07. октобар – БИТАН ОДЛУЧАН ДИСКОНТИНУИТЕТ

Фото: ФоНет

БЕОГРАД , 07. октобар 2012. (ФоНет) – Председник Демократске странке Србије(ДСС) Војислав Коштуница изјавио је данас да нова власт више не помиње стару догму да Европска унија нема алтернативу, што је за похвалу, али још нема ни жеље ни спремности да озбиљно размотри политику неутралности за коју се залаже ДСС.

Нова власт несумњиво види да је и у Европској унији преостало да тече мед и млеко, па и да је питање да ли ће уопште ЕУ опстати у овој форми, као што и види да су уцене и притисци Брисела постали огољени, рекао је Коштуница отварајући седницу Главног одбора странке. Ипак, каже Коштуница, нова власт још сматра да Србија треба да буде чланица Европске уније, напомињући да Брисел Србију види тачно до интегрисано управљаних прелаза, “ни педаљ преко”, и да је то за ЕУ граница Србије.

Коштуница је оценио да ниједно државно и национално питање не може успешно да се решава ако привреда посустаје, а она је на ивици провалије ако већ није и у самој провалији.

Добро је да је нова власт свесна дубине економске кризе. Добро је и што се слепо не клања Бриселу и гледа на које све начине и у којим све земљама могу да се обезбеде преко потребна финанисјка средства, рекао је Коштуница.

Он је додао да српска привреда не може да се опорави ако је свакодневно поткопава Споразум о стабилизацији и придруживању.

Коштуница је напоменуо да је садашња власт у прилици да много тога уради, а шта ће она стварно да уради зависиће, сматра, од тога колико велики и одлучан дисконтинуитет буде направила у односу на бивши режим.

Између осталог, нова власт види како је завршила претходна власт, па је у прилици да извуче прави закључак, рекао јеКоштуница.

Говорећи о Косову и Метохији, Коштуница да рекао да апсолутно нико нема обавезу да спроводи противуставне споразума и да ће ДСС пред Уставним судом покренути поступак за оцену уставности свих уредби које се заснивају на бриселским споразумима, наводећи да су посебно опасни споразуми о интегрисаном управљању прелазима и о слободи кретања. Према његовим речима, и Статут Војводине мора да се усагласи са Уставом Србије. Став ДСС о ЕУ, поновио је, био је кључни разлог због чега није ушла у нову владу.

Има још један разлог због чега “западне силе гледају да на сваки начин спрече долазак ДСС на власт”, сматра Коштуница, наводећи да је то што им је “помрсила рачун да наметну Србији Ахтисаријев план”.

Чули смо недавно како се помиње освета и бес западних сила против ДСС, рекао је Коштуница.

Коштуница је закључио да се Србија на прошлим изборима ослободила режима Демократске станке и да се у земљи много лакше дише.

4 коментара

 1. Изјаве које је гос, Коштуница рекао на главном одбору ДСС су само
  за похвалу,када буде затребало ДСС ће помоћи јер је државо творна
  странка. Такође изјаве Председника Николића говори да је Србија
  добила председника који говори и ради од итереса грађана Србије.
  Сувише је кратак период нове власти да би били неки опипљиви
  резултати,урадили су ребаланс буђета, почиње чишћење лоповске власти ЖУТОГ КАРТЕЛА очекујемо крупне рибе на удару закона за
  ситне знамо незнамо круг око Тадића јер у том гнезди су испилили
  носиоци криминала. Видим Мићуновић дојашио у Суботицу шта се то
  дешава са” НАЦИОНАЛНОМ ИНСТИТУЦИЈОМ МИЋУНЕ”.

  • »”Ти договори [споразуме о интегрисаном управљању прелазима] су веома лоши”, рекао је Николић и додао да је нова власт […] одлучила да стане иза постигнутих решења. […]
   “Све се у мени буни против тога да албански цариник буде на прелазу на Јарињу, а биће. Све се у мени буни да се сви грађани обрате Приштини да би добили возачку дозволу, а биће тако. Албанци ће водити катастарске књиге, и то ће бити, а прихватили смо и да нострификујемо све дипломе из Приштине, иако не знамо по којим су програмима стечене”, рекао је Николић.«
   (RTS, Nikolić: Predložiću Dačića za pregovarača, 7.10.2012)

   Radoslav, tumacite li ovo gore citirano kao interes gradana Srbije?

 2. Tesko je ocjeniti koliko je ova VLADA ucinila. Samim tim sto nisu cmizdrili ispred EU lidera, sto se nisu silno izvinjavali, sto nisu sve prihvatili od strane EU itd………nama se cini da su ucinili BOG ZNA STA….. Mislim da su mogli uciniti i vise i bolje. Oni se jos uvjek zaklinju u E U .doduse rodila se ALTERNATIVA EUROPSKOJ UNIJI,sto je vidan korak unaprijed, ali i nerazumljive i sumljive izjave PREDSJEDNIKA VLADE o podjeli KOSMETA. U ovom momentu potpuno nepotrebno i stetno. Nije KOSMET Ivicina djedovina, pa da mu tako nesto moze pasti na pamet “na glas” da svi cuju. NADAJMO SE NAJBOLJEM………………..

 3. Cudi me, zasto niko Srbima nije omogucio, i ne omogucava, da procita izjave Doris Pack, koja vec godinama potpuno jasno kaze da Srbija mora da prizna Kosovo kao drzavu (ako zeli clansto u EU), koja takode kaze da Srbi juzno od Ibra vode divan zivot itd.: http://www.dradio.de/dkultur/sendungen/interview/1678934/ (nemacki) – ni rec o uzurpiranim privatnim imovinama Srba. Imovina drzave Srbije za njih i ne postoji, jer nju smatraju kao imovinu drzave(!) „Kosovo“.

  I sada citam: „да ће ДСС пред Уставним судом покренути поступак за оцену уставности свих уредби које се заснивају на бриселским споразумима“, i opet se cudim – zasto tek sada?
  Takode me zanima, od kada je DS S za „neutralnost“?

  I na kraju, zasto nije se vec odavno nesto preuzelo protiv cenzure u drzavnim(!) medijima?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *