Повратак великана привреде

Још у доба СФРЈ, а и касније, панчевачка ХИП „Петрохемија“ била је позната широм земље и ван њених граница. Производи су се извозили у више земаља, радило се много, али се добро зарађивало. Међутим, санкције, реструктурирања, неуспели покушаји приватизације довели су некадашњег гиганта до незавидног положаја. Али се сада појавила нада у опоравак фабрике – НИС, један од акционaра и стратешки партнер „Петрохемије“ покренуо је инвестициони циклус, чији је циљ – повећање одређених производних капацитета предузећа

 

Ефикасна заштита запослених на раду – један је од приоритета свих учесника пројекта.
Језгро пројекта – постројење за производњу полиетилена ПЕВГ, чији ће капацитет после завршетка радова бити већи за 50 одсто. Реконструкција ПЕВГ подразумева не само замену „гвожђа“, већ и примену најсавременијих технологија за производњу полиетилена.
Извршни директор ХИП „Петрохемија“ Владимир Копрившек: „Део прве фазе инвестиционог програма, који је сада у фази реализације, предвиђа улагања у обиму од 2,5 милиона евра. У плану је да се овај процес настави и после завршетка прве фазе инвестиционог циклуса. Тренутно разматрамо модалитете сарадње са партнерима“.
На изради базног пројекта ревитализације погона за производњу полиетилена радили су стручњаци из „Chevron Phillips Chemicals“ (USA), а опрема и процесне технологије испоручене су од стране најеминентнијих компанија из овог домена пословања – „Membrane Technology and Research, Inc“ (MTR, USA) и „Bigelow-Liptak“ (Канада).
Споразум о стратешком партнерству НИС-а и ХИП „Петрохемија“ потписан је у новембру 2011. године, и предвиђа снабдевање петрохемијских постројења ХИПП примарним бензином из Рафинерије нафте „Панчево“. После завршетка инвестиционог циклуса, НИС ће обезбедити 25.000 тона деривата за покретање производње.
Партнерски однос са НИС-ом пружа „Петрохемији“ могућност да се реши зависности од испорука примарног бензина из иностранства, што ће значајно смањити трошкове набавке сировина и побољшаће ефикасност рада фабрике.

Тренутно стање у ХИП „Петрохемија“ далеко је од савршенства – постројења, стара више од 30 година, преживела су и бомбардовање 1999. Међутим, радници компаније, уз помоћ стратешког партнера НИС-а, улажу максимални напор да се стање поправи
Некада се кроз ову капију извозило на све стране света. Успешан завршетак актуелног инвестиционог циклуса пружиће „Петрохемији“ шансу за повратак на изгубљена тржишта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *