Србија 1912. и Србија 2012.

Милорад Вучелић, главни уредник

Какви смо као народ и држава били 1912. године када је ослобођено Косово? Или какви смо данас 2012. године када покушавају да нам отму Косово? Шта је одликовало Србију када је донета одлука да Српска војска ступи на Косово, а шта је данас руководеће начело Србије? Која је мисао обузимала срца српског народа тада, а шта лежи данас на души народа? Оваква питања и поређења стања духа и стања државе, јављају се сами по себи о Стогодишњици ослобођења Косова.
Када се загледамо у 1912. годину, видимо да она оличава у најчистијем и најсјајнијем облику српску државотворну идеју. А данас, шта то видимо када ове 2012. погледамо Србију? Видимо како дух самопорицања у најбешњем облику покушава да сатре све што је српско у Србији. Ако је 1912. била сјајан узлет српске државотворне идеје, онда је у првој половини 2012. свој зенит достигла самонегирајућа политика Србије да ЕУ нема алтернативу. Иако је напуштање политике да ЕУ нема алтернативу започето са мајским изборима, зло семе ове политике и даље је присутно. Можда и баш зато што се назире крај и осећа крах политике која уместо српских државних и националних интереса на прво место ставља интересе Брисела, са посебним жаром и острашћеношћу, заговорници и љубитељи западног туторства над Србијом успињу се да омаловаже Србију. Тако се, стицајем околности или са крајње хладним умишљајем, баш на Стогодишњицу ослобођења Косова, на ТВ Б92, на националној фреквенцији дакле, емитују специјалне емисије против Срба на Косову. На овим емисијама, њиховим творцима би позавидели и најискуснији страни пропагатори који су се истакли деловањем против Србије.
Шта је суштина државотворног духа Србије 1912. године? То је идеја да се сва политика и сви ресурси морају потчинити искључиво српским државним и националним интересима. Западне силе су и 1912. имале супротстављене интересе са Србијом и биле против ослобађања Косова. И нормално је да западне силе воде рачуна о својим интересима. Али то није спречило Србију да руковођена својим националним интересима, противно вољи западних сила, прошири своје границе. То је било могуће само зато што је постојао државотворни дух који јасно распознаје да је једини циљ Србије да брине о властитим националним интересима. Србија је 1912. године могла сасвим извесно да добије много веће повластице од Аустро-Угарске него што то данас добија од ЕУ, да је пристала да жртвује своје државне интересе зарад државних интереса Аустро-Угарске. Али када је државотворни дух јак и у успону, онда нема колебања и нема трговине са државним интересима.
Шта је суштина државне политике Србије 2012. године? Пре свега, то је и даље идеја да би Србија требало да постане чланица Европске уније. Другим речима, сам државни циљ је изван нас, циљ је да будемо нешто друго, а не да будемо само Србија. Како се изоштрава и постаје све грубља и непријатнија политика Брисела да Србији отме Косово, у огољеној форми се испоставља да су интереси ЕУ и интереси Србије директно супротстављени. Они би да нам отму Косово, а ми би по природи ствари да га сачувамо. При том Брисел добро зна да политика отимања Косова може бити успешна само ако се у Србији потре дух државотворне политике. Ако се уместо њега трајно успостави политика која за свој циљ има задовољење међународних интереса који замењују вођење рачуна искључиво о интересима српског народа. Као и што обрнуто, јачање државотворне политике омогућава да се на дуже стазе заштите и одбране национални интереси.
Замислимо да је Србија на својој државној застави 1912. године исписала неку паролу сличну савременој бесмислици да ЕУ нема алтернативу. Не само да не би било ослобођено или како је српска војска говорила – „Освећено Косово“, него је право питање да ли би тадашња Србија уопште опстала. Здрав инстинкт народа и државе да препозна једноставну истину да непријатељ српских интереса, ма како слаткоречив био, не може постати пријатељ Србије, непогрешиво је руководио Србијом 1912. године. Зато је данас најважније и пресудно питање: како се вратити себи и нашим националнм интересима и отргнути се илузија и заблуда о Европској унији, односно ставу да је циљ државне политике изван саме Србије…
Ако су западне силе, из њима својственог хира, наумиле да на Стогодишњицу ослобођења Косова приволе и натерају Србију да од Косова направи „доброг суседа“, то заиста захтева достојан одговор. А достојан одговор је могућ ако се добро загледамо у карактер наших предака и ако разумемо 1912. годину. Ако разумемо да Србију може да сачува и унапреди само дух државотворне политике, политике која све подређује Србији, и једном заувек кажемо „ћао“ или „збогом“ заводљивој и исто толико погубној политици да Брисел буде тутор (над) интересима српског народа.

 

8 коментара

 1. Danasnji, nazovimo ih, politicari su obicni BEDNICI ! Oni su taj posao politicara toliko obezvredili da to nije normalno. Odluke koje oni donose, u stvari Nisu iz njihovih glava. Te poruke dobijaju! Odnasnja politicka ELITA je bas bila elita sa Karadjordjevicima na celu. Aleksandar je bio komandant prve armije a vojskom je komandovao vojni vrh!? Danas bi politicar komando,ao! Znaci-poslasticar-popravljao zube. Eto vam danasnje vlade. Felisfikatori diploma, i sta vi ocekujete nesto dobro od njih. Ako Srbija hoce napred, treba protjerati sve strane ambasadore koji se mijesaju u napredak Srbije. ar-

 2. U ni jednim novinama nema napisano nista o tome ko su bili saradnici 1912godine turcima,siptari,balije,a isto tako ko su bili saradnici balije,ustase,vojvodjani,slovaci,cesi,bugari,madjari,slovenci,austro-ugarske 1914 godine kada je i poceo Prvi svetski rat napadom na Srbiju,sve nasi susedi tadasnji i danasnji!Eto svedoci smo kako zapad reaguje kad im se ubije legitimni predsednik(kralj u ovom slucaju),ne libe se ni svetski rat da naprave,a kada oni,zapad,ubijaju predsednike drugih drzava onda nikome nista,Sadam Huseun,pukovnik Gadafi,Milosevic,i mnogi drugi,onda se ne pocinje sa svetskim ratom!To je zapadnjacka “pravda” i “demokratija” ka kojoj nas strmoglavce guraju nasi “vrli”politicari i to “bezalternativno”!

 3. Danas nazalost na celu Srbije su neki satrapi kojima je do Srbije stalo kao i do lanjskog snega. Dakle njima je u glavi sto vise para,para i para. Citam dans izjavu Nikolica datu povodom posete Mkedoniji,gde ni Makedonski predsednik ne bi smeo takvu izjavu dati. Nikolic pobogu osudjuje Grcku sto ne dozvoljava ime,grb i zastavu makedonije, i da Grcka nece dozvoliti Makedoniji ulazak u EU,pa tako to uporedjuje sa Kosovom,da Eu hoce da ga otcepi od Srbije (a zaboravio da je EU to vec uradila). I jos ih savetuje sta dalje ciniti,kao da je mirotvorac a ne predstavnik iz zemlje Srbije koja je dotakla dno dna. Iole normalan covek u Srbiji ne bi tako komentarisao,a ovaj vajni predsednik,predstavlja drzavu. Dali je Nikolicu uopste poznato da je ta ista Makedonija priznala nezavisno Kosovo, za razliku od Grcke koja nije niti ce. Kome se to Nikolic dodvorava ovakvim izjavama gde vredja jednu nasu bratsku drzavu Grcku. Pa sigurno zapadu,rusiji ne,a najmanje brine za posledice svoje zemlje. I sta dalje reci,ovakvi nazovi “vladari” vrsljaju ovom zemljom,prevaranti,kojima je jedini cilj novac. Onaj njegov Vucic,danas izjavi da mu preti Miskovic i Djilas i da protiv njih nemoze nista preduzeti,jer je pobogu nezakonito. Tako se covek jada da ispada da je u opoziciji a ne VLAST koja treba da hapsi pljackase veka Srbije. Ovde je dakle rec o ociglednom upletu sadasnje vlasti u kriminalu koji su i ranije cinili. Zasto je taj Vucic odjednom zacutao u otkrivanju kupovine lista “politika” i “vecernje novosti”. Koliko ga je onaj lopov iz Sapca Bogdanovic castio (inace zastitnik Petrovicev onog zvanog 20%). I takav ce hapsiti lopove pljacke veka Srbije. I ova vlast je nazalost jedno veliko ruglo za gradjane Srbije,jer njih ne interesuje ni drzava niti narod, vec samo novac. Nekada isto kao i danas u teska vremena u Srbiji se iznedrili hajduci koji su otimali od pljackasa i davali narodu. Sada smo u 21 veku,probudi se Srbijo, iznedri postene i mudre ljude a ima ih dovedi na vlast da se obracunamo sa ovim oligarsima.

 4. Kod slovenskih naroda ‘bogatstvo’ koreni od Boga ?! Toliko smo bogati, koliko imamo Boga, i to u srcu, a isto tako i ljubavi prema rodu ?! Poredite po ovome 1912 – 2012 , i stvari ce postati jasnije ?!

 5. Василим

  Имамо ли ми данас са овим новим режимом ДРЖАВОТВОРНИ дух, идеју, нешто државно или идемо истим путем као и последњих 12 година, пакленим пшутем!?

  Има ли куражи , одлучности, памети, здравог разума – међу политичарима , међу “интелектуалцима”, да ли је народ Србије у овом безнађу, десорјентисан и сит свега већ , изгубио све битке и одустао од свега!?
  Ко ће да поврати наду него државни врх, јер је код њих и нож ии погача. Политичари су нас уништили заједно са све аналитичарима, стручњацима економским експертима и страним агентурама и њиховим испосставама!

  Има ли краја овом безнађу и лудилу!?

 6. Istorija Srba je istorija ratova,uglavnom pobednickih…a istorija srpske politike,je istorija srpskih predsednika,uglavnom gubitnicke.Sazeto,istorija dobrog naroda i losih presednika,posebno u zadnjih 100 godina.
  Sadasnji predsednik,deluje cudno,cak malo zbunjeno,kada je sa nekim u razgovoru…bio on prvi Rus predsednik Putin,ili treci zamenik,drugog podsekretara,prvog potpredsednika,neke americke agencije?
  Dakle,nekako je zbunjen,kada sede,ne sme ni noge da prekrsti,sa cime se slazem,ali ne lici mi na Nikolica…a ruke drzi ko Angela Merkel…pogled ni u kameru ni u oci sagovornika…Pa i Djelic bi delovao sigurnije,mada je dva puta naucio srpski…drugi put,kao visoki srpski funkcioner,doduse sa francuskim pasosem,ali,to je druga tema.
  Secam se kada je Bus bio na vrhuncu moci,rastura Irak…sedi sa saveznicima Blerom i Spancem Aznarom,sede opusteno i kaze Aznaru-stavi noge na sto…Sutradan izadje slika Aznar pred Busom prekrstio noge na stocicu ispred…
  Sta su ti gestovi,sila,prijateljstvo,alijanse…A u stvari,spancima je tada uterao strah u kosti… sada Aznar drzi sve poslove sa Amerikom,i sire,sa prijateljem Busom…
  Mislio sam,stvarno,da kada Nikolic prilikom prijema nekog EU predsednika,sedne ko covek,otkopca sako,prekrsti noge,stavi obe ruke na oba naslona za ruke i zaledi pogled u oci istog…mislio sam,SACUVALI SMO KOSOVO!
  Posle zadnje izjave da su nam svi prijatelji pa i oni koji priznase Kosovo,…molim Boga da ga ne vidim opustenog sa prekrstenim nogama u razgovoru sa ,recimo,Hilari Klinton,jer cu razumeti da je kod njega doslo do nekontrolisane relaksacije muskulature,usled iznenadnog saznanja,da je Kosovo trajno izgubljeno.

 7. Evo odličnog istorijskog sajta, pa pogledajte ima dosta toga zanimljivo i iz ove teme, odličan tekst.
  https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

 8. Kakva je razlika izmedju Srbije 1912 i ove 2012 najbol;jke se sagledava u tome sto je narod 1912 godine masovno krenuo da oslobadja zemlju,a za ovu danasnju nema toga.Te 1912.godine narod je oslobadjao zemlju od Turaka a ove 2012.stavlja je u ropstvo EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *