Карта за топли дом

Израда социјалних карата биће важан предуслов за утврђивање реалних цена грејања, електричне енергије и гаса. Који су критеријуми за најављени попуст?

После изјаве Зоране Михајловић, министра енергетике, развоја и заштите животне средине, да би до марта следеће године требало да се ураде социјалне карте које ће омогућити повластице за плаћање струје социјално угроженим особама, термин „социјална карта“ почео је да се користи у јавности врло често, а да при том нико са сигурношћу не може да тврди шта тачно то подразумева, те који су то услови које би требало испунити да би се такав документ и израдио. Министарка је, такође, потврдила да до краја ове године неће бити поскупљења струје и гаса, а да ће израда социјалних карата бити важан предуслов за утврђивање реалних цена грејања, електричне енергије и гаса почетком следеће године.

КО ЈЕ СИРОМАШАН? Израда социјалних карата, односно социјалних профила, представљала би увођење нових критеријума за оцену имовинских стања на основу којих би се одређивало ко би требало да прими помоћ и олакшице од државе. На питање ко би у Србији требало да има олакшице, одмах се као одговор намеће – сиромашни слој. Али питање је ко су сиромашни људи у Србији? Према званичним подацима, то су људи који примају социјалну помоћ и породице које примају дечји додатак, за које постоје докази да су сиромашни. За око 300.000 домаћинстава у Србији је познато да немају приход и имовину већу од законима прописаних. Њима би требало додати старачка домаћинства у урбаним и руралним срединама, као и особе које су физички неспособне за рад. Такође, један од највећих проблема су и бројила за утрошак електричне енергије која морају да буду на адреси онога ко остварује право на социјалну помоћ. Нажалост, у већини случајева бројила се не воде на кориснике социјалне помоћи.
Међутим, ако неко троши мање од 500 киловат-часова не значи аутоматски да је сиромашан и да би требало да има повластице. Постоје примери људи који раде прековремено и фактички не стижу да троше струју, а при том имају солидне зараде. Самом непотрошњом електричне енергије остварују попусте, а да не спадају у социјално угрожене групе. С друге стране, има и богатих људи који не плаћају струју, као и оних који струју краду. Ту долазимо до апсурда, јер испада да струју највише троше они који не могу да је плате, а олакшице користе они који нису социјално угрожени.
Средином септембра у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике формирана је Радна група која ће у сарадњи са Министарством енергетике анализирати стање и одређивати критеријуме на основу којих ће се утврдити ко је од грађана подобан за добијање социјалне карте. Увођење социјалних карата не покреће само питање коме би требало дати олакшице, већ и ко ће морати да надокнади разлику између тржишне и повлашћене цене струје.

РАЦИОНАЛНО – ЈЕФТИНИЈЕ До тада као релевантни критеријуми у коришћењу државних повластица за плаћање електричне енергије биће количина потрошње електричне енергије и уредно измиривање рачуна. Дакле, они који буду остваривали рационалну потрошњу електричне енергије до 350 киловат-сати за 30 дана, оствариће право на повластице, тј. попуст од 11,89 одсто. Ако томе додамо пет одсто попуста на редовно плаћање, 35 одсто на социјалу и 15 одсто додатног попуста, укупан попуст износио би 62 одсто. Право на 15 одсто попуста на октобарски рачун за струју остварило је око 1,9 милиона потрошача, док је 918. 876 домаћинстава у истом месецу потрошила до 500 киловат-часова и тако искористила да плате мањи износ јер су рачун платили на време. Попустом који ће се примењивати до најављене израде социјалних карата обухваћено је 1,9 милиона домаћинстава, а према процени Агенције за енергетику рачуни за струју ће, захваљујући попусту, бити мањи за динар по киловат-сату.

2 коментара

  1. glupotinja,kako moze biti razlike medju kupcima,energij je roba,zamlacujemo nesrecu,predlazem da se evidentiraju turisti koji idu na odmor izvan srbije i da njima dupliramo cenu energije,posto imaju viska para

  2. Dolaskom na vlast svi se secamo da nam je Ministarka energetike Dr Zorana Mihajlovic obecala vracanje ukinutih 2 sata popodnevne struje po nizoj tarifi. Na kraju su je ubedili a ona prihvatila da se popust od 5% daje onim potrosacima koji imaju mesecnu potrosnju ispod 500 kilovata. I naravno da je time pogazila dato obecanje a sto je jos gore popust od 5% dobijaju oni koji vec imaju popust po istom osnovu od 11,5 % a to su da se odmah razumemo u 90% slucajeva oni koji tako malu potrosnju struje imaju samo radi toga sto imaju centralno grejanje po 2-3 puta i toplu vodu (nemaju bojlere) po 5-6 puta nizoj ceni od trzisne. Pomenuta doktorka upravo obecava izradu socijalnih karata ali nikako da mi odgovori na dopis poslat jos pre dva meseca da li su ona i njeni partijski drugovi i ostali oko vlasti sa ogromnim plata takodje socijalni slucajevi pa ne mogu da placaju grejanje i toplu vodu po trzisnim cenama nego im to rade oni najsiromasniji koji nemaju cesto puta ni za hleb. Malo je sto smo ih skolovali, zaposlili, zidali smo im stanove, placamo im ogromne plate, otpremnine po nekoliko puta za isti staz a njima je sve to malo. Treba jos jedan podatak znati a to je da samo u Beogradu jeftinija tarifa struje pocinje u ponoc dok u svim ostalim gradovima Srbije ovo ukljucenje se vrsi vec u 22 casa tako da je to jos jedna od mnogih prevara kojima su izlozeni Beogradjani. Uz to Ministarka stalno izjednacava struju i gas i ako se zna da se struja proivodi od domaceg uglja i vodnih resursa a gas se 90% uvozi za ciji uvoz je drzava garantovala zaduzivanje preko budzeta Srbijagas-u od preko milijardu evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *