Од „паметне“ куће до „паметног“ града

У „Електродистрибуцији“ почиње се са пилот пројектима, којима би, пре свега, требало да се побољша квалитет мерења потрошње. Шири замах напредне технологије може да се постигне само великим улагањима

Недавно је Интернетом кружила презентација „паметне“ куће у којој је све могло да се укључи и искључи на додир осим да се полети. Пипнете стакло на прозору, отвори се видик, дотакнете грејну плочу, она већ спремна за пржење јаја. Пре тога, већ сте додиром укључили проветравање спаваће собе и вести на радију, активирали све уређаје у купатилу, а онда, док доручкујете, на истом столу гледате ТВ програме, „листајући“ их благим додиром појединих делова стола за ручавање. Да ли је то била виртуелна презентација, не знамо, али жена која је показивала како њена кућа ради била је сасвим овоземаљска. Објашњено је у овој презентацији да је све, ама баш све, осим жене, привилегија изузетно богатих и далека, далека будућност за средњестојећи слој. Сиромашни нису поменути.
У Србији, која се не може похвалити високим животним стандардом, натпис „паметна кућа“ већ неколико година доминира једном импозантном грађевином на Новом Београду, чија градња подуже траје. Ипак, напредне технологије улазе у живот грађана, макар кроз одшкринута врата. На пример, сваки боље опремљени хотел има смарт систем отварања соба и укључивања осветљења, које, када се „паметна“ картица извуче из прекидача, аутоматски цео простор оставља без напајања електричном енергијом. То је, за сада, најраспрострањенији вид енергетске ефикасности.
„Паметне“ куће у Србији биле би вероватно још и сада велика непознаница да на претпрошлом саветовању CIRED-а, међународне организације дистрибутера, у чијем је саставу и Национални комитет CIRED-а Србије, један округли сто није био посвећен тој теми. Било је занимљиво чути да у „паметној“ кући можете до готово неисказивих величина да управљате потрошњом електричне енергије и истовремено себи олакшавате живот. Ручак подгрејавате даљинским укључивањем грејног тела, додатно грејете или хладите собе за тренутак када стижете кући, и тако редом. Наравно, сав проток енергије можете накнадно да прегледате на дисплеј табли, ако желите још мало да приштедите.
Ове године, на саветовању CIRED-а „паметној“ кући, тачније „паметном“ граду, био је посвећен предсеминар, на којем су говорили стручњаци који се континуирано и систематски баве напредном технологијом.

 ИНТЕЛИГЕНТНА МРЕЖА Планови „Електропривреде Србије“ за увођење „паметних“ мрежа су будућност у развоју електродистрибутивног система Србије, а та будућност освајаће се корак по корак, зависно од економских потенцијала земље и компаније.
Базични документ за увођење „паметних“ мрежа биће студија „Интелигентне мреже у ЕПС-у – стратегија и развој“, на којој ће се тек радити. Усвајање овог документа означиће почетак систематског рада на примени напредне технологије. У међувремену, припремљен је пројекат новог мерења и реконструкције мерне инфраструктуре, а до сада, на овом плану имплементирани су само неки пилот пројекти, који су и као такви показали предности „паметног“ мерења.
„Намера је да се нови систем мерења уводи у две фазе, најпре за велике потрошаче, а потом и за домаћинства, то јест све купце на ниском напону“, кажу стручњаци у ЕПС-у. То очито неће ићи једноставно барем из два разлога. Први је да је реч о великом броју купаца, односно мерних уређаја и бројила, те  ће то бити веома обиман посао, а други да сложеност примене проистиче и из новог Закона о енергетици.
Реч је о томе да у садашњим дистрибуцијама, како истичу стручњаци, следи раздвајање на операторе дистрибутивног система и снабдеваче, преузимање мерних места од купаца и, посебно за операторе, преузимање балансне одговорности. Све то заједно требало би да се одради у условима великих губитака електричне енергије у дистрибуцији и великих ненаплаћених потраживања од купаца.
„Када се овоме дода и обавеза оператора дистрибутивног система да доведе у исправно стање свако мерно место, што ће изискивати велика финансијска средства, као и законско решење да оператор сноси трошкове губитака у мрежи, онда је јасно да имамо врло сложене услове за имплементацију‚паметног‘ мерења“, указују у ЕПС-у. Уз све то требало би имати у виду да недостају студије оправданости и изводљивости пројеката и да ће за интеграцију напредног мерења методом „корак по корак“ у укупан систем мерења потрошње електричне енергије бити потребно много труда и много знања. Нема смарт система без „паметних“ људи и неопходно је подстицање младих људи да се посвете изучавању напредних технологија, чему много могу да допринесу факултети, али и компаније као што је ЕПС, које традиционално предњаче у увођењу најновијих техничких и технолошких достигнућа.
И саветовања стручњака, какво је и саветовање CIRED-а, такође дају велики допринос ширењу знања, размени искустава и налажењу решења да се и најкомпликованији системи имплементирају не само у повољним, него и под неповољним околностима. И увођење смарт технологије изискује одличну електродистрибутивну инфраструктуру, какву ЈП ЕПС има само у појединим деловима, углавном у Војводини и Београду, где ће смарт мерење моћи најлакше да се интегрише. На осталим просторима, прилике су разнолике, негде је боља, а негде слабија инфраструктура, којој ниво, нажалост, у првом реду одређују дрвени стубови. Зато ће се уз имплементацију напредног мерења истовремено радити и на реконструкцији укупне и мерне инфраструктуре.

„Жива“ мрежа

Према дефиницији Европске уније, smart grid, односно напредна или паметна мрежа је електрична мрежа која може ефикасно да интегрише понашање и активности свих корисника који су на њу прикључени – генератори, потрошачи и они који обављају обе активности – кажу у ЕПС-у.  А све се ради обезбеђивања одрживог електроенергетског система, са ниским губицима и високим нивоом безбедности, квалитета и сигурности напајања. У овој дефиницији се не помињу ни „паметне“ куће, ни „паметни“ градови, али се јасно даје до знања да дистрибутивна мрежа мора да „прими“ све мале произвођаче електричне енергије, да прихвати њихову производњу, дистрибуира је у систем и одржи баланс у том систему. Тако ће дистрибутивна мрежа постати веома „жива“.

Један коментар

  1. A prvi takav stan su kupili “veliki sumadinac i srbenda” nikolici i dinkici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *