10. октобар – ШЕФ ПРЕГОВАРАЧКОГ ТИМА ДО ПЕТКА

Фото: ФоНет

БЕОГРАД, 10. октобар 2012. (ФоНет) – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић најавио је данас да ће шеф тима Београда за преговоре са Приштином бити именован до петка. Вучић је, на радном доручку са новинарима београдских редакција, рекао да је договор наставку преговора постигнут на највишем државном нивоу и да ће споразуми до сада постигнути у Бриселу бити примењени, иако је свако од тих решења за Србију тешко. Председник Србије Томислав Николић је у недељу најавио да ће за шефа преговарачког тима предложити премијера Ивицу Дачића. Најважнији услов за почетак преговора је оно што је за Србију и њене грађане најтеже, али је обавеза – почетак примене споразума о интегрисаном управљању границама, истакао је Вучић. Примену тог споразума, додао је он, тражиће Европска унија и као један од услова за добијање датума преговора, као и напредак дијалога са Приштином и “више симболичке него суштинске разговоре са различитим косовским представницима”.

Вучић је нагласио да ЕУ потписивање споразума о добросуседским односима са Косовом не поставља као услов за добијање датума почетка преговора о чланству, као ни за прву ни другу фазу преговора у Бриселу. Према његовом мишљењу, “неко”, кога није именовао, жели то да представи јавности у Србији као услов за добијање датума преговора са ЕУ. “Чини ми се да би неко по сваку цену да се води кампања против ЕУ. Осећам то и видим”, констатовао је он.

Вучић је поновио да не постоји размимоилажење у Влади Србије око борбе против криминала и корупције, као и да између њега и премијера Ивице Дачића нема никаквих личних несугласица. Он је поручио да ће борба против криминала и корупције бити настављена и да нико за кога постоје докази неће бити заштићен, без обзира на којој функцији био. Као пример, Вучић је навео да би требало да буде процесуирана и једна особа која је са њим у врло блиским односима.

Потврђујући да ће се данас састати са специјалним полицијским тимовима који воде истраге у случајевима спорних приватизација и сумњивих послова, он је рекао да ће им пренети да слободно раде свој посао и да неће трпети притиске власти да од неких одустану. Како је најавио, у наредних месец дана би требало очекивати завршетак још четири – пет случајева који ће бити занимљиви јавности, јер се ради о “звучним” именима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *