03. октобар – Фактор плус: Истраживање

БЕОГРАД, 03. октобар 2012. (ФоНет) – Директор агенције за истраживање јавног мнења Фактор плус Владимир Пејић изјавио је данас да се 70 одсто грађана Србије апсолутно против одржавања Параде поноса, 17 одсто сматра да би је требало одржати ако постоје безбедносни услови, док осам одсто грађана сматра да би ту манифестацију требало одржати по сваку цену.

Пејић је на конференцији за новинаре рекао да пет одсто грађана нема никакав став о том питању. Говорећи о резултатима истраживања јавног мнења, Пејић је изјавио да би Српска напредна странка (СНС) освојила 30 одсто подршке бирача, а Демократска странка 19,1 одсто, у случају да се данас одрже избори.

На трећој позицији је коалиција око Социјалистичке партије Србије са 14,8 одсто, Демократска странка Србије добила би подршку 7,9 одсто, а Уједињени региони Србије седам одсто. Пејић је рекао да су грађани, када се говори о члановима владе, најбоље окарактерисали рад министра одбране Александра Вучића – оценом 3,8, а рад премијера Ивице Дачића са 3,5.

За нас је било изненађење да су грађани оценили добром оценом – тројком, рад министра финансије Млађана Динкића, изјавио је Пејић. Према његовим речима, међу политичара грађанима највише

поверење уливању бивши и садашњи председник СНС Томислав Николић и Вучић, а следе функционери Демократске странке Драган Ђилас и Борис Тадић.  Грађане смо питали и ко је најјача фигура у влади и 59 одсто је одговорило Вучић, а 34 одсто Дачић, изјавио је Пејић. Он је рекао да 52 одсто испитаника сматра да избори у Демократској странци неће утицати на политичку сцену Србију, али и да 48 одсто мисли да је заменик председника те партије Драган Ђилас фаворит у односу на актуелног страначког лидера Бориса Тадића, за којег 36 одсто испитаника верује да ће остати на челу партије.

Грађани сматрају да сузбијање криминала и корупције, добре зараде и тржишна правда треба да буду приоритети државе, потом економски развој земље, мир, политчка стабилност и социјална оправда и солидарност. Пејић је изјавио да је истраживаче изненадио став грађана да чланство у Европској унији и решавање питања Косова нису високо на лествици приоритета којима би држава требало да се бави.

Истраживање је спроведено крајем септембра на узорку од 1.200 испитаника старијих од 18 година, на територији Србије без Косова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *