Трибунал против Младића

Генералу Ратку Младићу одузета су елементарна права на фер и поштено суђење, која му гарантује Европска конвенција о људским правима

Ратко Младић је болестан човек. Човек који је претрпео три мождана удара и један срчани удар. Он због свог здравственог стања не може да издржи, нити да прати суђење у обиму који му је наметнут, а то је пет дана у седмици, пуне дневне сесије заседања. Његова могућност седења на суђењу и његова могућност праћења суђења, због његовог здравственог стања, радикално је умањена, тако да он није у могућности да узима активно учешће у суђењу.
А чак и када покуша да се активно укључи, наилази на препреке које му константно поставља Судско веће.
Као прво озбиљно нарушавање његових права, уведена је камера у судници која непрестано прати шта он ради. Ово је у знатној мери нарушило приватност која је неопходна да би генерал Младић могао да се консултује са својим браниоцима у судници.
После тога је уследила забрана да генерал Младић уопште може да се консултује са својим браниоцима у току претреса, осим слањем писмених цедуљица. Ова забрана је драстично смањила и онако врло сиромашно активно учешће генерала Младића у свом суђењу. Због ове последње забране, забране усмене консултације са својим браниоцима, генерал Младић је скоро онемогућен да уопште активно учествује у суђењу. Наиме, због врло смањене могућности писања, што је последица три претрпљена мождана удара, усмена комуникација је до сада била основни начин његовог учествовања у суђењу.
Очито је да Судско веће намерава да иде и даље у кажњавању генерала Младића, односно у покушају да га елиминише из суђења.

НЕФЕР ЖУРБА Требало би подсетити да је суђење генералу Младићу једно од последњих која се воде пред овим судом. Суђење се одвија под сталном претњом да ће Трибунал да се затвори и да би ствари требало завршавати што пре. Ово се врло често сукобљава са правом генерала Младића на фер суђење. Примењују се разни механизми убрзавања суђења; навешћемо два најдрастичнија.
Један од механизама који се примењује је употреба писмених изјава које се улажу у спис предмета уместо сведочења сведока уживо. Овакав начин суђења увелико нарушава један од основних принципа кривичног поступка, а то је принцип непосредног извођења доказа и саслушања сведока. Наравно да тужилаштво нема ништа против оваквог начина вођења поступка, пошто се на тај начин штите сведоци који не говоре истину, јер се штите од прављења грешака приликом сведочења.
Други механизам који се примењује за убрзање поступка је увођење пресуђених чињеница као нечега што тужилаштво не мора ни да доказује. Ово су чињенице које су утврђене у другим суђењима, у којима су окривљени имали сасвим друге, па и супротне интересе у односу на генерала Младића. Лако је претпоставити да се чињенице у таквим суђењима утврђују на начин на који то одговара том одређеном окривљеном, при чему се показује да Трибунал и није превише заинтересован за утврђивање истине.
Путем наведених пресуђених чињеница практично све досадашње судске одлуке инкорпориране су у овај предмет, не дајући право одбрани да у тужиочевом предмету оспорава наведене чињенице. Ово је правна ситуација у којој би ово суђење требало да представља само легализацију ранијих одлука Трибунала.
У свему овоме очита је и пристрасност председавајућег судије Алфонса Орија који је Холанђанин, а чије изузеће је одбрана тражила управо из разлога што је и предвидела да ће он бити пристрасан, с обзиром на то да је држава Холандија директно заинтересована за исход овог поступка, пошто већ постоје тужбе за накнаду штете против државе Холандије због њеног учешћа, кроз батаљон холандске војске, у догађајима у Сребреници.
Пристрасност главног судије Орија је за очекивати и из разлога што је он у неколико суђења, која се преплићу са суђењем генералу Младићу, био судија који је пресуђивао чињенице, које сада као судија у овом предмету прихвата као пресуђене. Дакле, овај судија своје пресуде и своја размишљања и своје анализе из ранијих предмета сада узима као основ за ново суђење и пресуђење. На овај начин он је сам себи извор права и сам себи је закон.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.