Биће тога још

Пише Ратко Дмитровић

Ослобађајућа пресуда за Готовину, Маркача и „Олују“ само је један у низу великих српских пораза којима се не назире крај, јер се не види ни могућа промена српске политике од које сви имају значајну корист,  а само Србија и Срби велику штету

Нема ту ни изненађења, ни основа за шокираност. Ко је заиста веровао да ће Америка дозволити да се „Олуја“ квалификује као злочиначки подухват? Није та акција осмишљена у хрватским, већ у главама америчких активних и пензионисаних генерала. Историја не памти ни једну једину победу нечега што би могло да се назове хрватска војска. Највеће „победе“ те солдатеске везују се за оргијања над српским цивилима у Другом светском рату. Не славе Хрвати „Олују“ само зато што је победничка и што је протерала Србе, већ стога што је то једина војна назови победа Хрвата у њиховој повијести. Кажем назови победа јер ту правог сукоба, српског отпора, није ни било.

ОВИ НИШТА НЕ СХВАТАЈУ Прве ударе у „Олуји“, пре покретања хрватских снага, извели су амерички авиони, уништавајући центре везе Војске Републике Српске Крајине на Пљешивици и Ђелавцу. Већ у првом налету „Олује“ исти авиони ракетирали су и онеспособили српску противавионску батерију код Книна. Непосредно пред „Олују“ цео план још једном су претресли генерал Готовина и заменик шефа ЦИА Џорџ Танет. Седели су у малој америчко-хрватској војној бази, у Шепуринама код Задра, над топографским картама и снимцима америчких беспилотних летелица које су од марта 1995. године шпартале небом изнад Крајине. Америчко-хрватска команда имала је савршено јасну слику позиција, бројног стања, оружаних потенцијала Војске РСК. Знали су колико у којем селу има крава и паса авлијанера.
Али, све је ово познато и не вреди трошити речи. Срби су ратове изгубили пре него што је планула прва пушка; оног дана када је директору најмоћније америчке и светске агенције за лобирање и политички маркетинг, „Радер и Фин“, Џону Харфу, у Београду речено да Србија није заинтересована за њихове услуге. Харф је запањен из Председништва Србије изашао у Пионирски парк, заједно са Вореном Цимерманом, тада америчким амбасадором у Југославији, дуго стајао у неверици и онда рекао: „Ови ништа не схватају. Идемо у Загреб“. Туђман им је већ после десет минута разговора обећао тражених 25 милиона долара и од тог дана крећу велике невоље и несреће Срба и Србије, муке чије окончање још не видимо. До тог дана Туђман је у америчким медијима био неофашиста, шовиниста, антисемита. Кратко после тога појављује се први текст у америчкој штампи у којем је хрватски председник представљен као борац против српског комунизма, национализма и хегемоније; вођа отпора стварању „велике Србије“. И ово је мање-више познато, бар нама који верујемо да се ниједна глобална слика не може сагледати без историјског понирања, уважавања свих елемената приче. У овом случају крваве и болне српске приче. Али, шта вреди што нам је познато.
Уз све остале мане, а много их је, српска политика има једну која је чини инфериорном у судару са другима; српски политичари (редом, без изузетка) за себе верују да су најпаметнији на свету, да све знају, да су политички генијалци, способнији од Милоша Обреновића, Бизмарка, Петра Великог, Де Гола, Аденауера, Черчила… Уместо да се окруже паметнијима и образованијима од њих самих, српски политичари, посебно када се дочепају власти, увуку у кабинете, на места саветника, пријатеље и кумове чија је обавеза да се свакога дана, по неколико пута, диве генијалним изјавама, интервјуима, уопште потезима својих шефова. Да им милују сујету. Резултат је ово што живимо. То увек заврши лоше по народ.

[restrictedarea]

НАГРАЂЕНИ ЗА ПРОТЕРИВАЊЕ Ни Милошевић, ни они после њега нису схватали – а и како би кад у близини није било никога да им каже – колико је малим народима у садашњој констелацији света и овога што зовемо међународна заједница важно лобирање. Не оно какво су нам „подарили“ Тадић и његови генијалци, већ истинско, делотворно, са провереним агенцијама и људима, скупо, милионско. Учинак је немерљив. Ено вам за пример: Шиптари и њихово лобирање по Америци, муслимани на почетку рата и касније на случају Сребреница, Хрвати са пројектом етничког чишћења Срба.
Споменути Џон Харф је пре шест година без увијања, знајући са ким има посла, да му то неће нашкодити, изјавио да су сви антисрпски циљеви остварени. Остало нам је, казао је, још само независно Косово, али без бриге и то ћемо завршити. И завршили су.
Годинама, где ме пусте да пишем или да говорим, отварам тему дефиниције рата вођеног на рушевинама Титове државе. Држим да је то кључно за актуелну и будућу позицију Србије и Срба на Балкану и у Европи. Готово све што нам се догађа од Дејтонског споразума до данас последица је ћутања Београда о разлозима избијања рата. Ниједна постоктобарска Србија; Ђинђићева, Коштуничина, Тадићева, није смогла снаге да изађе пред своју и европску јавност са тезом (чињенично чвршћом од армираног бетона) да је тај рат био грађански, да Милошевић није разбио Југославију већ су то урадиле Хрватска и Словенија, да су оружани сукоби почели нападима паравојних снага на касарне ЈНА, да Шиптари оружјем покушавају да распарчају Србију.
Пуних дванаест година траје у Србији то неразумно, нелогично, умоболно ћутање. Хрватска и њени лобисти у Београду (неколико медија, интелектуалаца и новинара) своју тезу о прогону Хрвата из Србије граде на случају хрватске породице Барбалић, из Земуна, коју је општинска власт избацила из стана. На крају су, наводно, тај стан добили назад. Хвала богу. О Барбалићима су у Хрватској и Србији направљене специјалне ТВ емисије, написано мноштво репортажа, обављени интервјуи. Истовремено, ниједна влада у Београду никада, у разговорима са хрватском страном и представницима међународне заједнице, ниједном речју није споменула 35.000 отетих српских станова у Хрватској. У ствари, Тадић је тај проблем отписао, поклонио Јосиповићу оно што није његово. Србија је у својим рукама имала доказне материјале против Хрватске који су ту државу могли да прибију уза зид као плакат, да је зауставе на путу у ЕУ све док Србима не врати отето, плати уништено, док не казни своје злочинце. Ништа од тих доказа није изнето на сунце, није активирано. Из разлога које моја памет не може да докучи, службени Београд пуних дванаест година штити Хрватску, награђујући тако протеривање и убијање сопственог народа. Службени Београд 12 година у Бриселу, пред америчким, британским, немачким амбасадорима, министрима иностраних послова, функционерима најнижег ранга тих земаља, није изговорио једну реч критике на рачун понашања Хрватске.

ПЕРФОРМАНСИ НАМЕЊЕНИ НЕПРИЈАТЕЉИМА Београд више уважава Наташу Кандић, Соњу Бисерко и остале прошиптарске и прохрватске активисте него било ког српског интелектуалца, научника, новинара који макар и повремено показује жељу да отвара националне теме, који проблематизује актуелне односе Србије и Хрватске.
У Београду постоји „невладина организација“ која се зове „Жене у црном“. Знам да ће многи од вас рећи: „минорна организација“, и то ће бити само још један у низу доказа српске наивности, непознавања глобалних процеса, лобирања, посредних политичких утицаја. Не постоје „Жене у црном“ да би преобратиле Београђане, Србе. Њихови перформанси у центру главног града Србије намењени су српским непријатељима. Ево најновијег и врло актуелног примера; само неколико дана уочи изрицања коначне пресуде Готовини и Маркачу „Жене“ су изашле на централни београдски трг и позвале Србију да призна „агресију на Хрватску“, а Николића да се извини Хрватима. Случајно баш то и случајно баш тада? Можда ми нећете веровати, али њихово окупљање и изнети захтеви објављени су у Хрватској као главна вест на већини тамошњих портала, електронских медија уопште, а сутрадан у дневној штампи, као доказ да и Србија прећутно признаје агресију на Хрватску. А и какав би другачији закључак нормалан човек могао да изведе у ситуацији кад Београд пред оваквим работама ћути погнуте главе. „Жене у црном“ нема ниједна друга држава у Европи.
Америка је спречила да „Олуја“ буде злочиначки подухват али се та држава не би противила одређеној казни за Готовину. То би прошло да је Србија другачија, да има ону памет коју нема. Службени Загреб је у рушење пресуде за „Олују“ по сопственом признању инвестирао 35 милиона евра. Београд је до сада, за ових 12 година „демократије“ у лобирање уложио 350 хиљада долара. Али зато нема иоле утицајног „демократе“ у Србији који није сврнуо бар милион евра у свој џеп. Неки и преко 100 милиона. Заболе њих и за Србију и за Хаг.
О Хашком трибуналу у Београду, међу Србима уопште, разглабаће се још неколико дана, а онда ће нас запљуснути нека нова афера која ће ту болну причу гурнути у ону мрачну просторију у којој станују српски порази. До новог пораза.

[/restrictedarea]

31 коментара

 1. autor teksta ima pravo. zato valja napasti amerikance i objaviti rat OUN i Americi u vašoj slavnoj ratničkoj i pobedničkoj tradiciji.

  • Бенјамин Кајзер

   “antun23/11/2012 у 08:45
   autor teksta ima pravo. zato valja napasti amerikance i objaviti rat OUN i Americi u vašoj slavnoj ratničkoj i pobedničkoj tradiciji.”

   Аутор текста има право јер износи голе чињенице о монструозним размерама велеиздаје која влада у Србији. Где си ти видео у тексту да “објављује рат” било коме а тврдиш да су то ни мање ни више него OUN и Америка? Што се тиче српске ратничке традиције ви Хрвати са веома дугачком историјском традицијом аустроугарских коњушара који нисте могли ни да сањате да ће те се икада извући из гована и смрада штајерских штала Хабсбурга. исто као и Словенци данас имате “своје” границе “лијепе ваше” у милиметар тачно на оним местима где је српски војник и српска нога стала у гоњењу аустроугара у Првом светском рату. И ви и Словенци. Мођете САМО СРБИМА И СРПСКОЈ ГЛУПОСТИ ДА ЗАХВАЛИТЕ ШТО ДАНАС ИАТЕ СВОЈЕ ГРАНИЦЕ И СВОЈЕ ДРЖАВЕ !!
   ТО СУ ЧИЊЕНИЦЕ КОЈЕ СТОЈЕ ЧВРСТО И НЕОБОРИВО У ИСТОРИЈИ ЦЕЛОГ СВЕТА
   И ТО ЈЕ ОНО ШТО ТЕБЕ НЕРВИРА И КАО И СВЕ ОСТАЛЕ УСТАШОИДЕ И ПОДСТАКЛО ТЕ ДА НАПИШЕШ ЈЕДАН ОВАКАВ ЈАДАН КОМПЛЕКСАШКИ УСТАШКО НАЦИСТИЛКИ КОМЕНТАР .

 2. U pravu ste gosn. Ratko, svaka vam je ko iz Jevandjelja!

 3. E moj Ratko tko gubi ima pravo da se ljuti. Valjalo bi da ste bili malo pametbiji pa se ne kačili sa Hrvatima. Jedino što vam sada preostaje je pokušati po kosovskom receptu poraz pretvoriti u pobjedu.
  A što se tiče toga da Hrvati nisu nikada imali nikakvu vojnu pobjedu evo jedna od prvih i gdje smo Srbe spasili.
  Sve ovo štu pišeš su izmišljotine i konstrukcije što znam iz prve ruke kao visoki časnik HV u tim operacijama.

  “Opet, Simeon posla drugu vojsku protiv kneza Zaharije, pod Knenonom i Emnekonom i Ecboklijom i također, zajedno s njima Časlava. Tad se Zaharije uplaši te pobjegne u Hrvatsku, a Bugari su poslali poruku županima da oni treba da dođu k njima i da prime Časlava za svog arhonta (kneza) obećanjem su ih prevarili i odveli čak do prvog sela, odmah svezali i ušli u Srbiju, i uzeli sa sobom sveukupan narod i stare i mlade, i odveli su ih u Bugarsku, a samo neki su pobjegli i otišli u Hrvatsku i zemlja ostade pusta. Zatim, u to vrijeme ti isti Bugari pod Algoboturom uđoše u Hrvatsku ratovati i tamo su oni svi bili pobijeni od Hrvata. Sedam godina kasnije Časlav je pobegao od Bugara s još četvoricom i ušli su u Srbiju iz Preslava i našli su u zemlji ne više nego samo 50 ljudi, bez žena ili djece, koji su preživljavali lovom. S ovima on je zaposjeo zemlju i poslao poruku caru Bizantinaca, tražeći njegovu pomoć i potporu i obećavajući da će mu služiti, i biti poslušan njegovim zapovijedima kao što su bili i arhonti (kneževi) prije njega. I otada unaprijed, car Bizantinaca neprekidno mu je činio dobročinstva, tako da su Srbi živeći u Hrvatskoj i Bugarskoj i drugim zemljama koje je Simeon rastjerao pridružili se njemu kad su čuli za sve ovo. Još više mnogi su pobegli iz Bugarske i ušli u Carigrad i njih je car Bizantinaca obukao i opremio i poslao Časlavu. I, od bogatih darova cara Bizantinaca on je sredio i naselio zemlju pa je, kao i prije, ostao podložan i poslušan caru Bizantinaca, pa je suradnjom i mnogim dobročinstvima cara ujedinio tu zemlju, i u njoj učvrstio svoju vladavinu.

  Pozdrav i kako vidiš bežanija vam je odavno u krvi.

  • Vidiš Karlo SRPSKOJ naivnosti nikad kraja.To štosmo naseli 1918 kada ste bežali kao okupatori zajedno sa AUSTROUGARSKOM vojskom a posle toga vas prihvatili kao bratski narod u kraljevinu SHS e toje kobna greška i najveća od postojanja Srba.Neverovatna je glupost SRBA da prihvate Tita i njegov dolazak iz Zagreba u Beograd da digne pobunu. Vi kao časnik znate zašto je došao u Beograd i nemoram davam objašnjavam.I ti SRBI koji su verovali u brastvo su sa golobradom omladinom iz SRBIJE probili Sremski front i jurili Nemce i Ustaše sve do Trsta i tako opet oduzeli Istru od Italijana i predali braći Hrvatima Zaboravili su Srbi i NDH i Jasenovac koji nikada nije procesuiran a sam otac nacije Tuđman kaže daje oko 70 000 ubijeno u Jasenovcu.Srpskoj gluposti nikada kraja.Setite se dolaska Ustaša u Bosnu ili Hrkaća u Beogradu ili ubistva Rolovića.Sve tosmo mi poništavali i prihvatćali vas kao braću.Nama Tito hrvat nije smetao a daje bio Srbin nebi doživeo te godine.Hvala vam hrvati štoste nam otvorili oči baš smo bili SLEPI zadnjih 100 godina,neverovatno.Ali ništa nije gotovo.Vaša podmuklost i perfidnost je svaćena i što dale od nas a i mi od vas.

   12
   1
  • Nemaš ti druze blage veze,pises gluposti jer si preko hrvatskih bajki indoktriniran.hrvati i sila…jedino kad je trebalo civile klati.dobro je Dučić vas poznavao,zato vam je i posvetio pesmu_sinu tisućljetnje kulture.ako je nisi pročitao,ima na netu pa pročitaj, samo ostani miran i staložen kad se prepoznaš…bok stari

 4. И ОВИ НИШТА НЕ СХВАТАЈУ. Да народ не са пиштаљком и шерпом револтом када схвати све преваре и крађе како материјалне исто
  тако и духовно,национално понижење створиће ваљак,не БУЛДОЖЕР
  да их поравна јер су сви били из истог КУМРОВСКОГ ИЛИ БУДИМ-ПЕШТАНСКОГ КУРСА. Сти курсисти рушили су достјасво Срба.
  ЏОНИ ХАРФУ је био у праву да у Србији ништа несхватају али то
  схватање морало се платити ДОЛАРОМ који БУШИ пролаз од истине до
  лажи и обрнуто.Печат са својим тимом покушава изнети истину која
  тешко код Срба налази разумевање јер смо ЖИВЕЛИ У ЛАЖИМА.

 5. Samo u Beogradu živi više Hrvata nego što je ostalo Srba u Hrvatskoj. Za svo ovo vreme nijednom nije falila dlaka s’ glave. Usamljeni i bez odjeka su u Srbiji ostali pojedinačni pozivi na retorziju, koja ima utemeljenje u međunarodnom pravu. Milošević je u korenu sasecao bilo kakvu ideju o osveti i do zadnjeg trenutka ostao je privržen komunističkoj utopiji o bratstvu i jedinstvu, koja se primila samo kod Srba, dok su Hrv. rukovodstva otvoreno ili prikriveno sprovodila ideologiju krvi i tla. Bg Hrvati osećaju se toliko sigurno da bez ikakvog straha predvode brojne antisrpske NVO. Bili su u prvim redovima petokolonaškog prevrata directed by CIA,MI-6 & BND. Nakon toga, u okupiranoj Srbiji, infiltrirali su se u sve drž. institucije odakle su prokrčili put hrv. tajkunima da pokupuju velike srpske privredne komplekse koji su namerno dovođeni do stečaja da bi mogli da ih kupe za šaku eura.Hrvati drže srpke tabloide, TV stanice, izdavačke kuće, svoim trgovinskim lancima premrežili su celu Srbiju. Njihovi drekavci pune arene i hale i odnose iz Srbije džakove para dok u isto vreme pacijenti oboleli od kancera čekaju na zračenja po godinu dana jer u budžetima nema sredstava za nabavku novih akceleratora,skenera,čak ni lekova.Ako Srbija ikada uđe u tamnicu zvanu Velikonemačka unija Srbi će u njoj biti nedodirljiva kasta, čija uloga će biti samo u tome da Hrvati mogu zadovoljno da kažu: “Jes’ da smo opet nem. konjušari al’ smo bolji od Srba, koji su tek magarci.

 6. Strašno je da hrvati ne znaju šta je sram. Iživljavanje nad bespomoćnima /žene,deca,starci/ je najveći kukavičluk i najteži zločin na koji su oni čak i ponosni. Neobjašnjivo za normalne ljude. A to su činili i četrdesetih i devedesetih u prošlom stoleću. I apsolutno je tačno da nikada ne bi ušli u Krajinu da nije bilo američke logistike. I ove presude to samo potvrdjuju. Narod koji ima problematičnu istoriju i nema heroje, mora biti frustriran zbog onih koji to imaju.

  • Kako nemamo heroje pa vidje li ti nekidan one stotine tisuća Hrvata kako dočekuju svoje heroje. A što se tiče zločina i zločinaca obrati se u haški sud tamo možeš dobiti sve relevantne podatke o tim spodobama. Imena, prezimena, nacionalnost, osude, zlodjela i sve ostalo o tim osuđenim i dokazanim ratnim zločincima.
   Što se tiče junačke krajine, kao visoki hrvatski časnik osobno sam se uvjerio u to junaštvo. Nisi ih autom mogao stići u bežaniji.

 7. Americke “formalno privatne” agencije za propangandu,
  vojni savjetnici, ekonomski savjetnici itd.itd. cvrsto su povezani sa CIA om FBA i samim vrhom americke politike. Oni svoje “usluge” NE PRODAJU onima protiv kojih je okrenuta cjelokupna americka politika,stvarno oni su dio tima sveukupne americke politike. Stoga mislim da Milosevic nije imao niti priliku da donese “pogresnu odluku”da se odrekne usluga istih. Odnos prema HRVATIMA u Beogradu i Srbiji, nije rezultat “komunisticke manije bratstva i jedinstva” vec stav jednog VELIKOG DRZAVNIKA, i tvrdim ISPRAVAN STAV. Sto se tice odnosa istih prema drzavi SRBIJI, odnosno njihovom antidrzavnom djelovanju u sastavu NVO i slic. takve pojave bi se trebale suzbiti ne zato sto ih rade HRVATI, nego zato sto ih rade GRADJANI SRBIJE( bez obzira na nacionalnost), protiv svoje DRZAVE.

 8. Otkako se zna za ono što se “hrvatima” zove, svako zna da je “ono” uvijek imalo naviku da prisvaja što je tudje.
  “Ono” je uvijek bilo sluga; kao svog kralja su krunisali madjarskog kralja Kolmana, a zatim proglasili za svog cara austrijskog cara Ferdinanda. A tek kakvi su bili vojnici, to je tek vic. Recimo Madjarska i Poljska su katoličke zemlje ali njihovu istorijske vojne bitke niko ne može osporiti, dok “ono” pojma nije imalo šta je puška, a kamoli vojnik biti. Ustvari genetski što im danas liči na čovjeka su im Srbi iz Hercegovine, Dalmacije i Like koji su nasilno pokatoličeni i danas se izjašnjavaju kao “ono”.
  Lideri od “ono” u karakazanu zvanom BiH su čistokrvni nasilno pokatoličeni Srbi, a to su Dragan Čović i Božo Ljubić. I Čovići i Ljubići su slavili Petrovdan. A Dragan Čović se sve do 1992. potpisivao isključivo srpskom ćirilicom.
  A “ono” je najbolje opisao satrap Adolf Hitler čiju su vojsku 1941. dočekali sa cvijećem i baklavama, pa je pomenuti satrap za “ono” rekao sljedeće:
  “HRVATI SU LJUDSKI IZMET”!

  • Sarajevo je toliko srpsko da ste ga 4 godine opsjedali sa okolnih brda i opet ga niste osvojili.
   A što se tiče vas Srba u Bosni evo ovako je to bilo.

   Bosanski mitropolita (pravoslavni biskup) spominje se prvi put 1532. godine, a prva pravoslavna crkva u Sarajevu vjerojatno je sagradjena tek sredinom 16. stoljeca.
   Premda ima mnogo zabiljezenih slucajeva preobracanja katolika na pravoslavlje u Bosni 16. i 17. stoljeca, jasno je da se to sirenje Pravoslavne crkve ne moze pripisati samo tim preobracanjima. U krajevima u kojima je pravoslavlje polucilo najvece uspjehe, posebno na sjeveru Bosne, u tom se razdoblju nastanilo mnogo doseljenika iz pravoslavnih zemalja. Ocito je posrijedi bila otomanska politika da naseli podrucja koja su bila opustjela, bilo zbog rata ili kuge. Vec u prvim defterima pojavljuju se skupine krscanskih cobana, koji se deklariraju kao Vlasi sto su se naselili u opustosenim krajevima istocne Hercegovine. U defterima iz sedamdesetih i osamdesetih godina 15. stoljeca moze se razabrati da se Vlasi sire po srednjoj Bosni, u krajevima oko Visokog i Maglaja. Negdje odmah iza 1476. godine, na primjer, oko 800 vlaskih porodicai naselilo se u kraju oko Maglaja, zajedno sa dvojicom pravoslavnih svecenika. U iducih pedesetak godina nastavio je rasti broj Vlaha u srednjoj i sjeveroistocnoj Bosni, a poceli su se doseljavati i u sjeverozapadnu Bosnu. U ratovima na pocetku 16. stoljeca opustjelo je jos vise krajeva u sjevernoj Bosni jer su katolici bjezali na habsburski teritorij. Buduci da je Osmanlijama bilo vazno da ne ostave prazan prostor blizu vojne granice, uslijedio je jos jedan velik priljev vlaskih doseljenika iz Hercegovine i Srbije. Za cijelog 17. stoljeca bilo je jos doseljavanja na to podrucje, jer su ne samo rat nego i kuga ostavljali za sobom demogratske praznine koje je trebalo popuniti.

   Vec 1530. godine, kad je habsburski sluzbenik Benedikt Kuripesic putovao kroz Bosnu, izvijestio je da u toj zemlji zive tri naroda. Jedan su Turci, koji “krajnje despotski” vladaju krscanima. Drugi su “stari Bosanci, koji su rimokatolicke vjere”. A treci su “pravoslavci koji sebe nazivaju Vlasima… Doselili su se iz Smedereva i Beograda”.”

   Taj je vlaski element bio toliko vazan u nastanku bosanskog pravoslavnog naroda da se jos i nakon tri stoljeca izraz “Vlah” upotrebljavao u Bosni u znacenju “pripadnik Pravoslavne crkve”. Dakako da su u tom procesu naseljavanja sudjelovali i Srbi i Hercegovci koji nisu bili Vlasi. Ipak, jasno je da su Vlasi, kao posebna etnicka i kulturna skupina, tu odigrali vaznu ulogu.

   Vlasi su potpuno odgovarali ciljevima otomanske vlasti, ne samo zato sto su bili pokretni (tipicne su im poslovne djelatnosti bile stocarstvo, uzgoj konja i organizovanje prijevoza robe za trgovce), nego i zato sto su imali izrazitu vojnicku tradiciju. Odobrene su im posebne povlastice kako bi ih naveli da se nasele uz otomansko-habsbursku granicu – smanjen je porez na ovce za one koji zive u pogranicnom podrucju, a njihovim su glavarima dodijeljeni veliki timari. Iako nisu primali vojnu placu, imali su pravo nositi oruzje i od njih se ocekivalo da obavljaju vojnu funkciju; umjesto place, dopusteno im je pljackanje neprijateljskog teritorija. Poznati pod nazivom “martolozi” ili “vojnuci”, postali su najopasniji element u otomanskoj vojnoj masineriji.

   Istovremeno su Vlahe i Srbe koji su pobjegli na sjever pred otomanskom najezdom u 15. stoljecu i koji su njegovali slicnu vojnicku tradiciju, Habsburgovci poceli koristiti s druge strane te nestalne i promjenljive granice. Pridruzili su im se i neki Vlasi iz unutrasnjosti Bosne. Tri razloga koje navodi Benedikt Kuripesic za opustjelost Bosne na pocetku 16. stoljeca bijahu kuga, devsirma i bjezanje vlaskih martologa preko granice.
   I onada dođe Vuk Karadžić pa vas po sistemu pravoslavac=Srbin sve konvertira u Srbe. I to je to i tako nako 5 stoljeća opet sa brda lupate po Sarajevu.

 9. Časopis “PECAT” prevazilazi svoj slobodarski duh i daje prostora virusima poput Karla da zagade ovaj medijski prostor i čestitost!

 10. Da,da “bice toga jos …” Sada je to vec sasvim jasno da ce biti toga jos… ” Nasi politicari ” nikako za milu majku nisu shvatali krajem 80-ih i pocetkom 90-ih sta se stvarno desava i kakva pomeranja nastaju u svetu… ” Hladni rat je zavrsen tako sto je SSSR potpuno bankrotirao , a Amerika se zaduzila do guse…, a Evropa i Japan ekonomski uznapredovali. Onda je doslo do “rusenja berlinskog zida ” i do urusavanja celog istocnog bloka. Usledio je i sastanak americkog i sovjetskog predsednika u djenovskom zalivu…To je bio sastanak koji je zapravo bio revizija Jalte. Tamo je odluceno da prakticno sve drzave koje su bile u istocnom bloku prelaze u “zapadnu zonu uticaja ” .Istocna Nemacka, Poljska, Ceska, Slovacka , Rumunija ,Bugarska ,Moldavija, pa cak i Ukrajina i naravno i u svemu tome i Jugoslavija ( bez obzira sto je “nesvrstana ” ). Tadasnja Jugoslavija je bila “najzapadnija ” od svih komunistickih zemalja … Tadasnje rukovodstvo u Jugoslaviji je trebalo “onako nonsalantno ” da okrene kormilo prema zapadu… i to se i ocekivalo i to se i sugerisalo… Ali… trebali su stari komunisti da sidju sa vlasti…i da se potegne i pitanje ko je poubijao tolike ljude “posle oslobodjenja ” i u ime revolucije i komunizma…! ? I onda je usledila ona kobna recenica : ” Radije cemo jesti korijenje nego da pristanemo na ucene sa zapada ” ( izgovorio ju je Kostic tadasnji predsednik ). Sa aspekta savremenog menadzmenta mi smo tada imali takozvano “gerijatrijsko rukovodstvo ” ( pojava kada se na celu kompanije nalazi grupa ostarelih rukovodioca koji uporno rukovode firmom na nacin koji je davao rezultate pre 20 ili 30 godina ali su se u medjuvremenu dogodile vrlo velike promene koje oni jednostavno ne shvataju i uopste i nemogu vise da ih prate …! ? ) Amerikanci su to prokomentarisali sa recima : ” Ovi nista ne shvataju …idemo u Zagreb ” kasnije je dosao i DZems Bejker i prilikom odlaska kratko rekao ; ” Diletanti “! Lorens Iglberger je rekao : ” Problem of the leadership ” ( problem vodjstva ). Ako se dobro secam nama su nudjeni i mnogi privredno-ekonomski programi sa zapada … proizvodnja borbenih aviona F-20 (jeftiniji model za nas i treca trzista ) proizvodnja helikoptera “Bell” auto-put(koncesija sa “SHell’-om ) brze pruge i jos toga a nasi politicari su to sve odbijali …( ! ? ) Slovenci i hrvati su na vreme dobijali signale i objasnjenja od Vatikana, Nemacke itd sta treba da rade i kako da se postave i oni su se okrenuli prema zapadu i zapad je poceo da podrzava njih i na kraju je doslo do rata i do toga da se svi okrenu protiv nas…a mi smo na celu drzave imali ” crvenu gerijatriju ” . Potom se nesto kasnije pojavljuje i ” MALTESKI MEMORANDUM ” gde se tu izmedju Amerike i Rusije pravi i “aneks ugovora ” (taj dokument ima veliki znacaj za nas i predstavlja veliku opasnost a mogao bi imati i nesagledive posledice ako se ne snadjemo kako treba ! ? ) Dakle, mi nismo velesila ( i nijedna drzava bivse YU )nego obicna evropska drzava srednje velicine ( sa devastiranom privredom i ekonomijom ) .Mi nemamo atomsku bombu. Imamo velike dugove i povremeno smo na ivici bankrota … Sta mi zapravo hocemo i sta mi to zapravo “pokusavamo “…! ? Mi se vec 20 godina nalazimo u zapadnoj zoni i nikako da se uklopimo , a jos se u zadnje vreme i “okrecemo prema rusima “…Ako se pogleda u istoriju kada god smo se okretali prema rusima nije bilo dobro zato jer smo ili odmah ili nesto kasnije “dobijali packe ” sa zapada , a i “hladne tuseve ” a i vrlo podmukle i krvave udarce sto direktno sto indirektno…! ? Od rusa vrlo cesto nismo dobijali nista …ili jedva nesto… znali su da nas “Ostave na cedilu ” u odsutnom trenutku … Znali su i da nam okrenu ledja i da nas ignorisu… Cesto su nasi celnici imali i prevelika ocekivanja i obracali se rusima i u vrlo pogresnim momentima kada to rusima nikako nije ni odgovaralo itd . Oni pre svega gledaju svoj i samo svoj interes ! Mi ovde smo cesto trpeli i teske i vrlo krvave udarce sa zapada zato sto nas oni ” vide kao male ruse ” a od Rusije nismo dobili nista ili gotovo nista ( jedno je ono sta misli ruski narod i ruska pravoslavna crkva , a nesto sasvim drugo je zvanicna politika Moskve ! ). Amerika je u velikoj krizi i u ogromnom dugu ima ogromnu glad za sirovinama i svim resursima. Bas zato je i vrlo opasna ! Isto tako i Britanija i Nemacka i Francuska itd . Donedavno imali smo marionetsku i izdajnicku vladu koja je bila bukvalno “na daljinskom upravljacu ” sa zapada … Sada imamo neku vladu koja nije bas na daljinskom upravljacu ali je “vrlo servilna i kooperativna ” prema zapadu ali se priblizava i Rusiji ( kontakti Nikolic- Putin , Dacic je nesto isao tamo ” na konsultacije ” , a i Vucic je tamo potpisivao neki vojni sporazum…) . Mozemo mi sa Rusijom da imamo normalne medju-drzavne odnose i da imamo normalne trgovinske odnose i da koristimo i ekskluzivne carinske olaksice ali kada pocnemo i politicki i vojno da se priblizavamo Rusiji vrlo brzo cemo da “dobijemo i hladan tush ” a ” bice toga jos ” ! ? Nikako ne treba zaboraviti i ” Spajksmanovu doktrinu ” ! ! ! Ona se tice svih na Balkanu a posebno nas ! Moj licni stav je da Srbija treba da bude neutralna drzava kao Svajcarska i da gleda sebe i samo svoj interes ! Medjunarodna situacija nalaze da po principu spojenih sudova mi budemo u sastavu zapada . Mozemo da budemo u “partnerstvu za mir ” ali ne i u NATO savezu. Treba da razvijamo privredu i ekonomiju i da jacamo na svim poljima i da postepeno smanjujemo dugove i da “balansiramo ” i da se dobro i potpuno uravnotezimo. To je moje misljenje i moja vizija Srbije … u protivnom …ovo je “hladan tush” ( ali se pribojavam i da bi mogla biti i poslednja opomena … Vojvodina, Raska oblast , “Presevska dolina ” , “regionalizacija Srbije ” i njeno potpuno drobljenje i unistenje…! ? )PONAVLJAM I PODVLACIM AMERIKANCI SU U VELIKOJ KRIZI I DUBOKIM PROBLEMIMA I BAS ZATO SU I POSEBNO OPASNI ! I JOS NESTO… ONI NIKAKO NE VOLE DA “OSTAVLJAJU NEZAVRSENE POSLOVE ” … ZNAM IH …

 11. Немци су то још давно описали у једној реченици овековеченој на једној каменој плочи :”Сачувај нас Боже од куге, рата и хрвата”

 12. Mala ispravka:
  Čovići su slavili Petrovdan, a Ljubići Lučindan.
  Čovići su od starina porijeklom od Nikolića.

 13. РАДОСЛАВ

  И Херцеговина,Лашванска Долина,Далматинска Загора са Дубровником
  Крајине Лика, Кордун,Банија са Славонијом су били Срби православци или Римокатолици ко је променио састав нико други
  него оснивачи ЈУГОСЛАВИЈЕ, Морамо признати даби развој националног уједињења и сједињења био досад готов и број Срба био
  би ТРИ ПУТА ВЕЋИ. Погрешна политика донела је нашу трагедију у
  којој велики допринос је дала КРУНА И ИНТЕЛИГЕНЦИЈА СРБИЈЕ.

 14. Ne vidim šta vam smeta Stevan Dedijer. Valjda on bolje poznaje svoga oca od administratora ovoga portala. Ili administratoru smeta istina.

  • Покушајте бити концизнији у коментарима. Последњи коментар је скоро дужи од текста који коментаришете, а о Стевану Дедијеру неки други пут. Рецимо, када буде био тема неког текста.

 15. Гос, Карло отворено речено Срби издајице себе и свога имена.
  Вређају нас Усташка злодела почињена над СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА и
  ЦИГАНИМА то сте поновили 1991-95 и немојмо се лагати ВИ Хрватуглавном сте наслали од српског отпада као што је био Старчевић.

 16. http://www.ellisisland.org/
  Moj Radoslave evo ti stranica na kojoj možeš vidjeti kako su ti se preci izjašnjavali prije 100 godina. Tek toliko da se ne lažemo.
  I Dmitrovića je to zbunilo i dotuklo kada je vidio pa je uspio tek nešto nemušto napisati na tu temu.

  • Naš čitalac Karlo ne odustaje. To se zove autoprojekcija; sopstvenu sudbinu, kao i sudbinu naroda kojem sada pripada, prebacuje na Srbe. Opet iz mraka anonimnosti poteže lične uvrede i ponavlja sumanutu tvrdnju kako su i moji Dmitrovići u suštini Hrvati.”Dokaz” je registar imigranata u Ameriku gde je geografsko poreklo upisivano kao nacionalno. Karlo još uvek nije smogao snage da kaže kako se On preziva i prozbori neku o svom poreklu.E, to bi bilo interesantno. Ali, anonimnost je odlika slabih. Oni iz mračne osame svoje sramote i kompleksa pokušavaju, poturajući laži, da zakopaju delove sopstvenih biografija. Nema tu pomoći. Karlo, sve što kod današnjih Hrvata predstavlja nacionalno blago i vrednost nije izvorno hrvatsko. Vi to veoma dobro znate i taj kompleks generiše sve vaše muke. Ono što predstavljate kao hrvatsku nauku, kulturu, književnost…stvorili su Srbi, Austrijanci, Nemci, Česi, Jevreji, Italijani… Vi Hrvati ste, što rekao Violić, “sklepan narod”. Nije mi drago što je tako, ali je tako.

   • Vidim da moderator briše moj odgovor Dmitroviću pa evo samo kratko. Već sam jednom napisao prezime, ali je moderator izbrisao. Moje prezime je Hrgović i baš bih volio da mi gospodin Dmitrović pokaže moje srpsko porijeklo. Mislim da bi onda barem jedan od nas dvojice bio etnički Srbin.

 17. ej bre komentatori, ili ste blesavi ili niste procitali clanak.

 18. РАДОСЛАВ

  Гос, Карло моја три стрица била су у Америци прије првог рата
  са пасошима АУСТРО-УГАРСКЕ монархије, не хрватским пасошем јер
  тада Хрватске није било. Када су стигли у НОВИ СВЕТ како се то
  тад звало одмах су се организовали у српске националне организације и градили дворане и Цркве Српске православне вере.
  Када је почео први рат велики број се јавио у доровољце које је
  велики Пупин помогао међу тим добровољцима били и моји стричеви.
  Рекао сам ви сте настали од отпада: СРБА, МАЂАРА,НЕМАЦА,ЈЕВРЕЈА
  и Других ТО ЈЕ ВАШЕ ОГЛЕДАЛО.

  • Sve je to u redu samo pogledaj kada su ti stričevi ulazili u SAD šta su upisali u rubriku “Race or people” odnosno po našemu “Rasa ili narod” pa se onda javi.

 19. radoslave nepismena srbadijo
  na putovnicama izdanim u zgrebu je pislo austrougarsaka
  ,,hrvatsko kraljevstvo
  cobane neobrazovani ne lupetaj o cemu neznas

 20. ratkovicu jado te svoje bedastoce mores prodavat samo svom srbsko nepismenom stadu

 21. томислав рајковић

  цитам ове коментаре и питам и мислим да ли смо ишта науцили. Отуд Хрвати негирају све сто Срби кажу или напичу! Ово је лудорија и не води ничему.
  Историја је покатала да народи који од ње не науче не заслужују да постоје. Хрвати су Већином Срби што им и презимена казују. Прешли су из Православља и постали заклети крвници својег народа, јер се морају доказивати, ако не великом папи у Рим а оно сами себе. Мржњом и хушкањем покушавају заборавити да су некад били лист са српскога стабла.
  Хајде брацо, доста овог лудила… Ако не можемо да се сложимо, а то је очигледно послије два покушаја, онда да не блатимо једни друге.
  Прво: људи смо. Говоримо истим језиком. Исти су нам коријени!
  Друго: Хришћани смо.
  Зар оволика мржња доличи једном човјеку, а посебно вјернику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *