Чекајући грешку  муслимана

Пише Јово Бајић

Зоран Милошевић  „Идентитет Европе – будућност муслимана у Европској унији“,  „Институт за политичке студије“, Београд 2012.

Још једна упозоравајућа књига о потенцијално за свет опасном сукобу западне цивилизације и ислама

Сукоб западноевропске цивилизације и ислама већ је почео. Али овај за сада тихи рат не води се, као што се то раније очекивало, негде на неутралном терену, рецимо на Балкану или негде на исламским просторима. Тај рат сада тиња у самом срцу Европе, у градским центрима у којима је сконцентрисана сва западноевропска политичка, економска и војна моћ. Муслимани су, дакле, ушли у Европу, створили своје заједнице у којима живе по исламским, шеријатским законима са уверењем да ће тај поредак наметнути европским хришћанским староседеоцима. Само у Бриселу, административном седишту, некој врсти престонице Европске уније, живи 300.000 муслимана који живе начином живота који су донели из своје постојбине.
Истовремено међу Западноевропљанима расте велики отпор према странцима, нарочито муслиманским досељеницима. Може се очекивати да се, кад направе неки „погрешан корак“, не у тако далекој будућности на муслимане излије велики гнев, какав се својевремено у Шпанији изливао на Јевреје и муслимане, у Француској на хугеноте, у Немачкој на Јевреје, у Хрватској на православне Србе и Јевреје.
На ове чињенице, гледано са српског становишта, упозорава књига Зорана Милошевића „Идентитет Европе – будућност муслимана у Европској унији“, која се недавно појавила у издању „Института за политичке студије“ из Београда. Др Зоран Милошевић је универзитетски професор, по ужој специјалности је социолог религије. Већ две деценије, као социолог евроскептик, бави се религиозним и другим политичким процесима, не само на Балкану, него је свој видокруг проширио на Европу, Блиски исток, па и Азију. У жижи његових интересовања је и постсовјетски простор, а нарочито Русија.

[restrictedarea]

Као стручњак, политиколог аналитичар познат је и ван наших простора, нарочито у Русији. Радове објављује у престижним стручним часописима код нас, али и у иностранству. И најновија Милошевићева књига „Идентитет Европе – будућност муслимана у Европској унији“ написана је на основу богате стручне грађе. Наводи око сто библиографских јединица на више светских језика. Милошевићева књига састоји се из три целине, три поглавља: „Европска унија и ислам“, „Империјални напад на Блиски исток“, „Србија, Запад и ислам“. Кроз ова три поглавља Милошевић, ослањајући се на виђења угледних западних научника и политиколога, указује на узроке који су довели до тихог цивилизацијског рата на тлу Европе. То је пре свега, као што наводи италијански геополитичар Карло Тарачано, за свет опасни америчко-британски атлантизам, на којем је рођена идеја о мултикултурализму. Милошевић наводи речи чешког председника Вацлава Клауса: „То је модерно левичарско зло, опасна помодна идеологија. На срећу, у њој се појављују пукотине. Док Европа и западни свет не кажу да је идеологија мултикултурализма била трагична грешка, нећемо се померити никуда даље“. Творци идеологије Новог светског поретка, упозорава Зоран Милошевић, у свом пројекту новог уређења света погрешили су много пута. Једна од тих грешака је и мултикултурализам. Погрешно се веровало, када су капије Европе широм отворене муслиманима да се у њу насељавају, да ће западноевропска друштва, која су на вишем економском и цивилизацијском нивоу, лако сварити, обезличити, претопити муслиманске дошљаке. Не зна се тачан број муслимана у Европској унији. Сматра се да их је 2010. године било 44 милиона и њихов број се стално увећава, тако да се очекује да ће их 2020. бити 52 милиона и чиниће готово девет одсто укупног становништва.
У гетима у западноевропским градовима за њих је створен паралелни систем школства и судства. У муслиманским школама у Немачкој, млади муслимани рођени у овој земљи уче да је најважнији задатак сваког муслимана умрети за Алаха. Најрадикалније исламистичке групе одбијају разговор о било каквом облику парламентаризма, стављајући шеријат изнад свега. Настојања муслимана да свој живот у земљама Европске уније ускладе са муслиманским правом, како подсећа Милошевић, већ су уродила плодом. У многим земљама Европске уније, поред официјелног државног европског правног сисетема, постоји шеријатско судство. Упоредо са јачањем ислама, у Европској унији јача и отпор према овој религији која пушта корене на европском континенту. Тако Зоран Милошевић наводи речи врло угледног женевског адвоката Марка Бона: „Исламофобија не само да представља право свакога од нас, него и обавезу“..
Земље Европске уније, указује Милошевић, за сада су још у стању збуњености пред бујањем ислама не само у њиховом дворишту, него и њиховој кући, и за сада немају одговор на изазове које им ислам поставља. У најширим слојевима староседелачког становништва земаља Европске уније, што наводи аутор позивајући се на нека истраживања, шири се исламофобија. Тако је Центар за прогнозирање Салцбуршког универзитета обавио нека истраживања о односу домородачког становништва и исламских досељеника, где 53 одсто Аустријанаца сматра да ће доћи до сукоба са досељеницима, а 45 одсто анкетираних је уверено да ће сукоб започети хришћани и муслимани.
Милошевићева књига посебно је корисна за српске политичаре и интелектуалце који су самим својим положајем предодређени да се загледају у будућност и да покушају да се одреде према догађајима који ће неминовно наступити.

[/restrictedarea]

4 коментара

  1. небитан

    глупости једне надобудне политике… Ко се сећа грађанског рата у Либану… Зар Брисел и Берлин мисле да су бољи од Бејрута ???

  2. Nikola Sarkozi rece:islamizacija Evrope je neizbezna!!! Angela Merkel:multietnicko drustvo u Njemackoj je propalo,jer se Turci nece da integrisu!Veliki gradovi u Evropi vec su pod islamskom kontrolom,gde su vecina.U Francuskoj imate oko 700 islamskih enklava/zona,gde ni policija ne smije da zaviri,bukvalno,drzave u drzavi.Imam u komjuteru listu tih kvartova,izvestaj francuske vlade,a u drugim drzavama EU takodje isti problem.Na Zapadu svi cute o ovom problemu,jer se boje da im Arapi ne zavrnu slavine nafte.Na internetu se odavno vec vodi svjetski trat ..na jednoj strani islamisti,a na drugoj ostali,koji ce uskoro sa interneta preci u stvarnost.Strucnjaci predvidjaju,da ce taj rat civilizacija biti najkrvaviji rat u istoriji covecanstva.Mnogi ne znaju da za islamiste postoji samo Alah i niko vise i da nepriznaju nikoga,ni jednu religiju i otuda po svetu ratovi,gde god se islam dodiruje sa drugom civilizacijom.Poznato je da je na Kosovu Haradinaj ubio 17 Hrvata,samo zato jer su bili Hrvati.Alija je u Bosni pokusao da sprovede islam onako kako mu Kuran kaze i to je opisao odlicno u “Islamskoj deklaraciji.”Sreca pa su se Srbi u Bosni odlicno borili i sprecili da od Bosne naprave islamsku djamahiriju.Nazalost,to im je uspelo na Kosovu,gde su buldozerima iskopavani temelji crkava,koje su porusene u martovskim nemirima.Nazalost,Srbi jos uvijek spavaju i zive u iluzijama o Bratstvu i jedinstvu,a to ni kod islamista,a ni kod hrvata ne postoji.Vreme je da se konacno probude i da podju konacno da brane svoje zivote i drzavu,dok ne bude za to kasno.

  3. sto se mi sekiramo kada nam to nije nepoznato,predlazem da briselu posaljemo zukorlica,da im zada podmukli pleksus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *