Марина РАГУШ: ПУТИНОВО РЕЦИКЛИРАЊЕ ЗАПАДНИХ „ПРОЈЕКАТА“

Јесење заседање Парламентарне Скупштине Савета Европе (1-5. октобра), за Руску Федерацију, још је једна бачена рукавица са Западне стране! На основу извештаја, тек, два парламентарца, Г. Фрунде (Румунија) и А. Гроса (Швајцарска) упућена је оштра порука првом човеку Руске Федерације да „демократизује систем“! (1) Питамо се, шта је тако узрујало ову „престижну“ институцију ЕУропе? Рекли бисмо, све помало.

Међутим, када бисмо покушали то да сведемо на једну реченицу, она би гласила овако: Путин је одлучио да рециклира СВЕ западне „пројекте“ који су подрили темеље државе којом руководи и коју поставља на место које јој и припада-на чело Истока….за почетак!

Уколико бисмо рекли, да је почело забраном рада УСАИД-а-не бисмо погрешили. Премда, можда је увертира у ово западно беснило била улагање вета у Савету безбедности Уједињених нација поводом Резолуције о Сирији; или, пресуда панк групи (чији назив из пристојности не бисмо преводили а саме су се назвале Pussy Riot) (!); коначно, сам избор Владимира Путина за Председника Русије, чини се, био је spiritus movens и директан позив на узбуну на Западној страни света.

Све остало, само је логичан след догађаја које је проузроковала америчка силазна путања. Нервоза праћена хаосом-слика је и прилика посрнуле Америке која се заиграла у свом „пројекту“ успостваљања неолибералне окупације света. Толико да ју је успон Истока затекао (ипак) неспремну.

О томе сведоче: Арапско пролеће, јесен и, вероватно, зима; разне резолуције којима ломе кичму окупираној Европи; предлози за „престижне“ награде за слободу као што је награда „Сахаров“. Да подсетимо: поменута панк група предложена је да буде једна од номинованих за добитника трофеја у трци миљеника на које је Америка рачунала да ће понизити, осрамотити, довести пакао гдегод Сједињене државе то пожеле (или неко, заиста мисли да у Бриселу, ЕУропа одлучује?!):

„ Ове младе жене су засијале и протествовале против аутократског система храбро, креативно и с унутрашњом снагом…“ рекао је посланик ЕП из редова зелених Вернер Шулц (2) заборављајући, притом, да су исте својим безумљем (које се назива „уметничом слободом“) повредиле верска осећања православних Руса скрнавећи амбијент православних храмова својим „перформансом“! Шта је са њиховим људским правима…верским осећањима?! Али, тако је то с двоструким стандардима Европе: када се њихови интереси сударе с истином-тим горе по истину! Ако ико то зна, онда грађани Србије тај горак укус крви у устима имају свакодневно од свакојаких шамара који нам долазе из цивилизоване ЕУропе. С друге стране, шта је оно што грађани Србије ретко имају? То је: достојанствена одбрана „изабране“ нам политичке елите за свако (тешко нам) нането понижење, за разлику од браће по мајчици Русији!

И, ево, како то изгледа из руске перспективе:

Лекција прва: Алексеј Пушков, председник Комитета са спољне односе Думе, и шеф руске делегације при Парламентарној Скупштини Савета Европе на сам нацрт Резолуције реаговао је дајући примере (који су за Руску Федерацију потпуно неприхватљиви јер се мешају у унутрашње ствари једне земље и потпуно су необјективни) из нацрта:

РФ се позива да: -промени своје законе о митинзима и протестима (?!);

-преиспита пресуду поводом случаја Pussy Riot;

-обустави примену федералног закона о екстремизму;

-као и да опозове признање независности Абхазије и Јужне Осетије и да моментално повуче трупе из Молдавије?!

„Уз сво поштовање према известиоцима, потпуно је јасно да ниједна нација на свету не би преиспитивала своје законе, судске одлуке или признање других народа због тога што то неко са стране захтева!“ рекао је Пушков! (3)

И не само то, Пушков је (да подсетимо) именован за шефа руске делегације при СЕ пошто је:

Лекција друга: Председник Државне Думе, Сергеј Неришкин недељу дана пре заседања изјавио да одбија да путује у Стразбур који је показао да је исувише склон Русофобичним сентиментима!

Лекција трећа: неколико посланика Думе је предлагало да треба бојкотовати заседање као и да се чак суспендује чланство Русије у Савету Европе! Дума је, на крају, ипак изгласала да делегација треба да оде у Стразбур и тамо изнесе свој став. Показало се да је то била (ипак) добра одлука. Лидери СЕ покушали су да заташкају скандал у најави-али безуспешно!

Лекција четврта: Леонид Слуцки, посланик и потпредседник Парламентарне Скупштине СЕ рекао је да би прихватање „препорука“ значило очигледну манифестацију дуплих стандарда примењених у случају Русије (4)

Резултат: Препоруке нису усвојене јер двотрећинска већина није постигнута.

Предконтекст овог догађаја, свакако, био је јавни наступ Владимира Путина, први после његовог избора на место Председника, (5) у ком је упутио јасну поруку Западу да са Русијом надаље може да се разговара с уважавањем и (само) уз поштовање принципа реципроцитета:

Од Русије се може очекивати само онолико колико јој се пружа-била је више него јасна опомена првог човека РФ Западу! Убрзо затим (у духу реципроцитета), уследило је: „ускраћивање“ гостопримства УСАИД-у који се дуги низ деценија толико трудио да утемељи „демократију“ и разтемељи државу Русију; забрана параде поноса на (првих) сто година; процес панк групи која је покушала јавно да понизи православну Русију; таргетирање Запада за главног кривца за хаос у свету:

Главна ствар је у томе што наши партнери не могу стати. Они су већ створили атмосферу хаоса на многим територијама и сада настављају са својом политиком и у осталим земљама, укључујући и Сирију“ (6) изјавио је руски Председник током посете региону Риазан, док је у Њујорку текла жустра расправа поводом ситуације у Сирији на 67. заседању Генералне Скупштине Уједињених Нација!

И, ево, док бележимо догађаје који сликају време подивљалог империјализма америчког типа: НАТО је добио изговор за војну интервенцију на Сирију. Међусобно су се гранатирале Сирија и Турска, и као у већ виђеном сценарију у другој половини двадесетог века, западна војна алијанса креће у интервенцију с циљем обарања (њој) нелојалног режима. Оно што побуњеници, или како то западни ангажовани медијски посленици зову „борци за људска права“, нису успели да ураде-НАТО финализује!

Коначно, у светлу финалних дуела двојице америчких кандидата за председника, Обаме и Ромнија, уколико победи наведени други-то би значило да Руска Федерација (и званично) постаје „државни непријатељ број 1“ за САД! Уосталом, то је Ромни и отворено рекао, у маниру (по интелегенцији чувеног) Џ.В.Буша. Дакле, уместо Обаминог „ресетовања“ односа двеју цивилизација Истока и Запада-може се десити да сведочимо, комјутерским речником речено „ паду система“ али целе планете! Управо, на овај начин је Сергеј Лавров, руски министар иностраних послова у свом разговору за лист Комерсант описао билатералне односе између две силе! (7) Можда бисмо, компјутерском терминологијом искористили популарни Recycle Bin, да означимо место на које ће неизоставно отићи западна дупла игра у међународним односима.

Да!

Овај пут, тај ће процес потписати Владимир Путин-човек који се одважио да рециклира западне пројекте терора и детаљном обрадом (како и налаже сам процес рециклирања) за почетак Источној хемисфери понудити план за опоравак националног суверенитета, територијалног интегритета у оквиру ког ће понижене земље и народи достојанствено бранити људска права и цивилизацијске тековине!

Уосталом и ова хроника актуалних догађаја може да послужи као увод у кратко упутство за све оне који се лате државног посла! Уколико бисмо све написано подвели под заједнички именитељ, врло јасно би се исписао: „сви (Руси сада) за једног, а један за све“!

С друге странекада бисмо (опет попут хроничара актуалних догађаја) покушали да у једној реченици саберемо шта грађани Србије често имају, то је: достојанствена одбрана ЕУ мантре –„Европа нема алтернативу“ од „изабране“ нам политичке елите за свако (тешко нам) нането понижење, економски терор и бескрајно сиромаштво!

Нажалост!

 

Извори.

1.http://assembly.coe.int/ASP/NewsManager/EMB_NewsManagerView.asp?ID=8011&L=2

2. http://www.euronews.com/2012/09/25/pussy-riot-nominated-for-sakharov-prize/

3. http://rt.com/politics/russia-condemns-commitments-promises-418/

4. Исто

5. http://rt.com/politics/putin-exclusive-interview-first-373/

6. http://news.xinhuanet.com/english/world/2012-09/28/c_123772150.htm

7. http://www.pravda.rs/2012/10/03/lavrov-resetovanje-odnosa-sa-sad-ne-moze-vecno-da-traje/

Извор: “Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *