na rat(nije nužan baš rat),nego na svet,na civilizaciju,na pravo,koje će se možda za 20 god.malo ipak približiti pravdi.Možda će se promeniti odnosi,može biti da će se još neko pitati i može biti da će i nas nešto taj neko pitati, i ne mora to da bude za 20,ali jednom to mora biti,jer ako to ne bude,svet se neće u nestanak sunovratiti zbog Srba i Hrvata,nego samom će sebi,zbog sebe, glavu odrubiti.
   Nikoga vi gopon. Mate niste pobedili,zbog vaših komleksa i kockastog stolnjaka iz krajputaških birtija,kojeg ste izvešali kao zastavu,zbog vaših ratnih truba i “hrvatskog ćistog zraka”…svi smo na kraju izgubili!

 9. Za damu zvanu Georgina koja nas Hrvate drži jazavcima. Mudro je pisao Petar Kočić o Davidu Štrbcu i Jazavcu pred Sudom. Sada smo imali Savu Štrbca i nas Hrvatske Jazavce pred Haaškim sudom. Rezultat znate. Živio mudar Petar Kočić!

  • Eto vidite gospodine Ante,ne nadje se jedan jedini krvat da vas brani i nesto o vama napise i stane u odbranu krvatskog seljaka,nego to uradi jedan Srbin,Petar Kocic!Mada da zna ovo sto mi danas znamo garantujem da bi mu sadrzaj “Jazavca pred sudom” bio potpuno drugaciji!Zivi bili,i dace Bog da budete bolji,jer vam samo On moze pomoci i niko drugi!

 10. Na žalost, da ste ozbiljna država, morali bi u eventualnim susretima ispoštovati legitimno izabranog predsednika susedne države. To, da ste nemački “privezak”, ne možete ni da primetite jer i niste državotvoran narod. No, ZA SADA je delotvorno. Imam utisak da vas, nekako, više vredja kad vas zovu hrvatima nego ustašama. Setimo se samo Glavaša kod one, nebulozne, Panićeve razmene. A i leži vam da ideologiju uzmete za nacionalnost. To što je ona fašistička – bože moj… A što se tiče Vukovara, njega ste srušili vi. Jer, kad se neko zabarikadira u “vodovod”, podrume, silos… i ima direktivu da puca do zadnjeg, da na poziv regularne JNA niko se ne preda, vojska je učinila što je morala. Znači, svesno ste žrtvovali Vukovar. I, s obzirom da ste “viteški” stvarali svoju istoriju, NOŽEM, anatomija vam je verovatno bliska, da ako je, metaforički, Slovenski narod jedan organizam onda ste vi u njemu – slepo crevo.

 11. Završno:
  Zahvaljujem na vašim komentarima na moje komentare. Od gospodina Ratka Dmitrovića razlikujem se po tome što ne mislim kao on da ne vrijedi rasprava s mnom. Meni je donekle vrijedila rasprava s gospodinom Ratkom jer se držim osnovnog pravila istinske demokracije koju je zaćeo Voltaire kazavši: Ja se s vašim stavovima ne slažem, ali uvijek ću se zalagati da Vi imate pravo vaše stavove izreći. Eto u toliko se razlikujem s gospodinom Ratkom. Meni je ovaj moj izlet među vas bio koristan, jer sam kao umjetnik proputovao cijeli svijet od Amerike, Azije, Kine, Japana, Indije, Alaske, Patagonije i td, pa sam slijedom toga upoznao većinu naroda na našoj zemljinoj kugli, ali vi ste ipak jedinstveni. Dragocjeno je iskustvo s vašim kolumnistom g. Dmitrovićem koji je izvrstan novinar, koji lijepo i skladno slaže rečenicu i promiće misli, koji poznaje zanat i na taj naćin predstavlja onu tzv urbanu Srbiju, za razliku od nekih koji uvrijedljivo govore o jazavcima, ili koji bi nekoga posjekli motikama. Ja poštujem svačiju vjeroispovjest i sam bih sebe ponizio da vrijeđam poglavara vaše pravoslavne crkve. Ako je dakle vaš ponajbolji kolumnist i intelektualac g. Ratko mišljenja da nema smisla uopće raspravljati sa mnom, kako li je tek stanje u prosjeku vašega naroda. To samo ukazuje da vas čekaju još mnogi problemi i nedaće. Mi Hrvati jako volimo našu Domovinu Hrvatsku. Nikada se ne bih ismijavao vašem grbu ili vašem barjaku s orlom, a nas mislite da ponižavate kada naš grb zovete stolnjakom. Meni su sveti krajevi naše Hrvatske i to baš oni meni najdraži i najljepši gdje se nalaze Srpski manastiri Krka i Krupa i katolički samostan Visovac. Nema na daleko takovih ljepota po svijetu i zato mi imamo himnu koju je uglazbio Josif Runjanin. On je naša svetinja jer je volio svoju domovinu i u Zagrebu ima ulicu u strogom centru grada. Da ne duljim ovako nego da vas podsjetim da niste vi jedini koji ste napustili Hrvatsku gdje ste živjeli oko 500 godina. Prije vas bili su i drugi silnici kao Mlečani, Turci, Francuzi, Mađari i svi ostali, koji su se malo prevarili kao i vi pa su morali ili htjeli sami otići. A mi smo ostali i ostat ćemo i dalje. Živjeli ste u Hrvatskoj ali srce vam je bilo kako kaže vaša pjesma: tamo daleko, daleko od mora, tamo je selo moje, tamo je Srbija. I sada vam se konačno želja ostvarila-živite zajedno u jednoj državi pa bila to i Srbija. Ovim završavam javljanje po ovom naslovu a možda se ponekad opet malo javim na pokoji tekst gospodina Ratka Dmitrovića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *