03. oktobar – Faktor plus: Istraživanje

BEOGRAD, 03. oktobar 2012. (FoNet) – Direktor agencije za istraživanje javnog mnenja Faktor plus Vladimir Pejić izjavio je danas da se 70 odsto građana Srbije apsolutno protiv održavanja Parade ponosa, 17 odsto smatra da bi je trebalo održati ako postoje bezbednosni uslovi, dok osam odsto građana smatra da bi tu manifestaciju trebalo održati po svaku cenu.

Pejić je na konferenciji za novinare rekao da pet odsto građana nema nikakav stav o tom pitanju. Govoreći o rezultatima istraživanja javnog mnenja, Pejić je izjavio da bi Srpska napredna stranka (SNS) osvojila 30 odsto podrške birača, a Demokratska stranka 19,1 odsto, u slučaju da se danas održe izbori.

Na trećoj poziciji je koalicija oko Socijalističke partije Srbije sa 14,8 odsto, Demokratska stranka Srbije dobila bi podršku 7,9 odsto, a Ujedinjeni regioni Srbije sedam odsto. Pejić je rekao da su građani, kada se govori o članovima vlade, najbolje okarakterisali rad ministra odbrane Aleksandra Vučića – ocenom 3,8, a rad premijera Ivice Dačića sa 3,5.

Za nas je bilo iznenađenje da su građani ocenili dobrom ocenom – trojkom, rad ministra finansije Mlađana Dinkića, izjavio je Pejić. Prema njegovim rečima, među političara građanima najviše

poverenje ulivanju bivši i sadašnji predsednik SNS Tomislav Nikolić i Vučić, a slede funkcioneri Demokratske stranke Dragan Đilas i Boris Tadić.  Građane smo pitali i ko je najjača figura u vladi i 59 odsto je odgovorilo Vučić, a 34 odsto Dačić, izjavio je Pejić. On je rekao da 52 odsto ispitanika smatra da izbori u Demokratskoj stranci neće uticati na političku scenu Srbiju, ali i da 48 odsto misli da je zamenik predsednika te partije Dragan Đilas favorit u odnosu na aktuelnog stranačkog lidera Borisa Tadića, za kojeg 36 odsto ispitanika veruje da će ostati na čelu partije.

Građani smatraju da suzbijanje kriminala i korupcije, dobre zarade i tržišna pravda treba da budu prioriteti države, potom ekonomski razvoj zemlje, mir, politčka stabilnost i socijalna opravda i solidarnost. Pejić je izjavio da je istraživače iznenadio stav građana da članstvo u Evropskoj uniji i rešavanje pitanja Kosova nisu visoko na lestvici prioriteta kojima bi država trebalo da se bavi.

Istraživanje je sprovedeno krajem septembra na uzorku od 1.200 ispitanika starijih od 18 godina, na teritoriji Srbije bez Kosova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *