Сећање на епопеју за вечност

„Српски народ се не сме одрећи своје славне историје и традиције, а ово је један од оних догађаја који и данас обликују српску свест и садашњост“, рекао је председник Томислав Николић

Свечана академија посвећена Стогодишњици од  почетка Првог балканског рата и сећању на – један од најславнијих догађаја српске историје била је одржана 23. октобра на Правном факултету у Београду. У присуству председника Србије Томислава Николића, патријарха Српске православне цркве Иринеја, републичких министара правде и културе Николе Селаковића и Братислава Петковића, као и бројних других еминентних личности из јавног и политичког живота – међу којима су били и др Војислав Коштуница, председник ДСС-а и ректор проф. др Марко Бумбаширевића –  у препуном амфитеатру „Радомир Лукић“ обележен је овај  јединствен јубилеј. Надахнутим говором високим званицама се обратио председник Србије Томислав Николић.
„Српски народ се не сме одрећи своје славне историје и традиције, а Први балкански рат је један од најславнијих догађаја националне историје, један од оних догађаја који и данас обликују српску свест и садашњост“, рекао је Николић.
Наглашавајући да је Србија једна од ретких земаља које могу да се поносе својом традицијом и историјом, председник Србије је рекао да из те историје не може да се издвоји скоро ништа што не би задовољило вредносна мерила садашњег времена, што би требало заборавити или чега би се требало стидети.
„Не прихватајте никада савете неких кројача људских судбина да би Србија, како би била прихватљива, требало да пригуши своју историјску традицију и да се жртвује за више политичке интересе очувања крхке политичке стабилности региона“, опоменуо је председник Николић.
„Данас, када изговарамо реч рат, требало би да додамо реч прошли, и реч будући не сме да се користи уз рат никада више. Данас се битке за правду и истину воде речима, тимским радом, разумевањем, алтруизмом и љубављу. Увек је боље да потомцима не остављамо проблем и нерешена питања, да својој деци и унуцима не остављамо ратове. Не би требало да водимо ратове, али ни да заборављамо оне у којима смо се борили“, рекао је Николић, обраћајући се  студентима у амфитеатру. Он им је посебно пожелео да у будућности Србију воде са љубављу и поштовањем, као што он то данас чини и као што су то чинили наши преци.
Академију на Правном факултету организовало је Српско културно коло „Деспот Стефан Лазаревић“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *