Mini-Čanak iz Inđije

Piše Miodrag Zarković

Goran Ješić je u svojoj karijeri uglavnom bio bezrezervno posvećen udaljavanju Vojvodine od Srbije; južnom srpskom pokrajinom nije se preterano bavio; sve do proteklog utorka

Oduzmite Nenadu Čanku petnaestak kilograma, desetak centimetara, kosu, gvozdene pesnice i onaj njegov štap, i dobićete – Gorana Ješića. Još jednog iz plejade agresivnih, fotokopiranih lažova, onih što su se besprizorno okoristili o najpogubniju od svih privatizacija u istoriji Srbije: o privatizaciju Petog oktobra.
Nekoliko dana pre 12. godišnjice dotičnog prevrata, Goran Ješić, taj mini-Čanak, gostovao je u „Kažiprstu“ na B92. Bio je utorak, drugi oktobar, jutro posle druge epizode najnovijeg serijala „Insajdera“, tako da je početak polusatne emisije bio posvećen upravo onome što je novinarski tim Brankice Stanković nalupetao prethodne večeri. Voditeljka „Kažiprsta“ je u samom uvodu razgovora upitala Ješića da li je gledao „Insajder“ i da li može da veruje u ono što se tamo prikazuje.
(Tako to ide na B92, televiziji koja za sve ove godine svog otužnog postojanja i još otužnijeg delovanja nije naučila kako se prave istinski objektivne, nepristrasne emisije i prilozi, ali se zato naučena rodila kada je reč o samohvalisanju).
Na to se Ješić, potpredsednik Vlade Vojvodine i kadar Demokratske stranke, poklonio i počeo.
Najpre je probao da bude domišljat i duhovit: „Po starom, dobrom običaju već 20 godina, kada god neko priča o patriotizmu vi morate da držite svoj novčanik blizu sebe, jer će sigurno opljačkati ili vas ili državu“. Samo što je u svojoj silnoj „domišljatosti“ i „duhovitosti“ nekako „zaboravio“ da pojasni ko je to pootimao novčanike u proteklih 12 godina, tokom kojih je patriotizam skoro pa stavljen van zakona. Ni koža nam nije preostala na novčanicima od kako su počeli da ih glođu takvi poput Ješića, koji od ma kakvog rodoljublja beže kao od zarazne bolesti.
Zatim je Ješić, mudrica jedna, izrekao nekoliko rečenica koje do temelja razotkrivaju zločinačku prirodu i njegovog i delovanja Demokratske stranke. Pokušavajući da objasni korene državnog sunovrata u vezi sa Kosovom i Metohijom, Ješić je napomenuo da smo imali „situaciju koja je bila neodrživa: i Kosovo i Evropa“. Neodrživo, kažete? Pa zar to što sada nazivate neodrživim, prepodobni Ješiću, nije upravo slogan iza kojeg se vaša stranka krila u protekle četiri i po godine, od kako je na Srbiju izvršen nezapamćen pravno-diplomatski udar „Prištinskom deklaracijom“ i potonjim priznanjima „nezavisnog Kosova“? Nije li, genijalče, slogan „I Kosovo i Evropa“ bio navodna srž drugog predsedničkog mandata Borisa Tadića – istog onog Tadića za koga ste, nešto kasnije u emisiji, ustvrdili da, iako nije dobar za rukovođenje strankom, jeste bio najbolji mogući predsednik Srbije? Savršen predsednik, a javna platforma mu je „neodrživa situacija“?!
U istom sklopu, Ješić je kao ograničavajući činilac pomenuo to što je bio zauzet „neodređen politički stav prema tome“, tj. prema Kosmetu. Neodređen politički stav, tvrdite? Pa da li ste vi, Ješiću, kada ste već tako određeni i u pravne propise zagledani, upoznati sa sledećim citatom:
„Polazeći i od toga da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosova i Metohije slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim pitanjima…“
Citat je preuzet iz jednog pravnog akta, možda ste čuli za njega, Ustav Srbije se zove. Čak i niste morali da ga pročitate celog kako biste naleteli na navedenu rečenicu, jer ona stoji na samom početku, u preambuli. Vidite li vi išta neodređeno u dotičnoj rečenici, analitični Ješiću? Kakva vas to politička neodređenost opterećuje, ako vam već Ustav Srbije – unekoliko snažniji u pravnom smislu i od Statuta Vojvodine i od „Egzita“ – izričito nalaže da Kosovo i Metohiju morate da smatrate neotuđivim delom Srbije, te da zastupate i štitite državne interese koji iz takvog državnog ustrojstva proističu? Ko vam je to nametao „politički neodređen stav“ nad kojim sada jadikujete?
Na kraju kosmetskog bloka, Ješić je otišao još dalje. Prestao je da bude „neodrživ“ i „neodređen“, već je posegao za otvorenom obmanom. Na pitanje voditeljke zbog čega prethodna vlada, sa DS-om kao okosnicom, nije rešavala nezakonitosti koje „Insajder“ naduvava, Ješić je odgovorio:
„Imali ste problem taj da vi, ako nemate razrešen status, ne možete postaviti instrumente države kako to da se uradi. I onda, kada god imate neki problem, kada pokušate da uspostavite instrumente, ne samo naša vlada nego i Koštuničina vlada pre toga, imate situaciju da se prave barikade, da se prave problemi, a sve na temu patriotizma i očuvanja Kosova.“
Barikade su, velite, bile postavljene zato što je država Srbija pokušala da postavi svoje instrumente, pa je neko to sprečavao? Kako vas, Ješiću, nije sramota da ovako nešto izgovorite na nacionalnoj frekvenciji, pa makar to bila i B92?! Prošlogodišnje barikade su bile odgovor na pokušaj Hašima Tačija da po administrativnoj liniji postavlja instrumente svoje nakazne, u krvi i otetim organima iskovane „države“. Toj su se napasti Srbi sa severa Kosmeta oduprli barikadama. Ustali su protiv Tačijevih „specijalaca“ koji su na brzinu probali da zauzmu punktove i koji bi u tome uspeli da se pitala vlada DS-a i Borisa Tadića, nemi posmatrač akcije „ROSU“. Nisu se kosmetski Srbi pobunili protiv instrumenata države Srbije, kao što vi lažete; naprotiv, oni ljudi sanjaju povratak srpskih državnih instrumenata u južnu pokrajinu; za razliku od vas, koji instrumente države Srbije uklanjate i iz njene severne pokrajine.
P. S. Ne dospeva u TV kritiku ko je lep, nego ko je uporan. Brankica Stanković je uporna. Oni njeni priučeni novinarski goniči, takođe. Serijal im je sve gluplji i dosadniji, sa svakom novom epizodom samo se još više brukaju, ali ne odustaju. Nastave li tako, osvrnućemo se i na njih uskoro.

 

2 komentara

  1. Nemojte tako – on je očigledno ideolog i pametnica u DS. U zadnjem kažipalcu nam je otkrio – čovek koji ne može voditi mesnu zajednicu i lokalnu podružnicu partije – idealan je za državnika (Predsednika).
    Ovako nešto “pametno” nismo skoro čuli.

  2. svi osecamo do gole koze kako je uspesno taj tvoj,vodio srbiju a bogami i tu nazovi stranku,mada ako se ovako nastavi bice da je bila pre lopovska druzina,nego stranka.sacekacemo i znacemo,cak i ko si ti jesicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *