Безвизна уцена

Пише Никола Врзић

Србија показује своје намере, а Европска унија своје право лице. Шта нас од та два више радује?

Можемо да одахнемо. Тако нам је, наиме, јавио Б92, одахнувши, јер нам Европска унија неће поново увести визе. Што је, нема сумње, лепо од њих. Али и она већина грађана Србије, која нема новца да путује по зони белог Шенгена, па је се вест о (не)увођењу виза тиче колико и вест о упаду две дивље свиње у центар Карловца у Хрватској (последња информација: једна је устрељена. За другу се сумња, али још нема чврстог доказа, да је у међувремену, за ручак, поједена), дакле и та већина има разлога да одахне. Јер јој је, захваљујући известиоцу Европског парламента за Србију Јелку Кацину, због неспоразума о визама ваљда постала јасна права природа оних који су нам визе укинули. Природа је уцењивачка, што ће рећи да нам не жели ништа добро, а испољила се пошто је власт у Србији почела да јасно изражава оно што мисли и намерава. А ако добро читамо те намере, намеравају да се за интересе Србије боре нешто више него што се претходна српска власт борила за интересе Европске уније…

ИЗМЕНА ИНТЕГРИТЕТА Откривање намера и правих природа отпочело је прошле недеље, пошто је Европска комисија у Бриселу објавила документ („Стратегија проширења и главни изазови 2012-2013“) у којем је, у одељку „Закључци и препоруке“, Србији препоручено да поштује „територијални интегритет Косова“. Неуверљиво објашњење Штефана Филеа, ЕУ комесара за проширење, да је заправо реч о ставу ЕУ какав је садржан и у принципима Контакт групе из 2005. године (неистина, јер ту се наводи – тачка 6 – да „неће бити никаквих измена у садашњој територији Косова, тј. никакве поделе Косова“. Интегритет се, дакле, не спомиње), само нас је додатно расрдило.
И не само нас. Прошлог четвртка, када се састао са Филеом, председник Србије Томислав Николић рекао му је сасвим директно, што је пренела његова прес служба: „Европа би, уколико искрено жели да јој се Србија придружи, требало да измени део извештаја упућеног Савету ЕУ који се односи на територијални интегритет Косова. Тиме би ЕУ доказала посвећеност статусној неутралности Косова и Метохије.“
Бележимо као подударност, мада је могуће и да превише подударности ту нема. Реакција је Војислава Коштунице, председника Демократске странке Србије, на захтев ЕК била готово идентична. Тек за нијансу директнија: „Право питање гласи да ли је ЕУ спремна да из својих докумената избаци захтев за поштовање територијалног интегритета Косова. Прави је тренутак да Србија инсистира на пуном расветљавању овог питања и да не одустане од захтева да се избаци одредба о поштовању територијалног интегритета Косова.“
Филеов је одговор био, такође, поприлично јасан; спорну формулацију ЕК из своје препоруке неће избацити. А онда је отпутовао у Приштину, да се састане са Хашимом Тачијем и поручи му да наставак дијалога Београда и Приштине није услов за Приштину, већ само за Београд… Паметноме доста, макар што се тиче онога што ЕУ очекује од тог дијалога, и ко би у њему требало да попусти. Ако се само ЕУ о томе буде питала.
А бележимо – успут, да се подсетимо ко нам је водио земљу и довео је довде – и реакцију бившег председника Бориса Тадића. За закључак и мишљење ЕК оптужио је Србију: „Један од разлога је несумњиво то што смо последњих месеци имали неодмерене изјаве представника актуелне власти да би требало да дође до поделе Косова. Оне су произвеле тако чврст став појединих чланица ЕУ, заговорника косовске независности.“ Као да нам „Викиликсове“ депеше америчке дипломатије јасно нису показале да је он тог захтева свестан већ годинама уназад, и да је током тих година са тим заговорницима косовске независности сарађивао таман колико нам је објашњавао да ЕУ нема алтернативу…
Свој је став, после низа амбивалентних изјава (ваљда, коначно), изразио и премијер Ивица Дачић. Говором у Мачви, у Драгинцу код Лознице, на месту на којем су Немци 1941. убили скоро три хиљаде житеља овог краја, где се жестоко обрушио на Немце због тога што Косметом условљавају наш улазак у ЕУ (иако је после тога, тврди „Блиц“, ишао у амбасаду да им објашњава шта је заправо хтео да каже), најавио је оно што ће, неколико дана касније, изразити у „Новостима“: „Став да поштујемо територијални интегритет Косова, Србија не може и неће да прихвати. Иако разумемо објашњење комесара Штефана Филеа да је смисао те формулација да Европа не жели поделу јужне српске покрајине, поручујем Бриселу да нас не ставља пред дилему – Косово или ЕУ – јер се ми не можемо одрећи севера и своје државе. А не желимо ни да се одрекнемо ЕУ, којој стремимо.“
Но, ова се последња Дачићева реченица, о ЕУ којој стремимо, готово па може схватити и као пошалица, имајући у виду оно што је премијер рекао док је ових дана посећивао Мађарску: „Када је реч о Нобеловој награди, ја могу само да честитам ЕУ на томе. ЕУ је остварење идеје о заједничкој породици европских народа. Колико ће бити у стању да сачува саму себе видећемо наредних година, надам се да ће опстати док ми не уђемо.“

КОСОВСКИ ШЕНГЕН Елем, значи ли све ово да се, суочена са све експлицитнијим косметским захтевима Европске уније, о могућности распада саме ЕУ да и не говоримо, српска државна политика напокон јасно формулише? И то, да се формулише на начин који свакако није по вољи оних заговорника косовске независности који су знали само да европски пут нема алтернативу? Тако изгледа, и не изгледа тако само због два Дачићева наступа која нису међусобно противречна, чак не изгледа тако ни само због већ континуираних иступа Томислава Николића, макар још од Њујорка наовамо. Већ, можда и пре свега тога, због отвореног притиска Европске уније који је уследио, а тешко да би уследио да се у Бриселу нису забринули да се у Београду одвија нешто што им није по вољи.
Мислимо, наравно, на изненадну лавину претњи да ће Србији бити укинут безвизни режим са земљама ЕУ, потписницама Шенгенског споразума. Ако смо, у једном кратком моменту, и могли да помислимо да се ту заиста ради о лажним азилантима и траћењу драгоценог бирократског времена и губитку неколико милиона евра, врло брзо нам је објашњено да је то само изговор. И да је посреди једна обична, безвизна уцена.
Проговорио је о томе Јелко Кацин: „Могућност укидања безвизног режима последица је и незадовољства Европске уније тиме колико је Србија посвећена евроинтеграцијама, а то не могу покрити трошкови враћања азиланата, које је Дачић предложио.“ Затим је додао и да „ЕУ није самопослуга, па да Србија може бирати то што њој одговара, а друге ствари на које се обавезала да игнорише и гура на страну.“ Другим речима, ако је појашњење уопште и потребно, урадићете како ми кажемо или вам следи одмазда. И нема одустајања од европског пута по њиховим условима, и толико о нашој слободи да бирамо хоћемо ли или не под таквим условима у ту Европску унију. Сад, што у Европску унију, по свој прилици, никад нећемо ни стићи, а услове свеједно морамо да им испунимо, наш је проблем.
Што се пак ове безвизне, политичке уцене Косовом тиче, наравно да нас она нимало не чуди. Јер, подсећамо, „Викиликс“ нам је показао и да смо безвизни режим добили када смо пристали на ЕУЛЕКС, као један од првих међу корацима ка прихватању независности наше јужне покрајине.
И нема сумње да ће притисци, како се наш став јасније буде формулисао, постајати све јачи. И споља, спочетка преко разних комесара, известилаца и амбасадора док нам опет не дође Ангела Меркел, и симултано, изнутра, преко квислиншких медија, аналитичара и политичара. Гледајте, и видећете како се кампање нижу, једна за другом, и низаће се док не схвате да смо сасвим озбиљни када кажемо да је Косово срце Србије, и када приде схвате да им се више исплати да се договоре са таквом Србијом, него да таква Србија постане извор нестабилности на Балкану. Или ће пре тога успети да нас сломе уценама попут ове Кацинове? Е па, ако смо због некаквих виза спремни да се одрекнемо Косова и Метохије, џаба нас и било.

 

3 коментара

  1. Ovaj nas narod treba da shvati da su jevropljani izuzetno osvetoljubiva sorta,nazalost ljudska,i ne prezaju od nicega da kaznjavaju neposlusne,kao Srbiju,i one koji razmisljaju svojim mozgom!Voleo bih da mi neko izracuna i odgovori na pitanje,koliko je to metaka Srbin ispalio u toj evropi na evropljane,a koliko evropljani pocev od germana i njihovih podrepasa u Srbiji?Smeta gospodi “velikosrpstvo”,ali im ne smeta velikogermanizam,velikoturcizam,velikoamerikanizam!Ako je velikosrpstvo to sto je Srbin neposlusan prema okupatorima i evropskom bezumlju ogledanom kroz euRobsku uniju,onda sam do neba ponosan sto sam VELIKOSRBIN!!Pred Bogom ponizno,a pred covekom ponosno!A to je ujedno i zelja i poruka od Gospoda Boga!Nismo mi Srbi ni bolji,ni gori,od svih drugih da bi sse nekome uvlacili tamo gde se ljudski rod ne uvlaci!A ko voli,ima ih podosta nazalost,da se uvlaci……samo neka izvoli ali bez da nas uverava kako je to “lepo”!

  2. Od samog pocetka Jugoslavenske krize,nad SRBIJOM se krenulo serijom UCJENA. Slobodan Milosevic im je drzavnicki, vojnicki,dostojanstveno i ljudski odolijevao.”Para vrti gdje burgija nece”, (citaj “Porodicno blago”).Odlaskom Milosevica SRBIJA je otisla na “RASPRODAJU”, moralno, politicki, kulturno, vojnicki, ekonomski……………..sve sta se od SRBIJE zahtjevalo, sve je dato.Preostala je samo jos DUSA SRBIJE – KOSMET. Da li ce SRBIJA dati KOSMET za “SARENU LAZU”- E.U.? ??? Oporavak SRBIJE moze poceti samo ODRICANJEM OD “SARENE LAZE”- E.U. sto bi bio i pocetak kraja dosadasnjih 20togodisnjih i buducih beskonackih UCJENA.

  3. Ivica Dacic za vreme posete Madjarskoj izjavi:”Koliko ce (EU) biti u stanju da sacuva samu sebe videcemo narednih godina,nadam se da ce opstati dok mi ne udjemo”
    Moj nastavak te Daciceve izjave:”A kad mi udjemo EU ce propasti” ili jos bolje “mi ce mo tu neman dokrajciti”(-:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *